ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Συλ. Υπαλ . ΥΠ.Π.Ε.Θ. προς Αρχιεπίσκοπο: Μας αφαίρεσαν από τον Οργανισμό το συνταγματικά κατοχυρωμένο σκέλος <<της ανάπτυξης της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης>>

“Ως υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας επιφορτισμένοι με την ευθύνη να υπηρετούμε τους συνταγματικά κατοχυρωμένους σκοπούς της Παιδείας, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε, με κάθε νόμιμο μέσον, το ρόλο και την αποστολή του υπουργείου”
Δημοσίευση: 02/03/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Στο νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας διατηρείται μεν το σκέλος της «ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης» των Ελλήνων, απαλείφθηκε όμως πλήρως το (εξίσου) συνταγματικά κατοχυρωμένο σκέλος «της ανάπτυξης της θρησκευτικής τους συνείδησης”.

Αυτό αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, με επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και του ανακοινώνει την απόφαση ότι:

“Επειδή σύμφωνα και με την παράγραφο 2 του άρθρου 120 του Συντάγματος: «O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων», ως υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ως δημόσιοι λειτουργοί επιφορτισμένοι με την ευθύνη να υπηρετούμε τους συνταγματικά κατοχυρωμένους σκοπούς της Παιδείας, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε, με κάθε νόμιμο μέσον, το ρόλο και την αποστολή του Υπουργείου στην πληρότητά τους”.

Ως γνωστόν, σημειώνει ο Σύλλογος, στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι:

«Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».  

Βάσει της εν λόγω Συνταγματικής επιταγής, τονίζεται στην επιστολή του Συλλόγου,  το προϊσχύον Οργανόγραμμα του Υπουργείου (π.δ. 114/2014) προέβλεπε ρητά στο άρθρο 1 ότι:

«Αποστολή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι:

α) η προαγωγή της παιδείας με σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες,

β) η ανάπτυξη και η προαγωγή της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας και της δια βίου μάθησης,

γ) η προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της θρησκευτικής λατρείας και η εποπτεία των λειτουργών όλων των γνωστών θρησκειών».

Ωστόσο, επισημαίνει προς τον Αρχιεπίσκοπο ο Σύλλογος,  με κατάπληξη παρατηρούμε ότι στο άρθρο 1 («Αποστολή») του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΕΘ (π.δ. 18/2018) διαλαμβάνονται πλέον τα εξής:

«Αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (εφεξής Υπουργείο) είναι η ανάπτυξη και η συνεχής αναβάθμιση της παιδείας με σκοπό:

α) την ηθική, την πνευματική και τη φυσική αγωγή των Ελλήνων,

β) την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης,

γ) την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και της λατρείας και την εποπτεία των λειτουργών όλων των γνωστών θρησκειών,
[…]».

Παρατηρούμε δηλαδή, σημειώνει ο Σύλλογος,  ότι διατηρείται μεν το σκέλος της «ανάπτυξης της εθνικής συνείδησης» των Ελλήνων, απαλείφθηκε όμως πλήρως το (εξίσου) συνταγματικά κατοχυρωμένο σκέλος της ανάπτυξης της θρησκευτικής τους συνείδησης.
 

Σχόλια (6)

 
Ελεύθερος
04 Μαρ 2018 15:16

Με αναφανδόν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει το πολίτευμα σε «λαϊκή δημοκρατία», της περιόδου του «υπαρκτού σοσιαλισμού». ΔΕΝ θα περάσει!

 
Νικηταιδης νικος
04 Μαρ 2018 03:13

Αρα δεν εχει νοημα να διοριζει ειδικους εκπαιδευτικους της αβτιστοιχης θρησκειας στα μουσουλμανικα, εβραικα και καθολικα σχολεια. Πρεπει να καταργηθει ο νομος.
Επισης, η ανεξιθρησκεια ειναι διαφορετικο απο την αλλοιωση κι εξομειωση των θρησκειων.
Τελος, η προστασια της ανεξιθρησκειας δεν ειναι καλλιεργεια της θρησκευτικης ταυτοτητας ουτε παιδεια. Ειναι αποτελεσμα η/και ιδεολογικη προσεγγιση της παιδειας που διαμορφωνει την θρηακευτικη ταυτοτητα.
Η ανεξιθρησκεια ρυθμιζεται απο αλλο αρθρο του συνταγματος, οπως και η κρατουσα ως πλειοψηφουσα (και οχι μοναδικη) θρησκεια στην Ελλαδα.
Βασει των παραπανω, ορθα εντοπιζουν την αλλαγη οι υπαλληλοι στην ανακοινωση τους και το συνταγματικο θεμα που προκυπτει.

 
Γεωργοδασκαλος
03 Μαρ 2018 19:59

Αν η Θρησκευτική συνείδηση περιλαμβάνει και αυτόν που δεν πιστεύει σε κάτι στο οποίο η πλειοψηφία πιστεύει τότε κακώς αφαιρέθηκε. Επειδή, όμως, στο ανεξιθρησκο θεοκρατικό κράτος στο οποίο ζούμε ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης σημαίνει να είσαι με το ζόρι Χ.Ο. και να σε γαλουχουν παιδιόθεν με τα ανάλογα ιδεώδη - όπως οι Οθωμανοί γαλουχουσαν και φανατιζαν τους γενίτσαρους - τότε να μου λείπει. Καιρός να ξεπεράσουμε πλέον θρησκοληψιες και ιδεοληψίες και να κοιτάμε μπροστά και όχι στον Μεσαίωνα.

 
Ένας εκπαιδευτικός
03 Μαρ 2018 19:19

Απολύτως ορθή η υπόδειξη του ΥΠΠΕΘ για την προστασία της θρησκευτικής συνείδησης κάθε πολίτη αυτής της χώρας! Τι καθόμαστε τώρα και συζητάμε; Αν δεν έχουμε πια εμπεδώσει ούτε τα στοιχειώδη και αυτονόητα, είναι τελείως άσκοπο να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς ο ανθρώπινος πολιτισμός φοράει όλο και περισσότερο έναν αντιανθρώπινο μανδύα και πορεύεται μέσα από αυξανόμενες ρατσιστικές και θρησκοληπτικές παλινδρομήσεις. Και φυσικά η απορία μου είναι πολύ απλή: Τι δουλειά έχει ο αρχιεπίσκοπος, τον οποίο επικαλούνται οι υπάλληλοι του υπουργείου, στην άσκηση των καθηκόντων τους; Μεσαίωνας!

 
ΔΔ
02 Μαρ 2018 14:16

αναρωτιέμαι ποιος θεωρεί τον εαυτό του άξιο να έχει ως αποστολή του την "ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης" κάποιου χωρίς ταυτόχρονα να καταπατά το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να πιστεύει σε ό,τι αυτός νομίζει σωστό;

 
ΑΠΛΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
02 Μαρ 2018 13:39

Η μεγαλύτερη μερίδα της αστικής τάξης, της εκκλησίας και της ολιγαρχίας στήριξαν με όλα τα μέσα την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.Μετά το ταξίδι του κυρίου Τσίπρα στις ΗΠΑ το 2012 μαζί με την κα Αγγελοπούλου όλα είχαν δρομολογηθεί για την αστρονομική άνοδο του στην εξουσία βοηθούσης όλης της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας.Τώρα γιατί διαμαρτύρεστε όλοι;.Τους ξέρατε και τους κάνατε κυβέρνηση.Θα υποστείτε τις συνέπειες.Ή μήπως δεν ξέρατε ότι δεν θα αλλάξουν; Το περιοδικό ΤΑΙΜ είχε τον κο Τσίπρα εξώφυλλο το 2012 με φωτογραφία του .Περιοδικό που εξώφυλλο είχε τον Μάρτιν Λούθερ Κίγκ,τον Κένεντυ και άλλους ηγέτες.Τι ήταν τότε ο κος Τσίπρας;Αρχηγός ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος μιας μικρής χώρας με ψηφοφόρους όσο μια πόλη τους.Όλα είχαν δρομολογηθεί.Τώρα κάντε υπομονή.Μόνο αν βαρεθεί και το θέλει θα φύγει.Ας προσέχατε.Τα λάθη πληρώνονται και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο δεν αναγνωρίζονται.Περαστικά σε όλους και ιδιαίτερα στην εκκλησία που η μεγάλη της μερίδα τον στήριξε με πάθος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.