ΜΑΘΗΤΕΣ

Απουσίες μαθητών-αθλητών

Δημοσίευση: 24/04/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με το άρθρο 103 του Σχεδίου Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης αυξάνεται ο αριθμός απουσιών των μαθητών-αθλητών, οι οποίοι αποτελούν μέλη Εθνικών Ομάδων με αυξημένες αθλητικές υποχρεώσεις λόγω των συμμετοχών τους σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς αγώνες και σε ολυμπιάδες νέων, για τις οποίες απαιτείται καθημερινή και πολύωρη προετοιμασία και επειδή λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα ορισμένων αθλημάτων, όπως π.χ. της κωπηλασίας, για την οποία η προετοιμασία της εθνικής ομάδας πραγματοποιείται μόνο στις κωπηλατικές εγκαταστάσεις του Σχοινιά στην Αθήνα.

Επίσης, μαθητές οι οποίοι αποτελούν την εθνική ομάδα, ζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και καλούνται να μετέχουν στις προπονήσεις σε άλλη περιοχή από τη μόνιμη διαμονή τους, υποχρεωτικά, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33 του ν. 2725/1999 (Α΄ 121), με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η προτεινόμενη τροποποίηση.

Ειδικότερα το άρθρο 103 του Σχεδίου Νόμου προβλέπει τα εξής:

Η παράγραφος 46 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (Α΄ 141) αντικαθίσταται ως εξής:

«46. α) Η φοίτηση των μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας ΥΠ.Π.Ε.Θ., οι οποίοι ως αθλητές μέλη των ελληνικών εθνικών ομάδων συμμετέχουν σε αθλητικές υποχρεώσεις προετοιμασίας ή συμμετοχής σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς, βαλκανικούς, μεσογειακούς αγώνες  ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες, στις οποίες είναι μέλη, υπερέβησαν το προβλεπόμενο, δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, εφόσον, πέραν του προβλεπόμενου ορίου  των εκατόν δεκατεσσάρων (114) ωρών, πραγματοποιήσουν και εκατόν σαράντα (140) ώρες επιπλέον.

β) Η φοίτηση των μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας ΥΠ.Π.Ε.Θ., οι οποίοι ως αθλητές συμμετέχουν σε Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις εγκεκριμένους από την οικεία αθλητική ομοσπονδία, αναγνωρισμένη από το ΥΠ.ΠΟ.Α.,  υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο, δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, απουσιών, θεωρείται επαρκής, εφόσον, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) ωρών πραγματοποιήσουν και εβδομήντα (70) ώρες επιπλέον.

Οι επιπλέον απουσίες των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, που προβλέπονται στα εδάφια α΄ και β΄ της παρούσας παραγράφου, δεν προσμετρούνται, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εφόσον οφείλονται, αποδεδειγμένα, στις αθλητικές τους υποχρεώσεις προετοιμασίας ή αγωνιστικές. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με τα οποία αποδεικνύεται το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι μαθητές-αθλητές των ανωτέρω περιπτώσεων δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους.

γ) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαθητών-αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν σε προετοιμασία για συμμετοχή σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις (Ολυμπιακούς αγώνες, Παγκόσμιους κ.ά.) μπορούν, προκειμένου να καλύψουν το απαιτούμενο όριο για την υποχρεωτική τους φοίτηση, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να λαμβάνουν ειδική διδακτική στήριξη, έπειτα από εισήγηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος καθορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ίδια απόφαση. Στους ασχολούμενους με το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος της ειδικής διδακτικής στήριξης του προηγούμενου εδαφίου καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των  Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι λειτουργικές δαπάνες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

Σχόλια (1)

 
Ελεύθερος
25 Απρ 2018 15:42

Κακώς. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό, ας σταματάει το σχολείο μετά την Γ΄ γυμνασίου. Απουσίες να δικαιούνται όσοι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μαθημάτων, όχι αθλημάτων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.