Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης:Το πρώτο νομοσχέδιό μας θα είναι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Θα ακυρώνει μία σειρά διατάξεις των νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου
Δημοσίευση: 05/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε στην παιδεία θα είναι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με νέους στη Θεσσαλονίκη, και υπογράμμισε τα εξής:

Οι νόμοι Φίλη-Μπαλτά- Γαβρόγλου: Ο νέος νόμος Θα ακυρώνει μία σειρά διατάξεις των νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου που στην ουσία επέστρεψαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε λογικές που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει για τα καλά πίσω μας.

Αυτονομία στο Πανεπιστήμιο: Θα ξαναδώσουμε στο πανεπιστήμιο μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη αυτοτέλεια και θα επιτρέψουμε την όσο πιο στενή σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Τα πανεπιστήμια μας εξακολουθούν  να είναι εξαιρετικά αποστειρωμένα με αποτέλεσμα να παράγουν πτυχιούχους με πτυχία που δεν έχουν συχνά αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ερευνα: Ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας πρέπει να περνάει μέσα από τα πανεπιστήμια, όχι μόνον μέσα από τα ερευνητικά κέντρα. Οι εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και ειδικά με τις παραγωγικές σχολές.

Ξενόγλωσσα προγράμματα: Πρέπει να προσφέρουμε ξενόγλωσσα προγράμματα σε φοιτητές από το εξωτερικό που θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, ειδικά σε αντικείμενα που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι αδιανόητo π.χ. το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο -δεν αναφέρομαι ακόμη στα ιδιωτικά- να μην είναι κέντρο παγκόσμιας αριστείας σε αντικείμενα όπως η φιλοσοφία, η αρχαιολογία ή η κλασσική ιστορία. Αν δεν το κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, ποιος θα το κάνει;

Συμβούλια Ιδρύματος: Θα επαναφέρουμε τα συμβούλια ιδρύματος, δηλαδή ένα εποπτικό όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν άνθρωποι της αγοράς αλλά και διακεκριμένοι καθηγητές από το εξωτερικό που θα μπορούν να ελέγχουν τη διοίκηση του πανεπιστημίου αλλά και να διευκολύνουν  το πανεπιστήμιου να βρει εξωτερικούς πόρους.

Χορηγίες:Γιατί να μην μπορεί ένα πανεπιστήμιο να δεχθεί μία χορηγία από μία εταιρεία ή και από ένα φυσικό πρόσωπο; Να δημιουργηθεί μία έδρα στο όνομα του δωρητή με σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα είναι χρήσιμοι στο πανεπιστήμιο; Όλα αυτά τα οποία περιγράφω είναι πράγματα που γίνονται παντού στον κόσμο. Η ίδια η γνώση αλλάζει και αλλάζει με πολύ γρήγορο τρόπο και δεν μπορεί τα πανεπιστήμια μας να παραμένουν κολλημένα σε λογικές του 20ου αιώνα, αυστηρά ελεγχόμενα από το υπουργείο παιδείας το οποίο δεν τους δίνει την αυτοτέλεια και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Αξιολόγηση: Και βέβαια, τα πανεπιστήμια πρέπει να αξιολογούνται. Όχι από την πολιτική ηγεσία αλλά από μία ανεξάρτητη αρχή, υπάρχει ήδη η ΑΔΙΠ.

Σύνδεση χρηματοδότησης: Πανεπιστημίων με την απόδοσή τους:Και από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να συνδέσουμε, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την απόδοση τους. Για να μπορούμε να δώσουμε και ένα πραγματικό κίνητρο στα πανεπιστήμια να βελτιώνονται.

Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων -ΤΕΙ: Να ξαναδούμε όλον τον χάρτη των πανεπιστημίων στη χώρα και να δούμε επίσης τι θέλουμε να κάνουμε με την τεχνική εκπαίδευση. Γιατί αυτό το οποίο γίνεται από την κυβέρνηση είναι μία πολιτική που χαϊδεύει αυτιά. Το να λέμε ότι θα κάνουμε όλα τα τεχνολογικά ιδρύματα, πανεπιστήμια ή θα συνενώσουμε τα τεχνολογικά ιδρύματα με πανεπιστήμια δεν μου λέει εμένα απολύτως τίποτε. Η χώρα χρειάζεται πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνολογιών. Αυτός είναι ο σωστός όρος για τα σημερινά ΤΕΙ. Τα πανεπιστήμια αυτά, από τη φύση τους είναι πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία, προσφέρουν περισσότερα εργαστήρια, περισσότερες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση. Και ακόμη και στα σημερινά ΤΕΙ υπάρχουν σχολές των οποίων οι απόφοιτοι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες να βρουν δουλειά σε σχέση με πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Άρα θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτόν τον χαρακτήρα των ΤΕΙ, βελτιώνοντας τη δυνατότητα τους να είναι πιο κοντά στην πραγματική αγορά.

Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής:  Αλλά αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνηση δεν είναι αυτό. Έρχεται και συγχωνεύει κακήν κακώς ΤΕΙ με πανεπιστήμια, φτιάχνει πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής χωρίς πραγματικές προϋποθέσεις μόνο και μόνο για να πει ότι έκανε ένα πανεπιστήμιο και για να παίξει στην ουσία πάνω στην ευαισθησία μίας κοινωνίας η οποία θεωρεί ότι το να πάρεις ένα πτυχίο από ένα πανεπιστήμιο είναι ο τελικός στόχος, ασχέτως του αν αυτό το πτυχίο τελικά θα έχει πραγματικό αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Εμένα με ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα.

Χρόνος σπουδών: Το αποτέλεσμα είναι το πτυχίο αυτό και ο χρόνος και η ενέργεια που θα αφιερώσει ένας φοιτητής και η οικογένεια του στο να σπουδάσει, όχι απλά να του δίνει μία εσωτερική ικανοποίηση. Σπουδάζει κανείς για δύο λόγους αφενός για τη χαρά της γνώσης και αφετέρου γιατί αυτό το πράγμα θα του δώσει γνώσεις και δεξιότητες για να τον βοηθήσει στη συνέχεια στην καριέρα του. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή να κρατάμε παιδιά στα πανεπιστήμια για 4, 5 ή 6 χρόνια και να τους δίνουμε πτυχία τα οποία δεν έχουν αντίκρυσμα.

Αριθμός εισακτέων: Και αυτό σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να δούμε και τον συνολικό αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Αυτό που σας λέω μπορεί να μην ακούγεται πολύ ελκυστικό αλλά το να αυξάνουμε συνέχεια τον αριθμό των εισακτέων ή το να δίνουμε τη δυνατότητα σε πάρα πολλές μεταγραφές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, να φορτώνουμε σχολές με περισσότερους φοιτητές από όσους μπορούν να διαχειριστούν ή να παράγουμε τελικά περισσότερους πτυχιούχους σε ειδικότητες που ξέρουμε ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας, είναι ανέντιμο.

Πελατειακές σχέσεις: Η σημερινή κυβέρνηση βλέπει την παιδεία τελείως πελατειακά. Δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της νέας γενιάς. Για εμένα προσωπικά η παιδεία είναι το μεγάλο στοίχημα. Για αυτό και αφιερώνω ήδη πολύ χρόνο σε αυτήν προετοιμάζοντας τις πρωτοβουλίες μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να αφήσουμε ένα πραγματικό αποτύπωμα, όχι μόνον στην ανώτατη παιδεία, στα πανεπιστήμια μας αλλά και στα σχολεία μας, ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία και πηγαίνοντας στα δημοτικά, τα γυμνάσια τα λύκεια μας και βέβαια και στην τεχνική και την επαγγελματική εκπαίδευση που είναι το αποπαίδι δυστυχώς σήμερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενώ ας πούμε στη Γερμανία, άνω του 60% των μαθητών του γυμνασίου δεν καταλήγουν στα πανεπιστήμια. Περνούν μέσα από τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης με πολύ καλή δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.
 

Σχόλια (39)

 
Σοφία
08 Μάιος 2018 08:45

Είναι ντροπής πράγματα να αναφέρεται ο Κύριος Μητσοτάκης ακόμα σε διαχωρισμό τεχνολογικής και πανεπιστημιακής. Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα σπουδών των τεχνολογικών ιδρυμάτων είναι πανομοιότυπα με αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού που είναι όμως πανεπιστημιακές. Όταν δημιουργήθηκαν τα Κατε μετα κατεε μετα ΤΕΙ κλπ. ειχαν ως πρώτιστο μέλημα να εκπαιδεύουν στελέχη και άλλους αρχιεργάτες στις εφαρμογές των επιστημών της χημείας , φυσικής , και άλλων επιστημών. Αυτό το οποίο μάλλον δεν έχει καταλάβει ο κύριος Πρόεδρος είναι ότι μέσα στα χρόνια , τα περισσότερα τουλάχιστον ΤΕΙ έχουν εξελιχθεί. Φοιτώντας αρχικά σε τεχνολογικό ίδρυμα και μετέπειτα σε πανεπιστήμιο, κατάλαβα πως τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Δεν έχει σημασία αν είσαι πανεπιστήμιο η ΤΕΙ Αλλά τι δουλειά κανεις, και αν παράγεις έργο και επιστημονική έρευνα. Είναι ντροπή ξαναλέω να αναφέρεται με τέτοιο τρόπο στα τεχνολογικά ιδρύματα, όταν τα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ στο εξωτερικό είναι Πανεπιστήμια! ( Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων,νοσηλευτική,ιατρικών εργαστηρίων,φυσικοθεραπεια,εργοθεραπεια, κ.α.) .

 
Sarouman
07 Μάιος 2018 18:47

Πλήρης διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου δηλαδή, μέσω νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Από το κακό, στο χειρότερο.

 
Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν
07 Μάιος 2018 17:06

Μα γιατί κάνει δηλώσεις χωρίς να ρωτήσει τους υποτιθέμενους ψηφοφόρους του; Ποιους άσχετους συμβούλους έχει που δεν ξέρει τη διαφορά Τεχνικής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης; Και αφού θέλει να φτιάξει τα ιδιωτικά κολλέγια για αυτούς που δεν καταφέρνουν να μπουν ούτε σε Πανεπιστημιακά Τμήματα με βάση το 9(!!) ή και λιγότερο, τα βάζει με τους φοιτητές και καθηγητές των ΤΕΙ που κάποια Τμήματα εκτός Αττικής έχουν βάση πάνω από 15! Κάποτε η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να μάθει να ακούει τον κόσμο της και όχι να κάνει του κεφαλιού της γιατί μας θεωρεί δεδομένους! Έλεος με τα πισωγυρίσματα γιατί έκανε κάτι εποικοδομητικό η "πρώτη φορά αριστερά"!

 
Κωνσταντίνος
07 Μάιος 2018 11:25

Δεν είναι όλα λάθος εκείνα που προτείνει ο κύριος Μητσοτάκης, ούτε είναι όλα σωστά εκείνα που προβλέπουν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν κοπάσει ο ενθουσιασμός από τις ιαχές και τα συνθήματα και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις πάλι όλοι συμφωνούμε σιωπηρά στα ίδια και στα ίδια:
α)Χωρίς να ονοματίσουμε τα ΑΕΙ με το οποιοδήποτε όνομα, συντάσσουμε σχέδια που αντλούν τα καλύτερα στοιχεία κι από τα δύο είδη ιδρυμάτων που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στη χώρα και γιατί όχι, από τα ΙΕΚ. Στη συνέχεια τα προωθούμε με εγκυκλίους και πασχίζουμε να εφαρμοστούν. Ποιά είναι αυτά;Τα επαγγελματικά δικαιώματα και η εξάμηνη υποχρεωτική εξάσκηση σε εργοδότη. Όταν είναι προεκλογική περίοδος τα λόγια δεν κοστίζουν, όταν όμως εκλεγεί κάποιος η απραξία κοστίζει. Μ'αυτό τον τρόπο χάθηκαν δύο γενιές.
β)Η συγχώνευση είναι συγχώνευση με κόστος και πονάει,άρα δεν κάνουμε χατίρια σε κάποιες περιοχές ιδρύοντας πάλι κι άλλα τμήματα σαν αντίμετρα, γιατί έτσι επαναλαμβάνεται η παλιά τακτική των νεοδημοκρατών που έφτιαξαν σε όλες τις μικρές πόλεις απίθανα τμήματα.
γ)Όμοια με το παραπάνω και στο λεκανοπέδιο όπου συσσωρεύονται μία δεκάδα πολύ μικρών ιδρυμάτων τα οποία λειτουργούν στην ίδια λογική των περιφερειακών.Συγχώνευση κι εδώ χωρίς να τρομάξουμε από το βάρος των ονομάτων Πάντειο, Χαροκόπειο, Εθνικό Μετσόβειο,ΑΣΚΤ και λοιπά.
δ)Όχι προαγωγή μελών ΔΕΠ χωρίς αξιολόγση σε μόνιμες θέσεις διδασκαλίας και ευθύνης. Αντίθετα, πρόβλεψη γιά τοποθέτησή τους σε ακριτικά ή περιφερειακά ΑΕΙ που δεν έχουν ικανό προσωπικό να λειτουργήσουν.
ε)Προσανατολισμός των καινούργιων ιδρυμάτων στην παραγωγή και στην αγορά και όχι στην αφηρημένη παροχή γενικής μόρφωσης όπως γινόταν μέχρι τώρα.Τα περισσότερα καθηγητικά πτυχία σήμερα στην αγορά είναι σα να έχεις απολυτήριο λυκείου.
στ)Ίδρυση χτες σε όλα τα Πανεπιστήμια,ξενόγλωσσων, όχι απαραίτητα αγγλόφωνων τμημάτων γιά προσέλκυση φοιτητών από τις γειτονικές χώρες.
ζ)Να υπάρχουν ΑΕΙ σε όλες τις περιφέρειες γιά λόγους ισονομίας και ισόρροπης ανάπτυξης.
η)Όταν ακούω γιά αυτονομία στα ΑΕΙ, γελάω δυνατά, γιατί αυτές οι απόψεις, οδήγησαν στη δημιουργία αυτόνομων κρατών με βίαιες μεθόδους και τακτικές στα κέντρα των μεγάλων πόλεων που είναι άχρηστα κι απειλούν τον κοινωνικό ιστό.Γι'αυτό, προτείνω να περιοριστεί η αυτονομία.
θ)Το κυριότερο απ'όλα είναι να σταματήσει το παζάρι των μετεγγραφών, όπου εδώ και τριάντα χρόνια, τα αποτελέσματα των εξετάσεων ξαναγράφονται μετά την πραγματοποίησή τους. Γελοιότητες γιά ψηφοθηρικούς λόγους που τελικά αλλοιώνουν όχι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και κοροϊδεύουν τους φοιτητές.
Πώς θα γίνει;Με την επέκταση της εκπαίδευσης από απόσταση όπου αυτό είναι εφικτό.
ι)Αιματηρή προσπάθεια απ'όλους Κυβέρνηση κι Αντιπολίτευση και τρίτο κόμμα γιά ΕΦΑΡΜΟΓΗ των παραπάνω

 
μητρόπουλος
07 Μάιος 2018 10:02

Πρόεδρε ορθά το λές στην Γερμανία εχουν στραφεί προς την ενισχυμένη κατάρτιση, εσυ όμως δεν βλέπω να κάνει καμμιά συγκεκριμένη αναφορά, πάλι γενικόλογα τα λες. Η ελλειψη δικαιώματος των διπλωμάτων κατάρτισης σε επαγγελματικά δικαιώματα είναι και η τροχοπέδη της μη ανάπτυξης τους. Πρόσεχε το

 
St
07 Μάιος 2018 09:40

@ Kostas Elmasidis
Ισοπέδωση είναι η εδώ και δεκαετίες μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και αλλαγή του ονόματος των ΤΕΙ. Επίσης ισοπέδωση είναι να θεωρείς κατώτερα τα ΤΕΙ Επειδή ξεκίνησαν σαν ανώτερες σχολές. Οι εποχές αλλάξανε...

 
Νικόλαος
06 Μάιος 2018 22:15

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει αντιστοιχία σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιγράφει κάποια τριτοκοσμική μπανανία ή απλά μιλάει ως εκπρόσωπος κολεγίου;

 
Kostas Elmasidis
06 Μάιος 2018 21:27

Αμην και ποτε. Εχει έρθει η απολυτη ισοπεδωση στη τριτοβαθμια.
Ειναι δυνατον να πιστεψει κανεις οτι σε 6-7 μηνες ο Γαβτογλου θα αναδιαταξει σωστα τη τριτοβάθμια? στο ποδι ολα, και τα προβληματα θα φανουν μετα.

 
Γιαννης Μ.
06 Μάιος 2018 18:57

Νο ισοτίμηση, no επαγγελματικά δικαιώματα, no vote! Ας το ξεχάσουν και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, ας αποφασίσουμε επιτέλους μια φορά να δούμε το συμφέρον των πτυχίων μας και όχι των άλλων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι στη θεωρία είναι όλα οκ, ενώ στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά από αυτά που λένε.

 
Αλέξανδρος Παντάκας
06 Μάιος 2018 18:33

Γιατί δε λέτε κάτι για τους Βουλευτές σας κύριε Μητσοτάκη; Ο κάθε βουλευτής έφτιαχνε κι ένα ΤΕΙ στο χωριό του. Και έρχεστε τώρα να ξηλώσετε τι; Αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ; Τι να σας πω, πραγματικά δεν καταλαβαίνω το πολιτικό σας σχέδιο, αν υπάρχει. Από τη μια μια μιλάτε για σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και Ευρωπαϊκή πολιτική και από την άλλη μιμείστε λογικές τις δεκαετίας του 60'. Ζητάτε εκλογές από τη μέρα που εκλεγήκατε (4 μήνες μετά την επανεκλογή Τσίπρα), λέτε ότι θα ξηλώσετε τους νόμους σα να μιλάτε για κλωστές, δε σέβεστε τη συνέχεια του κράτους, σαμποτάρετε την κυβέρνηση. Δηλαδή τι άλλο θα κάνετε; Λυπάμαι, εμείς που μπήκαμε στη ΝΔ μαχόμενοι κατά του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ βλέπουμε τώρα εσάς να υιοθετείτε συμπεριφορές τρισχειρότερες και από του Τσίπρα. Κρίμα στην παράταξη.

 
ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ
06 Μάιος 2018 17:49

Αυτό ήθελε να πετύχει ο ΣΥ'ΡΙΖΑ' και το πέτυχε. Να ισωπεδώσει τα πάντα και να δημιουργήσει έναν ισχυρό κοινωνικό αυτοματισμό. Κάποτε μας παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ τα ΤΕΙ ως ανώτερα από τα ΚΑΤΕΕ. Ζήτω η ισοπέδωση!

 
dante
06 Μάιος 2018 15:50

O θεός να μη δώσει....Δε θέλουμε να γκρεμίσει ό,τι πάει να φτιαχτεί. έγιναν κάποιες σχολές πολυτεχνικές -χρόνιο αίτημα φοιτητών και των σχολών, αναβαθμίστηκαν σπουδές, κι αυτός τώρα περηφανεύεται ότι θα τις ξηλώσει????? τι θα πει αυτονομία στα σχολεία, καταλάβατε??? να ψάχνουν οι διευθυντές για χορηγούς, να μπουν οι δήμοι να έχουν δικαίωμα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, και πόσα άλλα που αλαζονικά διαλαλούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Πάτρα....έλεος!!!ο θεός να μη δώσει!!!ποτέ σε σας την απόλυτη εξουσία!!!!

 
Δημήτρης
06 Μάιος 2018 15:21

Ο ένας υποθήκευσε το μέλλον χιλιάδων σπουδαστών ΤΕΙ δίνοντάς τους τίτλους λαϊκισμού αλλά όχι ουσίας και ως φαίνεται από τα παραπάνω σχόλια πέτυχε το σκοπό του : θα τον ξαναψηφίσουν. Ο άλλος θα ξανάξηλώσει ό, τι ξήλωσέ ο πρώτος και η παιδεία πάει ντρουγρού στα τάρταρα...

 
Μαρια
06 Μάιος 2018 13:18

Κ. Μητσοτάκη, καθημερινά με το λόγο σας αφαιρείται δίνετε πολύτιμη βοήθεια και επιχειρήματα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ώστε να αποφασίσουν να μη σας ψηφίσουν . Ευχαριστούμε.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
06 Μάιος 2018 12:49

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ!!! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!1

 
St
06 Μάιος 2018 12:16

@ΕΝ
Νομίζω ότι εκφράσεις όπως ΠΡΑΒΝΤΑ,ΛΕΣΒΟΣ κ.α. φανερώνουν ότι σε κάποιους ακόμα έχει κάτσει στο λαιμό μια παλιότερη εποχή. Αν κυβερνήσει ο κύριος Μητσοτάκης που τόσο θέλετε, προτείνετε να φτιάξει και παραταξη "Κένταυροι" να είστε και πιο χαρούμενος σαν ψηφοφόρος. Επίσης φροντίστε να φέρουν και γκλοπ λοστούς και άλλα σύνεργα για "Προστασία" του πανεπιστημιου.

 
Κωνσταντίνος Δ.
06 Μάιος 2018 12:12

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απεικονίζουν με ακρίβεια πως θα κινηθεί ιδιαίτερα στο χώρο της πολύπαθης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αν βγει πρωθυπουργός . Η αναφορά στη τεχνική εκπαίδευση που πρέπει να δίνουν τα ΤΕΙ θυμίζει κάποιον που δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα και εξηγούμαι : Ο νόμος Διαμαντοπούλου, Κυριάκο δεν ήταν αυτός που αναφερόταν στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από την οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τα τριτοβάθμια ιδρύματα ; Πως αλήθεια θα χρηματοδοτηθεί ένα ΤΕΙ εάν δεν συμπράξει με τη βιομηχανία ; Πως θα συμπράξει με τη βιομηχανία εάν δεν του δοθεί το δικαίωμα της έρευνας ( που έδωσε ο Γαβρόγλου ); Θέλετε τα ΤΕΙ να προσφέρουν τεχνική εκπαίδευση με προσωπικό που έχει ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα που σε πολλές περιπτώσεις είναι και καλύτερα των πανεπιστημιακών δασκάλων ; Αυτό το προσωπικό θα διδάξει στα εργαστήρια ; Σε πια εργαστήρια ; Σ΄αυτά που δεν υπάρχουν χρήματα για να εξοπλιστούν και να συντηρηθούν ( λόγω μνημονίων ) ; Σε πια ΤΕΙ θα διδάξει το παραπάνω προσωπικό που έχει μείνει ελλειπές λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης των θέσεων ; Σε ποιους φοιτητές που στερούνται βασικών γνώσεων ; Κυριάκο θέλεις τεχνική εκπαίδευση ; Τότε ακολουθήσε το σχέδιο Γαβρόγλου που δίνει τέτοια εκπαίδευση υπό τη σκέπη των πανεπιστημίων και μάλιστα διετή και όχι με διάρκεια 3,5 ή 4 χρόνια ,έτσι ώστε τα παιδιά να βγαίνουν καταρτισμένα και μόνο με τις απαραίτητες γνώσεις . Ναι τα ΤΕΙ πρέπει να καταργηθούν γιατί πλέον άλλαξε η κοινωνία και κόσμος όλος , γιατί τα ΤΕΙ εδώ και πολλά χρόνια ,Κυριάκο , δίνουν μεταπτυχιακά , οι απόφοιτοί τους κάνουν διδακτορικά και διαπρέπουν στο εξωτερικό . Εσείς εκεί στη ΝΔ δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα; Το μόνο που θέλατε και προσπαθήσατε να κάνετε το 2013, ήταν να τα ξεπουλήσετε σε ιδιωτικά κολλέγια ( ιδιαίτερα τις σχολές Μηχανικών ) έτσι ώστε οι φίλοι σας να παραλάβουν έτοιμες εγκαταστάσεις χωρίς να βάλλουν το χέρι στη τσέπη.Αν παρόλο αυτά επιμένετε εσείς στη ΝΔ στο ότι τα ΤΕΙ θα πρέπει να γίνουν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών τότε να βάλετε το χέρι στη τσέπη και να τα χρηματοδοτήσετε με πόρους του Ελληνικού κράτους ( δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων ) και μην μας πρήζετε για την αναγκαία εξωστρέφεια που θα φέρει πόρους στα Ιδρύματα . Εξωστρέφεια σημαίνει έρευνα Κυριάκο αν δεν το γνωρίζεις . Καλή δύναμη και με καλύτερους συμβούλους .

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
06 Μάιος 2018 11:01

@@ΕΝ
Εχεις να πεις κάτι για το θέμα των ΤΕΙ; Εχεις να σχολιασεις κατι για τα όσα απαράδεκτα λεει ο προεδρος σου; Τα υπολοιπα δεν ενδιαφερουν κανενα. Η εποχη που δημοσιογραφοι εβαζαν κατω απο το μαξιλαρι δυσαρεστες ειδησεις προκειμενου να αποκτησουν κομματικα αξιωματα εχει επισης περασει ανεπιστρεπτι.

 
@EN 23:55
06 Μάιος 2018 10:48

Αξιοτιμε κε εκπροσωπε του "μελλοντικου Πρωθυπουργού" βλεπω δεν κανετε κανενα σχολιο για τα οσα ετοιμαζει για τους δυσμοιρους φοιτητες και αποφοιτους των ΤΕΙ. Αντιθετα, προτιματε να ασχολειστε με κομματικους στρατους. Συνομιληστε με τους εξωγηινους οπως ο πρωθυπουργος σας. Ίσως σας δωσουν φρεσκες ιδεες.

 
Νίκος Κ
06 Μάιος 2018 08:45

Άραγε γνωρίζει για τι μιλάει;

Θέλει να επαναφέρει τα Συμβούλια στα Πανεπιστήμια. Μα τα Συμβούλια υπήρξαν τόσα χρόνια (επί Ν.Δ.) και η προσφορά τους στα Πανεπιστήμια ήταν μηδενική. Θα βρίσκουν, λέει, εξωτερικούς πόρους. Ας μας πει 1-2 παραδείγματα που βρήκαν τα Συμβούλια πόρους όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσε το κόμμα του.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
06 Μάιος 2018 08:08

Το θλιβερό είναι ότι ακόμα και με τόσα σχόλια "κάτω" από τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη (δεν μπορεί κάποιος σύμβουλος του θα τα παρατηρήσει), αύριο/μεθαύριο θα κάνει τις ίδιες ακριβώς δηλώσεις.. ακριβώς..
Κρίμα.

 
@ΕΝ 21.28
05 Μάιος 2018 23:55

Αξιότιμε κύριε .Πριν από το σχόλιο σας και τα 11 προηγούμενα κατέκριναν τον κ.Μητσοτάκη.Ελευθερία έχουμε και είναι σεβαστό.Σας πείραξε το 12ο που άπτονταν της πραγματικότητας και δεν τον κατέκρινε και για αυτό σας ενόχλησε πιθανόν.Γεγονός είναι ότι σε ελάχιστους μήνες θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός.Για τον κομματικό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ το κατάγγειλαν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και έχουν δίκαιο.Δεν το λέει μόνο αυτός λοιπόν.Λέτε όλοι αυτοί να λένε ψέματα;Για τις επιλογές των Διευθυντών εκπαίδευσης του 2016 αν ανατρέξετε στος εσος ,στα δημοσιεύματα των εφημερίδων και επίσης στις καταγγελίες όλων των κομμάτων και των τομεαρχών -βουλευτών παιδείας τους καθώς και στις συνδικαλιστικές παρατάξεις θα διαπιστώσετε ότι αυτοί όλοι τα κατάγγειλαν.Έλεγαν και αυτοί ψέματα;Για τις επιλογές που θα γίνουν φέτος ,λόγω του προηγουμένου των επιλογών του 2016,διατυπώθηκε μια άποψη ακριβώς επειδή υπήρχε αυτό το προηγούμενο.Που υπάρχει το μεμτό και λέτε ότι είναι τραγικό να δημοσιεύονται τέτοια σχόλια.Δηλαδή πρέπει να υποθέσω ότι αν μπορούσατε θα τα απαγορεύατε.Ελάτε όμως που η εποχή της Πράβδα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ευτυχώς δεν μπορείτε να το κάνετε.Επιστρέφοντας το σχόλιο σας πάρτε εσείς λοιπόν την κομματική σας σημαία και πάντε σε άλλη παραλία και κατά προτίμηση της Λέσβου όπου η θάλασσα δεν έχει σύνορα.

 
Ενας Καθηγητής
05 Μάιος 2018 22:53

Για όσους εργάζονται στα διάφορα ΤΕΙ της χώρας ως διδάσκοντες, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που λέει ο΄κ. Μητσοτάκης και αυτά που δε λέει, κατατείνουν στη διατήρηση ενός καθεστώτος όπου οι καθηγητές ΤΕΙ πρέπει να διδάσκουν διπλάσιες ώρες από τους πανεπιστημιακούς, να παράγουν το ίδιο ερευνητικό έργο με αυτούς και να μη μας ζαλίζουν με απαιτήσεις για επίβλεψη διδακτορικών συμμετοχή και απαιτήσεις ανάληψης ερευνητικών έργων και άλλα ενδιαφέροντα. Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υστερεί έναντι άλλων Πανεπιστημίων και δεν έχει λόγο ύπαρξης ως τέτοιο. Γιατί θυμίζει αυτή η θέση του ακριβώς τις θέσεις των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων? Επειδή είναι ακριβώς ίδια η θέση του με αυτούς. Θέλει τα ΤΕΙ τετραετή μεν, με λιγότερα δικαιώματα δε. και περιμένει να τον ψηφίσει με τέτοιες θέσεις η Δυτική Αττική? Good Luck!

 
kmap
05 Μάιος 2018 22:09

Δεν είναι σοβαρή τοποθέτηση αυτή.Κοινώς "άλλα αντί άλλων"

 
ΑΠ
05 Μάιος 2018 21:59

απορω, οι παραταξεις της ΔΑΠ των ΤΕΙ αν εχουν καταλαβει τι θελει να κανει ο Μητσοτακης..

 
Δημήτριος Α.
05 Μάιος 2018 21:35

Κύριε Μητσοτάκη ουδέποτε είχατε επαφή με την "πραγματική" κοινωνία και δυστυχώς οι σύμβουλοί σας σάς παραμυθιάζουν.. Αν νομίζετε ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται και άλλους δερβέναγες, πλανάστε πλάνην οικτρά. Ίσα-ίσα. Η εκπαίδευση χόρτασε προϊσταμένους επί προϊσταμένων. Θέλει ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Το ότι θα καταργήσετε το κομματικό κράτος, το αντιλαμβάνομαι ως χιούμορ. Έχοντας υπάρξει Διευθυντής Εκπαίδευσης και Σχ. Σύμβουλος και πλέον πανεπιστημιακός, ξέρω πολύ καλά τι εννοεί η ΝΔ κατάργηση. Αντικατάσταση να λέγατε, θα ήσασταν ειλικρινής. Δυστυχώς και οι σημερινοί και εσείς θέλετε να αλωσετε τη δημόσια διοίκηση. Πάρτυ στήνουν τα εκπαιδευτικά στελέχη σας και μόνον στην ιδέα ότι θα έλθετε στην κυβέρνηση. Προαλειφονται ήδη.. Επομένως, αγαπητέ κε Μητσοτάκη, εγώ δε θα σας δώσω την ψήφο μου λαμβάνοντας υπόψη το "δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού"

 
@EN
05 Μάιος 2018 21:28

Αγαπητε κυριε πάρτε τις κομματικες σας σημαίες και πηγαίντε σε άλλη παραλία. Ειναι τραγικο να δημοσιευονται τετοια σχολια. Λυπαμαι πραγματικα.

 
ΕΝ
05 Μάιος 2018 20:23

Οι δηλώσεις σας στην Θεσσαλονίκη περί ξηλώματος του κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ από τον κρατικό μηχανισμό είναι αξιέπαινες.Φαντάζομαι ότι πρέπει να σκεφτεί το Υπουργείο τον τρόπο των προσεχών επιλογών των Διευθυντών εκπαίδευσης και των συμβούλων να είναι δηλ.πλήρως αξιοκρατικές και ακομμάτιστες.Το μήνυμα εστάλει από τον επόμενο Πρωθυπουργό και είναι σαφέστατο.Θα ήταν κρίμα να μην ληφθεί υπόψην και να ξεκινήσουν νέες επιλογές πριν καλά καλά χρονίσουν το πολύ οι προηγούμενες.Στο χερι του Υπουργείου είναι να μην δώσει αυτό το δικαίωμα μη επαναλαμβάνοντας αυτά του 2016 με τις επιλογές των Διευθυντών εκπαίδευσης.

 
Φοιτητης ΤΕΙ Αθηνας 4ο ετος
05 Μάιος 2018 19:39

Είναι η πρωτη φορα που ΔΕΝ θα ψηφισω ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ταξικη εκπαιδευση; Ε δεν θα σας περασει, παλι

 
Γιώργος Παπαδουράκης
05 Μάιος 2018 19:14

Οι έμποροι της Ιδιωτικής Παιδείας μίλησαν ...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.