Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η συμφωνία για τη συγχώνευση του Παν. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στ. Ελλάδας και Θεσσαλίας

Υπ. Παιδείας:14 Τμήματα στο Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1), και 5 στη Λαμία (σήμερα 2).
Δημοσίευση: 02/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με βάση τις σημαντικές συγκλίσεις και συνθέσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής διερεύνησης συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προγραμματίζει ευρείες συσκέψεις για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων αυτών.

Οι συσκέψεις θα γίνουν με βάση:

  1. Την σαφή κατεύθυνση της Επιτροπής υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού ιδρύματος ανοικτού στις προκλήσεις των καιρών.
  2. Την τήρηση καθαρά ακαδημαϊκών κριτηρίων στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
  3. Την απόφαση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέργειες με το σημερινό ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Εύβοια και Βοιωτία.

Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν οι εξής βασικές αρχές:

  • Να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που θεραπεύουν διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία με προοπτικές να καλλιεργήσουν τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα και να μορφώνουν και να καταρτίζουν όσο γίνεται αρτιότερα τους φοιτητές τους.
  • Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προσωπικό παραμένει στο Τμήμα και την πόλη που βρίσκεται εκτός αν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα ή πόλη.
  • Να συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα που θα συμβάλλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και της μάθησης και θα προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο (Ενδεικτικά: αξιοποίηση Δελφών, Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών στη Λάρισα, Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, αξιοποίηση οικοτουριστικού δυναμικού Λίμνης Πλαστήρα/Περτουλίου)
  • Να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα προετοιμασία από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων στην κατεύθυνση προγραμμάτων διετούς κατάρτισης από το νέο Ίδρυμα σε τομείς που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, τους ανοίγουν νέες προοπτικές προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συντελούν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Στη κατεύθυνση αυτή, και μετά από σχετικές διεργασίες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει  8 Σχολές (εκ των οποίων 2 νέες) με  34 Τμήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας:

Τα τμήματα και οι Σχολές,   κατανέμονται ως εξής: Τρεις  Σχολές στο Βόλο, τρεις στη Λάρισα, και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.

Όσον αφορά στα Τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν:14 Τμήματα στο Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1), και  5 στη Λαμία (σήμερα 2).

 

Σχόλια (10)

 
Καθηγητής ΤΕΙ
02 Απρ 2018 14:40

Οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων ΤΕΙ το ξέρουν γιατί οι ίδιοι άλλα λένε.

 
Χ. Καλφούντζος
02 Απρ 2018 15:50

Διαβάζοντας το κείμενο πέραν των συμπερασμάτων για τα οποία μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις θα σταθώ στα πραγματικά στοιχεία τα οποία δεν επιδέχονται καμίας ερμηνείας.
Στο τέλος, το άρθρο σας, αναφέρει ότι η Λάρισα έχει 2 τμήματα τώρα και με την εφαρμογή του νέου σχεδίου θα έχει πλέον 10 τμήματα.
Συμπέρασμα, του αναγνώστη που δεν γνωρίζει, ότι θα υπάρξουν 8 νέα τμήματα στην πόλη της Λάρισας αντί για 2.
Μπορείτε εξηγήσετε για ποιο λόγο "εξαφανίσατε" το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα 16 τμήματα του από την Λάρισα και την υπάρχουσα κατάσταση;
Δεν υφίσταται το ΤΕΙ Θεσσαλίας όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως Ιδρύματα;
Το Πανεπιστήμιο το αναφέρετε κανονικά με τα 12 τμήματα του αλλά το ΤΕΙ με τα 16 τμήματα του όχι.
Ποιος ο λόγος; Δεν ανήκει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Για να δούμε όμως πως είναι η υπάρχουσα κατάσταση και πως θέλουν να εξελιχθεί, θα μιλήσουμε με αριθμούς.

Υπάρχουσα κατάσταση:
----------------------------------
Βόλος:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας = 12 τμήματα
Λάρισα:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας = 2 τμήματα
ΤΕΙ Θεσσαλίας = 16 τμήματα

Συνολικά λειτουργούντα τμήματα στην Λάρισα =18
Συνολικά λειτουργούντα τμήματα στον Βόλο = 12

Νέος σχεδιασμός:
---------------------------
Βόλος:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας = 14
Λάρισα:
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας = 10 τμήματα

Συνολικά λειτουργούντα τμήματα στην Λάρισα =10
Συνολικά λειτουργούντα τμήματα στον Βόλο = 14

Εύκολα συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η Λάρισα στον νέο σχεδιασμό βρίσκεται με 8 τμήματα λιγότερα από ότι τώρα, ενώ ο Βόλος με 2 περισσότερα.
Οπότε πρέπει μιλάμε για υποβάθμιση και όχι για αναβάθμιση.

 
Μέλος ΔΕΠ
02 Απρ 2018 16:53

Αληθεύει ότι όλα τα μέλη ΔΕΠ των 2 ΤΕΙ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) θα τοποθετηθούν σε Γενικά Τμήματα ;

 
Ηλίας Σαντουρίδης
02 Απρ 2018 19:54

Σχετικά με το σχόλιο του Χ.Καλφούντζου:
Προφανώς ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του για το εγχείρημα αλλά δεν μπορεί να την υπερασπίζεται χρησιμοποιώντας χαλκευμένα στοιχεία. Ο Χ.Καλφούντζος δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει παραρτήματα στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα:
Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας σήμερα λειτουργούν 14 τμήματα και όχι 16 όπως αναφέρει.
Από αυτά, τα 9 βρίσκονται στη Λάρισα (και όχι τα 16 όπως αναφέρει), τα 4 στην Καρδίτσα και το 1 στα Τρίκαλα.
Στο σχέδιο της επιτροπής προβλέπεται να λειτουργούν 8 τμήματα, που θα προέλθουν από το ΤΕΙ, στη Λάρισα. Συνεπώς η διαφορά από από την υπάρχουσα κατάσταση είναι σχεδόν μηδενική.

 
Ηλίας Σαντουρίδης
02 Απρ 2018 19:58

Σχετικά με το σχόλιο του Καθηγητή ΤΕΙ:
Οι Πρυτάνεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι μέλη της επιτροπής. Συνεπώς αν εκτιμούν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά ας βγουν να το διαψεύσουν. Οι Πρυτάνεις, όχι τα Πρυτανικά συμβούλια...

 
Χ. Καλφουντζος
03 Απρ 2018 10:16

Σχετικά με την απάντηση του Η. Σαντουρίδη

Το σχόλιο μου δεν αφορούσε τον χωροταξικό σχεδιασμό άλλα το ίδρυμα του ΤΕΙ Θεσσαλίας ως δύναμη.
Έχετε δίκιο όσον αφορά την ανάγνωση . Δείχνει να μιλάω για την πόλη της Λάρισας ενώ η απάντηση αφορούσε την δύναμη του Ιδρύματος και οχι την χωροταξία του.
Θεωρούμε τα παραρτήματα ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ιδρύματος και δεν τα ξεχωρίζουμε χωροταξικά.
Οσον αφορά το "χαλκευμένα στοιχεία" ως χαρακτηρισμός μάλλον είναι άπρεπης και δείχνει δόλο εκ μέρους μου.
Δεν θα το σχολιάζω. Άλλωστε ζούμε σε μια πολυ μικρη κοινότητα και γνωριζόμαστε μεταξυ μας .

 
akai
03 Απρ 2018 10:29

ΣΤΟ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ(ΧΑΛΚΙΔΑΣ). ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΕΝΟΨΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΚΠΑ, ΕΠΕΙΔΗ Ο κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ;

 
Ηλίας Σαντουρίδης
03 Απρ 2018 11:45

Σχετικά με την απάντηση του Χ.Καλφούντζου:
Ακόμη και αν η αριθμητική αναφορά στο αρχικό σχόλιο αφορούσε το σύνολο του ιδρύματος και όχι μόνο τα τμήματα που εδρεύουν στη Λάρισα, είναι ανακριβής.
Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας σήμερα λειτουργούν 14 τμήματα (9 στη Λάρισα, 4 στην Καρδίτσα και 1 στα Τρίκαλα), και η επιτροπή προτείνει να δημιουργηθούν συνολικά 11 νέα πανεπιστημιακά τμήματα (8 στη Λάρισα και 3 στην Καρδίτσα). Συνεπώς η αναλογία δεν είναι 16/8 όπως αναφέρεται στο αρχικό σχόλιο αλλά 14/11.

 
Χρήστος Καλφουντζος
03 Απρ 2018 17:52

Σχετικά με την απάντηση του Η. Σαντουρίδη

Στην παρούσα κατάσταση κ Σαντουρίδη τα ενεργά τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι 15 συν το Μηχανικής Βιοσυστηματων μέχρι 2019.
Οπότε έχουμε 16 τμήματα ενεργά στην παρούσα κατάσταση.
Και αν κρίνουμε από το Δασοπονίας που ήταν να κλείσει και αυτό αλλά μπήκε στο μηχανογραφικο και πάλι, ας μην βιαζόμαστε να κλείσουμε και το Βιοσυστημάτων.
Μπορεί να ενεργοποιηθεί και αυτό η να εξελιχθεί σε κάτι άλλο.
Αρα τα ενεργά τμήματα του ΤΕΙ δεν ειναι 14 αλλά 15+1 (=16).
Παραπέμπω όλους να διαβάσουν το εξαιρετικό άρθρο του κ Σούλτη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας. Ξεκινάει με κάτι που είναι όλη η ουσία της υπόθεσης
"Όταν έναν πόλεμο δεν μπορείς να τον κερδίσεις στα ίσια, τότε καταφεύγεις σε μεθόδους Δούρειου Ίππου."
Εύχομαι καλή ανάσταση σε όλους και ελπίζω να βγει η καλυτερη δυνατή απόφαση για το μέλλον του ΤΕΙ αλλά και της πόλης μας.

 
Λάθος ανάγνωση
05 Απρ 2018 12:53

Αυτό που φαίνεται να μην καταλαβαίνουν οι διάφοροι σχολιαστές (και κάποιοι τοπικοί παράγοντες) είναι ότι δεν πρόκειται για συγχώνευση μεταξύ δύο "ισότιμων" ιδρυμάτων σε ένα νέο Πανεπιστήμιο, όπως αυτή μεταξύ ΤΕΙ Αθηνών και ΤΕΙ Πειραιά στο "νέο" Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά για:

Ενσωμάτωση (απορρόφηση) των ακαδημαϊκών δομών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατά συνέπεια το Ίδρυμα που (σωστά) θέτει τους βασικούς ακαδημαϊκούς όρους στη διαδικασία είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - σεβαστές οι απόψεις των ΤΕΙ, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι: α) η διαδικασία είναι εθελοντική και β) τα 2 ΤΕΙ έχουν να κερδίσουν τα περισσότερα από την αναβάθμιση τους και όχι το Πανεπιστήμιο που μόνο μακροπρόθεσμα μπορεί να προβλέπει σε οφέλη από τη μεγέθυνση του (στο αρχικό στάδιο θα υποστεί σοβαρή "ακαδημαϊκή" βλάβη).

Άλλωστε αν κρίνουν ότι "ρίχνονται" ή δεν τους συμφέρει η ολοκληρωμένη πρόταση του Πανεπιστημίου (γιατί αυτή του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι εκτός τόπου και χρόνου και βασισμένη σε τοπικιστικές κυρίως λογικές) μπορούν κάλλιστα να μη αποχωρήσουν από το εγχείρημα και να παραμείνουν όπως είναι, δηλ. να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ΤΕΙ (που στο μυαλό ορισμένων είναι δήθεν ισότιμα με τα Πανεπιστήμια, επειδή αναφέρονται ως ΑΕΙ στη νομοθεσίας).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ