Σε “αναμμένα κάρβουνα” οι Πρυτάνεις των ΤΕΙ για την καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης για τη χορήγηση διδακτορικών από ΤΕΙ-Επιστολή της Συνόδου στον υπουργό

“Στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων & Αντιπρυτάνεων ΤΕΙ (Αθήνα, 21.02.2018), ο σύμβουλός σας Καθηγητής κ. Π. Κυπριανός κατέθεσε το πόρισμα της συσταθείσας Επιτροπής, με το οποίο η Σύνοδος ομόφωνα συμφώνησε”.

18/04/2018

Άκουσε το άρθρο

Την άμεση υπογραφή και δημοσίευση της   Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στα ΤΕΙ να χορηγούν διδακτορικά, ζητά η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων & Αντιπρυτάνεων ΤΕΙ (Αθήνα, 21.02.2018), ο Σύμβουλός του υπουργού Παιδείας, Καθηγητής   Π. Κυπριανός κατέθεσε το σχετικό πόρισμα της συσταθείσας Επιτροπής, με το οποίο  η Σύνοδος ομόφωνα συμφώνησε. '

Έκτοτε, έχει παρέλθει διάστημα πλέον του δύο μηνών , χωρίς να έχει υπάρξει η αναμενόμενη εξέλιξη με τη  δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, τονιζει στην επιστολή της η Σύνοδος .

Θεωρούμε, σημειώνει η Σύνοδος Πρυτάνεων,  ότι η καθυστέρηση είναι αναιτιολόγητη, αφού με το τρόπο αυτό καταστρατηγούνται η διακηρυγμένες θέσεις του ΥΠΠΕΘ για την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής ταυτότητας των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και την ισότιμη συμμετοχή τους στο Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας και παρακαλούμε για την άμεση υπογραφή και δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Το πόρισμα της Επιτροπής “Γαβρόγλου” για τη χορήγηση Διδακτορικών από τα ΤΕΙ

Το esos είχε δημοσιεύει, κατ αποκλειστικότητα το πόρισμα της Επιτροπής “Γαβρόγλου”, στις 25-2-18, που ορίζει τις διαδικασίες και τα κριτήρια χορήγησης Διδακτορικών από τμήματα των ΤΕΙ.

Η  Σύνοδος των Πρυτάνεων που παρέλαβε το πόρισμα το υιοθέτησε στο σύνολό του, προτείνοντας μόνο μια νομοτεχνική βελτίωση σε σχέση με το αριθμό των μελών Δ.Ε.Π. που διαθέτουν διδακτορικό.

Ειδικότερα το πόρισμα έχει ως εξής:

Τα μέλη της Επιτροπής “Γαβρόγλου”, που αποτελείται από καθηγητές Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., είναι:

1.        Αγγελόπουλος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Πρόεδρος της Επιτροπής)
2.        Τοπούζης Φώτιος, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
3.        Παπαντώνης Δημήτριος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
4.        Καπετανάκης Ευάγγελος, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Κρήτης
5.        Κρεστενίτης Ιωάννης, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
6.        Αργυρός Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
7.        Τουντασάκη Ειρήνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
8.        Ιωαννίδου -Τζιμογιάννη Αλεξάνδρα, ομότιμη Καθηγήτρια στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας
9.        Τριάντης Δήμος του Αναστασίου, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

 

Σχόλια (12)

bob mastoras
|

Άρα höherer Dienst αντιστοιχεί σε κατηγορία ΠΕ. gehobener Dienst αντιστοιχεί σε κατηγορία ΤΕ. Και Mittlerer Dienst αντιστοιχεί σε ΔΕ, einfacher Dienst σε ΥΕ.
Με ένα μπατσελορ όμως (3ετές) είσαι στην ΤΕ κατηγορία είτε το μπατσελορ είναι πανεπιστημίου είτε ΤΕΙ. Με ένα μάστερ πάλι (ή με δίπλωμα πολυτεχνείου) στην ΠΕ.
Οι απόφοιτοι ΤΕΙ στην Ελλάδα λέμε, όχι με μάστερ ούτε με διδακτορικό δεν γίνονται ΠΕ.
Εγώ λοιπόν δεν είμαι αισιόδοξος. Οι «αναχρονιστικών βαθμίδες» τα «προβαδίσματα» προκύπτουν από ένα κοινωνικό στιγματισμό των ΤΕΙ. Η αναβάθμισή τους είναι θετική και βάζει όλο το σύστημα σε μία κίνηση. Όπως όμως η ένταξη στην ανώτατη βαθμίδα του 2001 δεν κατέληξε σε τίποτα παρά στην δυνατότητα/ υποχρέωση για μακρύτερες σπουδές, έτσι και τώρα βλέπω να προετοιμάζεται ένα βάλτωμα.

bob mastoras
|

@Περί Πανεπιστημιοποίησης...
Θα σας μεταφέρω την γερμανική εμπειρία. Η Γερμανική εμπειρία έχει σημασία γιατί ιδρύματα τύπου ΤΕΙ δεν υπάρχουν παντού. Θα έλεγα ότι σε αγγλοσαξονικές χώρες ή στην Γαλλία ας πούμε δεν υπάρχουν. Στον δημόσιο τομέα της Γερμανίας υπάρχει λοιπόν η εξής διάρθρωση των σταδιοδρομικών ομάδων ΔΥ:
• höherer Dienst απαιτείται εκπαίδευση διάρκειας 12/13 ετών (Abitur) + μπάτσελορ με Μάστερ ή δίπλωμα ΠΕ ή Magister ή Staatsexamen
• gehobener Dienst απαιτείται εκπαίδευση διάρκειας 12/13 ετών (Abitur) + (κύκλο επαγγελματικής εκπαίδευσης (Ausbildung) ή μπάτσελορ (ΠΕ ή ΤΕ) ή δίπλωμα ΤΕ)
• Mittlerer Dienst απαιτείται εκπαίδευση διάρκειας 10 ετών (Realschule)+ κύκλο επαγγελματικής εκπαίδευσης (Ausbildung)
• einfacher Dienst απαιτείται υποχρεωτική εκπαίδευση διάρκειας 9 ετών (Hauptschule)

Περί Πανεπιστημιοποίησης...
|

@bob mastoras Σωστό αλλά με την Πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση των αναχρονιστικών βαθμίδων ΠΕ/ΤΕ. Χωρίς Πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει.

@Aristea Υποθέτω ότι δεν έχετε καμία σχέση με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Η Πανεπιστημιοποίηση αφορά μόνο τους διδάσκοντες με προσόντα; Από που το καταλάβατε αυτό; Στο κάτω κάτω όσοι δεν έχουν προσόντα δεν πρέπει να διδάσκουν σε ΑΕΙ.
- Γίνονται Πανεπιστήμια τα ΤΕΙ και μιλάτε για υποβάθμιση; Μα τι άλλο θα ακούσουμε;

Aristea
|

Η Πανεπιστημιοποίηση αφορά μόνο τους διδάσκοντες που έχουν περίπου προσόντα, τα οποία στέκουν σε ένα Πανεπιστήμιο. Όσοι (ΕΤΠ, ΕΔΙΠ) δεν έχουν διδακτορικό και ερευνητικό έργο, επόμενο είναι απασχοληθούν στα προγράμματα διετούς φοίτησης, ίσως και σε γραμματειακή υποστήριξη. Και εννοείται ότι υποβαθμίζονται οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι.

bob mastoras
|

Ένας απόφοιτος ΤΕΙ παραμένει ΤΕ. ΜΕ διδακτορικό ή χωρίς ΤΕ θα είναι. Όσο δεν θίγεται το παράλογο αυτό καθεστώς για τους απόφοιτους τα διδακτορικά δεν τους αφορούν. Στην Ελλάδα.

Γιαννης Μ.
|

Μακάρι να προχωρήσει γιατί είναι σημαντικό για τα πρώην ΤΕΙ, αλλά η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά των Πρυτάνεων στους αποφοίτους ήταν και παραμένει εντελώς απαράδεκτη.

@Στράτος
|

Στράτο γλωσσομαθή επέστρεψες.Wel com Stratos(το έγραψα σωστά;)

λελεας & στρατος
|

πανεπιστημιακη δασκαλα, εννοω....γιατι να τους νοιαζει η δυνατοτητα (ή οχι) ΔΔ? αναβαθμιζονται συγκυριακα....γινονται καθηγητες πανεπιστημιου...ζητω οι οικονομιες κλιμακας...

Απόφοιτος
|

Καλά να πάθετε αγαπητοί Πρυτάνεις.Για τους αποφοίτους δεν είδα να κάθεστε σ αναμμένα κάρβουνα.Θέλω να δω τώρα τι τυράκι θα σας ξαναπετάξει στη φάκα για να ξανα τσιμπήσετε.Ήδη το τυράκι για τους ωρομίσθιους μπήκε στη φάκα...

το μαυρο προβατο
|

@Στράτος

Ίσως γιατί έτσι θα "φαίνονται" ισότιμα στην διαδικασία συγχώνευσης με τα πανεπιστήμια. Όχι ότι δεν είναι ουσιαστικά εδώ και χρόνια, για το "φαίνεσθαι" γίνονται όλα

Στράτος
|

Μα καλά τι δεν καταλαβαίνετε αγαπητοί Πρυτάνεις, τα ΤΕΙ βαίνουν προς εξαφάνιση.
Τέλος....
This is the end my friend!
Τι νόημα έχει να δώσεις δυνατότητα χορήγησης ΔΔ σε ένα θεσμό που έχεις αποφασίσει να καταργήσεις....

Παραμύθια...
|

Υποψήφιους διδάκτορες θέλετε, αλλά για τους αποφοίτους δεν σας έπιασε κάνας πόνος...πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, μας έχετε ήδη ξεχάσει...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ