ΑΔΙΠ : Οχι στον υψηλό αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ

Εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης

29/03/2018

Ενημερώθηκε: 29/03/2018, 11:03

Άκουσε το άρθρο

Στο σύνολο των εκθέσεων εξωτερικής αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ,  επισημαίνεται ότι ο υψηλός αριθμός εισαγόμενων φοιτητών, επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, ενώ και το ζήτημα των περικοπών, των ελλείψεων και των προβλημάτων στη χρηματοδότηση εμφανίζεται ως αρνητικό, σε ποσοστό 67% των εκθέσεων.

Οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και ο παρατεταμένος χρόνος αποφοίτησης κρίνονται αρνητικά, σε ποσοστό 57% και 52% αντίστοιχα.

Επιπλέον, εντοπίζονται αδυναμίες στην παρακολούθηση και διασφάλιση της συστηματικής φοίτησης στα ΠΠΣ (33%), καθώς και απουσία ενός πλαισίου προσδιορισμού προαπαιτούμενων μαθημάτων στα ΠΠΣ (29%).

Στο ίδιο ποσοστό (29%), αναφέρεται αρνητικά το χαμηλό ποσοστό φοιτητών που παρακολουθεί τα μαθήματα των ΠΠΣ, ενώ, σε ποσοστό 24%, καταγράφεται η υψηλή αναλογία φοιτητών/διδακτικού προσωπικού.

Προβλήματα παρατηρούνται ακόμη στα κριτήρια επιλογής του περιεχομένου και στην οργάνωση των προσφερόμενων μαθημάτων (περιορισμένη συνάφεια, συνοχή, επικαλύψεις, έλλειψη βασικών μαθημάτων κορμού κ.ά.) αλλά και στην αξιολόγηση των φοιτητών (24%).

Επιπρόσθετα, ως αρνητικά σημεία αναφέρονται η μη ισόρροπη ανάπτυξη και η ετερογένεια του διδακτικού προσωπικού των ΠΠΣ (19%) καθώς και ο μεγάλος φόρτος εργασίας των διδασκόντων (14%).

Τέλος, στο ίδιο ποσοστό των εκθέσεων (14%), κρίνονται αρνητικά η έλλειψη διοικητικού προσωπικού για την υποστήριξη της λειτουργίας των ΠΠΣ, η απουσία μίας τυποποιημένης διαδικασίας για τον ανασχεδιασμό και την επικαιροποίηση των προγραμμάτων, η ανεπάρκεια των υλικοτεχνικών υποδομών αλλά και η έλλειψη δομών για την παρακολούθηση των αποφοίτων των ΠΠΣ.

Η πρόταση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ για τον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ο καθορισμός των συνολικώς εισαγομένων σε κάθε Τμήμα των ΑΕΙ θα γίνει με συμφωνία μεταξύ τριών μερών: των ΑΕΙ, της ΑΔΙΠ και του ΥΠΑΙΘ, αποφάσισαν   τα δύο κατηργημένα όργανα του ΕΣΥΠ, το ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ, στην τελευταία συνεδρλίασή τους το 2015 στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία του τότε υπουργού Αριστείδη Μπαλτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

Εδώ ελλάδα
|

Στις φυσιολογικές χώρες το 1/3 των αποφοίτων Λυκείου συνεχίζει για πανεπιστήμιο.

Έλα μωρέ τώωωωρα!
|

Ποιός τα κοιτάει αυτά!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ