Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κοινή δήλωση Προέδρων των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα

Προτείνουμε το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει στην ίδρυση ενός ακόμη τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα, να προωθήσει το συντομότερο την ένταξη των περιφερικών τμημάτων σε πανεπιστημιακές Σχολές Υγείας
Δημοσίευση: 01/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με αφορμή την πρόταση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για την ίδρυση ενός 5ου Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα, οι Πρόεδροι των τμημάτων Φυσικοθεραπείας διερωτώνται για τη σκοπιμότητα και τη σπουδή της ίδρυσής του.

Είναι πολύ πρόσφατη (02-03-2018) η δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Εμβληματικού χαρακτήρα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σήμερα, λειτουργούν τέσσερα τμήματα Φυσικοθεραπείας ενταγμένα σε Σχολές Υγείας: ένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τρία στα ΤΕΙ της χώρας (Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα), τα οποία ως γνωστόν συνολικά αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης, οικονομικές δυσκολίες και ανεργία των πτυχιούχων τους.

Τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών, εμπεριέχουν μαθήματα αποκλειστικά του τομέα υγείας.

Το περιεχόμενο σπουδών στοχεύει στην πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων, καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιοαγγειακό σύστημα (Υ.Α. 65146/Ε5, ΦΕΚ 915/14.07.2006, τ.Β).

Το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει ήδη αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία και δύναται να πραγματεύεται μόνο από Σχολές Υγείας, όπως άλλωστε ισχύει και στα περισσότερα Πανεπιστήμια των αναπτυγμένων χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία κ.α.).

Η ίδρυση λοιπόν ενός επιπλέον τμήματος Φυσικοθεραπείας θα προκαλέσει αυξημένη ροή φοιτητών Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα και προβλήματα στα περιφερικά τμήματα. Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός των αποφοίτων που θα προκύψει θα εκτοξεύσει την υπάρχουσα ανεργία των φυσικοθεραπευτών.

Οι συζητήσεις για την επικείμενη ένταξη των υπολοίπων τμημάτων Φυσικοθεραπείας σε πανεπιστημιακές Σχολές Υγείας είναι σε εξέλιξη και η ίδρυση ενός τμήματος εκτός Σχολών Υγείας θα τις στρέψει σε λάθος κατεύθυνση.

Ο υπό ίδρυση δημόσιος ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης δεν μπορεί να σημαίνει διάλυση των ήδη θεσμοθετημένων Σχολών Υγείας των ΤΕΙ και διαμελισμό των τμημάτων της κατά το δοκούν.

Με βάση τα παραπάνω, θα προτείναμε το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει στην ίδρυση ενός ακόμη τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα, να προωθήσει το συντομότερο την ένταξη των περιφερικών τμημάτων σε πανεπιστημιακές Σχολές Υγείας και να υποστηρίξει οικονομικά και με ανθρώπινο δυναμικό όλα τα υφιστάμενα τμήματα Φυσικοθεραπείας προκειμένου να ενισχύσει την αυτοτέλειά τους και την προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Γραμματοπούλου Ε., Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Χριστάρα Α., Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Πουλής Ι., Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Μπίλλη Ε., Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Σχόλια (4)

 
γιάννης
02 Απρ 2018 12:41

Μακάρι να γινόταν νωρίτερα η πανεπιστημιοποίηση των τμημάτων ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, μόλις αποφοίτησα από δεύτερο τμήμα ΤΕΙ το πρώτο ήταν στην Αθήνα ΤΕΙ Νοσηλευτικής και δεν έχουν ουδεμία σχέση, ούτε στο επίπεδο σπουδών , ούτε και στην δυσκολία του να εισαχθεί κάποιος και να μπορέσει να αποπερατώσει τις σπουδές του.
Χωρίς παρεξήγηση δεν εικάζω να μην γίνει πανεπιστήμιο το ΤΕΙ νοσηλευτικκής, αλλά για να εισαχθώ φυσικοθεραπεία Πατρών Αίγιο χρειάζονται 16.100 μόρια τουλάχιστο και για να μπω νοσηλευτικη Αθήνα με 13.00 μόρια περίπου. Που σημαίνει από προσωπική εμπειρία μεγάλη απόσταση μορίων, επίσης πολλά ΑΕΙ είναι πολύ λιγότερο απαιτητικά σε μόρια π.χ. φιλοσοφική, μαθηματικό, φυσικό, αεροναυπηγική,τμήμα βιολογίας,κ.α..
Από τα φοιτητικά μου χρόνια σε πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις , επισήμενα στους καθηγητές μου στην φυσικοθεραπεία , στους συμφοιτητές και στον σύλλογο να μεριμνήσουμε σε ανωτατοποίηση των ΤΕΙ φυσικοθεραπείας, λόγω του αντικειμένου σπουδών μας, των υψηλών βάσεων εισαγωγής και την εξίσωσή μας με αντίστοιχα τμήματα φυσικοθεραπείας έστω και των βαλκανίων που είναι δίπλα μας, π.χ Βουλγαρία με τμήμα φυσικοθεραπείας ΑΕΙ στην ακαδημία σπορ Βάσι Λέφσκι, την Ουγγαρία στο ιατρικό παενεπιστήμιο του Ντεπρεσέν και πολλά άλλα.
Δυστυχώς δεν ακούστηκα , γιατί είμαι ένας απλός φυσικοθεραπευτής και δυστυχώς όσο και αν το τόνισα ότι θα έχουμε πρόβλημα πολύ σύντομα δεν γινόταν κάτι ,ούτε από πλευράς πολιτείας ούτε από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Εύχομαι να ακούσουν τους καθηγητές , τους προέδρους των σχολών και τον Π.Σ.Φ. αλλά δεν έπρεπε να ευχόμαστε λίγο πριν την καταστροφή μας, έπρεπε να απαιτήσουμε τον σεβασμό που μας ανήκει, ακαδημαικά και επαγγελματικα χρόνια πριν, δεν είμαστε ΤΕΙ η Φυσικοθεραπεία, είμαστε πανεπιστημιακό τμήμα!
Ευχαριστώ που μπορώ να καταγράψω την αποψή μου έστω και από εδώ, δεν είμαι κομματικοποιημένος και δεν έχω εύκολα πρόσβαση. Εύχομαι να μην έθιξα κανέναν και να μπορέσετε να το επισπεύσετε και να ανεξαρτοποιηθούμε εντελώς σαν τμήμα φυσικοθεραπείας ,επίσης είναι λάθος να μην έχουμε ανεξάρτητο τμήμα φυσικοθεραπείας και να αναγνωριζόμαστε και εμείς όπως οι νοσηλευτές και οι γιατροί και να υπαγόμαστε σε άλλα τμήματα στα νοσοκομεία όπως ιατρικών μηχανημάτων και πυρινικής φυσικής, πρέπει να διορθώσουμε τα λάθος κείμενα, αλλιώς κανείς δεν θα μα σεβαστεί ως επαγγελματίες υγείας και επιστήμονες ευχαριστώ, αγωνιστικούς χαιρετισμούς και καλή ανάσταση!

 
Μαρία
03 Απρ 2018 00:34

Να σου θυμησω οτι για να περασεις νοσηλευτικη στο καποδιστριακο θες 17000 μορια και στο τει αθηνων νοσηλευτικη ηθελες 15000 ο τελευταιος! καμια σχεση τα επαγγελματα που προανεφερες αν και οι νοσηλευτες εχουν καλυτερο μελλον εργασιακα και ελλαδα καο παγκοσμιως.επισης να σου τονισω οτι η νοσηλευτικη στο καποδιστριακο καμια σχεση με την νοσηλευτικη στο τει αθηνων και καμια μα καμια σχεση την φυσικοθεραπειας στο αιγιο!!!αντιστοιχη της ιατρικης σχολης ειναι!δεν τα ξερεις καλα!!

 
γιάννης
23 Μάιος 2018 14:05

Ως απάντηση προς την Μαρία,
εντάξει τα μόρια ανεβήκανε από τότε που μπήκα εγώ ΤΕΙ , πάντως προς γνώση σου και εγώ 15,300 μόρια είχα όταν μπήκα Αθήνα, για να εισαχθώ φυσικοθεραπεία Αίγιο μπήκα με σειρά επιτυχίας δεύτερος, άρα με πολύ καλή βαθμολογία περίπου 17.00 μόρια, όσον αφορά στο προσωπικό επίπεδο που ανέφερες .
Μάλλον δεν γνωρίζεις ότι η σχολή φυσικοθεραπείας στο Αίγιο είναι η δεύτερη πιο δύσκολη σχολή πανελλαδικά με υψηλότατο επίπεδο σπουδών, 4 στους 10 αποφοιτούν χωρίς καθυστέρηση εξαμήνου, η πρώτη σε δυσκολία παρακολούθησης , προόδου και αποφοίτησης είναι στην Λαμία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι σχετικά βατές για να αποφοιτήσεις, εντελώς αντικειμενικά όσοι σπουδάζαμε και σπουδάζουμε φυσικοθεραπεία Ελλάδα το γνωρίζουμε καλά!
Όσον αφορά στην σύγκριση ΑΕΙ νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας είναι λάθος η σύγκριση σου, είναι και οι δύο πανεπιστημιακά τμήματα με διαφορετικό αντικείμενο, το ένα ασχολείται με την εκτέλεση οδηγιών από το ιατρικό προσωπικό και την νοσηλευτική διοίκηση και την εφαρμογή νοσηλευτικών πράξεων και το άλλο αφορά στην επιστήμη της πρόληψης και της φυσικής αποκατάστασης, είναι εντελώς αυτόνομο ως τμήμα και δεν εκτελούμε οδηγίες γιατρών , συνεργαζόμαστε μαζί τους επαναξιολογούμε και επανεξετάζουμε τον ασθενή και δεν εμμένουμε στην ιατρική διάγνωση και θεραπεία, διότι μας το επιτρέπει η επιστήμη μας και ο κλάδος μας παγκόσμια και πανελλαδικά να το κάνουμε.
Αντιθέτως με εσάς όπου δεν μπορείτε να αντιτίθεστε σε ιατρική εντολή και οδηγία, όπου είστε υποχρεωμένοι να την εκτελείτε πάραυτα και μετά να κάνετε τυχόν παράπονα σας στην λογοδοσία.
Νομοθετικά είμαστε από τους πιο ισχυρούς κλάδους, επίσης ακαδημαϊκά τα
10 τελευταία χρόνια και παραπάνω βάση ερευνών αποδεικνύεται ότι η φυσικοθεραπεία και η φυσική αποκατάσταση συντελεί ολοένα και περισσότερο στην υγεία και στην ιατρική εξέλιξη, π.χ μειώθηκαν κατά 90 % τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης και περιφερικών αρθρώσεων και αυτό είναι επιτυχία των φυσικοθεραπευτών και μόνο!
Αναγνωριζόμαστε πλέον από τον ιατρικό κόσμο ως ισότιμοςσχεδόν κλάδος της ιατρικής κ.α.
Καλό θα ήταν να μην μειώνετε κανέναν με η χωρίς αποδείξεις και σχετική έρευνα, ο ομιλών είναι και ο ίδιος απόφοιτος και τρίτης σχολής το οποίο είναι πανεπιστήμιο , πράγμα που δεν αφορά στην συζήτηση μας, σας συνιστώ σοβαρότερη μελέτη και έρευνα ειδικά σε αντικείμενα που δεν κατέχετε λόγω διαφορετικού επαγγέλματος.
Μην επιδίδεστε απλά στην τεχνική του καπελώματος , για να αναφέρετε μία προσωπική σας γνώμη, δεν αφορά στο σύνολο και δεν συνεισφέρει σε τίποτα. Αφού έχετε πανεπιστημιακή μόρφωση όπως αναφέρετε σας συντείνω εντελώς φιλικά να το αποδεικνύετε χωρίς μείωση του συνομιλητή σας και να εργαστείτε για τον κλάδο της νοσηλευτικής στην Ελλάδα με πολλά και άλυτα προβλήματα, όπου είναι διασπασμένος σε πολλές εκπαιδευτικές βαθμίδες και σε πολλά μέτωπα, πράγμα που σας μειώνει πολύ ως κλάδο, αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα να γνωρίζετε, συσπειρωθείτε για να ανεβάσετε το επίπεδο της νοσηλευτικής και των δικαιωμάτων σας, παρακαλώ μην ανάγετε το θέμα σε προσωπικό και σε προσωπικές σας εκτιμήσεις οφείλουμε να σεβόμαστε την επιστήμη και αλλήλους.

 
ΧΡΗΣΤΟΣ
12 Ιουλ 2018 22:00

Αγαπητη Μαρια, αν πραγματι πιστευεις 1) οτι ο Νοσηλευτης ειναι εφαμιλλος του Ιατρου και οτι εχει ιδιο επιπεδο σπουδων,μαλλον κατι σας λενε στραβα εκει στην σχολη,2)Το εργο που προσφερει ενας Νοσηλευτης στην κοινωνια ειναι παρα πολυ μεγαλο αλλα ποτε μα ποτε δεν μπορει να αποφασισει μονος του τον τροπο αλλα και το ειδος του εργου που θα πρεπει να προσφερει στον ασθενη.Αυτο το αποφασιζει ο Ιατρος,γιατι απλα δεν εχει την γνωση.Αντιθετως ο Ιατρος συνεργαζεται με τον Φυσικοθεραπευτη,σαφως λογω γνωστικου αντικειμενου,και οχι βεβαια λογω επιπεδου σπουδων.Εξαλλου οπως ισως γνωριζεις ακομη και ο Φυσιοθεραπευτης δινει ορισμενες εντολες στον Νοσηλευτη οσον και αν αυτο σε στεναχωρει που το λεω.Τελος μονη σου υποτιμας τους συναδελφους σου που μπορει να αποφοιτησαν απο το ΤΕΙ Αθηνων με 15000 μορια, ποσο μαλλον απο το ΤΕΙ Διδυμοτειχου με 12200 μορια και αγνοοντας τον συναδελφο σου απο το ΑΕΙ Σπαρτης η γραφη σου ειναι αντισυναδελφικη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ