Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Μετεγγραφές: Έρχεται και νέος νόμος το Σεπτέμβριο

Να καθίσουμε, λοιπόν, με τα Πανεπιστήμια έχουμε αρκετές στατιστικές και να πούμε ότι «Χ τμήμα, αν εσύ πάρεις τόσο από κόσμο»
Δημοσίευση: 15/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέο νόμο  για τις μετεγγραφές των φοιτητών θα φέρει το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε σήμερα  στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εκτός από αυτόν που ήδη έχει καταθέσει στο Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και αφορά τους φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν.

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας  είπε χαρακτηριστικά τα εξής:
 

  • Πολλές οικογένειες, με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχουν παιδιά, που δεν είναι αδέλφια, ένα παιδί που σπουδάζει και δεν μπορούμε ακόμα να λύσουμε το πρόβλημα αυτών των οικογενειών.
  • Αυτό εγώ το λέω και ταυτοχρόνως, αισθάνομαι και ένοχος προς αυτές τις οικογένειες.
  •  Υποσχόμαστε ότι θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση και ελπίζω να την κάνουμε όλοι μαζί, για να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο, διότι αν δεν έχεις άλλου είδους κοινωνικά μόρια, όπως ασθένεια, προβλήματα με γονείς κ.λπ. είναι δύσκολο να συμπληρώσεις εκείνα τα μόρια, που επιτρέπουν να κάνεις τη μετεγγραφή σου.
  • Άρα, με αυτό το νομοσχέδιο, λύνουμε το θέμα των αδελφών και πολύ σύντομα, με μια διάταξη, θα λύσουμε και το πρόβλημα των οικογενειών, που έχουν ένα πολύ χαμηλό εισόδημα, δεν πειράζει που είναι τα παιδιά τους, αλλά να έρχονται και να ζουν μαζί τους.
  • Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τα Πανεπιστήμια.
  •  Να καθίσουμε, λοιπόν, με τα Πανεπιστήμια - έχουμε αρκετές στατιστικές - και να πούμε ότι «Χ τμήμα, αν εσύ πάρεις τόσο από κόσμο», γιατί ξέρουμε από τις στατιστικές ότι περίπου θα είναι και οι επόμενες κ.λπ. «τι χρειάζεται να πάρεις κάποια πρόσθετα χρήματα και κάποιες πρόσθετες θέσεις διδακτικού προσωπικού».
  •  Να κάνουμε αυτή τη στατιστική, βέβαια, εμείς την έχουμε κάνει ατύπως και τα νούμερα είναι διαχειρίσιμα τα νούμερα.
  •  Αυτό, αν το συζητήσουμε και με τα Πανεπιστήμια, με ένα ήρεμο τρόπο, θα τους δώσουμε εκείνες τις υλικοτεχνικές ή, τουλάχιστον, τις υλικές βοήθειες, χρήματα και προσωπικό, ώστε να λύσουμε, όχι το πρόβλημα να έρχονται όλοι να σπουδάζουν στην Αθήνα, αλλά το πρόβλημα των οικογενειών, που δεν έχουν λεφτά να σπουδάσουν τα παιδιά τους και πρέπει αυτό να το σεβαστούμε πάρα πολύ ως πρόβλημα.

 

Σχόλια (9)

 
Μ. Χρ
17 Φεβ 2018 08:10

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του Προεδρείου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και του Υπουργείο Παιδείας για τον σημερινό αποκλεισμό των εκπροσώπων μας από την ακρόαση Φορέων της ως άνω Επιτροπής στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για το υπό «Ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», όπου περιλαμβάνονται στο άρθρο 17 νέες διατάξεις περί μετεγγραφών για φοιτητές με άλλο φοιτητή αδελφό με ασαφείς διατάξεις και κριτήρια.

Ήμασταν στους προτεινόμενους Φορείς για ακρόαση μέχρι χθες το βράδυ και σήμερα δεν εγκρίθηκε η είσοδός μας, ενώ ήμασταν έξω από τη Βουλή καθώς, όπως μας ειπώθηκε, τα ξημερώματα μας έκοψε το Προεδρείο της Επιτροπής από την ακρόαση Φορέων, καθώς φαίνεται θα ενοχλούσαν που θα ακουγόντουσαν οι αλήθειες για τον εμπαιγμό που υφιστάμεθα με τις μετεγγραφές τα τελευταία χρόνια. Η αιφνίδια και αναιτιολόγητη αυτή απόφαση του Προεδρείου της Επιτροπής προσβάλλει βάναυσα το σύνολο των 220.000 πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά εμπαίζονται και περιφρονούνται , κατά τρόπο ανεπίτρεπτο και λίαν αντιδημοκρατικό.

Είναι γνωστό ότι οι μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών μας δόθηκαν με το Νόμο 860/1979 ως δημογραφικό κίνητρο… τότε που υπερτερούσαν οι γεννήσεις των θανάτων… και αφαιρέθηκαν το 2011, ως να έπαψε τότε να υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα, τότε που οι θάνατοι άρχισαν να ξεπερνούν τις γεννήσεις! Και να σημειώσουμε χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία των Σχολών, όπως ομολογούσαν και οι ίδιοι οι Πρυτάνεις, ειδικά για τους Πολυτέκνους.

Το περίεργο είναι ότι ενώ το 2011 κατήργησαν τις μετεγγραφές των πολυτέκνων με το αιτιολογικό ότι αυτές προκαλούν συνωστισμό στις Σχολές(τότε που ο αριθμός των ήταν μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών), ο αριθμός των μετεγγραφομένων συνεχώς από τότε αυξάνεται!

Ενώ ο κ. Υπουργός πριν λίγο καιρό σε ερώτηση Βουλευτών είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των Πολυτέκνων, είχε υποσχεθεί συνομιλίες με τα υπόλοιπα κόμματα πριν προχωρήσει σε νέα ρύθμιση… δεν έγινε απολύτως τίποτα και με τη νέα διάταξη του άρθρου 17 είμαστε πάλι εκτός!

Εχθές 15/2/2018 στη Βουλή ο κ. Υπουργός στην ομιλία του προανήγγειλε και νέα ρύθμιση από τον προσεχή Σεπτέμβριο, χωρίς να αναφέρει πάλι τίποτα για τα παιδιά μας, τα οποία ως γνωστό είτε είναι τέσσερα (4) ή δεκατέσσερα (14) στην οικογένεια έχουν μόλις 2 μόνο κοινωνικά μόρια.

Κάποιοι μας αναφέρουν στις συνομιλίες μας, ναι δίκιο έχετε, αλλά υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ του 2015. Απαντούμε... Το ΣτΕ με την απόφασή του μίλησε:

1. για ποσοστό 10% στις μετεγγραφές… το οποίο έγινε 15% + ελεύθερες + κατ’ εξαίρεση ..

2. Είπε για καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια που πρέπει να τηρούνται στις μετεγγραφές … είπε αυτό να ισχύει μόνο για τους πολυτέκνους ή για όλους τους μετεγγραφομένους; Τηρούνται αυτά στην κατηγορία της Μουσουλμανικής μειονότητας ή μήπως των κρατούμενων ή των κατ΄ εξαίρεση που εκεί ουδείς γνωρίζει τι γίνεται; Όχι λοιπόν να χρησιμοποιούμε την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν …

Είναι γνωστό επίσης ότι στο Μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου αιτείται μετεγγραφή ο πολύτεκνος φοιτητής αναφέροντας την ιδιότητά του κατά δήλωσή του, χωρίς κανένα έλεγχο εάν είναι πράγματι πολύτεκνος ή όχι! … ο έλεγχος γίνεται μετά στις Σχολές.

Ζητήσαμε αριθμό μετεγγραφομένων φοιτητών από Υπουργείο και Σχολές … Άλλο αριθμό μας δίνει το Υπουργείο, άλλο οι Σχολές, γιατί οι Σχολές είναι αυτές που ελέγχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το θέμα είναι έτσι χάνονται θέσεις από πραγματικούς δικαιούχους πολύτεκνους, αφού οι θέσεις δεν συμπληρώνονται… θα πρέπει ο έλεγχος να γίνεται στην αρχή, είναι εύκολος και γρήγορος τρόπος, όπως γίνεται με τις μεταθέσεις των πολυτέκνων Εκπαιδευτικών … και που εφαρμόζει η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου, χρησιμοποιώντας τον αριθμό Μητρώου της ΑΣΠΕ.

Για το λόγο αυτό, η ΑΣΠΕ προτείνει να επανέλθει το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής και στους ελάχιστους πλέον πολύτεκνους φοιτητές μας, μαζί με τις άλλες κατηγορίες που τυγχάνουν ελεύθερης μετεγγραφής για λόγους δικαιοσύνης και υλοποιήσεως της Συνταγματικής επιταγής του άρθρου 21 του Συντάγματος και καθώς επίσης η οικονομική κρίση πλήττει κυρίως και πολλαπλασίως τις οικογένειές μας.

Και συγκεκριμένα ζητάμε:

Επί του άρθρου 17 να προστεθεί στο τέλος της παρ. 3, ξεχωριστή παράγραφος, με την ακόλουθη διατύπωση:

4. Στην παρ. 8 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015, προστίθεται περίπτωση στ’ ως εξής:

«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, ενώ καταργείται η παρ. 7 περ. ε του ιδίου άρθρου».

 
ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΣ
17 Φεβ 2018 00:14

ΠΟΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΠΟΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ!!!!!!

 
ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ;;;;;;;;;;;
17 Φεβ 2018 00:01

ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!! ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΡΑ!!!
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 6000ΚΚ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ.

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
16 Φεβ 2018 19:51

ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ.ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ....ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΔΥΟ Ή ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΕΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΑΣ....ΣΑΝ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΒΡΕ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ....

 
Ο υπουργος
16 Φεβ 2018 13:36

Δινει για αλλη μια φορα μετεγγραφες στους πλουσιους φοιτητες μονο...

 
υπουργε τσιπα εχετε?
16 Φεβ 2018 00:21

Μονο για να δινει μετεγγραφη στα χλιδατα αδερφια ειναι ο υπουργος.

 
Κυριε υπουργε αφηστε τις δηθεν υποσχεσεις-λυση τωρα
16 Φεβ 2018 00:20

Τον απριλιο του 2017 ειπατε οτι εως τελη μαιου 2017 θα αλλαξετε τον νομο των μετεγγραφων και τπτ.δεκεμβρη 2017-ιανουαριο 2018 ειπατε οτι η ρυθμιση θα συμπεριλαμβανει και τα παιδια χωρις αδερφο φοιτητη που εχουν πολυ χαμηλο οικογενειακο εισοδημα.Αντι για αυτο τι φερατε στη βουλη στις 13/2?Φερατε μια ρυθμιση που παιρνουν μετεγγραφη τα χλιδατα αδερφια!Και περσι και φετος αφησατε φτωχους εξω!!

 
βλακειες
15 Φεβ 2018 23:57

Βλακειες για να μας καθησυχασει ειναι αυτα ... παιδια μην ακουτε τον σεπτεμβρη ειναι αργα.. ειναι υποσχεσεις στον αερα αυτες..

ΠΙΕΣΗ!!

 
ΓΣ
15 Φεβ 2018 23:45

Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει κανένα σεβασμό για τα ΑΕΙ ως εκπαιδευτικά ιδρύματα. Δεν έχει σεβασμό για την εκπαίδευση. Θεωρεί τα πανεπιστήμια δικά του, στο οποίο μπορεί να κάνει ότι του κατέβει με νόμους και διατάγματα, χωρίς σχεδιασμό, κάθε μέρα και κάτι άλλο. Ας φύγουν το συντομότερο, να περιοριστεί η ζημία τουλάχιστον...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ