Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Εξωτερικών: Προβληματικά τα αλβανικά σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας

Δυστυχώς, και η πΓΔΜ, πέραν της Αλβανίας, έχει ενστερνισθεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα
Δημοσίευση: 13/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Προβληματικά χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς τα αλβανικά σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας, σε γραπτή απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε  σχετική ερώτηση του Βουλευτή Χ. Θεοχάρη,ενώ τονίζει τα εξής:

Α. Κατά την τελευταία συνάντηση της Μεικτής Ελληνο-Αλβανικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων (ΜΕΕ) η ελληνική πλευρά επέμεινε στην απάλειψη της απαράδεκτης προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα”, καθώς και αναφορών και /‘η χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά”,  και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοιδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστως για την ίδια την Αλβανία.

Β. Κατόπιν επιμονής της ελληνικής πλευράς για συνέχιση επί των προβληματικών αλβανικών σχολικών βιβλίων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, η αλβανική πλευρά συμφώνησε η επόμενη συνάντηση της ΜΕΕ να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, στην Αθήνα.

Οπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών “η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι το εν λόγω απαράδεκτο, από κάθε άποψη περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό.

Για την πρώην ΓΔΜ

Για την πρώην ΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς σημειώνει στην γραπτή απάντηση:

1. Δυστυχώς, και η πΓΔΜ, πέραν της Αλβανίας, έχει ενστερνισθεί και αναπαράγει έναν καινοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό, ξένο στην ευρωπαϊκή ιστορική και πολιτισμική κουλτούρα.

2. Το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της π ΓΔΜ είναι, σε πολλά σημεία, σαφώς προβληματικό και αυτό αφορά και τα χωρία τους για τον ρόλο και τη δράση του αλβανόφωνου στοιχείου στην περιοχή κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

3. Η χώρα μας έχει ήδη προτείνει στην πΓΔΜ τη σύσταση διμερούς Κοινής Επιτροπής, πρόταση η οποία και έχει γίνει αποδεκτή

 

Σχόλια (2)

 
Δάσκαλος
13 Φεβ 2018 12:41

Και τα σκοπιανά σχολικά βιβλία κύριε Υπουργέ είναι το ίδιο και εσείς ετοιμάζεστε να τους δώσετε και το όνομα σαν να είναι δικό σας και όχι της Ελλάδας για χιλιετίες,και τα τούρκικα και λιγότερο τα βουλγάρικα.Μόνο η μονίμως υποχωρούσα Ελλάδα τα άλλαξε όλα.Οι γείτονες δεν έκαναν τίποτε και για αυτό.Στο κάτω κάτω γιατί να κάνουν όταν μονίμως το κάνουν μονόπλευρα οι εγχώριοι ιθύνοντες;Σέβεται κάποιος αυτόν που μόνιμα υποχωρεί μονόπλευρα και χωρίς ανταλλάγματα;Και να τα αλλάξουν θα τα επαναφέρουν μόλις πετύχουν την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε.Οι Αλβανοί στα σχολικά τους βιβλία περιλαμβάνουν όλη την Ήπειρο και την Δυτ.Μακεδονία.Οι σκοπιανοί στα σχολικά τους βιβλία φτάνουν μέχρι τον Όλυμπο.Οι Τούρκοι τα πάντα από νησιά μέχρι Θεσσαλονίκη και βάλε .Οι Βούλγαροι, πλαγίως όμως, την Μεγάλη Βουλγαρία του Συμεών που φτάνει και αυτή μέχρι τον Όλυμπο.Ακόμη και οι Ρουμάνοι μιλάν για βλαχική μειονότητα και έδιναν προ ετών και κίνητρα για δωρεάν φοίτηση σε όποιον φοιτητή από την Ελλάδα δήλωνε Βλάχος.Δεν ξέρω αν συνεχίζεται ακόμη.Όταν όλοι θέλουν είναι νόμος της φύσης ότι κάτι θα κερδίσουν.Δεν χρειάζεται να το αρνείστε.Αν θέλετε πηγαίνετε σήμερα στα Ίμια που τα έχουν αποκλείσει οι Τούρκοι από όλες τις πλευρές και δεν αφήνουν πλέον ούτε τους ψαράδες.Άλλα μας λέγατε όμως ,ότι δηλαδή το καθεστώς των Ιμίων δεν άλλαξε. Αύριο τι έχει σειρά;Κατά τα άλλα συνεχίστε τις διαπιστώσεις και τις υποχωρήσεις.

 
ΚΜ
13 Φεβ 2018 15:56

Λύστε κε Κοτζιά το θέμα με τα Ίμια και τον εμβολισμό της "Γαύδου"από τουρκικό πολεμικό και μετά ασχοληθείτε με το σκοπιανό και τα σχολικά βιβλία.Βλέπετε που οδήγησε η υποχώρηση στα Ίμια τα οποία από δικά μας μέχρι το 1997 τώρα έγιναν τουρκικά χωρίς πόλεμο.Έτσι θα γίνει και αν παραδώσετε το όνομα στην σλαβική μειονότητα των Σκοπίων .Σε βάθος χρόνου τα άνω θα ενωθούν με τα κάτω ή τα βόρεια με τα νότια.Και αυτό χωρίς πόλεμο.Το όνομα δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνο στην Ελλάδα και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το παραδώσετε.Γιατί δεν ενδιαφέρει την σλαβική μειονότητα των Σκοπίων να την αναγνωρίσουν όλα τα κράτη.Τους ενδιαφέρει να τους αναγνωρίσετε μόνον εσείς σαν δείγμα πλήρους υποταγής.Δεν σχολιάζετε όμως τι γίνεται και με την ελληνική μειονότητα των Σκοπίων που αριθμεί περίπου 150.000 άτομα(Σαρακατσάνους,Βλάχους και εντόπιους).Οι Βούλγαροι στους δικούς τους έδωσαν 200.000 ευρωπαικά διαβατήρια.Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τους δικούς της και αν όχι για ποιο λόγο;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean