Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία για τις μετεγγραφές κατέθεσε ο Βουλευτής Δ Κωνσταντόπουλος

Δημοσίευση: 22/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων “Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις” κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με τις μετεγγραφές αδελφών που προέρχονται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ζητά να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση του άρθρου 17 που επιτρέπει τις μετεγγραφές αδελφών σπουδαστών με οικονομικές δυσχέρειες ανεξαρτήτως του περιορισμού της φοίτησης σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν κατοικία, και οι αδελφοί που προέρχονται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, με στόχο την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στις οικογένειες αυτές.

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ/ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου “Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις”

Θέμα : “Ρυθμίσεις για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες”

Αιτιολογική Έκθεση

Στο άρθρο 17 παρ. 3 του Νομοσχεδίου προβλέπεται η δυνατότητα μετεγγραφής αδελφών προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία κατοικούν οι γονείς τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις οικογένειές τους να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που συνεπάγεται η φοίτηση των παιδιών σε διαφορετικές πόλεις, συντηρώντας έτσι ένα σπίτι για τη φοίτηση των παιδιών τους. Προβλέπεται δε η δυνατότητα μετεγγραφής ακόμα και χωρίς να συντρέχει η προϋπόθεση των σπουδών σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την κατοικία των γονέων τους εφόσον συντρέχει  απόλυτη οικονομική δυσχέρεια.

Με την ιδιαίτερη όξυνση του δημογραφικού προβλήματος που παρατηρείται σήμερα, είναι αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που βιώνουν ακόμη πιο έντονα τις συνέπειες της σημερινής βαθιάς οικονομικής κρίσης. Συνεπώς, είναι αναγκαίο η ρύθμιση του νομοσχεδίου να εξειδικευθεί ως προς τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν παιδιά προπτυχιακούς φοιτητές και να τους δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής των παιδιών τους σε αντιστοιχία με τα προβλεπόμενα για περιπτώσεις απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας, ανεξαρτήτως του κριτηρίου των σπουδών σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την κατοικία των γονέων τους. Με τον τρόπο αυτό, πληρούται ο σκοπός της ρύθμισης αλλά και δίνεται ουσιαστική βοήθεια στις οικογένειες αυτές που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια έξοδα.

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται η ακόλουθη ρύθμιση :

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ/ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Το στοιχ. iv της παρ. 3 του άρθρου 17 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων “Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις”, αναδιατυπώνεται ως εξής :

Άρθρο 17

iv. Εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια ή εάν τα αδέλφια είναι μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, τα αδέρφια μπορούν από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο Τμήμα οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ο περιορισμός της φοίτησης σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Τα οικονομικά κριτήρια για την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2018

Ο προτείνων Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

Ετικέτες: 
Μετεγγραφές

Σχόλια (1)

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
24 Φεβ 2018 22:53

ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ;ΕΞΑΛΟΥ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΥΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΙ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΕΘΕΣΕ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΕ ΑΠΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.