SchoolAR, εμπλουτίζοντας τα σχολικά εγχειρίδια με επαυξημένη πραγματικότητα!

27/03/2018

Ενημερώθηκε: 28/03/2018, 06:58

Άκουσε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η πρόοδος που παρατηρήθηκε στις φορητές συσκευές αλλά και στις τηλεπικοινωνίες έχουν επιφέρει τεράστιες αλλαγές στη μάθηση. Από τις αλλαγές αυτές δε εξαιρείται και το παραδοσιακό βιβλίο, το οποίο διαχρονικά εξελίχθηκε και επηρεάστηκε από τις κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις.

Μια νέα μορφή βιβλίων, αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, είναι τα βιβλία Επαυξημένης Πραγματικότητας. Η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι μία τεχνολογία που ενισχύει τον πραγματικό κόσμο με ψηφιακά στοιχεία. Αντίστοιχα, τα βιβλία Επαυξημένης Πραγματικότητας είναι κυρίως έντυπα βιβλία που εμπλουτίζονται με ψηφιακά στοιχεία και τα οποία ο χρήστης μπορεί να δει μέσω κάποιου τεχνολογικού μέσου (κινητή συσκευή, ειδικά γυαλιά, κάμερα H/Υ). Τα βιβλία Επαυξημένης πραγματικότητας επιτρέπουν στους χρήστες τους την ταυτόχρονη θέαση φυσικών και ψηφιακών πληροφοριών, ενισχύοντας τη δυναμική του βιβλίου ως μέσο μάθησης.

Φανταστείτε ένα απλό βιβλίο με εικόνες να ‘’ζωντανεύει’’, αναπαριστώντας τη σκηνή της εικόνας, την κίνηση ή την τρισδιάστατη δομή ενός αντικειμένου. Φανταστείτε τώρα ένα σχολικό εγχειρίδιο να μπορεί να απεικονίσει με διαδραστικό τρόπο δυσνόητες έννοιες μαθηματικών, φυσικής, ή ακόμα και γεωμετρίας που περιγράφονταν ή παρουσιάζονταν με στατικές εικόνες!

Η SchoolAR είναι μία ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτική εφαρμογή για έξυπνες συσκευές που εμπλουτίζει το σχολικό εγχειρίδιο της Γεωγραφίας της ΣΤ’ δημοτικού. Η λειτουργία της είναι ιδιαίτερα απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να εστιάσει την κάμερα της συσκευής πάνω σε μία συγκεκριμένη εικόνα του σχολικού εγχειριδίου, ώστε να εμφανιστεί στην οθόνη της έξυπνης συσκευής το ψηφιακό υλικό που εμπλουτίζει την εικόνα.

Περιέχει επεξηγηματικά βίντεο και τρισδιάστατα μοντέλα πλανητών του ηλιακού συστήματος, που βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο του βιβλίου και παράλληλα κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους.

Η εφαρμογή είναι προϊόν συνεργασίας της ερευνητικής ομάδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου, 'Media Pedagogy Research Group', που διευθύνει ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός, με τον καθηγητή πληροφορικής Σωτήρη Γεωργίου. Υπεύθυνος ερευνητής του project είναι ο υποψήφιος διδάκτορας του ΠΤΔΕ Ρόδου Φίλιππος Τζόρτζογλου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project: http://www.mediapedagogy.gr/schoolar-project-geography/

Για όσους δεν έχουν τα σχολικά βιβλία μπορούν σε αυτή τη διεύθυνση (http://users.sch.gr/samgeorg/schoolar/wordpress/books/) να βρουν ψηφιακά τις σελίδες, να τις ανοίξουν σε μία οθόνη υπολογιστή και να εστιάσουν με την κινητή τους συσκευή πάνω στην εικόνα ώστε να εμφανιστεί το ψηφιακό υλικό.

Βίντεο Παρουσίασης
https://www.youtube.com/watch?v=MWtQq0qsXGQ&t=51s
SchoolAR Γεωγραφία ΣΤ’ Δημοτικού
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.GeoST.SchoolAR
SchoolAR Πληροφορική Α’ Γυμνασίου
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Samgeorg.GymAR
Ιστοσελίδα εφαρμογής
www.schoolar.gr
Media Pedagogy Research Group
www.mediapedagogy.gr
www.Lsofos.com
 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ