Υπουργός:Δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη βία και ανομία στα Πανεπιστήμια

"Τι να κάνουμε; Να βάλουμε αστυνόμους να παρακολουθούν κι αυτοί τα μαθήματα, με το μάτι τους γυρισμένο πίσω στο αμφιθέατρο, μήπως και κουνηθεί κανένας;"

16/04/2018

Ενημερώθηκε: 17/04/2018, 10:52

Άκουσε το άρθρο

Η ανεξέλεγκτη βία και ανομία στα τριτοβάθμια ιδρύματα δεν υφίσταται, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδειας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της ΝΔ Ν. Κεραμέως  και απηύθυνε έκκληση στην ίδια και στον   Πρόεδρό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη  «να κάνει μια βόλτα στα ιδρύματα, να μην σταματάει ο κ. Μητσοτάκης μόνο μπροστά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας».

Απαντώντας η κ. Κεραμέως στον υπουργό Παιδείας ανέφερε  ένα  πρόσφατο παράδειγμα: Θα σας υπενθυμίσω , είπε, την κραυγαλέα δήλωση ενενήντα τριών καθηγητών της Νομικής Αθηνών -ήτοι σχεδόν του συνόλου των καθηγητών της Νομικής Αθηνών, με εξαίρεση κάποιους που είναι σε αναστολή και κάποιους ελάχιστους που δεν υπέγραψαν-, δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία της Νομικής Αθηνών, η οποία σας λέει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, για να πάρουμε ένα τελευταίο παράδειγμα.

Και εσείς , τόνισε η Ν. Κεραμέως, μας λέτε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ότι εμείς το έχουμε επινοήσει ούτε λίγο ούτε πολύ και ότι υπάρχει μόνο σε μεμονωμένα ιδρύματα.

Ασυλο

Σχετικά με το άσυλο ο υπουργός Παιδείας τόνισε:

  • Η λειτουργία των πανεπιστημίων βασίζεται εν πολλοίς και σε μια κουλτούρα η οποία είναι και ιστορικά διαμορφωμένη.
  • Υπάρχουν παραδόσεις.
  • Ένα πράγμα που κάνετε κι εσείς και διάφοροι οι οποίοι δραματοποιούν την κατάσταση   είναι ότι δεν μας λέτε τι ακριβώς έγινε τα τελευταία επτά χρόνια, όταν δεν υπήρχε αυτή η διάταξη.
  •  Δεν υπήρχε αυτή η διάταξη.
  •  Υπήρχε από το κόμμα σας καμμία πρόταση για φαινόμενα πολύ χειρότερα και περισσότερα ποσοτικά από ό,τι έχουν εμφανιστεί στη συνέχεια; Υπήρχε καμμία πρόταση;
  • Υπήρχε καμμία πρόταση από τους Πρυτάνεις; Καμμία απολύτως.
  • Πιστεύουμε ότι ένα πραγματικό πρόβλημα -και θα σας πω πώς αντιμετωπίζεται-, είναι ένα πάρα πολύ βολικό άλλοθι για την παράταξη σας, για να μην βλέπετε τα θετικά που γίνονται.
  • Και να σας πω κάτι; Οι διαδικασίες, τις οποίες προβλέπει ο νόμος, δεν λένε ότι αν κάνεις κάτι αξιόποινο, δεν τιμωρείσαι. Το αξιόποινο τιμωρείται. Τελεία. Δεν υπάρχει άσυλο για το αξιόποινο.

Να βάλουμε αστυνόμους να παρακολουθούν κι αυτοί τα μαθήματα;

Ο υπουργός Παιδείας   στην αναφορά της Βουλευτού της ΝΔ ότι   υπήρχε μια επίθεση σε ένα αμφιθέατρο ενός φοιτητή, απέναντι σε έναν άλλον φοιτητή, απάντησε με τα εξής ερωτήματα:

  • Τι να κάνουμε;
  • Να βάλουμε αστυνόμους να παρακολουθούν κι αυτοί τα μαθήματα, με το μάτι τους γυρισμένο πίσω στο αμφιθέατρο, μήπως και κουνηθεί κανένας;

Δεν είναι στη δική μας λογική αυτό, σημείωσε ο Κ. Γαβρόγλου.

Δεν είναι μαυρόασπρο η κοινωνία

Ο υπουργός Παιδείας  υπενθύμισε ότι η νυν  Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το πρόβλημα  έχει συγκροτήσει τη γνωστή Επιτροπή «Παρασκευόπουλου» και τόνισε , απευθυνόμενος στη Ν. Κεραμέως:

  • Εμείς αναγνωρίσαμε κάτι που πολλές φορές με μέμφεστε ή θεωρείτε ότι εν πάση περιπτώσει είναι ένα πράγμα που το λέω πολύ συχνά.
  • Δεν θέλετε να αναγνωρίσετε τη συνθετότητα του προβλήματος.
  • Αυτό σας μπλοκάρει.
  •  Νομίζετε ότι η κοινωνία είναι κάτι μαυρόασπρο.
  • Δεν είναι λοιπόν μαυρόασπρο.
  • Εμείς, λοιπόν, φτιάξαμε μια τέτοια ομάδα εργασίας, για να επεξεργαστεί τις άπειρες πλευρές αυτού του προβλήματος.
  • Όλοι μαζί θα πρέπει να δεχθούμε ότι σε ορισμένα μέρη -και σας προκαλώ να μου πείτε το σύνολο πανεπιστημίων, διότι τα παρουσιάζετε σαν να είναι σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ- υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, και σοβαρό πρόβλημα παραβατικότητας.
  • Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Η αντιμετώπισή του δεν είναι η αστυνομοκρατία των πανεπιστημίων, αλλά είναι η κατανόηση του χαρακτήρα των προβλημάτων, γιατί δεν είναι ένα το είδος της παραβατικότητας, και με βάση αυτό να δούμε τι μέτρα μπορούν να παρθούν, ώστε μακροπρόθεσμα να εξασφαλιστεί η έλλειψη αυτής της παραβατικότητας.

Δεν χρήζω προστασίας, κύριε Υπουργέ

Ν. Κεραμέως: Κύριε Υπουργέ, να σας θυμίσω ότι κατά καιρούς έχετε πάρει διάφορες θέσεις.  Έχετε πει ότι σας φταίνε οι πρυτάνεις και δεν σας κάνουν προτάσεις ή ότι φταίει το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Να σας το θυμίσω και αυτό.
Κ. Γαβρόγλου: Όχι ότι φταίει.
Ν. Κεραμέως: Θα με διορθώσετε εν συνεχεία.
Κ. Γαβρόγλου: Το λέω για να σας προστατεύσω.
Ν. Κεραμέως: Δεν χρήζω προστασίας, κύριε Υπουργέ.

Υπουργός: Δεν είπα ότι δεν υφίσταται βία και ανομία

Κ. Γαβρόγλου: Δεν είπα ότι δεν υφίσταται βία και ανομία. Εγώ διάβασα τον τίτλο της ερώτησής σας. Λέτε: «ανεξέλεγκτη η βία και η ανομία στα τριτοβάθμια ιδρύματα». Εννοείτε προφανώς στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ανεξέλεγκτη βία και ανομία; Πραγματικά το πιστεύετε;
Ν. Κεραμέως:Βεβαίως.
Κ. Γαβρόγλου: Αν το πιστεύετε, έχετε μεγάλο πρόβλημα.
Γι’ αυτό σας λέω, πηγαίνετε παρέα με τον κ. Μητσοτάκη μια βόλτα στα πανεπιστήμια. Σας προκαλώ να το κάνετε αυτό και να μου πείτε.
Ν. Κεραμέως:Πάμε, κύριε Υπουργέ, πάμε.
Κ. Γαβρόγλου: Δεν πάτε. Δεν πάτε! Δεν πάτε, γιατί δεν ξέρετε την πραγματικότητα των πανεπιστημίων.  
Υπουργός: Οι καθηγητές της Νομικής κατήγγειλαν την κατάσταση που είναι εκτός του πανεπιστημιακού ασύλου

Ν. Κεραμέως:Οι καθηγητές της Νομικής έχουν όλοι λάθος;

Κ. Γαβρόγλου: Θα έρθω και σε αυτό.
Η πραγματικότητα των πανεπιστημίων δεν είναι η ανεξέλεγκτη βία και η ανομία. Είναι η πραγματικότητα που η Νέα Δημοκρατία θέλει να επιβάλει στα πανεπιστήμια, γιατί θα την βολέψει να πει ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε έχουν προκαλέσει αυτήν την κατάσταση.
Δεύτερον, ξέρετε τι κατήγγειλαν ενενήντα τρεις καθηγητές της Νομικής; Κατήγγειλαν την κατάσταση που είναι εκτός του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ν. Κεραμέως: Και εντός.

Κ. Γαβρόγλου: Αφήστε με να τελειώσω.
Κατήγγειλαν την κατάσταση που είναι εκτός του πανεπιστημιακού ασύλου και η οποία είναι στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ν. Κεραμέως:Κ άνετε λάθος.

Κ. Γαβρόγλου: Σας παρακαλώ να το διαβάσετε ξανά και να μην δημιουργείτε τέτοιες εντυπώσεις. Ξέρετε ότι προσπαθώ να είμαι πολύ ήπιος, αλλά όχι όταν λέγονται τέτοιου είδους χονδροειδέστατα ψέματα.
 
Οι καθηγητές της Νομικής ανέφεραν ένα φαινόμενο που, πράγματι, είναι απαράδεκτο και είναι απαράδεκτο σε αυτόν τον χώρο. Έχουν κάθε δικαίωμα να το καταγγείλουν, αλλά να λέμε ότι κατήγγειλαν αυτό.

Αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Αστυνομίας

Για την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Αστυνομίας στα ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας διατύπωσε την ακόλουθη θέση:

Το επόμενο θέμα: Αν εμείς έχουμε την πρωτοβουλία ή όχι. Προφανώς κι έχουμε εμείς την πρωτοβουλία και γι’ αυτό θέλουμε να το μελετήσουμε το θέμα. Εσείς, φαίνεται, έχετε έτοιμες απαντήσεις και στις έτοιμες απαντήσεις λέτε «αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει η αστυνομία». Σωστά; Μπορείτε να μου πείτε ποιος θα έχει την απόφαση ότι είναι αυτό αυτεπάγγελτο και θα παρεμβαίνει; Ποιος; Ο Πρύτανης θα τους φωνάζει; Κάποιος τυχαίος πολίτης που περνάει από κει; Κάποιος φοιτητής ή κάποιος αστυνόμος κοιτάζοντας μέσα από τα κάγκελα θα πει «α, κάτι γίνεται και αυτό είναι αυτεπάγγελτο»;

Σε ένα κράτος δικαίου δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πάρτε το είδηση. Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα ιδρύματα, αλλά η απάντηση η δική σας, που το έχετε πρώτο θέμα και υποτίθεται το έχετε συζητήσει μεταξύ σας και το έχετε σκεφτεί τόσο πολύ, είναι αυτεπάγγελτα να μπαίνει η αστυνομία. Και σας ρωτάω πάρα πολύ απλά: Ποιος αποφασίζει ότι είναι αυτεπάγγελτο;

Τώρα, τι είπε ο κ. Μήτκας; Ο κ. Μήτκας λέει να παραμείνει ο παλιός νόμος. Σωστά; Μόνο που στη διάρκεια του παλιού νόμου έγιναν χειρότερα απ’ ό,τι γίνονται σήμερα.

Ν. Κεραμέως:Ποιος το λέει αυτό;

Κ. Γαβρόγλου: Εγώ το λέω. Διότι το μελετήσαμε το θέμα και το ξέρετε κι εσείς. Το θέμα είναι για εσάς να μην υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο άσυλο. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί η ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήμια, η οποία κατακτήθηκε με τόσους κόπους, πολλές φορές παραβιάζεται βάναυσα, αυτή πρέπει να έχει αναφορά και στο άσυλο.

Τι σημαίνει το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα

Ο Κ. Γαβρόγλου προσπαθώντας να εξηγήσει τη εννούσε όταν παλαιότερα μίλησε για ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα, είπε τα εξής:

  •   Εγώ αναφέρθηκα στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα με την έννοια -και το ξέρετε ότι αυτή είναι η έννοια, δεν υπάρχει άλλη- ότι αν υπάρχει ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα μέσα στα πανεπιστήμια,
  • θα ελαχιστοποιηθούν αυτά τα φαινόμενα.
  • Αυτό μας δείχνουν όλα τα μέρη του κόσμου.
  • Αυτό δείχνει, δε, και στη χώρα μας το τι έγινε, όταν το φοιτητικό κίνημα ήταν σε μια άλλη φάση.
  • Άρα, δεν μπορεί αυτοί που ζουν στα πανεπιστήμια, δηλαδή οι διδάσκοντες, οι φοιτητές κ.λπ., να μην είναι μέρος της λύσης. Αυτό.

Η δευτερολογία της Ν. Κεραμέως

Κύριε Υπουργέ, θα θίξω ένα-ένα τα σημεία που αναφέρατε. Είπατε ότι δεν υφίσταται βία και ανομία στα πανεπιστήμια.
 
Για να πάρω ένα πρόσφατο παράδειγμα, θα σας υπενθυμίσω την κραυγαλέα δήλωση ενενήντα τριών καθηγητών της Νομικής Αθηνών -ήτοι σχεδόν του συνόλου των καθηγητών της Νομικής Αθηνών, με εξαίρεση κάποιους που είναι σε αναστολή και κάποιους ελάχιστους που δεν υπέγραψαν-, δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία της Νομικής Αθηνών, η οποία σας λέει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, για να πάρουμε ένα τελευταίο παράδειγμα. Και εσείς μας λέτε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ότι εμείς το έχουμε επινοήσει ούτε λίγο ούτε πολύ και ότι υπάρχει μόνο σε μεμονωμένα ιδρύματα.

Δεύτερον, είπατε: «Δεν μας έχει κάνει κανείς πρόταση. Οι πρυτάνεις να μας κάνουν πρόταση». Είστε Κυβέρνηση. Εσείς νομοθετείτε. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία της νομοθετικής εξουσίας. Εσείς, συνεπώς, οφείλετε επιτέλους να αναλάβετε το μερίδιο της ευθύνης σας. Εγώ να συμφωνήσω ότι και οι πρυτάνεις έχουν ένα μερίδιο ευθύνης, ασφαλώς, αλλά οι πρυτάνεις έχουν πει τι θέλουν.

Να σας διαβάσω μια πρόσφατη δήλωση του κ. Μήτκα, Προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, ο οποίος είπε ότι έχουμε ζητήσει και ζητάμε ακόμα να παραμείνει ο νόμος που όριζε ότι σε θέματα παραβατικότητας πρέπει να ισχύει και σε πανεπιστημιακό χώρο ό,τι ισχύει στους υπόλοιπους χώρους της κοινωνίας μας, δηλαδή οι αστυνομικές αρχές να επεμβαίνουν όταν διαπράττονται αδικήματα.
Κύριε Υπουργέ, να σας θυμίσω ότι κατά καιρούς έχετε πάρει διάφορες θέσεις.  Έχετε πει ότι σας φταίνε οι πρυτάνεις και δεν σας κάνουν προτάσεις ή ότι φταίει το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Να σας το θυμίσω και αυτό.
 
Αλίμονο, λοιπόν, για τις οικογένειες που μοχθούν και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να τους λέμε ότι τα παιδιά αυτά είναι υπεύθυνα για να εντοπίσουν το έγκλημα, την παραβατικότητα, το παραεμπόριο, τα ναρκωτικά.

Κύριε Υπουργέ, δεν φταίνε οι Πρυτάνεις, δεν φταίνε οι φοιτητές. Φταίει πρωτίστως η πολιτεία. Και όταν λέω η πολιτεία, δεν εννοώ μόνο την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρέπει να αναλάβουν δράση.

Και επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, δεν είναι λύση και δεν είναι αποδεκτή λύση να λέτε: «Έχουμε συστήσει άλλη μια επιτροπή». Κύριε Υπουργέ, η κοινωνία σας παρακολουθεί. Δεν περιμένει από εσάς, στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να συστήσετε άλλη μια επιτροπή και δη με επικεφαλής των καθόλα σεβαστό καθηγητής της Νομικής κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος, όμως, δεν ήταν Υπουργός Παιδείας, όπως κατά λάθος είπατε, αλλά Υπουργός Δικαιοσύνης. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε πάνω από δύο χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για κακουργήματα. Αυτός ο άνθρωπος προΐσταται μιας επιτροπής η οποία καλείται να αποφασίσει για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμιά μας.

Και επειδή αναρωτηθήκατε τι προτείνει η Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ, η  Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα. Το λέει και το διαμηνύει σε όλους τους τόνους. Τι λέμε; Αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που λαμβάνουν χώρα στο πανεπιστήμιο. Γιατί, κύριε Υπουργέ, άσυλο σημαίνει ελευθερία στη διδασκαλία, ελευθερία στην έρευνα. Σημαίνει να μπορώ εγώ ως καθηγητής, ως φοιτητής, να μιλάω ελεύθερα, χωρίς να έχω δεύτερες σκέψεις για το τι συνέπειες μπορεί να υποστώ εάν πω αυτά που πραγματικά πιστεύω.

Δυστυχώς, όμως, το άσυλο και δη μετά τη δική σας μεταρρύθμιση –εάν μπορεί να την πει κανείς μεταρρύθμιση το 2017- έχει μετουσιωθεί σε ένα άλλοθι για πλήθος παραβατικών συμπεριφορών εντός των ιδρυμάτων.

Θα κάνω μια τελευταία αναφορά, -και κλείνω- επειδή αναφερθήκατε σε μια ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη. Δεν την προσέξατε καλά. Μάλιστα όταν είχατε απαντήσει σε εκείνη την ανάρτηση, κάνατε και ένα λάθος. Δεν ξέρω εάν ήταν εσκεμμένο ή όχι. Είπατε για τα πεζοδρόμια. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το εσωτερικό των ιδρυμάτων. Προφανώς τα πεζοδρόμια δεν εντάσσονται στο ακαδημαϊκό άσυλο. Το εσωτερικό, όμως, εντάσσεται. Και συγκεκριμένα στην Πατησίων που αναφερθήκατε, τι γίνεται; Συστηματικά όλοι αυτοί οι οποίοι κάνουν παραεμπόριο μπαίνουν μέσα στον χώρο του ιδρύματος προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.

Εάν αυτό για εσάς είναι φυσιολογική κατάσταση, τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Σχόλια (1)

Λάμπρος
|

Σου έτυχε να ληστέψουν το γιο σου και να τον στείλουν στο νοσοκομείο από το ξύλο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ