Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ναι στη μετεξέλιξη του τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου ως Τμήμα «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία» στο Παν. Ιωαννίνων

Δημοσίευση: 20/03/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής - ΤΕΙ/Ηπείρου, τα μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, οι Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι, Επιστημονικοί/Εργαστηριακοί Συνεργάτες και οι φοιτητές του Τμήματος μας, χαιρετίζουν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΦΕΚ 4521/02/03/2018), με ουσιαστικό στόχο τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, την προώθηση και τη στήριξη των συνεργασιών μεταξύ Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων.

Η απόφαση αυτή, υποδηλώνει έμπρακτα και με ιδιαίτερη ευαισθησία την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας στη δυναμική ενός κράτους πρόνοιας στο παιδί και στην οικογένεια.

Με αυτή τη θετική εξέλιξη, υποστηρίζουμε ολόθερμα την πρόθεση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κου Γαβρόγλου για την μετεξέλιξη του Τμήματος μας και τη λειτουργία ως Τμήμα «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία», στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Tο Τμήμα μας, ένα από τα μακροβιότερα και ιστορικά τμήματα του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει επιστημονική κατάρτιση σε άρτια εκπαιδευμένους παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, με αναγνωρισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα στην εκπαίδευση και αγωγή παιδιών προσχολικής ηλικίας (ΦΕΚ 203/24/12/1991) και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (ΦΕΚ 4249/5-12-2017). Το Τμήμα μας έχει ήδη αξιολογηθεί θετικά, χαρακτηρίζεται δε, από ενεργή ερευνητική δραστηριότητα μελών ΔΕΠ και μέσω των δύο-2- θεσμοθετημένων εργαστηρίων του (ΦΕΚ 281/11-02-2016) και με υλικοτεχνική υποδομή που ικανοποιεί τις ανάγκες του Τμήματος, συγκεντρώνοντας υψηλές προτιμήσεις εισακτέων φοιτητών όπως φαίνεται από τις βάσεις εισαγωγής.

Κατά συνέπεια, τα τρία αδελφά Τμήματα, στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Αγωγή και Φροντίδα παιδιών από τη γέννηση έως και την ένταξή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, καλύπτουν τις αντικειμενικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας ως προς τη στελέχωση των υπαρχόντων αλλά και των υπό ίδρυση 1800 νέων Παιδικών Σταθμών, για την καθολική και δωρεάν Προσχολική Αγωγή όλων των παιδιών της χώρας μας. Παρουσιάζουν δε, μια ικανοποιητική γεωγραφική κατανομή για την προσέλκυση φοιτητών από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με το μοναδικό Τμήμα της Περιφέρειας να είναι το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται άμεση και επιτακτική η ανάγκη της μετεξέλιξης του Τμήματός μας ως Τμήμα «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία», στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχόλια (14)

 
Γιάννης Τ
20 Μαρ 2018 19:33

Πόσα μέλη ΔΕΠ είστε στο τμήμα; Γιατί αν είστε 6-7 και χρειάζονται άλλα 10 τουλάχιστον μέλη ΔΕΠ για να ξεκινήσει σωστά το νέο τμήμα που προτείνετε, δεν νομίζετε ότι ζητάτε πολλά, όταν μάλιστα η επιτροπή, μέλη της οποίας είναι και από το ΤΕΙ Ηπείρου, δεν συμφωνεί με αυτή την προοπτική;

 
Μέλος ΔΕΠ
21 Μαρ 2018 09:24

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ Νο2 αρχίζει και θυμίζει η διαδικασία συνάδελφοι. Όλα τα Τμηματάκια να σωθούν...

 
Μέλος ΔΕΠ2
21 Μαρ 2018 11:54

Να ξεκινήσουμε με το σχόλιο (21 Μαρ 2018 09:14) του συναδέλφου Μέλους ΔΕΠ ότι ".... Όλα τα Τμηματάκια να σωθούν..."
Δεν νομίζω ότι αρμόζουν τέτοια σχόλια για "..Τμηματάκια.." για οποιοδήποτε Τμήμα ΑΕΙ ειδικά απο Πανεπιστημιακό δάσκαλο.

Σχετικά με το σχόλιο του Γιάννη Τ. (20 Μαρ 2018 19:33) δεν διευκρινίζει εαν γνωρίζει τις επίσημες τοποθετήσεις των συλλογικών οργάνων του ΤΕΙ για το συγκεκριμένο θέμα.

 
Cosmas
21 Μαρ 2018 12:10

Συγχαρητήρια και στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής που εχει προσφέρει στα Ιωάννινα και εχει να προσφέρει πολλά ακόμα σε φοιτητές από όλη την Ελλάδα Θα ήταν παράλογο να πεθάνει ένα τμήμα που οι πτυχιούχοι του βρίσκουν εύκολα εργασία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. ¨
Αρκετά υποτιμητικό και άδικο το σχόλιο του συνάδελφου για "Τμηματάκια", μηπως να δούμε ποσα μελη ΔΕΠ έχουν άλλα "Πανεπιστημιακά" τμήματα στην Ελλάδα; Αξίζει όμως να δείτε τα Ελληνικά Πανεπιστημια σε σύγκριση με την Ευρώπη. Στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, έχουν 66 μέλη ΔΕΠ και 90 εξωτερικούς διδάσκοντες στην Παιδαγωγική Σχολη .
Ας δουμε πως θα εξελιξουμε οτι εχουμε και οχι πως θα σβησουμε (με το να κλεισουμε τμηματα με φοιτητες) οτι με κοπο εχει η χωρα μας καταφερει.

 
Καλαιτζή Ευαγγελία
21 Μαρ 2018 12:13

Επιβεβλημένη επιστημονικά και κοινωνικά , η μετεξέλιξη του Τμήματος Προσχολικης Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου ,στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειναι αναγκαίο τα τρια αδελφά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ Αθήνας, Ηπείρου και Θεσ/νίκης να ενταχθούν στην Πανεπιστημιακή Ακαδημαική Κοινότητα , με τους ίδιους όρους και προυποθέσεις ,προκειμένου να διασφαλιστεί το ενιαίο επιστημονικό προφίλ των Παιδαγωγών που στελεχώνουν τους Παιδικούς Σταθμούς

 
Ελένη Κ. Παιδαγωγός
21 Μαρ 2018 14:29

Όλα τα Τμήματα ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής (πρώην Βρεφονηπιοκομίας) της χώρας προσέφεραν ΠΑΝΤΑ υψηλού επιπέδου κατάρτιση και εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα σπουδών διδάσκονταν σε ΟΛΑ τα εξάμηνα παιδαγωγικά και ψυχολογία. Είναι λογικό και απαραίτητο όλα τα ΑΤΕΙ Προσχολικής Αγωγής να ενταχθούν σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα καθώς η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά και όχι διασπαστικά. Η μετεξέλιξη του Τμήματός ΑΤΕΙ Ιωαννίνων σε Τμήμα «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία», στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα εξαλείψει παλιότερες παθογένειες επικάλυψης εργασιακών δικαιωμάτων με άλλους κλάδους και επιτέλους θα δικαιώσει έναν κλάδο που για χρόνια αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

 
Κατερίνα Στ.
21 Μαρ 2018 15:17

Πολύ θετική η πρόταση του κ.Υπουργού, σχετικά με την ένταξη του τμήματος, που έχει μεγάλη ιστορία και έχει καταξιωθεί για την αποφοίτηση επιστημονικά καταρτισμένων παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας, στη Σχολή Επιστημών Αγωγής. Αποφοίτησα από το συγκεκριμένο τμήμα και ακολουθώ μία εξαιρετική επαγγελματική πορεία λόγω των γνώσεων που απέκτησα σε αυτό.

 
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΟΣ
22 Μαρ 2018 15:22

Ο Γιάννης και το μέλος ΔΕΠ που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία καλό είναι να γνωρίζουν και να μην αποσιωπούν τα αυτονόητα.
Είναι αυτονόητο κ. Γιάννη πως αν ένα σχολείο έχει λίγους δασκάλους τότε δεν πρέπει να κλείσει το σχολείο αλλά να φροντίσει η πολιτεία να το ενισχύσει γιατί πολύ απλά αυτό απαιτούν οι ανάγκες των παιδιών.
Είναι επίσης αυτονόητο πως οποιοδήποτε Τμήμα ΑΕΙ (πανεπιστημίου ή ΤΕΙ) έχει απήχηση στην κοινωνία και την αγορά εργασίας ενώ παράλληλα το γνωστικό του αντικείμενο δικαιολογεί την παρουσία του στο χώρο των ΑΕΙ θα πρέπει με κάθε τρόπο να επιβιώσει και να αναβαθμιστεί.
Το Τμήμα λοιπόν Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου το οποίο μετρά περισσότερα από εξήντα χρόνια ιστορίας στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι ένα από τα τμήματα των ΑΕΙ τα οποία παραμένουν πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών. Επιπλέον, οι απόφοιτοί του Τμήματος αυτού εδώ και δεκαετίες στελεχώνουν επάξια τους παιδικούς σταθμούς της χώρας μας.
Επειδή λοιπόν πάντα θα υπάρχουν παιδιά και παιδικοί σταθμοί στη χώρα μας, είναι σημαντικό τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ -τα οποία καταρτίζουν παιδαγωγούς για παιδιά προσχολικής ηλικίας- να επιβιώσουν και αναβαθμιστούν.

 
melos ΔΕΠ
22 Μαρ 2018 19:06

Και τα μεγάλα τμήματα κάπως έτσι ξεκίνησαν σαν μικρά τμηματάκια!!!!!!!!!
Δεν γνωρίζω κανένα τμήμα να ξεκίνησε τη λειτουργία του με ταυτόχρονη προκήρυξη 10-20 θέσεων μελών ΔΕΠ.

Για την υποστελέχωση πάντως δεν ευθύνονται τα μικρά Τμηματάκια!!!!!

 
nikos
25 Μαρ 2018 19:10

Ενα μεγαλο μπραβο στον Πρυτανη του Παν Ιωαννινων .τον Πρυτανη του ΤΕΙ Ηπειρου .τον προεδρο του τμηματος προσχολικης αγωγης ,τους καθηγητες ,τους συμβασιουχους, τον Υπουργο Παιδειας που πασχισαν για την συμφωνια αυτη.Με κατανοηση ,αλληλεγγυη, υπευθυνοτητα ,γνωση και επιστημονικα επιχειρηματα,παμε μπροστα ΤΕΛΟΣ σ αυτους που σκεφτονται με παρωπιδες Ας αποδειξουν οτι εχουν δικαιο με τις προτασεις τους.........

 
Μέλος ΔΕΠ
26 Μαρ 2018 19:29

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία. Όλα είναι ευχολόγια. Κανείς ακόμη δε σκέφθηκε πως θα στελεχωθούν οι χιλιάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί. Έχουμε υπογεννητικότητα, έχουμε οικονομική κρίση, πρέπει να δουλεύουν και οι δύο γονείς για να επιβιώσει η οικογένεια, θέλουμε να κάνουμε παιδιά, αλλά δεν θέλουμε παιδαγωγούς να τα φροντίζουν. Κάτι δεν πάει καλά σε τούτο το βασίλειο!!!!!!!

 
Μέλος ΔΕΠ
26 Μαρ 2018 20:29

@ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΚΟΥΡΟΣ:
εξήντα χρόνια λειτουργίας? Δηλαδή το Τμήμα λειτουργεί από το 1960 ? Πώς μετρά τόσα χρόνια λειτουργίας όταν το ΤΕΙ Ηπείρου μετρά πολύ λιγότερα?

 
Κατερίνα
26 Μαρ 2018 21:43

Τα μόρια ποια θα είναι

 
μέλοσ ΔΕΠ
26 Μαρ 2018 21:58

Πράγματι το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου είναι από τα μακροβιότερα τμήματα. Ο κ Κάκουρος προφανώς εννοεί ως συνέχεια τη μετεξέλιξη της σχολής βρεφοκόμων του ΠΙΚΠΑ σε τμήμα βρεφονηπιοκομίας ΚΑΤΕΕ και εν συνεχεία σε ΤΕΙ και ΑΤΕΙ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.