Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τροπολογίες για τα Εσπερινά Λύκεια

Δημοσίευση: 24/04/2018
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με το άρθρο 115 του Σχεδίου Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ενηλίκων και ανηλίκων εργαζομένων μαθητών να φοιτούν σε Εσπερινό Λύκειο. 

Ειδικότερα:

1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 6 του νόμου 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«Στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν δικαίωμα να φοιτούν:

α) ενήλικοι μαθητές

β) ανήλικοι εργαζόμενοι μαθητές».

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

Στα εσπερινά φοιτούν οι εργαζόμενοι μαθητές.

2. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του νόμου 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής:

«Η φοίτηση στα ημερήσια και στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄.

Τα πρώτα απολυτήρια του τριετούς Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και τα πρώτα πτυχία του τριετούς Εσπερινού ΕΠΑΛ θα δοθούν στη λήξη του σχολικού έτους 2019-2020.

Από το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν όσοι φοίτησαν επί τρία πλήρη σχολικά έτη στο τριετές Εσπερινό Λύκειο, με εξαίρεση την περίπτωση αποφοίτων Λυκείου που εγγράφονται σε Εσπερινό ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου.

Ως προς την τελευταία κατηγορία μαθητών, δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα Εσπερινά Λύκεια έχουν όσοι φοίτησαν επί δύο πλήρη σχολικά έτη σε Εσπερινό ΕΠΑΛ.»  

Ως προς τους αποφοίτους του τετραετούς Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του παρόντος.

3. Μεταβατικές διατάξεις:

α) Όσοι μαθητές έχουν προαχθεί από την Α΄ τάξη Ημερησίου ΓΕΛ καθ’ οποιοδήποτε σχολικό έτος και όσοι μαθητές της Α΄ τάξης τετραετούς Εσπερινού ΓΕΛ προαχθούν το σχολικό έτος 2017-2018 έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη τριετούς εσπερινού ΓΕΛ, η λειτουργία της οποίας αρχίζει το σχολικό έτος 2018-2019.

Όσοι μαθητές προαχθούν από τους φοιτώντες στη Β΄ και Γ΄ τάξη τετραετούς Εσπερινού ΓΕΛ κατά το σχολικό έτος 2017-2018 ή φοίτησαν σε αυτές και προήχθησαν κατά τα προηγούμενα έτη, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτησή τους. Η Δ΄ τάξη του τετραετούς Εσπερινού ΓΕΛ θα λειτουργήσει έως το σχολικό έτος  2019-2020.

β) Όσοι μαθητές έχουν προαχθεί καθ’ οποιοδήποτε σχολικό έτος από την Α΄ τάξη Ημερησίου ΕΠΑΛ ή από την Α΄ τάξη τετραετούς Εσπερινού ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα εγγραφής στη Β΄ τάξη τριετούς Εσπερινού ΕΠΑΛ, η  λειτουργία της οποίας  αρχίζει το σχολικό έτος 2018-2019.

Όσοι μαθητές προαχθούν από τους φοιτώντες στη Β΄ και Γ΄ τάξη Εσπερινού τετραετούς ΕΠΑΛ κατά το σχολικό έτος 2017-2018 ή φοίτησαν σε αυτές και προήχθησαν κατά τα προηγούμενα έτη συνεχίζουν και ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτησή τους. Η Δ΄ τάξη του τετραετούς Εσπερινού ΕΠΑΛ θα λειτουργήσει έως το σχολικό έτος 2019-20.  

γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την εγγραφή και μετεγγραφή νυν και πρώην μαθητών του τετραετούς Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) στις τάξεις του τριετούς Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ), σύμφωνα με την αντιστοίχηση των τάξεων του τετραετούς Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) και του τριετούς Εσπερινού Λυκείου (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ), όπως αυτή προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις και τα προγράμματα σπουδών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

Η φοίτηση στα ημερήσια λύκεια είναι τριετής και περιλαμ- βάνει τις τάξεις Α', Β' και Γ' και στα εσπερινά τετραετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α’, Β’, Γ’ και Δ’.
 

Σχόλια (13)

 
Δημήτρης
24 Απρ 2018 21:08

και το εσπερινό ωράριο θα μείνει 5ωρο;

 
K. G.
24 Απρ 2018 22:01

Ανήλικος εργαζόμενος δεν θα έπρεπε να υπάρχει.Μια αριστερή κυβέρνηση αυτό πρέπει να το αλλάξει, έτσι ώστε να μην μπορεί να εργάζεται κάποιος κάτω των 18 ετών.

 
Παύλος
25 Απρ 2018 12:51

Με ποιον τρόπο θα διδάσκεται όλη αυτή η ύλη των μαθημάτων;
μήπως θα την μειώσουμε κ αυτή;
στα ΕΠΑΛ από ποια τάξη θα ξεκινούν τα μαθήματα ειδικοτήτων;
Να σας προτείνω κάτι,
ΔΕΝ ΤΑ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

 
Νικου χαραλαμπος
25 Απρ 2018 17:09

Επιτελους.πολυ θετικο .πολλα τα τέσσερα χρονια στο εσπερινο.ταυτόχρονα πολλοι κι οι μαθητες που δυσκολεύονταν λογο της τετραετούς διαρκειας.μπραβο

 
Δήμος
25 Απρ 2018 20:33

για να βγει η ύλη, θα πρεπει να αυξηθεί το ωράριο λειτουργίας, από 5ωρο σε 7ωρο, και η διάρκεια των ωρών, από 35 σε 45 λεπτά.

 
γιαννης
26 Απρ 2018 07:32

7ωρο για εργαζομενους δεν γινεται.

 
Νίκος
26 Απρ 2018 09:13

Τα έχετε ρημάξει τα εσπερινά ΕΠΑΛ, κάντε 7ωρο το πρόγραμμα 5 με 11 να δούμε ποιος εργαζόμενος θα έρχεται να εγγραφεί. Στα 4 έτη με 5ωρο το πρόγραμμα είναι υποφερτό για κάποιον που είναι στο "πόδι"από τις 6 το πρωί τυχών παράταση του όμως θα δυσκολέψει πάρα πολύ την παρακολούθηση. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι ο μόνος
λόγος που γίνεται αυτή η ρύθμιση είναι για να μειώσει τους καθηγητές είτε με την κατάργηση τμημάτων είτε με τη μείωση εγγραφών ή και ακόμη με το κλείσιμο πολλών εσπερινών.

 
Ιωάννα
15 Μάιος 2018 01:38

Συνολικά είναι τρεισήμισι ωρες τα μαθήματα. Με τα διαλύματα και οχι 5 ωρα. Επίσης ναι ειναι καλύτερο να κερδίζεις μια χρονια διότι όπως είπατε ειναι κούραση δουλειά και σχολείο. κανεις υπομονή ενα χρονο πέρνεις το πτυχίο σου και ολα καλα... Πολλα ατομα φεύγανε την τελευταία χρόνια για αυτο ακριβώς για να κερδίσουν χρονο....

 
Κωστας
15 Μάιος 2018 08:22

Καλύτερα να κερδίσουμε ένα χρόνο και να ξεκινάμε 1-2 ωρες νωρίτερα, παρά να πηγαίνουμε 3 ώρες και να κάνουμε άλλη μια χρονιά!

 
Τασος
16 Μάιος 2018 23:20

Είναι άδικο για εμας που κάνουμε τεσσερα χρόνια θα έπρεπε για εμας που κάνουμε τεσσερα να κερδίσουμε και εμείς μια χρόνια απο την β τάξη να πάμε Δ τάξη αυτό είναι δίκαιο για όλους!

 
Χρήστος
06 Ιουν 2018 12:12

Εδώ με 25 ώρες και δεν αντέχεται το πρόγραμμα. Δηλαδή πως θα γίνουν τα μαθήματα των τομέων; Στην Γ και Δ είναι 15 και 16 ώρες αντίστοιχα, με την κατάργηση της Δ τάξης τι θα παίξει; Εκτός και οι τομείς ξεκινάνε απο την Α

 
ΦΙ
08 Ιουν 2018 00:29

Με την κατάργηση της μίας χρονιάς στα εσπερινά Λύκεια, δε κερδίζουν οι μαθητές. Όπως ξέρουν όλοι, η Α και Β τάξη του εσπερινού, αντιστοιχεί στην Α του ημερίσιου. Και αυτό για τον εξής λόγο. Κάποιος μπορούσε να πάει στο εσπερινό, μετά από χρόνια (γιαυτό κυρίως είχε δημουργηθεί ) για το απολυτήριο. Όταν άρχισαν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εισαγωγές στα πανεπιστήμια, άρχισαν να εισέρχονται στα εσπερινά, με μια απλή κάρτα ανεργίας, και πολλοί μαθητές από τα ημερίσια. Έτσι, οι πραγματικά εργαζόμενοι, απλά άρχισαν να εκτοπίζονται. Όσοι βέβαια δεν ήθελαν απλά να μπούν από την μία πόρτα και να βγουν από την άλλη, χωρίς ενδιάμεσα να γεμίσουν και το κεφάλι τους, κι αυτό γιατί, οι μαθητές από τα ημερίσια, είχαν και άπλετο χρόνο για διάβασμα, και φροντιστήρια φυσικά, οπότε και το μάθημα ακολουθούσε αυτούς. Οι πραγματικά εργαζόμενοι έμεναν απλά μ..... Αυτό δε βλέπω να άλλαξε, οπότε έγινε ακόμα μία τρύπα στο νερό.... Αριστερο ....

 
Ενδιαφερομενος
15 Νοε 2018 22:50

Μπορεί να φοιτά στην Α τάξη εσπερινού Λυκείου ανήλικος?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean