ΒΟΥΛΗ

Μονιμοποίηση των ωρομισθίων των ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν με Πανεπιστήμια, συζητά ο υπ. Παιδείας

“Έχουμε ζητήσει από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά το ίδιο θα γίνει και με όλες τις συγκλήτους των Πανεπιστημίων που θα συνεργαστούν με τα ΤΕΙ να μας φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για το έκτακτο προσωπικό τους”.
Δημοσίευση: 17/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θα πρέπει  να προσπαθήσουμε οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί  των ΤΕΙ   να ενταχθούν στα Ιδρύματα με μία μονιμότερη σχέση εργασίας, τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, και ανακοίνωσε:  

Α. Εχουμε ζητήσει από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής -αλλά το ίδιο θα γίνει και με όλες τις συγκλήτους των Πανεπιστημίων που θα συνεργαστούν με τα ΤΕΙ- να μας φέρουν συγκεκριμένες προτάσεις για το έκτακτο προσωπικό τους.

Β. Μάλιστα υπάρχει έκτακτο προσωπικό που εργάζεται πάρα πολλά χρόνια και πολλές φορές η ποιότητα πολλών τμημάτων εξαρτάται από την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει αυτό το προσωπικό.

Γ. Θα λυθεί το θέμα. Θα δούμε πώς θα λυθεί, με διαφορετικό τρόπο ενδεχομένως σε κάποια ιδρύματα από κάποια άλλα. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις από τις διοικήσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, για να δούμε και μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο τι θα καταφέρουμε να κάνουμε γι’ αυτό το προσωπικό.

 

Σχόλια (27)

 
Λέκτορας
22 Απρ 2019 18:09

Να αναβαθμισθούν οι Λέκτορες σε Επίκουρους Καθηγητές και να ενταχθούν και αυτοί στο Διδακτικό Προσωπικό

 
Όχι άλλο κάρβουνο...
20 Απρ 2018 21:44

Τα ΤΕΙ ένα βήμα πριν συγχωνευτούν με Πανεπιστήμια, αποκτούν δικαίωμα οργάνωσης Διδακτορικών.
Που σημαίνει οτι ο θεσμός του ωρομίσθιου παύει να υπάρχει-τόσα χρόνια υπήρχε διότι τα ΤΕΙ δεν είχαν Υ.Δ.
Και στους μελλοντικούς άνεργους, τάζεται-όχι μονιμοποίηση-αλλά μια μονιμότερη σχέση εργασίας. Π.χ. πενταετής, όπως με τους ΕΠ.ΟΠ. στον στρατό.
Κι όλα αυτά ενώ το μαθητικό δυναμικό φθίνει και η τάση είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων...
Και τώρα συνεχίστε να τσακώνεστε, για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια εξαγγελία της κυβέρνησης που θα έσκιζε τα μνημόνια και θα βάραγε τα νταούλια...

 
@@ΚΚ
20 Απρ 2018 11:20

Εσύ αγαπητέ που επιτίθεσαι στους συμβασιούχους, θα ήθελες να πληρώνεσαι για δεκαετίες 8,5 μήνες το χρόνο με μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές για να είσαι συμβασιούχος σε ΑΕΙ; Θα μου πεις επιλογή μας ήταν. Επιλογή είναι και των εκπαιδευτικών στα σχολεία να γυρίζουν την Ελλάδα ως αναπληρωτές και να μην τους φτάνουν τα χρήματα που παίρνουν για να ζήσουν. Αν δεν κάνανε, όμως, κάποιοι άνθρωποι αυτές τις επιλογές δεν θα λειτουργούσαν ούτε τα σχολεία ούτε τα Πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία στηρίζονται σημαντικά στους συμβασιούχους. Από τη στιγμή που δεν εργάζεσαι στην εκπαίδευση, δεν γνωρίζεις τι συμβαίνει στην εκπαίδευση. Οπότε, να ασχολείσαι με τα προβλήματα της εργασίας σου.

 
@KK
19 Απρ 2018 23:44

Πρώτον, ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ. Το πολύ να σας δώσουν καμιά σύμβαση με ορίζοντα όχι ένα έτος αλλά 2,3 ή 4. Τα οικονομικά δεν βγαίνουνε να φορτωθούν κι άλλο κόσμο. Νομίζεις εσύ οτι οι συγχωνεύσεις γίνανε για να διοριστείς εσύ; Για να εξοικονομηθεί χρήμα έγιναν και εκεί που πάμε να εξοικονομήσουμε κάναν μισθό, θα διορίσουμε κι απο πάνω;
Δεύτερον, δεν εργάζομαι στην εκπαίδευση και δεν με καίει. Να μην πληρώνω άλλους τη στιγμή που υπάρχουν ήδη κάποιοι που απλά κοιτάνε τοίχους θέλω. Πηγαίντε και αυτοχρηματοδοτηθείτε απο την έρευνα σας. Δεν θα είχα πρόβλημα να διοριστείτε όλοι, φτάνει να μην σας πληρώνει ο κρατικός κορβανάς. Έλεος πια!

 
ΚΚ
19 Απρ 2018 12:15

@Μύρισε προεκλογική περίοδος...

Σοβαρα τωρα? Και ολοι οι αξιοι ωρομισθιοι των ΤΕΙ με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ που κανουν ηδη καλα τη δουλεια τους τι θα γινουν? Θα σου αρεσε να παιρνανε τη θεση σου στο σχολειο καποιοι αλλοι? Δε νομιζω....
Που σου αρκουν τα μεταπτυχιακα, οταν τοσοι και τοσοι διδακτορες στην ερευνα δεν εχουν πως να απορροφηθουν. Τι αλλο θα ακουσουμε πια...

 
georgepapadak
19 Απρ 2018 11:51

ΕΔΙΠ
Το πρόβλημα των ωρομισθίων στα ΤΕΙ, που σε πολλά τμήματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, λύνεται πολύ εύκολα με τη προκήρυξη θέσεων ΕΔΙΠ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν προτεραιότητα οι υπάρχων εργαστηριακοί συνεργάτες που διδάσκουν τα εργαστηριακά μαθήματα, όπου θα προκηρυχθούν οι θέσεις. Το υπουργείο θα κάνει και εξοικονόμηση πόρων, διότι το ο ΕΔΙΠ στην ουσία αντιστοιχεί σε 2 μέλη ΔΕΠ. Σε τμήματα ΤΕΙ με 14-20 μέλη ΔΕΠ, Με 2-3 θέσεις ΕΔΙΠ καλύπτεται το πρόγραμμα σπουδών.

 
αλέκοφ
19 Απρ 2018 11:02

Ωραία όλα αυτά για μονιμοποιήσεις εκτάκτων συνεργατών και μακάρι να μπορούσε να γίνει, αλλά οι συμβάσεις τους πρέπει να είναι προ 2001, γιατί το σύνταγμα του 2001 απαγορεύει ρητά τις μονιμοποιήσεις και ήδη υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του αρείου πάγου. Όσοι έχουν 3 συμβάσεις (συνεχόμενες) προ 2001 ακόμα κι αν δεν τους μονιμοποιήσει ο γαβρόγλου πάνε δικαστικά και δικαιώνονται, με τους υπόλοιπους (μετά το 2001) τι θα γίνει; ποια φόρμουλα μπορεί να βρεθεί;

 
Που έγινε μονιμοποίηση χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο;
18 Απρ 2018 21:38

Με ποια διαδικασία υπήρξε μονιμοποίηση (με ή χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο) και σε ποια θέση;

Αν δεν θέλετε να αναφέρετε ειδικά ποιος/που, τότε να απαντήσετε τα παραπάνω.

Για να μην αναφέρουμε ότι μας κατέβει χωρίς στοιχεία...

 
@Ωρομίσθιος
18 Απρ 2018 20:42

Σε ΤΕΙ της επαρχίας μονιμοποιήθηκαν προσφάτως άτομα και χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο... και οι κάτοχοι διδακτορικών βρέθηκαν εκτός, χωρίς έστω.

 
Ωρομίσθιος, PhD
18 Απρ 2018 19:54

Το λογικό είναι να υπάρχουν δύο κατηγορίες διδασκόντων αορίστου χρόνου:
1) Οι διδάσκοντες με διδακτορικό για διδασκαλία θεωρητικών ή/και εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και έρευνα, όπως τα μέλη ΔΕΠ.
2) Οι διδάσκοντες χωρίς διδακτορικό για διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων. Οι διδάσκοντες αυτοί θα μπορούσαν να εργαστούν και στα διετή προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

 
ΕΔΙΠ
18 Απρ 2018 18:40

Κατανοώ τον αγώνα σας αλλά θα πρέπει να τον συνεχίσετε με βάση το στόχο σας και όχι επιτιθέμενοι σε άλλη κοινωνική ομάδα.

Και από τις δύο πλευρές μπορούν να υπάρξουν επιχειρήματα και επιθέσεις αλλά αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν.

Μη μπλέκεστε και στα δύο ζητήματα.

 
Ωρομίσθιος
18 Απρ 2018 18:13

1) Η μονιμοποίηση θα γίνει με ποια κριτήρια;
Έστω ένας με μεταπτυχιακό και 10 χρόνια προϋπηρεσίας στο Ίδρυμα και ένας δεύτερος με 1 χρόνο και Δρ.
Ποιος κερδίζει την μονιμοποίηση;
Αυτός που έμεινε με το μεταπτυχιακό λόγω της ομιρίας του στα ΤΕΙ
ή ο άλλος που είχε την δυνατότητα να κάνει το Δρ. του και να σου έρθει με ένα χαρτί και λίγη εμπειρία.

2) Οι ωρομίσθιοι των Πανεπιστημίων δεν θα φάνε σίδερα για να ενταχθούν και αυτοί στον νόμο (αν γίνει);

3) Στα ΑΕΙ έχουν εισέλθει μόνιμοι της Δευτεροβάθμιας με μια απλή αίτηση στο τμήμα ως ΕΔΙΠ.
Και την επομένη ζητάνε εξέλιξη σε ΔΕΠ.

 
Δρ. ΕΔΙΠ
18 Απρ 2018 15:06

Από το να "τα ζεις" δεν χάνεις ποτέ, στην υλοποίηση είναι η δυσκολία.
Ψηφίστηκε νόμος για τη "λεκτοροποιηση" των ΕΔΙΠ και αμέσως τον πήραν πίσω μετά από την "κατακραυγή" των μελών ΔΕΠ. Κάποιοι διορατικοι πολιτικοί έβλεπαν την σύζυγο του πρωθυπουργού να με τάσσεται από την Α/θμια σε μέλος ΕΔΙΠ.
Άρα τι χάνει ο υπουργός να τάζει μονιμοποιησεις που δεν στοιχίζουν τίποτα.
Έγιναν περίπου 500 μεταταξεις σε θέσεις ΕΔΙΠ. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί, θα γίνουν μέλη ΔΕΠ; μαζί με τους έκτακτους των ΑΕΙ;
Λίγη σκέψη δεν βλάπτει.
Φυσικά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Αυτό εκμεταλλευονται οι πολιτικοί.

 
Thomas Paschalis
18 Απρ 2018 15:05

Γνωρίζει κάποιος να ενημερώσει εαν έχει γίνει κάτι με το θέμα ισοτιμησης των πτυχιούχων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά? Οι σύλλογοι αποφοίτων των δυο ΤΕΙ έχουν κινηθεί νομικά?

 
W.SPG
18 Απρ 2018 12:30

Η μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού των ΤΕΙ είναι μία δίκαια πράξη. Οι πρόσφατες μεγάλες ανακατατάξεις στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ και εντείνει την αγωνία του για το εργασιακό του μέλλον. Οι θέσεις εργασίας τους «απειλούνται» και από τη μετακίνηση ανθρώπων με διδακτορικά από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Π&ΔΕ) στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω το οξύμωρο σχήμα, να τοποθετούνται ως μέλη Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) σύμφωνα με το νόμο 4386/2016, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πιθανότατα ελλιπή εκπαιδευτική εμπειρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με μικρή/ελάχιστη ερευνητική δραστηριότητα και να μη στελεχώνουν την Ανώτατη Εκπαίδευση, έστω και ως ΕΔΙΠ, οι Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι, Επιστημονικού Συνεργάτες, δηλαδή οι άνθρωποι που για πολλά χρόνια υπηρετούν και στηρίζουν ακαδημαϊκά και ερευνητικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επιπρόσθετα, αυτού του είδους οι μετακινήσεις από την Π&ΔΕ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποδυναμώνουν εκπαιδευτικές μονάδες της Π&ΔΕ που έχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, και οι θέσεις όσων μετακινούνται καλύπτονται από αναπληρωτές καθηγητές επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης στην περίπτωση που κάποιος από το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ χάσει τη δουλειά του δεν μπορεί ούτε καν να διεκδικήσει θέση εργασίας στην Π&ΔΕ. Και αυτό γίνεται διότι στην Π&ΔΕ δεν αναγνωρίζεται από το νόμο η εκπαιδευτική εμπειρία ανθρώπων που έχουν διδάξει στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Σε κάθε όμως περίπτωση χαμένο βγαίνει το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι., μιας και οι θέσεις τους λιγοστεύουν διότι μπορούν να καλυφθούν από προσωπικό της Π&ΔΕ που κάνει χρήση της διάταξης της παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016.

 
XARHS
18 Απρ 2018 12:13

επί σειρά ετών δίδαξα με πλήρη προσόντα .Με τι διαδικασία και τι κριτήρια θα γίνουν μονιμοποιήσεις ?
Υπάρχουν χιλιάδες νέοι με προσόντα -αυτοί θα αγνοηθούν?
Οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
18 Απρ 2018 11:21

Η μέριμνα θα πρέπει πρώτα να είναι για τους φοιτητές των ΤΕΙ και την αναβάθμιση των σπουδών τους και έπειτα για τους καθηγητές. Ο θεσμός υπάρχει για να υπηρετεί τον σκοπό πρώτα για τον οποίο συστάθηκε και όχι να υπάρχει μόνο και μόνο για την βολή κάποιων που τον υπηρετούν.

 
S.G
18 Απρ 2018 11:08

Το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα ΤΕΙ της χώρας, αποτελεί βασικό συστατικό της εύρυθμης λειτουργίας τους. Είναι ερευνητικό-ακαδημαϊκό προσωπικό υψηλών προσόντων που για χρόνια συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους και είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της παροχής υψηλού ερευνητικού και ακαδημαϊκού έργου στα ΤΕΙ. Το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό ενισχύει το ακαδημαϊκό προφίλ των Τμημάτων στα οποία εντάσσεται. Τις περισσότερες φορές τα μέλη του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν πιο πολλά προσόντα και από τα τακτικά μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ. Όμως αντιμετωπίζονται ως «μέλη ΔΕΠ δεύτερης κατηγορίας» μιας και δεν συμμετέχουν ούτε ακόμα και στις συνελεύσεις των τμημάτων που ανήκουν. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ευσυνείδητα και αδιαλείπτως, παρόλο που πολλές φορές καθυστερούν οι αμοιβές των δεδουλευμένων τους, ενώ αυτές αποτελούν κύρια πηγή εισοδήματος και βιοπορισμού τους.

 
Πτυχιούχος
18 Απρ 2018 11:01

Θα "μονιμοποιήσετε" με τριετείς συμβάσεις (παράδειγμα) μερικές εκατοντάδες ωρομίσθιους, ενώ έχετε χάσει οριστικά τους απόφοιτους που τους πετάξατε επιδεικτικά στον Καιάδα. Πολύ άσχημους μαθηματικούς υπολογισμούς κάνετε. Επιλέγετε να επιβαρύνετε τον δημόσιο προϋπολογισμό με μισθοδοσίες, αλλά να κάνετε το δίκαιο, όχι. Εκλογές έρχονται, θα τα πούμε.

 
Προκρούστης
18 Απρ 2018 09:36

Αυτό είναι και το δίκαιο για ολους οσους συνεισέφεραν χρόνια στα ΤΕΙ σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας με συνεχόμενες αυστηρές αξιολογήσεις και προσόντα που πολλές φορές ξεπερνούν και τα προσόντα των μονίμων . Οι μετατάξεις θα φέρουν συναδέλφους που έχουν ήδη εργασία και θα αντικαταστήσουν ανθρώπους που είναι εντελώς ξεκρέμαστοι και όμηροι ενός άδικου καθεστώτος.
Αν δεν δοθούν μόνιμες θέσεις ας γίνει τουλάχιστον αυτό..

 
για όλα τα ΑΕΙ
18 Απρ 2018 09:13

Είναι δίκαιο να γίνει κάτι τέτοιο για όλα τα ΑΕΙ. Δεν μπορεί να βαφτίζονται εκπαιδευτικοί με διδακτορικά ως "συμβασιούχοι έργου¨ στους ΕΛΚΕ και να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στα ιδρύματα για 6-7 χρόνια. Είναι εργασιακός μεσαίωνας αυτές οι σχέσεις εργασίας

 
Απόφοιτος
18 Απρ 2018 08:53

Συγχαρητήρια Υπουργέ.
Θα πρέπει να γνωρίζεις όμως ότι οι ωρομίσθιοι είναι πολύ λιγότεροι απ τους αποφοίτους των δυο ΑΤΕΙ τους οποίους πέταξες αντισυνταγματικά στα σκουπίδια. Το έμμεσο ρουσφέτι το οποίο τάζεις δε θα σας σώσει στις εκλογές.Οι χιλιάδες απόφοιτοι θα σου θυμίσουν το τι παει να πει ισονομία, αλλά και σε όλους τους βουλευτές οι οποίοι συμπεριφέρονται λες και δε συμβαίνει τίποτα αν και ενημερώθηκαν επίσημα απο επιστολή του συλλόγου αποφοίτων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

 
Γ.Μ
18 Απρ 2018 08:20

Θεωρώ ότι αυτό που λέει ο υπουργός για τους ωρομοσθίους των ΤΕΙ είναι απολύτως δίκαιο και σωστό, την στιγμή που ωρομίσθιοι των ΤΕΙ εργάζονται επί σειρά ετών με συνεχείς αξιολογήσεις, με συνάφεια των εκπαιδευτικών τίτλων τους στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκουν, με διδακτορικά, με μεταπτυχιακά και με διεθνή ερευνητική παρουσία, δηλαδή με όλα όσα άπαιτούνται για τα μέλη ΔΕΠ.

 
Γιαννης Μ.
18 Απρ 2018 03:19

Οι πτυχιούχοι των δύο πρώην ΤΕΙ να τα βλέπουμε αυτά και φυσικά θα δούμε και άλλα στο μέλλον...

 
Μέλος ΔΕΠ
17 Απρ 2018 23:08

Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό.

 
ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
17 Απρ 2018 23:01

Ποιο Λαϊκιστής πεθαίνεις !!!!! Μονιμοποίηση ?Σε τι θέση ? Επίκουρου ? Λέκτορα ? ΕΔΙΠ ? ΕΤΕΠ ? Σταματήστε να μοιράζετε ελπίδα.
Έλεος ποια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Υπάρχουν σκέψεις για 5ετής συμβάσεις αναπληρωτών στα σχολεία και συζητάει για μονιμοποιήσεις Ωρομισθίων σε ΑΕΙ !!!
Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες.
ΔΕΠο-ποιήσεις ΕΔΙΠ – ΕΤΕΠ Διοικητικών (να μην ξεχνιόμαστε)
Μονιμοποιήσεις Ωρομισθίων ΑΕΙ
Μονιμοποιήσεις Αναπληρωτών
Πόσο Σανό πια !!!!!

 
Μύρισε προεκλογική περίοδος...
17 Απρ 2018 22:58

Αντί να τάζει ο Υπουργός λαγούς με πετραχήλια, δεν κοιτάει να μετατάξει εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας που περισσεύουν και δεν έχουν ώρες ενώ πολλοί και εμπειρία και παιδαγωγική και εργαστηριακή κατάρτιση διαθέτουν και μεταπτυχιακά; Μια χαρά θα κάνανε τη δουλειά τους σε ένα εργαστήριο ενός πανεπιστημίου ή ενός ΤΕΙ διδάσκοντας τους φοιτητές εργαστηριακά μαθήματα. Άλλωστε, δεν νομίζω να διαθέτει τόσες χιλιάδες πιστώσεις, ενώ από την άλλη πλευρά καθηγητές δεν έχουν μαθητές στην δευτεροβάθμια...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ