Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

«Προξενιό» για «γάμο» του Γεωπονικού με την ΑΣΠΑΙΤΕ

Ομόφωνες αποφάσεις και των δύο Ιδρυμάτων για τη συγκρότηση Μεικτής Επιτροπής
Δημοσίευση: 19/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Προξενιό» γίνεται αυτές τις ημέρες προκειμένου να συνενωθούν τα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ΑΕΙ αποφάσισαν ομόφωνα να συγκροτηθεί  Μεικτή Επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις και να καταθέσει στον υπουργό Παιδείας την σχετική πρόταση με τα τμήματα και τις Σχολές.

Επίσης  υπήρξε στην ΑΣΠΑΙΤΕ  συνάντηση   του Προέδρου της ΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Ομότιμου Καθηγητή   Κώστα Μουτζούρη με τον Πρόεδρο της ΔΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ Καθηγητή  Γιάννη Σαριδάκη .

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάπτυξη του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι δυνητικές συνέργειες των ΑΕΙ καθώς και δυνητικές μορφές συνέργειας των δύο Ιδρυμάτων.

Ο κ. Σαριδάκης ενημέρωσε τον κ. Μουτζούρη για την εξελισσόμενη συζήτηση περί συνέργειας της ΑΣΠΑΙΤΕ και του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

 

Σχόλια (10)

 
λελεας
21 Απρ 2018 17:19

ωραια ιδεα η συγχωνευση Γεωπονικου-Ασπαιτε. εγω, οταν γινω υπουργος παιδειας, θα προτεινω τη συγχωνευση του ΕΜΠ με το γενικο και το επαγγελματικο λυκειο της περιοχης μου. ετσι, θα γλυτωνουμε και τις εξετασεις εισαγωγης....

 
Κωνσταντίνος
20 Απρ 2018 17:10

Χριστός Ανέστη! Πολύ ωραία πρωτοβουλία γιά ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό.
Τί σημαίνει Πανεπιστήμιο αδέλφια; Αυτό είναι το κυριότερο. Παν(όλες)επιστήμιο(οι επιστήμες).
Όταν ιδρύθηκε το ΕΚΠΑ, υπήρχαν μόνο τέσσερις σχολές. Τις ίδιες ακριβώς είχε τότε και η Ιόνια Ακαδημία. Στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν κλπ γιά να έρθουμε στην εικόνα του σήμερα.
Όμως υπήρξαν και παλινδρομήσεις όπως το ΕΜΠ, το Γεωπονικό, το Πάντειο, η ΑΣΚΤΑ, το Χαροκόπειο, το Οικονομικό κλπ που ενώ ήταν τριτοβάθμιες σχολές, αποτέλεσαν μόνες τους Πανεπιστήμια με νόμους της τότε Πολιτείας. Όμως τότε τα πράγματα ακολουθούσαν τη γενική ευμάρεια; που επικρατούσε στον τόπο και ζούσαμε όλοι έξω από τα μέτρα μας. Η Πολιτεία σπεύδει να θεραπεύσει αυτή την παλινδρόμηση έστω κι αργά, αρχικά με την ανωτατοποίηση και έπειτα με τις συγχωνεύσεις. Αυτό γίνεται διεθνώς.
Έτσι, αυτό το Πανεπιστήμιο θα αποτελείται από δύο σχολές. Αυτό είναι το σωστό. Μόνο καλά θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα γιά όλους και προπαντός τους φοιτητές.Όσο γι'αυτούς που διαμαρτύρονται, να σκεφτούν ποιά θα ήταν η τύχη των διδασκόντων σε τμήματα ομοειδών αντικειμένων στο ΠΑΔΑ ή στο ΕΜΠΑ. Στο εγχείρημα μπορούν να συμπράξουν κι άλλα ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου.

 
Ν. Βασαγιώργης (Απόφοιτος ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ, Εκπαιδευτικός)
20 Απρ 2018 16:50

Καμία από τις κυβερνήσεις, από τη μεταπολίτευση έως και τη σημερινή δεν τόλμησε να πράξει το αυτονόητο. Να μετεξελίξει την ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) σε αυτόνομο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το «προξενιό» που επιχείρησε ο σύλλογος των αποφοίτων της σχολής (ΕΤΕ) με το ΕΜΠ υπονομεύθηκε από μερίδα του εκπαιδευτικού προσωπικού της ΣΕΛΕΤΕ και ομάδα σπουδαστών της.
Το ίδρυμα αυτό, αν δεν λειτουργήσει την ύστατη αυτή στιγμή ως αυτόνομο Πανεπιστήμιο, πρέπει τουλάχιστον να ενταχθεί ως Αυτόνομη Σχολή Εκπαιδευτικών σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Αττικής.
Θα μπορούσε να το πράξει αυτό το νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, (και τα δύο ιδρύματα θα ήταν πολλαπλώς ωφελημένα και η επαγγελματική εκπαίδευση) αλλά δυστυχώς τα εσωτερικά του προβλήματα το περιορίζουν σε κοντόφθαλμες σκέψεις περί ένταξης των 4 τμημάτων ειδικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ στα συνώνυμα τμήματα των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με τα οποία λίγες ομοιότητες έχουν.
Αν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο βλέπει πιο μακριά και συζητά την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ ως Σχολής Εκπαιδευτικών την οποία θα στηρίξει και θα ενισχύσει και με εκπαιδευτικές ειδικότητες της Γεωργικής Τεχνολογίας, τότε ο γάμος θα είναι επιτυχημένος.
Άλλωστε όταν η ιδρύτρια της ΣΕΛΕΤΕ, Ν. Δενδρινού Αντωνακάκη, στα μέσα της δεκαετίας του 1965 πρωτοστατούσε στην αγορά των 230 στρεμμάτων του κτήματος Μακρυκώστα, στο οποίο εδρεύει σήμερα η ΑΣΠΑΙΤΕ, είχε στο σχέδιο μετά το κτίσιμο των πρώτων έξι κτιρίων και την ίδρυση της ΑΣΕΤΕΜ , την οικοδόμηση άλλων 6 και την δημιουργία μιας φάρμας για να στεγασθούν οι ανάγκες και άλλων σχολών εκπαιδευτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης, με προτεραιότητα όπως αναφέρεται σε υπόμνημά της, την ίδρυση Τμήματος Γεωργικών Ειδικοτήτων!

 
Σόλωνας
20 Απρ 2018 13:41

@ioannis

Υπάρχουν σχολές σε ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα (Κοινώς ΤΕΙ) που "ξεφυγαν" με τα χρόνια απ'τον αρχικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Το γεγονός ότι κυρίως (ξαναλέω κυρίως), οι σχολές Τεχνολογικών εφαρμογών αντιμετωπίζουν προβλήματα στην "αποδοχή" τους απο ομοειδή πανεπιστημιακά τμήματα, δεν σημαίνει ότι όλα τα τμήματα ΤΕΙ έχουν την ίδια αντιμετώπιση απο ομοειδή πανεπιστημιακά. Βεβαίως και τμήματα ΤΕΙ όπως πχ. Φυσικοθεραπεια, Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων και άλλα, είναι στις πρώτες επιλογές για συγχωνευση από αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 
Έχουμε χάσει τη λογική
20 Απρ 2018 13:41

@ioannis Τι σημαίνει Τεχνολογικά ΑΕΙ? Τα Πολυτεχνεία τι είναι τότε;

Πολύ καλώς καταργείται ο θεσμός των ΤΕΙ. Δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα ΑΕΙ.

 
ioannis
20 Απρ 2018 08:56

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από συνέργειες για να εξαφανιστούν όλα τα τεχνολογικά ΑΕΙ της χώρας,. Δυστυχώς οι καθηγητές των ΤΕΙ υπέκυψαν

 
aspetianos tutor
20 Απρ 2018 02:53

Το "προξενιό" είναι επιθυμία του διορισμένου Προέδρου Δ.Ε. ΑΣΠΑΙΤΕ και μιας μικρής ομάδας ΔΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος (που δεν απονέμει πτυχία) και βρίσκεται σε σαφή αντίθεση με την πλειοψηφία (σύλλογοι: φοιτητών. διοικητικών, ΔΕΠ) που έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης στο ΠΔΑ.

 
JFK
19 Απρ 2018 15:00

Μια χαρά εντάσσονται τα τέσσερα τμήματα ειδικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤ. Μακάρι να επικρατήσει η σωφροσύνη και να εκλείψουν οι στενόμυαλες λογικές παραγοντίσκων !!! Η ενίσχυση των αντιστοίχων τμημάτων του νέου Ιδρύματος θα είναι σημαντική.

 
KD
19 Απρ 2018 13:21

Τι σχέση έχει η ΑΣΠΑΙΤΕ με τους Γεωπόνους ?? Η ΑΣΠΑΙΤΕ με το Πολυτεχνείο μπορεί να συνενωθεί....ΕΛΕΟΣ

 
Ποιος είναι ο προξενητής
19 Απρ 2018 13:21

ή η προξενήτρα και ποιος ο κουμπάρος;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.