Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργείο: Σύγκλητος συζήτησε την «καθαίρεση» καθηγητή από την Επιτροπή «Γαβρόγλου»

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας δήλωσε στο esos ότι δεν έφερε ο ίδιος το θέμα στη Σύγκλητο
Δημοσίευση: 03/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ευθέως τον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας  Ξεν. Σπηλιώτη κατηγορεί  ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ότι    χθες Δευτέρα    συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου πρόταση για την «καθαίρεση» του καθηγητή του ιδρύματός  Νικολάου Μπάτη από μέλος της Επιτροπής για τη συνένωση τoυ Παν. Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και ΤΕΙ Θεσσαλίας.

“Κανένας δεν μπορεί να “αποφασίσει” την αποπομπή κάποιου προσώπου. Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό” ξεκαθαρίζει ο υπουργός Παιδείας μέσω επιστολής προς τη Σύγκλητου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία στάλθηκε από τον Σύμβουλό του και Συντονιστή της Επιτροπής Καθηγητή Παντελή Κυπριανό, και τη δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos.

Το esos επικοινώνησε με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας, οποίος μας δήλωσε ότι δεν έφερε ο ίδιος  το θέμα στη Σύγκλητο και τόνισε  ότι : “Δεν εισήγαγα το θέμα σε Ημερήσια Διάταξη της Συγκλήτου αλλά ενημέρωσα τα μέλη της Συγκλήτου για την ύπαρξη της επιστολής, καθώς και ότι για την εισαγωγή προς συζήτηση οιουδήποτε θέματος στη Σύγκλητο, απαιτείται αριθμός υπογραφών ίσος ή ανώτερος του 1/4 των μελών του οργάνου. Όταν ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών συγκεντρώθηκε με ευθύνη του ενδιαφερόμενου μέλους ΔΕΠ, εισήγαγα το θέμα στη Σύγκλητο, ως όφειλα να πράξω”.

Ειδικότερα:

Ο κ. Κυπριανός, με   εντολή του υπουργού Παιδείας, ως συντονιστής της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, απέστειλε επιστολή προς τα μέλη της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην οποία τονίζει:

Πρόταση για   «καθαίρεση» του καθηγητή   Νικολάου Μπάτη: Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι τη Δευτέρα 2 Απριλίου συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου πρόταση για την «καθαίρεση» του καθηγητή του ιδρύματός σας κου Νικολάου Μπάτη από μέλος της Επιτροπής.

Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας: Θυμίζω ότι η Επιτροπή αυτή συστάθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας και δημοσιεύτηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Θυμίζω ακόμη ότι στις Επιτροπές αυτές που έχουν συσταθεί ανά τη χώρα συμμετέχουν διακεκριμένα στελέχη των ΑΕΙ με στόχο τη συζήτηση και την υποβολή προς τον υπουργό Παιδείας προτάσεων σχετικών με το μέλλον των ιδρυμάτων της χώρας.

Ο Πρύτανης ορίστηκε εκ των υστέρων μέλος της Επιτροπής: Εκφράζω μάλιστα την απορία μου πώς ο κος Πρύτανης αποδέχτηκε μια τέτοια συζήτηση γνωρίζοντας, από προσωπική εμπειρία, τη λειτουργία της Επιτροπής εφόσον ο ίδιος ορίστηκε εκ των υστέρων, μετά την εκλογή του.

Σημαντικές συγκλίσεις   όπως  και κάποιες διαφωνίες: Υπενθυμίζω ότι η Επιτροπή έχει καταλήξει σε συνθέσεις, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις σε ακαδημαϊκό και ακόμη περισσότερο σε θεσμικό επίπεδο, όπως βέβαια και κάποιες διαφωνίες. Αλλοίμονο εάν δεν υπήρχαν, αλλά σίγουρα είναι πολύ λιγότερες από ότι στις πρώτες συνεδριάσεις.

Πρακτικές αυταρχισμού: Αφήνοντας πίσω μας πρακτικές αυταρχισμού προσβλέπω στην έμπρακτη συνδρομή όλων. Σημειώνω ότι η συμμετοχή στην Επιτροπή είναι οικειοθελής, όχι υποχρεωτική.

Κανένας δεν μπορεί να “αποφασίσει” την αποπομπή κάποιου προσώπου: Αλλά κανένας δεν μπορεί να “αποφασίσει” την αποπομπή κάποιου προσώπου. Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό. Κανένας πάλι δεν είναι υποχρεωμένος να ενταχθεί, αν δεν το επιθυμεί, στο Πανεπιστήμιο. Οφείλουμε, ωστόσο, όλοι μας ως ακαδημαϊκοί να σεβόμαστε τους άλλους και να τηρούμε κοινά αποδεκτούς κανόνες.

Τι δήλωσε στο esos ο Πρύτανης

Το esos επικοινώνησε με τον Πρύτανη  του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο οποίος μας δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έφερε το θέμα στη Σύγκλητο, τονίζοντας τα εξής:

Α. Σας ενημερώνω ότι,έλαβα μία επιστολή από μέλος ΔΕΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας που έθετε θέμα αντικατάστασης του κου Ν. Μπάτη από την επιτροπή για τη διερεύνηση συνεργειών ανάμεσα στο ΠΘ και τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς.

Β. Δε εισήγαγα το θέμα σε Ημερήσια Διάταξη της Συγκλήτου αλλά ενημέρωσα τα μέλη της Συγκλήτου για την ύπαρξη της επιστολής, καθώς και ότι για την εισαγωγή προς συζήτηση οιουδήποτε θέματος στη Σύγκλητο, απαιτείται αριθμός υπογραφών ίσος ή ανώτερος του 1/4 των μελών του οργάνου.

Γ. Όταν ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών συγκεντρώθηκε με ευθύνη του ενδιαφερόμενου μέλους ΔΕΠ, εισήγαγα το θέμα στη Σύγκλητο, ως όφειλα να πράξω. Τυχούσα παρέμβαση και αλλοίωση του θέματος από πλευράς μου, θα ήταν αντιδεοντολογική, και από πουθενά δεν προκύπτει ότι πρότεινα την αντικατάσταση του κου Μπάτη.

Δ. Εν συνεχεία, κατά τη συζήτηση του θέματος στη Σύγκλητο, κατέστησα σαφές ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν οριστεί από τον Υπουργό και δεν τίθεται θέμα αποπομπής ή αντικατάστασής τους από τη Σύγκλητο.

Ε. Κλείνοντας,  θα ήθελα να επισημάνω την σταθερή μας στάση και προσανατολισμό για τη δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στη Θεσσαλία. Το ότι κάποιοι θέλουν να στενέψουν τους ορίζοντες μας και μηχανεύονται τεχνάσματα για να μας σταματήσουν, ουδόλως μας πτοεί και ποσώς μας απασχολεί.

Ο κ. Μπάτης

Το esos επικοινώνησε και με τον κ. Μπάτη θέτοντας υπόψιν την επιστολή. Ο κ. Μπάτης δεν θέλησε προς το παρόν να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.
   

Σχόλια (4)

 
Καθηγητής ΤΕΙ
05 Απρ 2018 12:15

"Οι Επιτροπές συστάθηκαν με απόφαση του Υπουργού". Αυτό τα λέει όλα.
δηλ. οι συμμετέχοντες είναι προσωπική επιλογή του Υπουργού και όχι των ιδρυμάτων. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την διαφορετικότητα της σύνθεσης (ανάλογα με την περίπτωση).
Ο Υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ενεργοποιεί τις Ακαδημαικές επιτροπές ανα Περιφέρεια (που ο ίδιος εισήγαγε με το νόμο 4485/17) που μεταξυ των στόχων τους είναι και η διαβούλευση μεταξύ των ιδρυμάτων.
Είναι πια ξεκάθαρο: Έχουμε ενα νεο σχέδιο ΑΘΗΝΑ (λιγότερο βάρβαρο) όπου γίνεται σαφής προσπάθεια ποδηγέτησης των αποφάσεων των επιτροπών.
Καληνύχτα Δημοκρατία!

 
@ Καθηγητής ΤΕΙ
05 Απρ 2018 21:03

Πολύ καλά κάνει ο Υπουργός και ορίζει αυτός τα μέλη των Επιτροπών για να αποφευχθούν εσωτερικές τριβές. Στο κάτω κάτω στις Επιτροπές μέλη είναι κυρίως οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Ιδρυμάτων. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό;

 
Καθηγητής ΤΕΙ 2
06 Απρ 2018 00:04

"Οι Επιτροπές συστάθηκαν με απόφαση του Υπουργού"

Ο καθηγητής Μπάτης ορίστηκε μέλος της Επιτροπής από τον Υπουργό κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι βλαπτικά για το Ίδρυμα και την εικόνα του....

 
Καθηγητης ΤΕΙ3
08 Απρ 2018 03:41

Ποιο ειναι αυτο το μελος ΔΕΠ που πρωτοστατει για καθαιρεση του κ. Μπατη τελικα? ποια ειναι τα επιχειρηματα του?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ