Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αρχιεπίσκοπος: Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους

Υπουργείο Παιδείας:Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.
Δημοσίευση: 21/03/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Εκκλησία και Πολιτεία θα συνεχίσουν την συνεργασία τους» δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος   Ιερώνυμος, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την   απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών, και υπογράμμισε:

  •  Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
  • Αυτό το θέμα έχει μία συνέχεια.
  • Έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν την συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση για τα Θρησκευτικά Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), έκρινε η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την απόφαση του πρώην  υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνασίου, μετά από προσφυγή του  Μητροπολίτη  Πειραιώς Σεραφείμ  , της Εστίας Πατερικών Μελετών, και γονέων.

Δεν αφορά το Λύκειο καθώς αναμένεται να συζητηθεί δεύτερη σχετική αίτηση ακύρωσης.

Το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας  εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για  διαρροές της απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, και υπογραμμίζει:

Α. Το υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.

Β. Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.

Γ. Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει  το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.

Δ. Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Ε. Το υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση.

Ειδικότερα οι ανώτατοι δικαστές τονίζουν στην απόφαση ότι προβλεπόμενη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών   δεν είναι ικανή να ανάπτυξη, εμπεδώσει και να ενισχύσει όπως επιβάλλεται από τη διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση των μαθητών, διότι:

  •      είναι ελλιπής κατά περιεχόμενο,
  •      δεν είναι αυτοτελής, αμιγής και διακριτική σε σχέση με τη διδασκαλία στοιχείων αναφερομένων σε άλλα δόγματα ή θρησκείες με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους μαθητές ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας και
  •      δεν είναι επαρκή από την άποψη του χρόνου που διατίθεται για το μάθημα των Θρησκευτικών.
  •      δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και
  •     στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου.

Σχόλια (2)

 
Ελεύθερος
21 Μαρ 2018 22:20

Μετάφραση: Τα κάναμε πλακάκια με την αγαπητή μας (συγ)κυβέρνηση, και δεν θέλουμε να τους κακοκαρδίσουμε, ασχέτως δικαστικών αποφάσεων.

 
Αχ Μακαριώτατε
21 Μαρ 2018 21:13

Τί περιμένετε να βγεί; Δεν το βλέπετε; Είναι δυνατόν από το τίποτε να βγει κάτι; Αυτό μόνον ο Θεός το κατόρθωσε με τη Δημιουργία του κόσμου (Γέν. 1,1).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ