Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μόλις το 3% των τμημάτων του Παν. Θεσσαλίας αντιστοιχεί στα Τρίκαλα

Η πρόταση του Δήμου Τρικάλων
Δημοσίευση: 14/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Νομός Τρικάλων αδικείται από την πρόταση αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, για τη νέα χωροταξική και ακαδημαϊκή κατανομή τμημάτων και σχολών. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα αντιστοιχεί μόλις το 3% των τμημάτων σε σχέση με όλη τη Θεσσαλία. Καθίσταται έτσι, ο νομός της καινοτομίας, του τουρισμού, του Μύλου των Ξωτικών, τελευταίος σε πανεπιστημιακή στήριξη και ακαδημαϊκή πυκνότητα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη  σύσκεψη των φορέων του Δήμου Τρικκαίων και του νομού Τρικάλων, παρουσία των Βουλευτών του   του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαδόπουλο, Σιμορέλη, Δριτσέλη.

Καθίσταται έτσι, τόνισε ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου, ο νομός της καινοτομίας, του τουρισμού, του Μύλου των Ξωτικών, τελευταίος σε πανεπιστημιακή στήριξη και ακαδημαϊκή πυκνότητα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η πρόταση που διατύπωσε ολοκληρωμένα ο Δήμος Τρικκαίων και είναι η βάση συζήτησης, αφορούσε στις εξής διεκδικήσεις:

 • Τη μετονομασία της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων σε «Διεθνή Σχολή στη Φυσική Αγωγή και Ποιότητας Ζωής».
 •     Τη μετονομασία της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων σε «Διεθνή Σχολή στη Φυσική Αγωγή και Ποιότητας Ζωής».
 •     Τη μεταφορά του Προπτυχιακού προγράμματος Διατροφής & Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα και τη λειτουργία του στις εγκαταστάσεις της νέας ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, με την ονομασία «Τμήμα Επιστήμης Καταναλωτή, Διατροφής & Διαιτολογίας».
 •     Τη διοικητική ένταξη ή και πλήρη μεταφορά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, την ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ και τη λειτουργία του στο χώρο του Στρατοπέδου «Πούλιου».
 •     Τη διοικητική ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας (Λαμία) στη νέα ΣΕΦΑΑ, όπως προτείνεται και στην υφιστάμενη πρόταση του Υπουργείου σας.
 •     Την παραμονή και ενίσχυση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών μετασχηματίζοντάς το σε Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος και συσχετίζοντάς το με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της Βιοοικονομίας, τομέας που περιλαμβάνεται και στη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης του Παν/μίου Θεσσαλίας.
 •     Την ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών στα Τρίκαλα αντί του Βόλου. Τα Τρίκαλα διαθέτουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της δημιουργικής βιομηχανίας (Μύλος Ξωτικών, παράδοση στη Μουσική, σειρά εκδηλώσεων, υποστήριξη από ανοικτά δεδομένα της Έξυπνης Πόλης, ζωντανό εργαστήρι με σειρά δράσεων: λεωφορείο χωρίς οδηγό, ανοικτό στούντιο νέων μουσικών, πλήθος εκδηλώσεων από πολιτιστικά σχήματα νέων δημιουργών, διατίθενται σειρές ανοικτών δεδομένων κ.λπ.).
 •     Την ίδρυση νέου Τμήματος Εμβιομηχανικής (Department of Biomechanical Engineering) και ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ. Η επιστήμη της Εμβιομηχανικής είναι σύγχρονη και ενσωματώνει:

Α) Κινησιολογία και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η εν λόγω θεματική έχει άμεση συνάφεια, συνέργειες και εφαρμογή με τη στρατιωτική κινησιολογία και επομένως, θα αναπτυχθεί στενή σχέση με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) που εδρεύει στα Τρίκαλα.

Β) Ρομποτική, δυναμική του ανθρώπινου συστήματος και γενικότερα συσκευές υγείας (πχ. ρομποτική διάγνωσης, χειρουργικής και φορητές συσκευές). Ιδιαίτερα η σύγχρονη αυτή τάση συνάδει με τις αποδεδειγμένες και αναγνωρισμένες προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων για την έξυπνη πόλη και την εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία, αλλά και με τις σύγχρονες τάσεις στην επιστήμη της φυσικής αγωγής.

 •     Την ίδρυση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που δεν προβλέπεται στον σημερινό σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά που είναι εξαιρετικά ελκυστικό και συνάδει με τη διεθνοποίηση των Τρικάλων και την αναγκαία διεθνοποίηση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη για εξέταση του ενδεχομένου, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων (π.χ.  Αθλητικού Τουρισμού ή σχετιζόμενων με τον δασικό πλούτο της περιοχής).

Επιπρόσθετα, προτείνονται:

 •     Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου στα Τρίκαλα με θέμα που να αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες και μπορεί να έχει ως τίτλο: Ερευνητικό Ινστιτούτο Αστικής Καινοτομίας, Κινησιολογίας και Αειφορίας.
 •     Η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Αγροδιατροφής & Βιοτεχνολογίας. Το Ινστιτούτο αυτό θα στελεχωθεί από νέους επιστήμονες της περιοχής και, εκτός από το καθαρά ερευνητικό του έργο, θα παρέχει και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
 •     Η διατήρηση της λειτουργίας του υφιστάμενου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων στα Τρίκαλα, υπό το προτεινόμενο Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος.
 •     Η λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων -εφόσον προκύψει η ανάγκη λειτουργίας του- στα Τρίκαλα.
 •     Η ίδρυση προγραμμάτων 2ετούς φοίτησης στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:
 •         Πληροφορική, αστική καινοτομία και έξυπνες πόλεις.
 •         Τουριστικά επαγγέλματα.
 •         Τυροκομία, αποσταγματοποιία και φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την πρόταση, τα Τρίκαλα θα διαθέτουν:

 • Μια (1) σχολή (Φυσικής Αγωγής και Ποιότητας Ζωής) με διεθνοποιημένο χαρακτήρα.
 •     Έξι (6) τμήματα που θα λειτουργούν στα Τρίκαλα (με πρόβλεψη και για 7ο, αυτό της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων εάν κριθεί σκόπιμη η μελλοντική του ίδρυση και λειτουργία). Τρία (3) από αυτά είναι προτεινόμενα νέα τμήματα, σε θεματικές αιχμής, που αξίζει να εξεταστούν, καθώς θα δώσουν δυναμική στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
 •     Ένα (1) τμήμα που θα ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στη Λαμία.
 •     Ένα (1) τμήμα που θα ανήκει διοικητικά στη νέα ΣΕΦΑΑ με έδρα τα Τρίκαλα και που θα λειτουργεί στην Καρδίτσα (ή και πλήρη μεταφορά του στα Τρίκαλα).
 •     Δύο (2) ερευνητικά ινστιτούτα.
 •     Τρία (3) διετή προγράμματα σπουδών.

 

Σχόλια (16)

 
Μέλος ΔΕΠ
14 Απρ 2018 23:08

Ωραία όλα αυτά. Το τμήμα φυσικοθεραπείας το ρωτήσατε; Τι σχέση έχει με όλα αυτα ως επιστήμη υγείας σε μια άσχετη σχολή;

 
Ηρώ
15 Απρ 2018 08:00

Ό,τι να ναι πραγματικά...

 
Bill231
15 Απρ 2018 12:32

ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΝΑ`ΝΑΙ.. ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ.. ΑΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ.. ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΧΙΙΙΙ.. ΟΛΑ ΣΤΑ ΞΩΤΙΚΑ..

 
Κωνσταντίνος
15 Απρ 2018 14:30

Χριστός Ανέστη!. Εγώ το είχα ξαναπεί. Όσο αυτή η προσπάθεια δεν απαγκιστρώνεται από το φιλόδοξο στόχο της γιά συγχώνευση τριών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε διαφορετικές περιφέρειες, τόσο θα μακραίνει η προοπτική επιτυχίας της.
Υπάρχει το προηγούμενο με τα ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης και του ΔΙΠΑΕ που ναυάγησε. Και απ' ό,τι έχω καταλάβει, μάλλον έχει ναρκοθετήσει και την προσπάθεια που τώρα γίνεται με τα λιγότερα ιδρύματα.
Αν δε λυθούν πρώτα τα προβλήματα που έχουν οι τέσσερις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας γιά την κατανομή των τμημάτων, πώς θα πειστούν οι άλλες τρεις μεγάλες πόλεις της Ρούμελης να υπακούσουν; Να αφήσουν ήσυχο το ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Τα Τρίκαλα έχουν πολύ δίκιο όσο αφορά τη μετεξέλιξη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών που ήδη εδρεύει στην πόλη. Επίσης και γιά τη μεταφο ρά του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών από τη Λάρισα. Προφανώς όμως, τα υπόλοιπα που ζητούν είναι υπερβολικά έως και εμμονές που εκφράζουν παλιότερους τοπικισμούς που φτάνει ως και την αναβίωση εχθρότητας απέναντι στην Καρδίτσα. Οι τοπικοί παράγοντες ξεχνούν ηθελημένα;τη Σχολή Υπαξιωματικών Στρατού που λειτουργεί στα Τρίκαλα, που αν δεν κάνω λάθος περιέχεται στο Μηχανογραφικό.Πώς μπορείς όμως να πείσεις;

 
Γιώργος Σ.
15 Απρ 2018 16:07

Μεταφέρατε άμεσα τα τμήματα της Οξφόρδης εις Λονδίνον διότι έχει μεγαλύτερο πληθυσμό

 
φοιτητης
15 Απρ 2018 17:13

Οι πληθυσμοί τι δουλειά έχουν? Δεν είναι ακριβείς έτσι κι αλλιώς. Βάζουν και τα χωριά τους μέσα, ενώ τα αφαιρούν από άλλες πόλεις... Οι δήμαρχοι ας φτιάξουν καμιά λακκούβα καλύτερα κι ας αφήσουν τα σενάρια επιστημονικής "παραποίησης".

 
Σάκης Κούγκολος
15 Απρ 2018 18:31

Είναι αλήθεια ότι τα Τρίκαλα αδικούνται από την πρόταση της επιτροπής. Ο Νομός Τρικάλων έχει μεγάλη παράδοση στα γράμματα. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν και άλλα τμήματα στα Τρίκαλα

 
ΗΚ
15 Απρ 2018 19:31

Η συγκεκριμένη πρόταση με 2 λόγια έχει ως εξής: Τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας. Υπάρχουν αμέτρητες ανακρίβειες έως και διαστρεβλώσεις στο παραπάνω κείμενο που δεν ξέρει κανείς από πού ν αρχίσει. Για τη σχολή υπαξιωματικών δεν αναφέρει τίποτα παρεμπιπτόντως. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε.

 
kaldis
16 Απρ 2018 09:00

@Σάκης Κούγκολος

Ας ανοίξει το ΑΠΘ μερικά εκεί.

 
Δωμάτια και ο Μύλος των Ξωτικών
16 Απρ 2018 12:40

Ο καθένας πρέπει να κοιτάει τον τομέα ευθύνης του. Οι Δήμοι και Περιφέρειες δεν έχουν κανένα λόγο στη διαμόρφωση του Χάρτη της Ενιαίας Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική "η πόλη και το χωριό μας πρέπει να έχει Πανεπιστήμιο". Αλήθεια ποια θα είναι η ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα Τρίκαλα ή σε άλλες μικρές πόλεις;

 
Φοιτητής
16 Απρ 2018 12:46

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι ανεξάρτητο τμήμα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας, όπως ακριβώς έγινε και με το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε το Τμήμα της Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος να αποτελέσει ΕΠΙΣΗΣ ανεξάρτητο Τμήμα της αντίστοιχης Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή του νέου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (ό,τι αποφασιστεί), ώστε να εξασφαλιστούν ΙΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές των υφισταμένων ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας.

 
Φυσικοθεραπευτής
16 Απρ 2018 15:56

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το τμήμα φυσικοθεραπείας να βρίσκεται υπό την «σκέπη» σχολής που περιλαμβάνει κλινικές ειδικότητες. Αυτό διότι η φυσικοθεραπεία είναι καθαρά κλινική επιστήμη. Έχει αντικείμενο τον ασθενή σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας. Αντιθέτως η φυσική αγωγή έχει αντικείμενο τον υγιή άνθρωπο και σε καμία περίπτωση δεν είναι κλινική επιστήμη. Πώς θα μπορούσαν λοιπόν να είναι υπό την ίδια σχολή αφού δεν έχουν κοντινά αντικείμενα;

 
Φοιτήτρια
16 Απρ 2018 19:00

Η φυσικοθεραπεία ΔΕΝ αποτελεί κλάδο επαγγελμάτων φυσικής αγωγής και άθλησης, αφού ασχολείται με την παθολογία και την αποκατάσταση ασθενών, ΟΧΙ με την βελτίωση φυσικής κατάστασης του υγιούς ανθρώπου. Άλλωστε, η σχολη φυσικοθεραπειας στην Αθήνα ανήκει στην ΣΕΥΠ, είναι ΆΔΙΚΟ και ΛΆΘΟΣ η ίδια σχολή στην Λαμία να ανήκει στην ΣΕΦΑΑ.

 
Κωνσταντίνος
16 Απρ 2018 19:19

Προς τον Δωμάτια και ο Μύλος των Ξωτικών:
Ακρότητες μπορεί να πει ο καθένας. Σημασία δεν έχει μόνο να γκρεμίζεις αλλά να χτίζεις. Κι εσύ φίλε είσαι εκτός θέματος. Ποιός πρέπει να έχει λόγο;Μόνο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη; Ή η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση;Που θέλουν όλα τα τμήματα γιά την πάρτη τους; Άλλο η κατάργηση του νοσηρού τοπικισμού κι άλλο το διαίρει και βασίλευε που κάνουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη χρόνια τώρα.
Μην ξεχνάς τί σφαγή έγινε στην Πρώτη Αθηνά. Πόσα τμήματα κατασπάραξαν τα ΑΠΘ, Πάντειο κλπ; Μην ξεχνάς την περιβόητη κατάργηση της Ιόνιας Ακαδημίας το 1864, του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας εκείνη την εποχή απ'όπου βγήκαν ονομαστοί γιατροί,δικηγόροι, θεολόγοι κλπ. Μην ξεχνάς το σταμάτημα του τότε Πανεπιστημίου της Ιωνίας που ήταν να δημιουργηθεί στις ακτές της Μικρασίας και στα νησιά του Αιγαίου το 1924. Τότε δόθηκε προτεραιότητα στο ΑΠΘ όπως είχε γίνει και με το ΕΚΠΑ το 1864. Πάντα η επαρχία στη γωνία. Έ όχι λοιπόν. Όχι διπλά και τριπλά τμήματα με όμοια αντικείμενα στο λεκανοπέδιο και να μη μιλάει η Περιφέρεια γιατί πρέπει να είναι ο καθένας στον τομέα ευθύνης του και στο τέλος να νικάει πάντα το Λεκανοπέδιο και η Θεσσαλονίκη.Ε

 
Σχετικά με το νοσηρό τοπικισμό
17 Απρ 2018 17:09

@Κωνσταντίνος

Η ιστορική αναδρομή που κάνετε δεν έχει καμία σχέση με την κουβέντα μας.

- Συμφωνούμε στην κατάργηση του νοσηρού τοπικισμού (είτε στην Αθήνα είτε στα Τρίκαλα).

- Ξαναθυμίζω ότι τη διαμόρφωση του Χάρτη της Ενιαίας Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης την κάνει το Υπουργείο σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και όχι οι Δήμοι και Περιφέρειες. Όμως εσείς υποθέτω ότι εργάζεστε στο Δήμο Τρικκαίων...

- Τα Τρίκαλα είναι μια μικρή πόλη και η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που σπουδάζουν εκεί δεν είναι από τα Τρίκαλα και αν μπορούσαν δεν θα ήταν εκεί. Σκοπός των ΑΕΙ δεν είναι να αναγκάζουμε κάποιους να σπουδάζουν εκεί που δεν θέλουν ή δεν μπορούν.

- Ξαναρωτάω: Ποια θα είναι η ανάπτυξη Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα Τρίκαλα ή σε άλλες μικρές πόλεις; Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για τους πτυχιούχους για εργασία μετά το πτυχίο;

- Τέλος, έχει πολύ πλάκα ότι αναφέρεται ο Μύλος των Ξωτικών ως πλεονέκτημα της πόλης. Όμως ΑΕΙ και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν έχουν σχέση με ενοικιαζόμενα δωμάτια, σουβλάκια και χώρους εστίασης/διασκέδασης.

 
Νίκος
17 Απρ 2018 20:46

Του Μύλου των Ξωτικών......

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean