Ρύθμιση: Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης

Περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής

13/02/2018

Ενημερώθηκε: 13/02/2018, 13:52

Άκουσε το άρθρο

Η προτεινόμενη ρύθμιση , που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής,  αποσκοπεί στην καθιέρωση ενιαίου αριθμού εκπαίδευσης για κάθε πολίτη που έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης στην ημεδαπή. Ο ενιαίος αριθμός εκπαίδευσης αντικαθιστά τους νυν ισχύοντες αριθμούς μητρώου που χρησιμοποιούνται στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με την προτεινόμενη διάταξη δημιουργείται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ένα χρήσιμο εργαλείο παραγωγής δημόσιων πολιτικών, καθώς, με την ίδρυση του σχετικού με τον ενιαίο αριθμό εκπαίδευσης πληροφοριακού συστήματος καθίσταται εφικτή αφενός η παρακολούθηση της σχολικής διαρροής και ως εκ τούτου διευκολύνεται η εκπόνηση δημόσιων πολιτικών για την αποτροπή της, αφετέρου το οικείο πληροφοριακό σύστημα, όταν διασυνδεθεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα (π.χ. με το σύστημα «Εργάνης»), θα μπορεί να αποδίδει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας καθώς και την μαθητική και ακαδημαϊκή διαδρομή τους.

Η ίδρυση παρατηρητηρίου σχετικά με την εκπαιδευτική διαδρομή των πολιτών και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας προσφέρει στατιστικά δεδομένα, αξιοποιήσιμα για την εκπόνηση αποτελεσματικότερων δημόσιων πολιτικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4452/2017 (A΄ 17) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. α) Καθιερώνεται Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης, ο οποίος εκδίδεται βάσει του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι αμετάβλητος για κάθε φυσικό πρόσωπο και διατηρείται και μετά την περάτωση των σπουδών. Ο Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης αποδίδεται με την κατά το πρώτον είσοδο του προσώπου σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης της ημεδαπής, δημόσιας ή ιδιωτικής. Ο Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης αντιστοιχεί σε σχετική εξατομικευμένη εγγραφή του οικείου πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

β) Ο Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης αντικαθιστά το σύνολο των αριθμών μητρώου μαθητή και φοιτητή που αποδίδονται έως την έναρξη ισχύος του παρόντος και επέχει θέση αριθμού μητρώου, ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης.

γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα λοιπά στοιχεία, τα σχετικά με την εκπαίδευση του κάθε προσώπου, που καταχωρίζονται στην οικεία εξατομικευμένη εγγραφή, η διαδικασία καταχώρισής τους, η διαδικασία απόδοσης του Ενιαίου Αριθμού Εκπαίδευσης, ο τρόπος απόδοσής του σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο το πρόσωπο δεν είναι κάτοχος Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, ο αρμόδιος διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος, ο τρόπος εφαρμογής και υλοποίησης, η πρόσβαση των αρμοδίων υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

δ) Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται η διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος με άλλα πληροφοριακά συστήματα και αρχεία.».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ