ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Κριτήρια και διαδικασίες για την οργάνωση διδακτορικών σπουδών από τμήματα των ΤΕΙ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Δημοσίευση: 20/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με την οποία  για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης και οργάνωσης διδακτορικών σπουδών από τμήματα των ΤΕΙ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ειδικότερα η  υπουργική απόφαση καθορίζει  τα κριτήρια και τις διαδικασίες για την οργάνωση διδακτορικών σπουδών από τμήματα των Τ.Ε.Ι της χώρας ως ακολούθως:

Α. Για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε Τμήματα των Τ.Ε.Ι., συνυπολογίζονται τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Η ύπαρξη στο Τμήμα κρίσιμης ομάδας μελών διδακτικού προσωπικού με δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικής διατριβής, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4485/2017. Ο ενδεικνυόμενος αριθμός αυτών
ανέρχεται σε εννέα (9).

2. Η λειτουργία στο Τμήμα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, από το οποίο να έχει αποφοιτήσει τουλάχιστον μία σειρά αποφοίτων.

3. Η ύπαρξη στο Τμήμα βασικών ερευνητικών υποδομών.

4. Η ανάπτυξη συνεργασιών του Τμήματος με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

5. Το επαρκές δημοσιευμένο επιστημονικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος.

6. Η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος, εφόσον υπάρχουν.

Οι διαδικασίες

Β. Για την απονομή της δυνατότητας οργάνωσης διδακτορικών σπουδών από Τμήματα Τ.Ε.Ι., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

1. Το Τμήμα συντάσσει σχετική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία όσον αφορά στην ανταπόκριση στα ανωτέρω καθοριζόμενα κριτήρια. Στο παράρτημα της έκθεσης περιλαμβάνο- νται οι σύνδεσμοι των προσωπικών ιστοσελίδων των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος και αναλυτικός κατάλογος των επιστημονικών δημοσιεύσεων ανά κατηγορία όπως: σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κρίσης, επιστημονικές δημοσιεύσεις καταχωρημένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με σύστημα κρίσης, επιστημονικές ανακοινώσεις καταχωρημένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, επιστημονικά άρθρα σε συλλογικούς τόμους, μονογραφίες, ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, συλλογικοί τόμοι, κ.λπ.

2. Η έκθεση υποβάλλεται από τον Πρόεδρο του επισπεύδοντος Τμήματος στη Σύγκλητο, η οποία αφού εγκρίνει το αίτημα του Τμήματος, το υποβάλλει στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

3. Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτεί άμισθες πενταμελείς επιτροπές ανά επιστημονικές θεματικές περιοχές (τεχνολογικών επιστημών μηχανικών, κοινωνικών επιστημών, τεχνολογικών γεω- τεχνικών επιστημών και τροφίμων, επαγγελμάτων υγείας, διοίκησης και οικονομίας, καλών τεχνών), από μέλη Δ.Ε.Π., με σκοπό να εισηγηθούν την έγκριση ή όχι του αιτήματος κάθε Τμήματος.

4. Οι επιτροπές εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παραλαβής των αντίστοιχων αιτημάτων και εκθέσεων, γνωμοδοτούν τεκμηριωμένα προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αν εγκρίνεται το αίτημα οργάνωσης διδακτορικών σπουδών, η σχετική απόφαση του Υπουργού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Σχόλια (5)

 
Σοφία
22 Απρ 2018 08:44

@Stewart
Εσύ πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά στην Ελλάδα είναι εύκολοι τίτλοι? Δηλαδή αν υπάρχει μια τάση αυτήν την εποχή για συνέχιση σπουδών έως τον διδακτορικό τίτλο, εσύ το θεωρείς ότι είναι δεδομένο το πτυχίο χαμηλού επιπέδου? Κανείς μεγάλο λάθος.
Το γεγονος ότι τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα , ενώ εδώ και πολλά χρόνια είναι ικανά για εκπόνηση διδακτορικών σπουδών έχοντας κρίσιμη μάζα καθηγητών και φοιτητών και τους δίνεται Τώρα η δυνατότητα εκπόνησης τρίτου κύκλου σπουδών γιατί δεν το σχολιάζεις?

 
ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ
21 Απρ 2018 12:51

ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ

 
Stewart Daousanis
21 Απρ 2018 09:43

Γιατί τι είχε ανάγκη η χώρα; Περισσότερους διδάκτορες. Τώρα για να βρεις δουλειά στο βενζινάδικο θα πρέπει να έχεις και διδακτορικό. Αυτή η πλειοδοσία εύκολων τίτλων που μοιράζονται από Ιδρύματα (τμήματα ΤΕΙ αλλά και Πανεπιστημίων) έχει καταστρέψει τους προπτυχιακούς τίτλους. Τώρα θα γεμίζει ο τόπος, μετά τους μαστερούχους και με διδάκτορες.

 
Μέλος ΔΕΠ
20 Απρ 2018 23:57

Ένα αίτημα ετών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
20 Απρ 2018 21:01

Επειδή πρέπει να λέμε και τα καλά και να μη γκρινιάζουμε μόνο, μπράβο στον υπουργό που προώθησε το θέμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ