Νέα απόφαση για να τεθεί εκτός καθηκόντων ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αθ. Καραμπίνης , μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ

Σύγκλητος ΔΠΘ: Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

05/03/2018

Ενημερώθηκε: 06/03/2018, 12:21

Άκουσε το άρθρο

Α. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενημερώθηκε για την απόφαση του  Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στην αίτηση ακυρώσεως που είχε καταθέσει ο καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης.

Β. Ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου θα προχωρήσει σε εκ νέου έκδοση απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Αθ. Καραμπίνης.

Γ. Η διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας στο μεγαλύτερο συνοριακό Πανεπιστήμιο της χώρας αποτελεί βασική μέριμνα της Πολιτείας.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δείτε εδώ)

Σύγκλητος ΔΠΘ: Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , με ψήφισμα που εξέδωσε σήμερα,  χαιρετίζει την απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η οποία είχε θέσει τον εκλεγμένο Πρύτανη Καθηγητή  Αθανάσιο Καραμπίνη σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του.

Η Σύγκλητος τονίζει στο ψήφισμα πως:

Α. Παράλληλα, αισθάνεται πλήρως δικαιωμένη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στην ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και διότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ επιβεβαίωσε απόλυτα την ορθότητα των απόψεων, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων της Συγκλήτου σχετικά με το θέμα.

Β. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση όλων ότι μετά από τη δικαίωση του Πρύτανη, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν θα ξαναγίνουν μάρτυρες ανάλογων προσπαθειών και το Πανεπιστήμιο θα αφεθεί απερίσπαστο, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Η Σύγκλητος στη σημερινή της συνεδρίαση με ιδιαίτερη ευθύνη έλαβε αποφάσεις για τη λειτουργία του Ιδρύματος και διαμόρφωσε τους άξονες της στρατηγικής για την ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου ως κρίσιμου πόλου ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας.

Τέλος, εξουσιοδότησε τον Πρύτανη κ. Καραμπίνη, ώστε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τους φορείς της Περιφέρειας και της Πολιτείας, προς εξυπηρέτηση του παραπάνω στόχου.

 

Ο κ. Καραμπίνης

Ο κ. Καραμπίνης απέστειλε  την Παρασκευή  επιστολή στην κοινότητα του Πανεπιστημίου με την οποία ανακοίνωσε την ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου επί της πρώτης απόφαση του υπουργού Παιδείας που τον έθετε σε αποχή από ατα καθήκοντα τονίζοντας  τα εξής:

Δικαιώθηκαν όσοι πιστεύουν στη Δικαιοσύνη:  Το Ανώτατο Δικαιοδοτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση μου και ακύρωσε την σχετική πράξη του κ. Γαβρόγλου (ως μη γενόμενη), επαναφέροντας με στα καθήκοντα του Πρύτανη του ΔΠΘ και δικαιώνοντας όσους πίστευαν και πιστεύουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακαδημαϊκή εκτροπή: Όλους εκείνους οι οποίοι μεθόδευσαν και υπηρέτησαν πιστά αυτή την ακαδημαϊκή εκτροπή τους παραδίδω στην κρίση σας.

Το ΔΠΘ βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων: Όμως το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε το ΔΠΘ όχι μόνο δεν συνέχισε την αναπτυξιακή δυναμική του αλλά βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων οι οποίοι επιθυμούν την συρρίκνωση του. Έτσι είδαμε να δρομολογούνται δράσεις όπως η ίδρυση σε άλλα Πανεπιστήμια και χωρίς κανένα σχεδιασμό άκριτα σχολών ομοειδών του ΔΠΘ, συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ, μεταγραφές φοιτητών και καθηγητών, επιλεκτικές ενισχύσεις του τακτικού προϋπολογισμού κ.α. Δράσεις οι οποίες ενώ θα φέρουν ανάπτυξη σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της χώρας για το Δημοκρίτειο θεωρούνται ανεπιθύμητες.

Ακαδημαϊκό προσκλητήριο αγώνα: Με την ευκαιρία της επανόδου μου θα ήθελα να σας παρακαλέσω όλους μαζί και κάθε έναν χωριστά να συμπράξουμε σε ένα ακαδημαϊκό προσκλητήριο αγώνα για την διάσωση αλλά και την αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του οποίου είμαστε εκλεκτά μέλη. Νομίζω ότι το αξίζουν όσοι πιστεύουν σε εμάς, το ΔΠΘ, αλλά και η περιοχή μας.
‘Οι καιροί ου μενετοί’.
 
Η απόφαση του υπουργού Παιδείας

Σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΕΠ των ΑΕΙ, είχε θέσει με απόφασή τους στις 10 Ιουλόυ 2017,  ο υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου, τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιο Καραμπίνη.  

Η απόφαση , σύμφωνα με το  τότε (10-7-17) ανακοινωθέν του υπ. Παιδείας:

Α. Ελήφθη καθώς δεν κρίθηκαν επαρκείς οι εξηγήσεις που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα το οποίο ο Α. Καραμπίνης κατέθεσε εκπρόθεσμα και σε αναρμόδιο όργανο που στην περίπτωση αυτή είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Β. Επιπλέον, κρίθηκε ότι τα αποδιδόμενα πειθαρχικά παραπτώματα –για τα οποία ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη- εμφανίζουν αυξημένη απαξία και επικινδυνότητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.

Γ. Η δε απόφαση διαφυλάττει το κύρος και την ομαλή λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δ. Τέλος, το συγκεκριμένο διοικητικό μέτρο επιβάλλεται και από την ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης διερεύνησης των συνθηκών διάπραξης των πειθαρχικών παραπτωμάτων που αποδίδονται στον Πρύτανη.

 

Σχόλια (3)

ΜΚ
|

"Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς."
Φρήντριχ Νίτσε.
Κ.Πρύτανη, προφανώς εσείς ανηκετε στη δεύτερη κατηγορία. Δυστυχώς ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την απονομή της, βρίσκεται η πολιτική. Για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να σας γνωρίσουμε και ξέρουμε πόσο δίκαιος είσαστε πάντα, δε χρειάζεται καμιά απόφαση για να σας δικαιώσει. Ένας άνθρωπος με τόσο βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης, όπως εσείς, δε θα αδικουσε κανέναν. Είμαστε πάντα στο πλευρό σας.

ΓΣ
|

Εδώ έχουμε στυλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" απο του Υπουργείο! Προφανώς προσπαθούν να εξοντώσουν τον Καθηγητή - σου λέει δεν πάει να λεέι τι ΣτΕ; Ξανά την άλλη μέρα σε παύω εγώ. Αυτά δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικά καθεστώτα.

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ.
|

Υπομονή και επιμονή κ. Καθηγητά. Οι στοχοποιήσεις και οι ανθρωποφαγίες είναι προσωρινές. Απέρχονται σύντομα, αλλά δεν το έχουν καταλάβει,... μετά όμως θα έρθει ο λογαριασμός.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ