Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΚΕΔΕ διαψεύδει τον υπουργό Παιδείας

Καταγγελίες Δημάρχων ότι ουδέποτε συναίνεσαν στην εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης των τετράχρονων νηπίων παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ
Δημοσίευση: 27/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών που δέχθηκε από Δημάρχους από όλη την Ελλάδα ότι ουδέποτε εισηγήθηκαν κατά τη συνεδρίαση των Τριμερών Επιτροπών, ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές προκειμένου να εφαρμόσουν το νόμο περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης των τετράχρονων νηπίων, αποφάσισε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Γ. Πατούλη.

Ειδικότερα στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου ότι από το σχολικό έτος 2018-2019 υλοποιείται σε 184 Δήμους της χώρας, η υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση των τετράχρονων νηπίων.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε «ότι έχουν λάβει τη μορφή επιδημίας» οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η ΚΕΔΕ από Δημάρχους Δήμων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 184 Δήμων που ανήρτησε το υπουργείο Παιδείας, είτε ότι δεν μετείχαν ποτέ στη συνεδρίαση της σχετικής Τριμερούς Επιτροπής, είτε ότι ποτέ δεν συναίνεσαν ότι μπορούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου αφού δεν διαθέτουν τις κτιριακές υποδομές που απαιτούνται για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Κατόπιν τούτων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες θα διερευνηθούν με σχετική επιστολή που θα σταλεί σε όλους τους Δημάρχους που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η στάση που τήρησαν κατά τη σχετική συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής.

Ακολούθως θα ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να προγραμματίσει μία συνάντηση του Προέδρου και αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου αλλά και την Αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου με αντικείμενο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ απαιτεί:

  •     Από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κατασκευή νέων εκπαιδευτικών δομών που θα φιλοξενήσουν τα νήπια, μέσω της ΚΤΥΠ. ΑΕ
  •     Από τις Περιφέρειες να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους, ώστε να δώσουν στους Δήμους τα κονδύλια που απαιτούνται για τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών.
  •     Από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι στις νέες δομές θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως η σίτιση και αθλητικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και ότι θα λειτουργούν με τα ίδια διευρυμένα ωράρια.

«Δεν θα επιτρέψουμε να φοιτήσουν τα παιδιά μας σε δομές που δεν είναι λειτουργικές» επισήμανε και πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ είχε διαμηνύσει πολύ έγκαιρα πως για την εφαρμογή του νόμου απαιτούνται υποδομές και προσωπικό.

Η ΚΕΔΕ επιμένει στην πάγια θέση της πως στην παρούσα φάση η εφαρμογή του νόμου χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις αλλά και χωρίς τη διασφάλιση από πλευράς της κυβέρνησης ότι στις νέες δομές θα παρέχονται οι ίδιες υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως η σίτιση και αθλητικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και ότι θα λειτουργούν με τα ίδια διευρυμένα ωράρια,  θα έχει δυσμενέστατες εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους γονείς και τα παιδιά που προέρχονται κυρίως από ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε:

«Η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού που βρίσκεται κοντά στους πολίτες οφείλει να προασπίζεται τα συμφέροντα τους. Με ιδιαίτερη υπευθυνότητα απέναντι στα παιδιά μας, θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα δικαιώματα τους, για την ομαλή και ασφαλή ένταξή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα».

Υπουργείο: Ο κ. Πατούλης και οι συνάδελφοί του στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ χάνουν την ψυχραιμία τους

Για αντιπολιτευτικά παιχνίδια με στόχο την υπονόμευση ενός αιτήματος δεκαετιών από την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας με σημερινή ανακοίνωση απαντώντας στο ανακοινωθέν της ΚΕΔΕ για την  υποχρεωτική  εκπαίδευση των τετράχρονων νηπίνω .

Το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στην ΚΕΔΕ υπογραμμίζει:

Χάνουν την ψυχραιμία τους: Ο κ. Πατούλης και οι συνάδελφοί του στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ χάνουν την ψυχραιμία τους προσποιούμενοι ότι δε γνωρίζουν τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4521/18 σύμφωνα με τον οποίο η άποψη της τριμερούς επιτροπής (Δ/ντης Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και Δήμαρχος) έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος εισηγείται στον Υπουργό και οοποίος λαμβάνει την τελική απόφασ.

Εισηγήσεις των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης: Ο υπουργός έλαβε τις έγγραφες εισηγήσεις των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που εισηγούνται θετικά για την εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε 265 Δήμους σε σύνολο 325 Δήμων.

Θετική γνώμη και του Δημάρχου: Στοχεύοντας στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση, το υπουργείο σε αυτήν τη φάση προχωράει στην αρχή εφαρμογής του νόμου, στους 184 Δήμους για τους οποίους υπήρχε τριμερής συγκλίνουσα γνωμοδότηση, δηλαδή θετική γνώμη και του Δημάρχου.

Αντιπολιτευτικά παιχνίδια: Το υπουργείο ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι δε θα ανεχθεί αντιπολιτευτικά παιχνίδια με στόχο την υπονόμευση ενός αιτήματος δεκαετιών από την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς. Παραμένει ανυποχώρητο στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με ορίζοντα την ολοκλήρωση της εντός της επόμενης τριετίας όπως ακριβώς προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σε συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, έχει αποδεχθεί το αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη για συνάντηση.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ