Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σκληρή επιστολή προς υπουργό για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

"Υπό την μορφή τετελεσμένων αποφάσεων, δεν συνάδει με τα όσα συμφωνήσαμε και συναποδεχτήκαμε στην από 22 Ιανουαρίου 2018 συνάντησή μας"
Δημοσίευση: 13/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Ετεροχρονισμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα" χαρακτηρίζει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για “συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο του δελτίου τύπου, που εξέδωσε το Υπουργείο σας, στις  2 Απριλίου με θέμα: «Σειρά συσκέψεων για τις συνέργειες ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας».

Δεν μπορούμε να υποθέσουμε τίποτε άλλο, εκτός απ’ το ότι προφανώς πρόκειται για μια ετεροχρονισμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα, καθώς σε καμία περίπτωση η τακτική της ανακοίνωσης πορισμάτων, υπό την μορφή τετελεσμένων αποφάσεων, δεν συνάδει με τα όσα συμφωνήσαμε και συναποδεχτήκαμε στην από 22 Ιανουαρίου 2018 συνάντησή μας.

Στη συνάντηση αυτή η αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας σας έθεσε και επιχειρηματολόγησε υπέρ του δικαίου αιτήματος για την ίδρυση αυτόνομου και αυτοδύναμου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Οι κυβερνητικοί βουλευτές της Περιφέρειάς μας, επίσης, οι οποίοι κλήθηκαν με δική σας πρωτοβουλία, στήριξαν και τάχθηκαν υπέρ της διεκδίκησής μας.

Σας θυμίζω κύριε Υπουργέ ότι ενώπιων όλων δεσμευτήκατε ότι το οποιοδήποτε πόρισμα θα τεθεί σε διαβούλευση και υπό την έγκριση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών και δεν θα υιοθετηθεί, σε καμία περίπτωση, αν υπάρξει αντίθεση. Θα επιθυμούσαμε λοιπόν η Επιτροπή που ορίσατε να ολοκληρώσει το έργο της χωρίς ανακοινώσεις ή διαρροές, που στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος υπέρ μιας συγκεκριμένης λύσης- κατεύθυνσης.

Κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι όπως σας είχαμε επισημάνει στη συνάντησή μας κινούμαστε ήδη με ταχύτατους ρυθμούς για την εκπόνηση μιας μελέτης τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ακολουθώντας τις χρήσιμες συμβουλές και τις επισημάνσεις σας ότι η οποιαδήποτε πρόταση ίδρυσης Πανεπιστημίου θα πρέπει να βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια έχουμε ήδη ορίσει ομάδα, που αποτελείται από εξαίρετους ακαδημαϊκούς, υπό τον συντονισμό του πρώην Υπουργού και Πρύτανη, καθηγητή κυρίου Γιάννη Πανούση.

Η ομάδα τεκμηρίωσης εργάζεται νυχθημερόν και το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τη σχετική μελέτη. Στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης συμμετέχουν και έχουν καταθέσει τις απόψεις τους περισσότεροι από εξήντα (60) καθηγητές, επιστήμονες, άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης καθώς και φορείς έρευνας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Οπότε, πιστεύω ακράδαντα ότι σύντομα θα έχετε στα χέρια σας μια πρόταση, στην οποία ως ακαδημαϊκός δεν θα μπορείτε να αρνηθείτε, ελπίζω να μην αρνηθείτε ούτε ως Υπουργός. Ευελπιστούμε στη σημαντική αυτή προσπάθεια για τον τόπο μας να ασπαστείτε το όραμά μας και να εμπλουτίσετε τις ιδέες μας, ώστε δανειζόμενοι το προωθητικό μήνυμα της Κυβέρνησης, «το δίκαιο για τη Στερεά Ελλάδα… να γίνει πράξη».

Με εκτίμηση,

Λουκάς Υπερήφανος

Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

 

Σχόλια (3)

 
ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ;
13 Απρ 2018 12:26

Ο κ. Πανούσης και η επιτροπη του προτείνουν:
Τμήμα Γεωπολιτικής
Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής
Τμήμα Κοινωνικής Οικονομίας
Τμήμα Τουριστικής Πολιτικής και
Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης
Σίγουρα ο υπουργός θα έσκασε από τα γέλια με αυτή την πρόταση αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα τμήματα αυτά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα τμήματα και τα γνωστικά αντικείμενα του ΤΕΙ Στερεάς ή της σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται στη Λαμία. Πως θα στελεχωθούν όλα αυτά τα τμήματα και τι θα απογίνει το προσωπικό των τμημάτων που θέλει να εξαφανίσει ο Πανούσης ;

 
Κωνσταντίνος
13 Απρ 2018 13:09

Χριστός Ανέστη! Επιτέλους, ακούγεται η γνώμη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Δηλαδή των άμεσα ενδιαφερομένων. Επειδή κι εγώ γεννήθηκα στην Άμφισσα, επικροτώ αυτή τη θέση.
Συνεχίζω να προτείνω την αφομοίωση από το Α Τ Ε Ι Στερεάς Ελλάδας των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν στη Λαμία. Αν κάποια τμήματα του Α.Τ.Ε.Ι.,δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ας κλείσουν, αλλά όχι όλο το Ίδρυμα.
Ο καθηγητής κύριος Πανούσης ας συνεργαστεί και με άλλους καθηγητές έτσι ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη γιά το δίκαιο αίτημα των φορέων.
Αν θυμάστε, τα εύκολα θύματα στην πρώτη Αθηνά ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.Τώρα πάλι χτυπιέται το Α.Τ.Ε.Ι.
Μπορούν και οι τοπικοί Μητροπολίτες να συνεργαστούν γιά τη διάσωση του Ιδρύματος. Μην ξεχνάτε ότι πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν να κλείσει η Παιδαγωγική Ακαδημία στη Φλώρινα, ο αγωνιστής μητροπολίτης Καντιώτης κίνησε γη και ουρανό και συνεργάστηκε με τοπικούς φορείς. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να μην κλείσει το Τμήμα, αλλά να μεταβληθεί σε πανεπιστημια κό και να προστεθεί και τμήμα νηπιαγωγών.
Όσο γιά τη θεωρία γιά οικονομίες κλίμακας, γιά δείτε λίγο τί λέει το Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας γιά τα δύο τμήματα στη Λαμία ότι πρέπει μετά τη συγχώνευση να μεταφερθούν στη Λάρισα. Ξυπνήστε Στερεοελλαδίτες.

 
Γιώργος
15 Απρ 2018 12:48

Είναι προφανές ότι οι ίδιοι παράγοντες που δεν ήθελαν να ακούσουν παλαιότερα για την ίδρυση Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, έχουν επιστρατευθεί τώρα να καθυστερήσουν τις ενέργειες του Υπουργού για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συμμετοχή μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και την ένταξη μέρους του ΤΕΙ επίσης στο ΕΚΠΑ. Είναι γνωστές αυτές οι αντιδράσεις. Εάν ο Υπουργός δεν επισπεύσει τις ενέργειές του για την υλοποίηση της ένταξης, τη στιγμή μάλιστα που έχουν αποδεχθεί τα δύο Πανεπιστήμια, στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα.
Αναφορικά τώρα με την εκπόνηση μελέτης τεκμηρίωσης για την αναγκαιότητα ίδρυσης Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας κλπ, κλπ, η οποία θα παρουσιαστεί σε “κάποια τέρμινα”, (γιατί άραγε δεν παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα;;;), είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Οι αντιδράσεις αυτές προέκυψαν μετά τις σταθερές ενέργειες του Υπουργού για τα δύο Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και ΕΚΠΑ, που αξιοποιούν επί του πραγματικού το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας Τμήματα χωρίς επικαλύψεις, που θα μπορούσαν να στελεχωθούν από το προσωπικό αυτό.
Η υποκρισία δεν έχει όρια σε αυτήν τη χώρα!!! Οι ενέργειες του Υπουργού θα πρέπει να γίνουν αμέσως και όχι άμεσα, αφού έχει ήδη προηγηθεί δημόσια διαβούλευση επί αρκετό χρόνο και υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Ιδρυμάτων. Οι όποιες καθυστερήσεις, λόγω των γνωστών αντιδράσεων και σκοπιμοτήτων, θα είναι τελικά εις βάρος του συγκεκριμένου εγχειρήματος, αλλά και του τόπου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ