Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΕΜΕ: Αποκλείουν πτυχιούχους Μαθηματικών από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ

Δημοσίευση: 14/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με αφορμή αναφορές Προέδρων των Τμημάτων Μαθηματικών για αποκλεισμό των αποφοίτων Μαθηματικών με κατεύθυνση Στατιστικής από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ σε υπηρεσίες Εφοριών και Τελωνείων, το ΔΣ  της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας  εκφράζει τη διαμαρτυρία του και ζητά από την πολιτεία την επανεξέταση, τον εκσυγχρονισμό και τον αναπροσδιορισμό των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΕΜΕ επισημαίνει «δυο κριτήρια που αποτελούν διεθνή πρακτική για την ποιοτική και αποτελεσματική στελέχωση των οργανισμών και των επιχειρήσεων, ώστε να συνδυάζουν δημιουργικά το σύγχρονο πεδίο των ακαδημαϊκών σπουδών με τις συνθήκες εργασίες αυξημένης πολυπλοκότητας στην ανίχνευση και διαχείριση δεδομένω».

Το πρώτο είναι η αναγκαιότητα διεπιστημονικής σύνθεσης του στελεχικού δυναμικού, ώστε να αναπτύσσεται η συλλογική νοημοσύνη και να διευρύνεται η αποτελεσματικότητα των πεδίων δράσης στο μεταβαλλόμενο διεθνικό οικονομικό περιβάλλον.

Το δεύτερο αφορά την αξιοποίηση των συνθέσεων στα ακαδημαϊκά προσόντα που προκύπτει από την ανάπτυξη νέων πτυχιακών κατευθύνσεων και διεπιστημονικών μεταπτυχιακών εξειδικεύσεων σε πανεπιστημιακά Τμήματα που θεραπεύουν τις βασικές επιστήμες, όπως τα Τμήματα των Μαθηματικών.

Η ΕΜΕ θεωρεί  πως «η καθυστέρηση προσαρμογής του ΑΣΕΠ σε αυτές τις νέες συνθήκες, τόσο σε επίπεδο προσδιορισμού των τυπικών προσόντων όσο και των διαδικασιών εξέτασης και επιλογής υποψηφίων, δημιουργεί ρήγματα στην αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση της στελέχωσης εφοριακών και τελωνειακών υπηρεσιών».

Ταυτόχρονα η Μαθηματική Εταιρείας εκφράζει  την ανησυχία της , καθώς «η καθυστέρηση προσαρμογής συνδυάζεται με την παρατηρούμενη τάση γραφειοκρατικού χαρακτήρα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης  από αποδιδόμενες αρμοδιότητες σε νεοσύστατες αρχές, οι οποίες τείνουν να επιβάλουν αυθαίρετες ρυθμίσεις προκρίσεων και αποκλεισμών στην αγορά εργασίας  με καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνική πρόοδο και συνοχή ".

Σχόλια (2)

 
Θωμάς Πασχάλης
14 Φεβ 2018 18:10

Και τι σχέση έχουν οι μαθηματικοί με κατεύθυνση στατιστικής με τις εφορίες και τα τελωνεία? Αυτές οι υπηρεσίες αποτελούν τη φορολογική διοίκηση της χώρας και η στελέχωση πρέπει να γίνεται ως επί το πλείστον με πτυχιούχους χρηματοοικονομικής κατεύθυνσης. Εσάς πως θα σας φαινόταν εάν οι πτυχιούχοι χρηματοοικονομικών σχολών είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε διαδικασίες πρόσληψης θέσεων μαθηματικών στην εκπαίδευση?

 
Μαρια
14 Φεβ 2018 18:52

Τα ίδια έκαναν και με τις θέσεις διοικητικού ΠΕ στον ΑΣΕΠ όπου οποιοσδήποτε ΠΕ μπορούσε να καταθέσει τα χαρτιά του. Αποτέλεσμα να συντάξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία θεολόγοι και γεωλόγοι και να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης διοικητικού φυσικοί κ.τ.λ. Μετά πως περιμένετε να βελτιωθεί το Δημόσιο και η γραφειοκρατία του; Και με αυτά φτάσαμε σε αυτά τα χάλια αλλά όπως φαίνεται κάποιοι συνεχίζουν με την ίδια νοοτροπία !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ