Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

“Βάλτωσαν” από το 2015 στα συρτάρια του υπ. Παιδείας χιλιάδες πτυχία αποφοίτων Κολλεγίων

Παρά την έκθεση “καταπέλτης” των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με την οποία αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες
Δημοσίευση: 24/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την οργή χιλιάδων οικογενειών προκαλεί η καθυστέρηση όχι μηνών αλλά ετών εξέτασης από το ΣΑΕΠ των φακέλλων των αποφοίτων  Κολλεγίων που ζητούν αναγνώριση των πτυχίων τους , που, παρά:

Α. Τις διαβεβαιώσεις  των εκάστοτε υπουργών Παιδείας της νυν Κυβέρνησης για άμεση εξέταση των φακέλων των πτυχιούχων

Β. Την πρόσφατη  δέσμευση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  για νέα νομοθετική ρύθμιση που θα άρει τα  "εμπόδια".

Γ. Την έκθεση “καταπέλτης” των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με την οποία αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες για την καθυστέρηση αναγνώρισης των πτυχίων  και την πρόταση προς την πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στα “συρτάρια” του υπουργείου Παιδείας εκκρεμούν από το 2015 μέχρι και σήμερα  περισσότεροι από 3.000 φάκελλοι πτυχιούχων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων που ζητούν ,   αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών.

Το χειρότερο είναι ότι κανείς στο υπουργείο Παιδείας δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα των χιλιάδων οικογενειών το πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις.

Η καθυστέρηση προκαλεί τεράστια “ζημιά” στους αποφοίτους οι οποίοι χωρίς την αναγνώριση δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα της  ειδικότητάς τους.

“Πάγωσαν” οι συνεδριάσεις του ΣΑΕΠ

Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ),που εξετάζει τους φακέλλους των αποφοίτων Κολλεγίων  έπαψε να συνεδριάζει  μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κι αυτό διότι με το νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας , άλλαξαν πρόσωπα στη σύνθεση του ΣΑΕΠ και μόλις προ ημερών ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε τη νέα σύνθεσή του (Διαβάστε εδώ).

Oι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης μετά τον έλεγχο που άσκησαν σχετικά με την καθυστέρηση, εξέδωσαν έκθεση (διαβάστε εδώ), με την οποία:

Πρώτον: Προτάθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της καθυστέρησης στη διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο της απλούστευσης της σχετικής διαδικασίας καθώς και την καταλληλότητα και επάρκεια του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού του Αυτοτελούς Τμήμα- τος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Δεύτερον: Ζητήθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων να μεριμνήσει για την άμεση εξέταση όχι μόνο των αναφερόμενων στο Παράρτημα Α ́ του παρόντος αιτήσεων, αλλά και των υπολοίπων συνολικά εκκρεμών υποθέσεων, ενημερώνοντας το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., εντός διμήνου, για τα σχετικά αποτελέσματα.

Τρίτον: Με την έκθεση αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες.

 

Ετικέτες: 
Κολλέγια

Σχόλια (30)

 
Έλενα
24 Απρ 2018 16:49

Η καθυστέρηση είναι σκόπιμη !!! Σιγά μη τους αγγίξουν οι εκθέσεις των επιθεωρητών και οι αποφάσεις περί πειθαρχικών διώξεων!!! Εξαλλου σε αυτό το τόπο " η αριστεία είναι ρετσινιά ..." σύμφωνα με τα λεγόμενά τους !!! ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!! Τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια ας αποφασίσουν τελικα... και ας πάρουμε όλοι εμείς οι θιγόμενοι - το δρόμο της δικαιοσύνης. .... Μια ακόμη διεθνή ξεφτίλα για αυτόν το τόπο μέσα σε όλες τις άλλες τι πειράζει;;;;

 
talaiporos
26 Απρ 2018 12:29

Καλημέρα το καλό είναι ότι έγκυρες (και φιλόξενες) σελίδες σαν και αυτή του esos, αναδεικνύουν και δημοσιεύουν συχνότατα τα νέα για τις εξελίξεις με το ΣΑΕΠ και τα προβλήματα του.
Πιστεύω ότι η δημοσιότητα του θέματος μπορεί να πετύχει πιο πολλά από μεμονωμένες δικαστικές κινήσεις που θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και χρήμα και που ουσιαστικά δεν στρέφονται κατά κάποιου προσώπου αλλά ενός εχθρικού συστήματος.

 
Μαρία
26 Απρ 2018 14:30

Τελικά γνωρίζουμε αν έχει ξεκινήσει τη κανονική του λειτουργία το ΣΑΕΠ; Χρειάζομαι την αναγνώριση για να εργαστώ στην Ελλάδα και δεν ξέρω πόσο χρόνο θα απαιτήσει ώστε να γυρίσω πίσω τελικά από το εξωτερικό. Τα σχόλια αναφέρουν χρόνους πάνω από τρία χρόνια!

 
Sakis
30 Απρ 2018 21:23

Όλες οι χώρες του κόσμου το έχουν λύσει εδώ και πολλά χρόνια και παίρνεις την αναγνώριση εντός 20 ημερολογιακών ημερών και εδώ κοιμόμαστε με τα τσαρούχια!!! Λυπάμαι πραγματικά για το γεγονός ότι τα νέα παιδιά σπουδάζουν και φεύγουν όσοι μπορούν για το εξωτερικό. Πραγματικά κατάντησε κωμωδία η αναγνώριση των σπουδών της αλλοδαπής. Και που είμαστε ακόμα. Στην αρχή της τραγωδίας!!!

 
Αγανακτισμένοι
01 Μάιος 2018 16:17

Σίγουρα σε αυτό το τόπο δεν βρίσκεις προκοπή....
ΑΙΣΧΟΣ ... ΝΤΡΟΠΗ... ΚΑΤΑΝΤΙΑ...ΑΠΑΞΙΩΣΗ...!!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ ... ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ !!!!

 
Έκτορας
01 Μάιος 2018 16:48

Αν προβάλλετε συχνά το θέμα αυτό της αναγνώρισης και το δημοσιοποιείτε μέσα από την ιστοσελίδα σας , πιστεύω ότι μπορεί αυτό να λειτουργήσει θετικά για την εξέλιξη του θέματος αυτού. Πραγματικά είμαστε σε απόγνωση βοηθήστε μας και εσεις...

 
Μηχανικος
04 Μάιος 2018 12:09

αναμονη 38 μηνων απο το 2015 περιμενουμε αναγνωριση προσοντων, συμπερασμα δεν λειτουργει το ΣΑΕΠ !!!!!,

 
Πετρος
07 Μάιος 2018 15:21

@Μηχανικο, ήθελα να ρωτήσω πότε ακριβώς υποβάλλατε την αίτηση σας, γιατί με επικοινωνία που είχα την 4/5/18 μου είπαν ότι εξετάζουν φακέλους του φθινοπώρου του 2015.
Υπομονή σε εμάς με αιτήσεις του 2016!!!

 
Μηχανικος
21 Μάιος 2018 16:47

πετρο η αιτηση με ολα τα δικαιολογητικα κλπ την υπεβαλα τον μαρτιο του 2015 και ακομη περιμενω για προσοντα!

 
ΜΑΡΙΟΣ
23 Μάιος 2018 09:34

@Μηχανικός το ΣΑΕΠ είναι τέλος 2015... Μήπως να πάρεις κανένα τηλέφωνο? Αφού είσαι Μάρτιο 2015 λογικά θα είσαι και έτοιμος...

 
Μηχανικος
23 Μάιος 2018 17:46

Μαριε εγω μεχρι σημερα δεν εχω λαβει αναγνωριση για την μεταφορα προσοντων, και ειναι 38 μηνες αναμονης, συμπερασμα δεν υπαρχει ΣΑΕΠ, ΚΑΙ ΔΕΝ ενδιαφερει την αρχη αν εγω δεν μπορω να εργασθω, με στελνουν στο εξωτερικο!

 
Menelaos
29 Μάιος 2018 20:39

Η κατάσταση με το ΣΑΕΠ δυστυχώς είναι στο απροχώρητο. Σήμερα που πήγα από το ΥΠΕΠΘ μία βόλτα μου είπαν ότι δεν έχουν άτομα, πάρα πολλές εώς και χιλιάδες οι αιτήσεις αλλά και οι ενστάσεις - 2 υπάλληλοι για 5000 αιτήσεις. Λυπάμαι που το λέω αλλά το ΥΠΕΠΘ έχει κλείσει τις πόρτες του για τους αποφοίτους εξωτερικού. Εγώ τους θεωρώ πάντως ότι οι άνθρωποι έχουν κυριολεκτικώς αποσυντονισθεί. Ούτε ξέρουν τι θα γίνει...

 
ταλαιπωρος
30 Μάιος 2018 09:32

Δηλαδη οπως τα περιγραφει ο Μενελαος, δεν προκειται να δουμε αναγνωριση ουτε το 2030! Παιδια πρεπει να δουμε τι θα κανουμε, δεν γινεται να περιμενουμε αλλο χωρις λογο και να περνουν τα χρονια τζαμπα. Μηπως ηρθε η ωρα να δουμε τη δικαστικη οδο;

 
Menelaos
30 Μάιος 2018 22:23

Όποιος έχει δικηγόρο που να ασχολείται με το θέμα ΣΑΕΠ να μας το πεί να πάμε όλοι μαζί και όχι ένας - ένας. Είναι κρίμα να τους αφήνουμε να μας κοροιδεύουν χωρίς λόγο. Περιμένω ενέργειες σας!!!

 
Νώντας
31 Μάιος 2018 22:38

Δε ξέρω τι να πως ;;; 5000.... Φάκελοι σε αναμονή είναι αδιανόητο !!!!! Δημοσιοποιήστε το θέμα στο Ευρωπαϊκό επίτροπο Παιδείας .... ίσως από εκεί δούμε σωτηρία!!! ΑΝ ΦΑΝΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ... διαβάστε και στο vouliwatch για τα ερωτήματα!

 
Πετρος
01 Ιουν 2018 13:06

Είδα στο vouliwatch ότι ο Βουλευτής κ. Χατζηδάκης της ΝΔ διάβασε τα σχετικά με το ΣΑΕΠ και θα κάνει άμεσα ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, σχετικά με τις καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων πανεπιστημίων της ΕΕ αλλά και αναγνωρισμένων κολεγίων.
Ο αριθμός των αιτήσεων πλέον έχει φτάσει τους 5000 μετά από επικοινωνία με το ΣΑΕΠ, οπότε μόνο με μεγάλη κινητοποίηση θα γίνει κάτι. Μέσα σε μια εβδομάδα δυο βουλευτές απάντησαν, και έχουμε ήδη μια ερώτηση από 2/5/18 και τώρα έχουμε και την ερώτηση που θα κάνει ο κ. Χατζηδάκης.

 
Γεωργία
01 Ιουν 2018 20:13

Μήπως γνωρίζετε τι αναγράφει το χαρτί του υπουργείου όταν εκδίδει την επαγγελματική ισοδυναμία;;; αναφέρετε και το αντίστοιχο συναφές ίδρυμα στην Ελλάδα;;; ή όχι;;; Γιατί το χαρτί το περιμένουμε .....για το τι γράφει δεν ξέρουμε!

 
Απόστολος
02 Ιουν 2018 08:55

Δεν γράφει αντίστοιχο τμήμα, γράφει γενικά ότι είναι ισοδύναμο με τα ελληνικά πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας.

 
Ηρώ
05 Ιουν 2018 23:45

Στο vouliwatch ανήρτησαν την επερώτηση του Κου Χατζηδάκη!! Ας έχουμε μια μικρή ελπίδα μην τυχόν .... και αλλάξει κάτι ....,,,,,,..λέω τώρα...

 
Πέτρος
11 Ιουν 2018 09:10

Παιδιά δεν είναι επερώτηση του κ.Χατζηδάκη, κοινοποίησε την ερώτηση που έκανε η κ.Κεραμέως στις 2/5/18 και που είναι στην αρχική σελίδα του ESOS [Στη Βουλή οι καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων από το ΣΑΕΠ]. Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να διαβάζουμε καλά ώστε να μην μεγενθύνουμε ούτε να υποβιβάζουμε τα γεγονότα.

 
Βαγγ'έλης
24 Αυγ 2018 12:11

Υπόψιν ότι ο βαθμός που αναγράφεται στην πιστοποίηση του ΣΑΕΠ για τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι το "5" 'οτι βαθμό και αν έχεις ειδικά για πτυχία από Βρετανία και άλλες χώρες όπου η βαθμολόγηση δεν έχει κλίμακα από το 1-10 αλλά - 1 Honours, 2:1 Hoνours, 2:1 κτλ... - Με αυτό το σκάρφισμα αχρηστέυουν τα πτυχία μας και μας αποκλείουν από τους Δημόσιους διαγωνισμούς επιβάλλοντας στην ουσία ένα βαθμό "5" ώστε η μοριοδότησηση για αυτούς που είχαν μεγάλο βαθμό στο ξένο πτυχίο να εξανεμίζεται. Όλα αυτά γίνονται στο Ελληνικό κράτος στο ΣΑΕΠ με την ανοχή κυβερήσεων και της Ευρωπαικής Ένωσης. "Άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο να σε πεθαινει η Ελλάδα..."

 
Sakis
28 Αυγ 2018 13:48

Φίλε μου το παραπάνω με την βαθμολογία είναι εντελώς άστοχο. Διότι ακόμα και 8 ή και 9 ή και 10 να έχεις στο ΑΣΕΠ πάντα προηγούνται οι ειδικές κατηγορίες οπότε μόνο αν γίνουν γραπτές εξετάσεις αλλάζει όλη η ιστορία του θέματος. Πάντως η απόφαση ΣΑΕΠ και ΔΟΑΤΑΠ περνάει παντού. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση κακώς έχει δώσει ανοχή επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Έπρεπε εδώ και χρόνια να τους έχει καταδικάσει όχι με πρόστιμα αλλά με κρεμάλες!!!

 
Μηχανικος πολιτικος
05 Σεπ 2018 19:24

Γνωρίζετε αν μπορουμε να παρουμε ασκηση επαγγελματος απο το ΤΕΕ

 
panos
05 Σεπ 2018 21:54

@Μηχανικος Πολιτικος
Κανε την ερωτηση στο ΤΕΕ και πες μας και σε μας μετα.

 
Μηχανικός ΤΕ
05 Σεπ 2018 22:17

Μια ερώτηση παιδιά : αν γραφτώ σε κολλέγιο ύστερα από ΤΕΙ μπορώ να ζήτησω αναγνώριση κάποιων ετών έτσι ώστε να μη μπω από την αρχή; Κάτι ακόμα : επαγγελματικά δικαιώματα θα αποκτήσω ; Θα μπορώ να εγγράφω στο ΤΕΕ; Γιατί είναι τόσο πολύπλοκα τα πράγματα ;

 
K. G.
06 Σεπ 2018 00:54

Πήγαινε στην Κύπρο. Θα σου αναγνωρίσουν τα δύο χρόνια και θα γραφτείς και στο περιβόητο ΤΕΕ.

 
ΤΕΕ
06 Σεπ 2018 02:36

Το ΤΕΕ αναγνωρίζει μόνο τους Μηχανικούς των πανεπιστημίων. Το καλύτερο είναι να σπουδάσετε σε αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού γιατί η κατάσταση με τα κολλέγια είναι θολή.

Ζητήστε διευκρινίσεις από έγκυρες πριν πάρετε αποφάσεις ζωής.

Ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών που οι απόφοιτοί τους ΔΕΝ εγγράφονται ως μέλη του ΤΕΕ (Μηχ. Σχεδίασης Προϊόντων και Μηχ. Οικονομίας και Διοίκησης του Παν. Αιγαίου, η ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ)

 
Sakis
06 Οκτ 2018 01:02

Φίλε K.G. με τι κριτήριο το αναφέρες αυτό που λές παραπάνω?

 
Πάνος
09 Οκτ 2018 17:05

Ο φίλος KG απλά αναφέρει την περίπτωση της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων με βάση την Οδηγία 36/2005 που αφορά τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, δηλαδή εκείνα που χρειάζονται άδεια ασκήσεως, όπως του μηχανικού ή του δικηγόρου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ