Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός: Το κάθε ΤΕΙ έχει και τμήματα που έχουν κλείσει τον ιστορικό τους ρόλο

Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να κάνουμε αυτό που έγινε και στο παρελθόν: δηλαδή, τα ΚΑΤΕ έγιναν σε ένα βράδυ όλα ΤΕΙ
Δημοσίευση: 13/03/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ευκολότερο για μας θα ήταν να πούμε ότι όλα τα ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστήμια, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και σημείωσε:

  • Αυτό θα ήταν κάτι ενάντια στην ιστορική διαμόρφωση αυτού του θεσμού. Το κάθε ΤΕΙ έχει μία διαφορετική ιστορία.
  •  Το κάθε ΤΕΙ έχει διαφορετικής ποιότητας τμήματα, το κάθε ΤΕΙ έχει και τμήματα που έχουν κλείσει τον ιστορικό τους ρόλο.
  • Όταν ψηφίζαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπήρχε μία καλοπροαίρετη κριτική μήπως πανεπιστημιοποιούμε όλα τα ΤΕΙ.
  •  Σε αυτό πρέπει ως Κυβέρνηση να είμαστε απολύτως σαφείς. Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να κάνουμε αυτό που έγινε και στο παρελθόν: δηλαδή, τα ΚΑΤΕ έγιναν σε ένα βράδυ όλα ΤΕΙ, τα ΤΕΙ έγιναν σ’ ένα βράδυ όλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αφέθηκαν στην τύχη τους και μετά έγινε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και παίχτηκαν εκεί όλα τα απαράδεκτα, τα ακαδημαϊκά απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κύριε Πρωθυπουργέ, όπως βλέπετε δεν γλυτώνετε από τους παλιούς δασκάλους… Να σας καλωσορίσω και κυρίως να ευχαριστήσω, κυρίες και κύριοι, τους συντελεστές αυτού του εγχειρήματος. Μην προσωποποιηθεί αυτό το εγχείρημα που το οφείλουμε κατά κύριο λόγο στους διδάσκοντες των δύο Πανεπιστημίων, στους φοιτητές αλλά και στη δημιουργική συμπεριφορά και συμβολή πολλών άλλων πανεπιστημιακών και μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ σε όλη την  Ελλάδα.

Όταν ψηφίζαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπήρχε μία καλοπροαίρετη κριτική μήπως πανεπιστημιοποιούμε όλα τα ΤΕΙ. Σε αυτό πρέπει ως Κυβέρνηση να είμαστε απολύτως σαφείς. Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να κάνουμε αυτό που έγινε και στο παρελθόν: δηλαδή, τα ΚΑΤΕ έγιναν σε ένα βράδυ όλα ΤΕΙ, τα ΤΕΙ έγιναν σ’ ένα βράδυ όλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αφέθηκαν στην τύχη τους και μετά έγινε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και παίχτηκαν εκεί όλα τα απαράδεκτα, τα ακαδημαϊκά απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια. Το ευκολότερο για μας θα ήταν να πούμε ότι όλα τα ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστήμια. Αυτό θα ήταν κάτι ενάντια στην ιστορική διαμόρφωση αυτού του θεσμού. Το κάθε ΤΕΙ έχει μία διαφορετική ιστορία. Το κάθε ΤΕΙ έχει διαφορετικής ποιότητας τμήματα, το κάθε ΤΕΙ έχει και τμήματα που έχουν κλείσει τον ιστορικό τους ρόλο.

Εμείς λοιπόν, σεβόμενοι αυτή την πραγματικότητα, είπαμε ότι προχωράμε μετά από αξιολογήσεις το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά ταυτοχρόνως και σε όλη την Ελλάδα έχουμε αρχίσει διεργασίες συνεργειών ανάμεσα στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια μας. Έτσι λοιπόν, έχουμε αποφάσεις ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιονίου και στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Ηπείρου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας μαζί με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, κτλ.

Είναι δύσκολο το εγχείρημα, γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταρρύθμισης των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.  Δηλαδή, συνέργειες με τα καλά τμήματα και ως προς τα τμήματα τα οποία έχουν κλείσει τον ιστορικό τους ρόλο θα δούμε πώς θα ενσωματωθούν σε αυτό ακριβώς το εγχείρημα, χωρίς κανένας να χάσει τη δουλειά του, χωρίς να υπονομευθεί κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Άρα, είναι ένα σχέδιο το οποίο ετοιμάζαμε για οκτώ μήνες και αρχίζει σιγά-σιγά να ξετυλίγεται. Και μάλιστα, σε λίγες μέρες, θα δημοσιοποιήσουμε το Σχέδιο Νόμου για τη συνέργεια ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Ένα Πανεπιστήμιο είναι κάτι διαφορετικό από τη συνένωση των δύο ΤΕΙ. Αυτό φαίνεται και στο θεσμικό πλαίσιό του, φαίνεται και στα γνωστικά αντικείμενά του και θα φανεί στην καθημερινότητα της Διοικούσας Επιτροπής η οποία καλείται να διερευνήσει αυτήν την πορεία. Είναι αχαρτογράφητοι χώροι κι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας και τους ευχαριστούμε δημόσια που ανέλαβαν αυτό το πραγματικά περίπλοκο,  δύσκολο αλλά και θετικά προκλητικό έργο.

Ανάμεσα στα καινούργια πράγματα που φέρνουμε -και είναι από αυτά που ψηφίσαμε τον Αύγουστο του 2017- είναι η δυνατότητα να υπάρχουν Διετή Προγράμματα Σπουδών, στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των Ιδρυμάτων και είναι ένας ακόμα τρόπος ενίσχυσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.  Παραδείγματος χάρη, τα παιδιά που τελειώνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε αυτά τα Διετή Προγράμματα Σπουδών. Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών, όμως, θα έχουν ένα ακαδημαϊκό προφίλ που θα εξασφαλίζεται και υπό την εποπτεία του Ιδρύματος στο οποίο θα λειτουργήσουν, αλλά και από ανθρώπους που ξέρουν αυτού του τύπου τα επαγγέλματα μέσα από την εμπειρία τους. Τα προγράμματα αυτά, θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Και για να το κάνουμε αυτό, είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά – βλέπω εδώ τον Πρόεδρο του, τον κύριο Κορκίδη- με την Ένωση Εφοπλιστών, ώστε να μπορέσουμε να δούμε ποια είναι τα καινούργια επαγγέλματα, τι ανάγκες υπάρχουν και τι δεσμεύσεις υπάρχουν από τον παραγωγικό φορέα για πρακτική άσκηση των φοιτητών. Τα προγράμματα αυτά θα είναι δωρεάν και από τα προγράμματα αυτά ευελπιστούμε να βγαίνουν άτομα με αυτά τα επαγγελματικά προσόντα, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.  Αυτό, είναι μία από τις προκλήσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γιατί θα είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στο οποίο θα εφαρμοστούν και περιμένουμε τις προτάσεις της Διοικούσας.

Τελειώνω με κάτι που ανέφερε και ο κύριος Δήμαρχος. Κάναμε μία συνάντηση με τους Δημάρχους της περιοχής. Στην αρχή ήταν, από πλευράς μου τουλάχιστον,  μία πολύ αμήχανη συνάντηση καθώς έγινε ανάμεσα σε άτομα που έρχονται από διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, αλλά ήταν μία από τις δημιουργικότερες συναντήσεις που κάναμε. Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση του κάθε Δήμου για συγκεκριμένες παροχές αλλά με ένα πνεύμα που υπερβαίνει το πνεύμα που είχαμε μέχρι τώρα μέσα από διαπλοκές περίεργου τύπου που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα τμήματα σε διάφορες περιοχές και μετά να αφήνονται στην τύχη τους.

Εδώ πραγματικά οι Δήμαρχοι δεσμεύτηκαν. Και δεσμεύτηκαν με ένα τρόπο που εμένα τουλάχιστον με έπεισε ότι έχουν μάθει από το παρελθόν και δεν θα επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα που είχαν γίνει όχι εδώ, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Νομίζω ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν!  Ως τώρα ήταν τα ‘μικροχειρουργικά’ και διάφορα άλλα. Τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα κι ελπίζω σε ένα χρόνο από σήμερα να κάνουμε μία αντίστοιχη συνάντηση και θα έχουμε να πούμε πάρα πάρα πολλά.

Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που είπατε στη Θεσσαλονίκη ‘ήταν δίκαιο, έγινε πράξη,’ νομίζω ότι ισχύει και για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Σχόλια (6)

 
μηχανικος ΤΕ
13 Μαρ 2018 15:19

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΘΑ ΞΑΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ;

 
Γιάννης
13 Μαρ 2018 15:32

Το κάθε ΤΕΙ έχει και τμήματα που έχουν κλείσει τον ιστορικό τους ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

 
λελεας
13 Μαρ 2018 19:03

τελικα, συγχωνευουν οτι να ειναι, προκειμενου να δημιουργησουν οικονομιες κλιμακας...πανω στη συγχωνευση, θα κλεισουν οσα τμηματα θελουν. αν τους βγει.

 
Καθηγητής ΤΕΙ
14 Μαρ 2018 13:12

Για μια ακόμα φορά ο Υπουργός αναφέρεται αορίστως και γενικώς. Αν έχει κάτι να πεί ας ονοματίσει συγκεκριμμένα τμήματα. Τώρα βέβαια γιατι τα Πανεπιστήμια στην διάρκεια των τελευταίων ετών υιοθέτησαν τμήματα ΤΕΙ (π.χ.Νοσηλευτική, Λογιστική, Τουρισμού) είναι κάτι που προφανώς δεν θέλει να απαντήσει ο Υπουργός.

 
Κώστας
14 Μαρ 2018 19:09

Πανεπιστημιακά Τμήματα αποκλείεται να έχουν 'κλείσει τον ιστορικό τους ρόλο' ;
Γενικά αναφερόμαστε στα ΤΕΙ λες και μόνο εκεί υπάρχουν 'μέτρια' Τμήματα. Στα Πανεπιστήμια είναι όλα τα Τμήματα άριστα ;

 
Μπαϊκούσης Γιάννης
15 Μαρ 2018 23:38

Κύριε υπουργέ γιατί λέτε «Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να κάνουμε αυτό που έγινε και στο παρελθόν: δηλαδή, τα ΚΑΤΕ έγιναν σε ένα βράδυ όλα ΤΕΙ, τα ΤΕΙ έγιναν σ’ ένα βράδυ όλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και αφέθηκαν στην τύχη τους και μετά έγινε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και παίχτηκαν εκεί όλα τα απαράδεκτα, τα ακαδημαϊκά απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια.»
Αφού γνωρίζετε ποιο είναι το ευκολότερο αλλά και δίκαιο, είναι δε και ανέξοδο και περιορίζει την «αιμορραγία…» Ποιο είναι αυτό; Η έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους όλων των τμημάτων των ΤΕΙ, όπως έχουν οι συνάδελφοί τους σε όλα τα προηγμένα κράτη. Αν το κάνατε όμως γνωρίζετε και εσείς και οι συντεχνίες που αντιδρούν, τι θα συνέβαινε…

Ποιος καλός μαθητής, που δεν πέρασε σε υψηλόβαθμες σχόλες των πανεπιστημίων για λίγα μόρια, θα πήγαινε στο εξωτερικό να σπουδάσει και να ξοδέψει μια περιουσία, όταν τα ΤΕΙ θα του προσέφεραν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα; Πόσο θα ανέβαινε το επίπεδο των ΤΕΙ τότε; Αν δε, τους δίνατε και ανάλογη χρηματοδότηση με τα πανεπιστήμια, αφού είναι και αυτά ανώτατα ιδρύματα, ποιοι θα έχαναν τότε; Ασφαλώς όχι τα ΤΕΙ και ούτε η χώρα. Μήπως θα έχαναν οι συντεχνίες και ίσως αποκαλύπτονταν και ο «μύθος» κάποιων πανεπιστημίων που διατείνονται ότι βγάζουν «Πανεπιστήμονες…;»
Αυτό ήταν το εύκολο κύριε υπουργέ που θα έπρεπε να κάνετε και τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για τη χώρα και όχι μόνον. Ήταν όμως πολύ δύσκολο να έλθετε σε σύγκρουση με συγκεκριμένες συντεχνίες και έτσι ακολουθήσατε άλλον εύκολο, αλλά πρωτοφανή για προηγμένα κράτη, δρόμο της κατάργησης της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, ακόμα και η Κύπρος, αλλά και δεκάδες άλλες χώρες που έχουν Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση τετραετούς ή και τριετούς φοίτησης, προφανώς, για σας και τις συγκεκριμένες συντεχνίες, κάνουν λάθος ή δεν είναι τεχνολογικά αναπτυγμένες….
Ο Ελληνικός λαός, κύριε υπουργέ, έχει δαπανήσει τεράστια ποσά και ανθρώπινο δυναμικό για τα ΤΕΙ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean