ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Με απεργία μέσα στις εξετάσεις απειλούν οι πανεπιστημιακοί

Αιτήματα: Μισθολογικά ,συνταξιοδοτικά μελών ΔΕΠ και θέματα υποχρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 04/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με γενική απεργία μέσα  στις εξετάσεις, προειδοποιούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι την Κυβέρνηση, εάν δεν ρυθμιστούν οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες.

Ειδικότερα Πρόεδροι και /ή μέλη των Δ. Σ. των Συλλόγων μελών ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του  Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Παντείου Πανεπιστημίου, της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), του Τμήματος Ιατρικής (ΕΚΠΑ), του Τμήματος Οδοντιατρικής  (ΕΚΠΑ), της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΕΚΠΑ) και της Φιλοσοφικής Σχολής (ΕΚΠΑ), μετά από συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ:

1.    Προτείνουν να οριστεί η εβδομάδα 7-11 Μαΐου 2018 ως εβδομάδα κινητοποιήσεων και προβολής των αιτημάτων του κλάδου. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων (το οποίο θα οριστικοποιηθεί και θα γνωστοποιηθεί σύντομα) θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις, αλλά και δράσεις διαφοροποιημένες κατά Σύλλογο.

2.    Δηλώνουν ότι στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, η οποία εκ των πραγμάτων εξαρτάται  από τη στάση της Κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η προσφυγή σε γενική απεργία την περίοδο των εξετάσεων.

3.    Προτείνουν στην ΠΟΣΔΕΠ και τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ να ασχοληθούν ενεργά με όλα τα θέματα που αφορούν το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό των μελών ΔΕΠ.

4.    Ζητούν από την ΠΟΣΔΕΠ, σε ενδεχόμενες συναντήσεις με Υπουργούς ή άλλα κυβερνητικά στελέχη, να παρίστανται και εκπρόσωποι των Συλλόγων.

Ως  Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων μελών ΔΕΠ  ζητούν  από την Κυβέρνηση:

•    Εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012 και  νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο και στην προσφορά των Πανεπιστημιακών στην κοινωνία, καθώς και στις απαιτήσεις του έργου τους.  Το μισθολόγιο που ψήφισε η Κυβέρνηση τον Μάιο του 2017, για να ισχύσει αναδρομικά από 1/1/17, στη συνείδηση των Πανεπιστημιακών Καθηγητών είναι άκυρο.

•    Βελτίωση των συντάξεων στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές, αντάξιες του λειτουργήματος που άσκησαν και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν, οι οποίες θα διατηρούν ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο μετά την αποχώρηση από τον εργασιακό τους βίο.

•    Αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και προκήρυξη νέων θέσεων προσωπικού για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους.

Τα ΔΣ που έλαβαν τις παραπάνω αποφάσεις καλούν   «όλους τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα και να συνταχθούν μαζί μας».

«Η οικονομική υποβάθμιση των πανεπιστημιακών δασκάλων έχει φτάσει στο μη περαιτέρω», τονιζουν σε ανακοινωθέν και σημειώνουν: «Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ακαδημαϊκής επιβίωσης για κάθε έναν από μας και κοινή υποχρέωση όλων μας, απέναντι στο λειτούργημά μας και το Πανεπιστήμιο που υπηρετούμε, να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση».

Στη συνάντηση  των Συλλόγων συζητήθηκε διεξοδικά η μέχρι τώρα πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει  το ανακοινωθέν,  ότι τόσο η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 7ης και 8ης Μαρτίου, σε όσους Συλλόγους πήραν μέρος σε αυτή, όσο και οι άλλες δράσεις που έγιναν (αποχή, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνέντευξη τύπου, κλπ), καθώς και το γενικότερο ενδιαφέρον των συναδέλφων ανά την Ελλάδα διατράνωσαν την απαίτηση των πανεπιστημιακών καθηγητών να δοθεί επιτέλους λύση στα οικονομικά προβλήματα του κλάδου.

Στο πνεύμα αυτό οι Σύλλογοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και ανάλογα με τις εξελίξεις να τις κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.