Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απ. Κακλαμάνης: Η κυβέρνηση κατεδαφίζει … Η Βουλή συνεργεί;

Δημοσίευση: 23/02/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Σε όλη την Ευρώπη, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες αποτελούν το πρόταγμα όλων των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την Ανάπτυξη. Εδώ, η κυβέρνηση δυναμιτίζει τη δευτεροβάθμια επαγγελματική και την τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, με μια «κλωτσιά προς τα πάνω»! – γνωστή η μέθοδος- βαφτίζοντας «Πανεπιστημιακές» δομές τα ΕΠΑΛ  και «Πανεπιστήμια» τα ΑΤΕΙ".

Αυτό τονίζει με σημερινή δήλωση ο Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Παιδείας, και υπογραμμίζει: “Καταργεί, έτσι, το διακριτό ρόλο, σύμφωνα με το νόμο 4009/11, που ψήφισε ομοφώνως, σχεδόν, η Βουλή, μεταξύ του Τεχνολογικού Τομέα και του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης”.

Ο κ. Κακλαμάνης κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι   καταργεί τα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, βαφτίζοντάς τα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», και υπογραμμίζει:

  • Ουσιαστικά   τα μετατρέπουν σε αποθήκη μεταγραφόμενων φοιτητών από όλη τη χώρα, ψηφοθηρώντας ξεδιάντροπα!
  • Και οδηγούν, με την απειλή της βραχυ-μεσοπρόθεσμα απαξίωσης και διάλυσης και των Περιφερειακών ΑΤΕΙ, σε μια χωρίς ουσία «συζήτηση», δηλαδή καυγάδες και παζάρια με τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
  • Η κυβέρνηση, αναπόφευκτα προκαλεί νέα προβλήματα, αντί να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ του Τεχνολογικού και του Πανεπιστημιακού Τομέα των ΑΕΙ της χώρας, όπως ισχύει για τις δύο διακριτές αυτές κατευθύνσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη.
  •  Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απορρόφηση κάποιων τμημάτων περιφερειακών ΑΤΕΙ από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια και η διάλυση των υπολοίπων ή η μετατροπή τους σε «διετούς φοίτησης… πανεπιστημιακές δομές»!

Ο κ. Κακλαμάνεις θέτει το ερώτημα: “Τι κάνουν οι διοικήσεις των ΑΤΕΙ, σημερινές και πρώην, που γνωρίζουν ΑΡΙΣΤΑ το εγκληματικό αυτό σχέδιο;” και τονίζει: “Η κυβέρνηση έσπευσε πέρυσι να
«προκαταβάλει» τον τίτλο του … πρύτανη στους προέδρους και του κοσμήτορα στους διευθυντές σχολών! Ικανοποίησε, έτσι και το «κόμπλεξ» ορισμένων, που δεν πίστεψαν στην αποστολή των ΤΕΙ ή εγκαταλείπουν τώρα τα Ιδρύματα, τους σπουδαστές τους και τις δεκάδες χιλιάδες αποφοίτων τους στην … τύχη τους!”.  

Ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει πως  “η Αντιπολίτευση που ΓΝΩΡΙΖΕΙ τα κίνητρα και τις συνέπειες εις βάρος της νέας γενιάς  και της ελληνικής κοινωνίας, που τόσα προσδοκά από αυτήν, μπορεί να παρακολουθεί αμήχανη τον παραγοντισμό και τη συναλλαγή ορισμένων στελεχών των κομμάτων της, χωρίς καμιά αντίδραση;”.  

Και καατλήγει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής:

“Τι άλλο να πει κανείς με όσα συντελούνται σ’ αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια; Παρά μόνον, «Καληνύχτα Κεμάλ», η παρακμή που έπεσε σαν το βαθύ σκοτάδι στην Ελλάδα, θ’ αργήσει πολύ να διαλυθεί…”

 

Σχόλια (10)

 
Καθηγητής ΤΕΙ
23 Φεβ 2018 18:13

Έχει δίκιο ο Κακλαμάνης πρέπει τα ΤΕΙ να μείνουν μία ζωή παιδιά κατώτερου Θεού και να ακούς από όλα τα μέσα ενημέρωσης το διαχωρισμό ΤΕΙ και ΑΕΙ για τα επόμενα 50 χρόνια...
Εσείς που είσαστε κύριε Κακλαμάνη τόσα χρόνια που λοιδορούν τους αποφοίτους των ΤΕΙ και τα ιδρύματα τα ίδια με το να τα θεωρούν Τεχνικές Σχολές;; κάνατε κάτι για αυτό η βγαίνετε μόνο τώρα να φωνάξετε/"κλάψετε" για την κατάργησή τους;
Γιατί δεν μιλάτε τόσο καιρό για τον άδικο διαχωρισμό ΠΕ και ΤΕ στο Δημόσιο, για τις τόσες αδικίες εις βάρος των αποφοίτων, για τα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα..
πώς να βγείτε όμως όταν θεωρείτε αποτέλεσμα κόμπλεξ να υπάρχουν οι ίδιοι τίτλοι μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ (π.χ. πρύτανης ΤΕΙ..). Προφανώς είναι κομπλεξικοί κύριε Κακλαμάνη και οι καθηγητές των ΤΕΙ που διεκδικούν το ίδιο ωράριο και τον ίδιο μισθό με τους συνάδελφούς τους στα πανεπιστήμια (βλέπετε κρίνονται από τον ίδιο νόμο αλλά αυτό ισως τους κάνει περισσότερο κομπλεξικούς σωστά; )
Άραγε ότι ίσως έχουν ισάξιους ρόλους και επομένως θα πρέπει να εχουν τον ίδιο τίτλο, ωράριο διδακτικό, δυνατότητα αυτοδυναμης επίβλεψης διδακτορικών, μισθολόγιο κτλ.. δεν πέρασε από το μυαλό σας..;
η κοροϊδία στο έπακρο!

καληνύχτα σε εσάς κ. Κακλαμάνη..

 
ΣΚ
23 Φεβ 2018 18:48

Ο κ. Κακλαμάνης,

διαχρονικά υποστηρικτής των ΤΕΙ, βοηθώντας αντικειμενικά και θέτοντας όποτε πρέπει "Βέτο" βάζοντας προτεραιότητα την ουσιαστική αναβάθμιση, χωρίς διαχωρισμούς και ιδιαιτέρως για την πετυχημένη συνέχεια των Ιδρυμάτων, δίνοντας ίδιες Ακαδημαϊκές ευκαιρίες στους Αποφοίτους!!!

 
Γιώργος .
23 Φεβ 2018 20:25

Κύριε Κακλαμάνη, 35 χρόνια ομηρίας χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα νομίζω είναι πολλά, θέλετε να γίνουν αιώνας; Ποια ήταν η αποστολή των ΤΕΙ; Να βγάζουν επαγγελματίες ανέργους; Αφού δεν φροντίσατε να εκδώσετε επαγγελματικά δικαιώματα.
Φτάνει πια.

 
αποφοιτος
23 Φεβ 2018 22:02

Κ. Κακλαμανη αποσυρθειτε σας παρακαλω.

 
Πτυχιούχος τει
24 Φεβ 2018 00:31

Τόσα χρόνια υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα κύριε Κακλαμάνη.
Δεν σας ακούσαμε να λέτε τίποτα...
Τώρα πολύ ενδιαφέρον για τα ΤΕΙ ...
Αφήστε κύριε βουλευτα μην κουράζεστε για εμάς...

 
Δημήτρης
24 Φεβ 2018 09:30

Επιτέλους αλήθειες! Όλη η "φασαρία" γίνεται για να πάρουν οι μεν τους τίτλους και οι δε τις ψήφους! Αποτέλεσμα; να έχουμε σε λίγα χρόνια αποφοίτους πανεπιστημίου , χωρίς δικαιώματα αποφοίτου πανεπιστημίου!

Καληνύχτα Ελλάδα...

 
panos
24 Φεβ 2018 11:12

@Δημήτρης
Δες αυτο:

3. Όμως διάκριση σε πρώτης ταχύτητας Μηχανικούς και δεύτερης ταχύτητας Μηχανικούς Π.Ε. ουδέποτε εφαρμόστηκε όλα αυτά τα έτη για αποφοίτους από Ιδρύματα με 5ετείς σπουδές (π.χ. Ελλάδας) και από 4ετείς σπουδές (π.χ. από Αγγλοσαξωνικές χώρες), αντίστοιχα. Όλοι, συλλήβδην, ονομάζονται Μηχανικοί. Ουδείς ιδιώτης, φορέας ή κρατική υπηρεσία, έθεσε θέμα διακρίσεως.
https://www.esos.gr/arthra/55203/mihanikoi-mihanikoi-pe-kai-mihanikoi-te

 
Πτυχιούχος Τει
24 Φεβ 2018 15:53

@ Νικήτας Χιωτίνης
Κύριε καθηγητά σε μία απάντηση σας στο παραπάνω σπουδαιο άρθρο σας είχατε γράψει οτι :
" . Το ζήτημα των μέχρι τώρα αποφοίτων -και αυτών που είναι μετά το 2001 και αυτών που πήραν πτυχίο πριν- θα επιλυθεί, σας διαβεβαιώ, στο βαθμό που θα περνάει από μένα (και φαντάζομαι να αντιλαμβάνεστε πως είμαι "ζωηρός"), αλλά έχω εμπιστοσύνη και σε όλους τους συναδέλφους που θα είναι αρμόδιοι. Για να ισοτιμηθούν όμως ή να μετατραπούν σε πανεπιστημιακά διπλώματα, πρέπει πρώτα να υπάρξει το Πανεπιστήμιο! Από κεί και πέρα έχουμε τα νομικά μέσα για να αποδώσουμε δικαιοσύνη. "
Ισχύουν σήμερα τα παραπάνω ;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας, όπως επίσης σας ευχαριστώ και για ότι έχετε γράψει κατά καιρούς για όλους τους πτυχιούχους.
Ελπίζω να διατηρήστε ζωηρός όπως γραφετε !

Με εκτίμηση ένας φοιτητής σας.

 
Apofoitos TEI
26 Φεβ 2018 06:56

Τι είναι χειρότερο? 1) να κλείνεις ιδρύματα που δεν έχουν αποδίδουν επαγγελματικά δικαιώματα και οι απόφοιτοι τους ταλαιπωρούνται για να εργαστούν, ή 2) να ιδρύεις ιδρύματα και να μην τους αποδίδεις επαγγελματικά δικαιώματα για τουλάχιστον 35 χρόνια?
Και από ότι κατάλαβα ο κ. Κακλαμάνης είναι υποστηρικτής της διαφορετικότητας μεταξύ Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια υποστηρίζει τον διαχωρισμό ΠΕ/ΤΕ στο δημόσιο! Και εγώ συμφωνώ και θα ήθελα να υπάρχει ο διακριτός ρόλος των ΤΕΙ και να μην κλείσουν τα ιδρύματα αλλά όχι με τον κοινωνικό ρατσισμό που τα ακολουθεί 35 χρόνια τώρα. Γιατί οι ΤΕ να πληρώνονται λιγότερο από τους ΠΕ? Γιατί οι ΤΕ να έχουν περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα? Γιατί επι των ημερών ΠΑΣΟΚ τα ΤΕΙ δεν είχαν δικαίωμα ούτε μεταπτυχιακό να διοργανώσουν? Γιατί το ΠΑΣΟΚ καθυστερούσε 8 χρόνια (1993-2001) να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και να ισοτιμίσει τα ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια? Και όλα αυτά ενώ η κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ιδρύαν ΤΕΙ σε κάθε χωριό της επαρχίας. Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς προοπτικές για το μέλλον.
Αυτή η πολιτική κ. Κακλαμάνη μόνο ως πολιτική εξαπάτησης μου προσιδιάζει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean