“Έμπλεξαν” οι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές

Το υπουργείο Άμυνας ζητά υποχρεωτικά αναγραφή της Διαγωγής, κάτι που κατάργησε το υπουργείο Παιδείας

27/04/2018

Ενημερώθηκε: 27/04/2018, 13:46

Άκουσε το άρθρο

“Έμπλεξαν” στην κυριολεξία οι μαθητές της Γ Λυκείου που επιθυμούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές.

Η προκήρυξη που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καλεί τους υποψηφίους ανάμεσα στα δικαιολογητικά που θα  καταθέσουν  μέχρι 10 Μαίου, και βεβαίωση από το Λύκειο τους που υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνει διαγωγή του μαθητή με  ημερομηνία, σφραγίδα Λυκείου και υπογραφή Λυκειάρχη.

Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας από τον περασμένο Γενάρη (σ.σ. με υπουργική απόφαση) κατάργησε την  αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών με τους   χαρακτηρισμούς «κοσμιότατη», «κοσμία», «επίμεμπτη» .

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί αντικαταστάθηκαν από τους όρους διαγωγή «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή» οι οποίοι όμως χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο αποκλειστικά της σχολικής ζωής με καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα η  απόφαση του υπουργείου Παιδείας ορίζει τα εξής:

α) Ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών/τριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση τους στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των μαθητών/τριών αυτών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, όπως στα απολυτήρια, στα αποδεικτικά απόλυσης και στα κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών.

β) Αποδεικτικά απόλυσης και κάθε είδους αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών, που αφορούν μαθητές/τριες που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.

Οι Διευθυντές Λυκείων

Οι Διευθυντές Λυκείων  έχουν περιέλθει σε δύσκολη θέση καθώς βεβαιώσεις με την αναγραφή της διαγωγής δεν πρέπει να εκδώσουν, βάσει της απόφασης του υπουργείου Παιδείας

Διευκρίνιση

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πρέπει άμεσα να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο προκειμένου να σταματήσει η αναστάτωση σε χιλιάδες υποψηφίους , αλλά και στα Λύκεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

Ηλίας
|

@Freeman

Εδώ κάνεις ένα λάθος. Εάν η διαγωγή σου ήταν "κοσμία" π.χ στο τέλος του σχολ. έτους 2016-2017 (όταν ήσουν π.χ στη Β' τάξη) αυτή δεν σε ακολουθεί και την επόμενη σχολική χρονιά (π.χ στη Γ' τάξη), έστω και μέχρι τον εκ νέου χαρακτηρισμό της. Ο χαρακτηρισμός αυτός αναφέρεται μόνο στη συγκεκριμένη περίοδο, δεν αναιρεί τα προηγούμενα ούτε επηρεάζει τα επόμενα λετη. Εξ ορισμού, από τις 11 Σεπτέμβρη κάθε έτους η διαγωγή του όποιου μαθητή θεωρούνταν "κοσμιωτάτη" ασχέτως με το πως χαρακτηρίζονταν την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχει και ρητή απαγόρευση σε παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου να λαμβάνεται υπόψη η διαγωγή μαθητή κατά τα προηγούμενα έτη.

Δε νομίζω πως κάποιος δ/ντής, στις 10 του Μάη του τρέχοντος έτους, μπορεί να δώσει μία βεβαίωση για τη φετινή χρονιά αλλά ο χαρακτηρισμός της διαγωγής να βασίζεται στην προηγούμενη! Ειδικά όταν απαγορεύεται (ρητά από τη σχετική νομοθεσία) να λάβεις υπόψη συμπεριφορές και συμβάντα προηγούμενων ετών και την ώρα που αυτό ίσως να είναι καθοριστικής σημασίας για έναν υποψήφιο στρατιωτικής σχολής και να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην μετέπειτα (εξωσχολική) ζωή...

Το όλο "πρόβλημα" δημιουργήθηκε απλά ως κατάλοιπο της παλαιότερης κατάστασης όπου οι πανελλαδικές ξεκινούσαν

Freeman
|

@Ηλίας
Ηλία τα έχεις μπλέξει. Μέχρι το νέο χαρακτηρισμό ισχύει αυτός της προηγούμενης χρονιάς. Κάθε χρονική στιγμή έχει χαρακτηρισμένη διαγωγή ο κάθε μαθητής.

Ηλίας
|

Για πείτε μου, όλοι εσείς που τάχα μου δήθεν "σαστίσατε" και "μπλοκάρατε" λόγω της ύπαρξης της διαβόητης Υ.Α (που ουσιαστικά καταργεί απλά την αναγραφή της διαγωγής από αποδεικτικά και τίτλους απόλυσης)... πως θα είχατε, έστω και χωρίς καμία αλλαγή με όσα ίσχυαν μέχρι πέρυσι, χαρακτηρισμό διαγωγής μέχρι τις 10 Μαΐου το αργότερο όταν το διδακτικό έτος λήγει τέλος Μαΐου και κανένας Σύλλογος δεν μπορεί θα συνεδριάσει για να χαρακτηρίσει διαγωγή πριν τη λήξη του διδακτικού έτους;

Η βεβαίωση για το χαρακτηρισμό της διαγωγής μπορεί να διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά τη λήξη του διδακτικού έτους, οπότε θα έχουν συνεδριάσει και οι σύλλογοι. Επειδή είναι κάτι που ναι μεν χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής, είναι προσωπικό δεδομένο, αλλά είναι σημαντικό για στρατιωτικές σχολές κτλ, μπορεί να διαβιβαστεί με εμπιστευτικό πρωτόκολλο..!

Από το 2010 μέχρι σήμερα, με μνημονιακούς νόμους, έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην Ελλάδα. Παρόλαυτά εμείς ακόμα δεν έχουμε πεισθεί πως αν θέλεις "όλα γίνονται"!!!

Πλατάρος Γιάννης
|

Η αντίθεση μεταξύ ΠΔ και ΥΑ είναι σαφέστατη:
Να χαίρεται ο Υπουργός του Συμβούλους τους νομοτεχνικούς που τον Συμβουλεύουν στις νομοθετικές του πρωτοβουλίες.
***Οι διευθυντές είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να σεβαστούν το ΠΔ που υπερισχύει της ΥΑ εφ΄όσον ρητά δεν έχει καταργηθεί (αυτό είναι μια παλιά μανιέρα των νόμων στην Ελλάδα)
*** Το υπουργείο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ για έκδοση ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ, για το ΤΩΡΑ και ΜΕΤΑ να κάνει την όποια νομοθετική του ΔΙΟΡΘΩΣΗ.
Φυσικά δεν θα βγει ο Υπουργός να πει ότι δεν πλήττουν στο Υπουργείο με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε, διότι το θέμα -αυτή την φορά- αφορά την ίδια την Κυβέρνηση...
Μπορούν να πουν στον κ. Φώτη να νομοθετήσει να μην δέχεται χαρακτηρισμούς για διαγωγές στον Στρατό...

ΓΚΟΥΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
|

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΑΛΛΩΝ. ΣΑΝ Δ/ΝΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΑ ΕΓΡΑΦΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΟΣΜΙΟΤΑΤΗ Ή ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΝ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ....

fs
|

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί η Υ. Α. απόφαση αναφέρεται σε τίτλους σπουδών δηλ. αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών και όχι σε βεβαιώσεις. Ο διευθυντής σχολείου μπορεί να εκδώσει βεβαίωση με τη διαγωγή. Το μόνο θέμα, που είναι του υπουργείου Άμυνας, είναι ότι στη βεβαίωση δε θα γράφεται το "κοσμιότατη" αλλά "εξαιρετική" που και αυτό είναι κάτι απλό να διευκρινιστεί.

Freeman
|

Η διαγωγή δεν αναγράφεται στους τίτλους, όμως για κάθε μαθητή υφίσταται. Συνεπώς σε μια βεβαίωση μπορεί να αναγραφεί η διαγωγή αφού υφίσταται. Απλώς δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός κοσμιοτάτη και υπάρχει ο χαρακτηρισμός εξαιρετική. Δηλαδή θα πρέπει να θεωρηθεί από το ΓΕΕΘΑ ο χαρακτηρισμός "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ" ισοδύναμος με τον χαρακτηρισμό "ΚΟΣΜΙΟΤΑΤΗ". ..... Τρομερό πρόβλημα, δυσεπίλυτο..

Νίκος
|

Σωστά γράφει η @Στέλλα. Το έχουμε ξαναπεί και ξαναγράψει. Το Υπουργείο επιχειρεί με Υ.Αποφάσεις να καταργήσει νόμους. Φαίνεται πως εκεί πάνω δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα. Καλό είναι να ρωτήσουν έναν νομικό, χωρίς να τον αμφισβητήσουν(!), και να συμμορφωθούν. Ενας νόμος καταργείται ή τροποποιείται από άλλον νόμο και οι νόμοι δεν υπογράφονται στα Υπουργεία, κατατίθενται στη Βουλή και ψηφίζονται.
Τώρα βέβαια ας σοβαρευτούμε. Μια Βουλή που ψηφίζει όχι κατά συνείδηση αλλά σύμφωνα με τις εκάστοτε κομματικές επιλογές, και κάνει πως δυσανασχετεί για να υπακούσει εν τέλει στις άνωθεν εντολές, δεν είναι Βουλή, ούτε μπορείς να την εμπιστευτείς. Όμως έστω αυτή έχει τον τελευταίο λόγο.

Στέλλα
|

Το ΠΔ 104/1979 παραμένει σε ισχύ (με τις όποιες μεταγενέστερες τροποποιήσεις του) και δεν μπορεί να καταργηθεί από μια Υ.Α..
Ένα Προεδρικό Διάταγμα είναι ισχυρότερο από μια Υπουργική Απόφαση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ