Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Άποψη του Προέδρου της ΟΣΕΠ ΤΕΙ για το νομοσχέδιο "Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες"

Οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν ολοκληρώσει κύκλο σπουδών 240 πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών ενός ΑΕΙ και αναγνωρίζονται ισότιμα στην Ευρώπη με ένα αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιπέδου 6.
Δημοσίευση: 14/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απόστολος Κοκκόσης, Πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

Το σχέδιο νόμου "Ίδρυση του ΠΔΑ και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε χθες (13-02-2018) στη Βουλή των Ελλήνων, εμπεριέχει διατάξεις που απέχουν σημαντικά από τα υπεσχημένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσής του με τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΤΕΙ. Θέλω να επισημάνω τα παρακάτω:

1. Οι αμοιβές των προσωποπαγών μελών ΔΕΠ του ΠΔΑ όλων των βαθμίδων από 1-1-2019 διαφοροποιούνται από αυτές των τακτικών μελών ΔΕΠ του ΠΔΑ οι οποίοι θα αμείβονται με το πανεπιστημιακό μισθολόγιο. Συγκεκριμένα οι προσωποπαγείς καθηγητές θα αμείβονται με τις παλαιές αμοιβές των καθηγητών ΤΕΙ (δύο ιδρυμάτων που έχουν καταργηθεί) ενώ θα εργάζονται στο ΠΔΑ.

2. Οι προσωποπαγείς καθηγητές α' βαθμίδας θα έχουν το δικαίωμα να εκλέγονται σε όλες τις θέσεις πλην του Πρύτανη, αμειβόμενοι σαν καθηγητές ΤΕΙ.

3. Δημιουργείται μια νέα κατηγορία ελαχίστου αριθμού μελών ΔΕΠ, λεκτόρων εφαρμογής, κατά παρέκκλιση του νόμου 4485/2017, δηλαδή προσωποπαγών λεκτόρων ΤΕΙ χωρίς διδακτορικό.

4. Υπάρχει επίσης ένας ελάχιστος αριθμός προσωποπαγών επίκουρων καθηγητών στα δύο ιδρύματα που επίσης δεν διαθέτουν διδακτορικό και οι οποίοι θα παραμείνουν σε προσωποπαγή θέση επίκουρου καθηγητή.

5. Είναι προφανές ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν ολοκληρώσει κύκλο σπουδών 240 πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών ενός ΑΕΙ και αναγνωρίζονται ισότιμα στην Ευρώπη με ένα αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιπέδου 6.

6. Θα πρέπει επίσης η Ελληνική Πολιτεία μετά από 35 χρόνια ύπαρξης των ΤΕΙ, να εξισώσει τις αμοιβές στο δημόσιο τομέα και να σταματήσει να υπάρχει ο μισθολογικός διαχωρισμός και οι διαφορετικές θέσεις ευθύνης μεταξύ αποφοίτων ΠΕ και ΤΕ. Αυτό βέβαια δεν υφίσταται στον ιδιωτικό τομέα.

Θα πρέπει ο Υπουργός Παιδείας Καθ. Κ.Γαβρόγλου να λάβει σοβαρά υπόψη του όλα τα παραπάνω,
γιατί σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολα  υλοποιήσιμο έργο, που απαιτεί την συμπαράσταση και την ενεργό συμμετοχή ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο ιδρυμάτων.

Πιστεύω ότι η ίδρυση του ΠΔΑ θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής, εφόσον θα υπάρξει και η αμέριστη συμπαράσταση
της ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο ιδρυμάτων.

Σχόλια (20)

 
Αναστασία
15 Φεβ 2018 22:09

Ενδικη συντονισμένη προσπάθεια γιατί δεν γίνεται από όλους; αφού είναι αντισυνταγματικο αυτό που συμβαίνει γιατί δεν προσφεύγουμε στην αρμόδια αρχή; ποια είναι το συμβούλιο επικρατείας;

 
ΚΚ
15 Φεβ 2018 16:05

@Δημήτρης15 Φεβ 2018 11:10

Θα πρεπει να περιμενεις 35 χρονια πρωτα....

 
Δημήτρης
15 Φεβ 2018 11:10

Απόφοιτος ΑΕΙ με δικαιώματα ΤΕΙ είναι καρικατούρα όχι επιστήμων. Ή πλήρη δικαιώματα ή το νέο "Πανεπιστήμιο" γίνεται μόνο για τους τίτλους και τις τηβένους.

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 2008
15 Φεβ 2018 11:02

Κύριε Γαβρόγλου ντροπή που δεν κάνετε αυτόματη ισοτίμηση των πτυχίων των παλιών αποφοίτων του ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ και του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. Αυτό που κάνετε είναι παράνομο και αντισυνταγματικό .Το παλίο πτυχίο έχει και αυτό 240 πιστωτικές μονάδες οπότε είστε υποχρεωμένος να κάνετε αυτόματη ισοτίμηση των πτυχίων.

 
Νίκος
15 Φεβ 2018 10:58

@Σοφία

Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο. Το θέμα έχει κλείσει. Όλα τα ΤΕΙ θα κλείσουν και ο κλάδος ΤΕ θα καταργηθεί (για νέες προσλήψεις).

Οι απόφοιτοι τι κάνουν τόσο καιρό? Απλά περιμένουν. Άστους να περιμένουν.

 
Σοφία
15 Φεβ 2018 06:44

Προσωπική μου άποψη, είναι πως θα υπάρχει ισοτίμηση λόγω των πιέσεων που θα υπάρξουν από όλες τις πλευρές...Θέμα χρόνου είναι.

 
Αννα
14 Φεβ 2018 23:50

Έχουν ηθική υποχρέωση να βγουν οι καθηγητές ΤΕΙ που συμμετείχαν στην διαβούλευση και να ανακοινώσουν τι είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο...και τι πραγματικά έγινε...ειδικά για τους αποφοιτους και για τα πτυχία των ΤΕΙ!

Κύριοι Κοκκοση, Μπρατακο, Βρυζιδη και άλλοι το οφείλετε στους φοιτητές σας! Ελπίζω να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαλύψετε κάποια πράγματα...

 
ΚΧ
14 Φεβ 2018 23:42

Να δούμε αύριο ποιος θα μιλήσει και τι θα πει για τους αποφοίτους ..και από την κυβέρνηση αλλά περισσότερο από τα άλλα κόμματα..και τους καθηγητές ΤΕΙ.όλοι είναι συνυπεύθυνοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο....

35 χρόνια κοροϊδία , Φτάνει πια!!!!

 
Menios
14 Φεβ 2018 22:27

@Εν Ενεργεία Μεταπτυχιακός ΤΕΙ

Στην αρχή είχαν πει ότι τα μεταπτυχιακά θα δωθούν από το ΠΔΑ αλλά μετά το άλλαξαν πάλι και λέει θα δοθούν από τα ΤΕΙ. Και να φανταστείς ότι αυτές τις μέρες γινόντουσαν εγραφές για να προλάβουν το νομοσχέδιο! Και οι καθηγητές έλεγαν "θα πάρετε μεταπτυχιακό από Πανεπιστήμιο, ελάτε να γραφτείτε!".
Ίσως τελευταία στιγμή στην βουλή να αλλάξει.

 
ioannis
14 Φεβ 2018 20:44

Αργήσατε να ξυπνήσετε

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
14 Φεβ 2018 19:55

Προτείνω να μη κάνουμε τίποτα...όπως πάντα τα τελευταία χρόνια.

Ίσως δικαιωθούμε από τους καναπέδες μας.

 
Νικος
14 Φεβ 2018 19:43

Από την πολιτεία και το υπουργείο το περιμέναμε...όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και δεκαετίες....από τους καθηγητές μας όμως περιμέναμε κάτι καλύτερο....
Πάντως τους παραδέχομαι...κατάργησαν τα ΤΕΙ και τελείωσαν όλους τους αποφοιτους και δεν άνοιξε μύτη....εμείς κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου....

Σίγουρα θα βγει ο κ.Υπουργος αύριο και θα τάζει "ότι οι επιτροπές για τα δικαιώματα είναι σε καλό δρόμο" κλπ και μετά εκλογες και να περάσει ο επομενος υπουργός..η ιστορία της ζωής μας...

Έστω και την ύστατη στιγμή πρεπει να ξεσηκωθούμε !

κ. Μπρατακο και κ.Βρυζιδη που είσαστε? Ξαφνικά σιωπησατε...τώρα πρέπει να μιλήσετε για το τι είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο...και όχι αφού ψηφιστεί το έκτρωμα!

 
Giannis
14 Φεβ 2018 16:44

Οι καθηγητες ΤΕΙ αυτη την υστατη ωρα θα κοιταξουν τα του οικου τους...εκ του αποτελεσματος ποτε δεν ενδιαφερθηκαν (εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων, βλ. Βαρελιδη) για το status των φοιτητων-αποφοιτων αλλα μονο για το δικο τους....

Αφου μετα απο 35 χρονια αντι η πολιτεια να δωσει δικαιη προσβαση στο επαγγελμα με εμπειρια, πτυχια κλπ ερχονται και σβηνουν τον θεσμο των ΤΕΙ και τους αποφοιτους μην περιμενετε τπτ....στην Ελλαδα ζουμε, το μονο που μας μενει ειναι να τους μαυρισουμε στις εκλογες..και να μαζεψουμε βαλιτσες για να φυγουμε για πολιτισμενες χωρες...

Ντροπη κ. Υπουργε και κ. Καθηγητες....

 
Α.Κ.Υ
14 Φεβ 2018 16:16

//.............εμπεριέχει διατάξεις που απέχουν σημαντικά από τα υπεσχημένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας κατά τη διάρκεια της διαβούλευσής του με τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΤΕΙ//

Πότε καταλάβες Αποστόλη οτι το Υπουργείο σας παίζει ?
Είναι δυνατόν να μην είχες ενημερωση απο τους κ.κ. Μπρατάκου και Βρυζίδη για το τι παιζότανε σε αυτην την επιτροπή ?
Μήπως σας είχαν τάξει την τακτοποίηση -ένταξη στο ΠΔΑ χωρίς κραδασμούς ...
Μήπως υπάρχουν ''συνάδελφοι'' που παίζουν σε διπλό ταμπλό για την προσωπική τους ανέλιξη .

Το Υπουργείο δεν τα κατάφερε να καροιδέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα τοσους πολλούς (αποφοίτους,διδασκοντες ,σπουδαστές ) και να μας ταίσει σανό , απλά ηθελε το κρίσιμο διάστημα να έχει το κεφαλι του ησυχο, και οταν νομισε οτι τελειωσε την δουλειά είπε αυτο που πραγματικά ηθελε να κανει.....

Δεν είσαστε αθώοι αγαπητέ μου φίλε Αποστολή ....
Ευχομαι και πιστεύω να τα πεις πιό χοντρά στην Βουλή και να διαχωρίσεις τα πιατα μας με το Υπουργείο περισώζοντας δεν ξέρω ακόμη τι ?

ΥΓ πάντως να θυμάσαι οτι εγώ δεν θέλω να ντρεπομαι να κοιταζω τους αποφοίτους μου στα μάτια ( που οι πρώτοι είναι απο την δεκαετία του '80)

με εκτίμηση

 
Εν Ενεργεία Μεταπτυχιακός ΤΕΙ
14 Φεβ 2018 16:12

Μέγα σκάνδαλο ! Ενώ τους εν ενεργεία προπτυχιακούς φοιτητές τους αναγνωρίζει αυτοδικαίως ωσ μέλη του νέου Πανεπιστήμιου για εμάς που φοιτούμε στα Μεταπτυχιακά προγράμματα των 2 ΤΕΙ δεν υπάρχει πρόβλεψη.Δηλαδή θα πάρουμε ένα master από ένα ίδρυμα που έκλεισε !!!! Master σκάνδαλο !!!!!

 
ΔΗΜΟΣ Φ.
14 Φεβ 2018 16:09

Κανένα σχόλιο ούτε από τους θιγόμενους καθηγητές ούτε από τους θιγόμενους φοιτητές.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ....

 
NK
14 Φεβ 2018 15:04

Μετά από 4+ -δύσκολα- χρόνια ... στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Τρία επίπεδα Μαθηματικών, Φυσική, Ηλεκτρονική Φυσική, Ηλεκτρονικά 1-2, Προγραμματισμός ( Assembly, C, C++..), Δίκτυα, Ψηφιακά, ΣΑΕ, Πληθώρα εργαστηρίων, Μικροκύματα και Εφαρμογές RF, Τηλεπικοινωνίες, Σχεδιασμός CMOS-VLSI, κλπ
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ....
.... προφανές ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν ολοκληρώσει κύκλο σπουδών 240 πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών ενός ΑΕΙ και αναγνωρίζονται ισότιμα στην Ευρώπη με ένα αντίστοιχο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιπέδου 6.

 
Κ.Ε
14 Φεβ 2018 14:22

Μπράβο Απόστολε για την τοποθέτιση σου.

Είναι δυνατό να περιθωριοποιηθούν έτσι μερίδα Καθηγητών Εφαρμογών αλλά και Επίκουρων οι οποίοι έχουν προσφέρει εξαιρετικό έργο στα δύο αυτά ιδρύματα επί σειρά ετών?

Επι της ουσίας τα μαθήματα θα είναι τα ίδια και θα τα διδάσκουν οι ίδιοι καθηγητές. Πως πετάνε εκτός όλους τους πτυχιούχους;

Αυτή είναι η αριστερά που ονειρευόμαστε?

Ευτυχώς υπάρχουν και τα ένδικα μέσα....

 
APOFOITOS MHXANIKOS
14 Φεβ 2018 13:44

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!

 
AG
14 Φεβ 2018 12:02

Επιτέλους μίλησες Αποστόλη! Επιτέλους.
Πρέπει και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να χρησιμοποιήσουν ό,τι θεσμικό μέσο διαθέτουν προκειμένου να επικοινωνήσουν το Μέγα λάθος που πάει να κάνει ο Υπουργός και να αφήσει απέξω τους αποφοίτους!
Το θέμα πρέπει να λυθεί μία και έξω.
Διαδικασίες ισοτίμησης!!!
κ. Υπουργέ φωνάζουμε για δύο βασικά πράγματα:
1. Για το ΠΕ/ΤΕ, το ΑΕΙ/ΤΕΙ και τις σχετικές στρεβλώσεις που αυτός ο άδικος διαχωρισμός δημιουργεί. Καταστρέφει καριέρες κατά βάση!!!!
2. Η εγγραφή μας στα Επιμελητήρια και καταλαβαίνεται ποιο φωτογραφίζω!!!!

κκ. Καθηγητές των δύο ΑΕΙ ΤΤ, ....ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΑΥΤΗ ΩΡΑ!!!!!
Έρχεται λαίλαπα και σε εμάς και στα υπόλοιπα ΤΕΙ της περιφέρειας!!!!

Βοηθήστε μας να βγούμε από το αμπάρι που δεκαετίες τώρα είμαστε κλειδωμένοι!

Είμαστε μία Ευρωπαϊκή Χώρα. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ