Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης:Το πρώτο νομοσχέδιό μας θα είναι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Θα ακυρώνει μία σειρά διατάξεις των νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου
Δημοσίευση: 05/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε στην παιδεία θα είναι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με νέους στη Θεσσαλονίκη, και υπογράμμισε τα εξής:

Οι νόμοι Φίλη-Μπαλτά- Γαβρόγλου: Ο νέος νόμος Θα ακυρώνει μία σειρά διατάξεις των νόμων Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου που στην ουσία επέστρεψαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε λογικές που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει για τα καλά πίσω μας.

Αυτονομία στο Πανεπιστήμιο: Θα ξαναδώσουμε στο πανεπιστήμιο μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερη αυτοτέλεια και θα επιτρέψουμε την όσο πιο στενή σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Τα πανεπιστήμια μας εξακολουθούν  να είναι εξαιρετικά αποστειρωμένα με αποτέλεσμα να παράγουν πτυχιούχους με πτυχία που δεν έχουν συχνά αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ερευνα: Ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας πρέπει να περνάει μέσα από τα πανεπιστήμια, όχι μόνον μέσα από τα ερευνητικά κέντρα. Οι εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και ειδικά με τις παραγωγικές σχολές.

Ξενόγλωσσα προγράμματα: Πρέπει να προσφέρουμε ξενόγλωσσα προγράμματα σε φοιτητές από το εξωτερικό που θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, ειδικά σε αντικείμενα που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι αδιανόητo π.χ. το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο -δεν αναφέρομαι ακόμη στα ιδιωτικά- να μην είναι κέντρο παγκόσμιας αριστείας σε αντικείμενα όπως η φιλοσοφία, η αρχαιολογία ή η κλασσική ιστορία. Αν δεν το κάνουμε εμείς στην Ελλάδα, ποιος θα το κάνει;

Συμβούλια Ιδρύματος: Θα επαναφέρουμε τα συμβούλια ιδρύματος, δηλαδή ένα εποπτικό όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν άνθρωποι της αγοράς αλλά και διακεκριμένοι καθηγητές από το εξωτερικό που θα μπορούν να ελέγχουν τη διοίκηση του πανεπιστημίου αλλά και να διευκολύνουν  το πανεπιστήμιου να βρει εξωτερικούς πόρους.

Χορηγίες:Γιατί να μην μπορεί ένα πανεπιστήμιο να δεχθεί μία χορηγία από μία εταιρεία ή και από ένα φυσικό πρόσωπο; Να δημιουργηθεί μία έδρα στο όνομα του δωρητή με σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα είναι χρήσιμοι στο πανεπιστήμιο; Όλα αυτά τα οποία περιγράφω είναι πράγματα που γίνονται παντού στον κόσμο. Η ίδια η γνώση αλλάζει και αλλάζει με πολύ γρήγορο τρόπο και δεν μπορεί τα πανεπιστήμια μας να παραμένουν κολλημένα σε λογικές του 20ου αιώνα, αυστηρά ελεγχόμενα από το υπουργείο παιδείας το οποίο δεν τους δίνει την αυτοτέλεια και τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Αξιολόγηση: Και βέβαια, τα πανεπιστήμια πρέπει να αξιολογούνται. Όχι από την πολιτική ηγεσία αλλά από μία ανεξάρτητη αρχή, υπάρχει ήδη η ΑΔΙΠ.

Σύνδεση χρηματοδότησης: Πανεπιστημίων με την απόδοσή τους:Και από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να συνδέσουμε, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την απόδοση τους. Για να μπορούμε να δώσουμε και ένα πραγματικό κίνητρο στα πανεπιστήμια να βελτιώνονται.

Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων -ΤΕΙ: Να ξαναδούμε όλον τον χάρτη των πανεπιστημίων στη χώρα και να δούμε επίσης τι θέλουμε να κάνουμε με την τεχνική εκπαίδευση. Γιατί αυτό το οποίο γίνεται από την κυβέρνηση είναι μία πολιτική που χαϊδεύει αυτιά. Το να λέμε ότι θα κάνουμε όλα τα τεχνολογικά ιδρύματα, πανεπιστήμια ή θα συνενώσουμε τα τεχνολογικά ιδρύματα με πανεπιστήμια δεν μου λέει εμένα απολύτως τίποτε. Η χώρα χρειάζεται πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνολογιών. Αυτός είναι ο σωστός όρος για τα σημερινά ΤΕΙ. Τα πανεπιστήμια αυτά, από τη φύση τους είναι πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία, προσφέρουν περισσότερα εργαστήρια, περισσότερες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση. Και ακόμη και στα σημερινά ΤΕΙ υπάρχουν σχολές των οποίων οι απόφοιτοι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες να βρουν δουλειά σε σχέση με πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Άρα θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτόν τον χαρακτήρα των ΤΕΙ, βελτιώνοντας τη δυνατότητα τους να είναι πιο κοντά στην πραγματική αγορά.

Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής:  Αλλά αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνηση δεν είναι αυτό. Έρχεται και συγχωνεύει κακήν κακώς ΤΕΙ με πανεπιστήμια, φτιάχνει πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής χωρίς πραγματικές προϋποθέσεις μόνο και μόνο για να πει ότι έκανε ένα πανεπιστήμιο και για να παίξει στην ουσία πάνω στην ευαισθησία μίας κοινωνίας η οποία θεωρεί ότι το να πάρεις ένα πτυχίο από ένα πανεπιστήμιο είναι ο τελικός στόχος, ασχέτως του αν αυτό το πτυχίο τελικά θα έχει πραγματικό αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Εμένα με ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα.

Χρόνος σπουδών: Το αποτέλεσμα είναι το πτυχίο αυτό και ο χρόνος και η ενέργεια που θα αφιερώσει ένας φοιτητής και η οικογένεια του στο να σπουδάσει, όχι απλά να του δίνει μία εσωτερική ικανοποίηση. Σπουδάζει κανείς για δύο λόγους αφενός για τη χαρά της γνώσης και αφετέρου γιατί αυτό το πράγμα θα του δώσει γνώσεις και δεξιότητες για να τον βοηθήσει στη συνέχεια στην καριέρα του. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή να κρατάμε παιδιά στα πανεπιστήμια για 4, 5 ή 6 χρόνια και να τους δίνουμε πτυχία τα οποία δεν έχουν αντίκρυσμα.

Αριθμός εισακτέων: Και αυτό σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να δούμε και τον συνολικό αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Αυτό που σας λέω μπορεί να μην ακούγεται πολύ ελκυστικό αλλά το να αυξάνουμε συνέχεια τον αριθμό των εισακτέων ή το να δίνουμε τη δυνατότητα σε πάρα πολλές μεταγραφές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, να φορτώνουμε σχολές με περισσότερους φοιτητές από όσους μπορούν να διαχειριστούν ή να παράγουμε τελικά περισσότερους πτυχιούχους σε ειδικότητες που ξέρουμε ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας, είναι ανέντιμο.

Πελατειακές σχέσεις: Η σημερινή κυβέρνηση βλέπει την παιδεία τελείως πελατειακά. Δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της νέας γενιάς. Για εμένα προσωπικά η παιδεία είναι το μεγάλο στοίχημα. Για αυτό και αφιερώνω ήδη πολύ χρόνο σε αυτήν προετοιμάζοντας τις πρωτοβουλίες μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να αφήσουμε ένα πραγματικό αποτύπωμα, όχι μόνον στην ανώτατη παιδεία, στα πανεπιστήμια μας αλλά και στα σχολεία μας, ξεκινώντας από τα νηπιαγωγεία και πηγαίνοντας στα δημοτικά, τα γυμνάσια τα λύκεια μας και βέβαια και στην τεχνική και την επαγγελματική εκπαίδευση που είναι το αποπαίδι δυστυχώς σήμερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενώ ας πούμε στη Γερμανία, άνω του 60% των μαθητών του γυμνασίου δεν καταλήγουν στα πανεπιστήμια. Περνούν μέσα από τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης με πολύ καλή δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.
 

Σχόλια (39)

 
Απόφοιτος
05 Μάιος 2018 15:43

Σας παρακαλώ όλους να διαβάσετε τι είναι τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών που θέλει να κάνει ο Μητσοτάκης. Έναν «ταξική» τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλει να κάνει τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια χώρους παραγωγής χαμηλόμισθων αποφοίτων με σκοπό μόνο την εργασία και χωρίς περιθώρια εξέλιξης.

 
Postdoctoral Researcher
05 Μάιος 2018 16:21

Για πρώτη φορά βρέθηκε μια κυβέρνηση που τόλμησε να κάνει αυτό που δεν έκανε καμία άλλη και τώρα έρχεται η ΝΔ και μας λέει: "Εμπρός πίσω". Δεν χρειάζεται κύριοι της ΝΔ να υπάρχει κάτι άλλο εκτός από Πανεπιστήμια, ούτε ΤΕΙ, ούτε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πάντως σίγουρα μετανιώνω και τις σκέψεις που έκανα για να σας ψηφίσω.

 
Giannis
05 Μάιος 2018 16:28

Ειναι δυνατον ο Μητσοτακης να ειπε ¨πανεπιστημια εφαρμοσμενων τεχνολογιων¨? Και θελει αυτος ο ανθρωπος να κυβερνησει? Δεν ξερει τι λεει και τι του γινεται. Δεν εχει ιδεα απο τη δυναμικη που αναπτυσσεται αυτην τη στιγμη στα ΤΕΙ. Ας παψουν επιτελους να σχεδιαζουν οι πολιτικαντιδες αφ´υψηλου απομονωμενοι στα γραφεια τους και ας επισκεφτουν οι ιδιοι κανενα ΤΕΙ να κουβεντιασουν αυτοπροσωπως με ανθρωπους και καθηγητες που δουλευουν στα ΤΕΙ. Εχουμε γεμισει στην πολιτικη ζωη με πριγκιπες που θελουν να μας σωσουν χωρις ποτε να εχουν κατεβει στο πεζοδρομιο.

 
Φοιτητής ΤΕΙ
05 Μάιος 2018 16:49

Για τη ΝΔ: ΤΕΙ = Τεχνική Εκπαίδευση!
Αυτό τα λέει όλα.. για άλλη μια φορά έχετε την ευκαιρία να διορθώσετε κάποια λάθη και να κάνετε τη διαφορά και εσείς έχετε κολλήσει (εσκεμμένα προφανώς για διάφορους λόγους) στις δεκαετίες '70-'90... Πραγματικά κρίμα, τελικά μαύρο θα έχετε και σας αξίζει..

 
Stewart Daousanis
05 Μάιος 2018 17:13

Ωραία τα λέει ο Κυριάκος, όπως όλες οι παρατάξεις που είναι στην αντιπολίτευση. Μακάρι να τα κάνει και πράξη όταν γίνει κυβέρνηση. Γιατί, δυστυχώς, άλλα λένε τα κόμματα πριν και άλλα κάνουν αφού γίνουν κυβέρνηση.

 
Φοιτητής
05 Μάιος 2018 17:44

Όταν διαβάζεις άρθρα σαν αυτά γελάς νομίζεις ότι οι ειδήσεις αυτές αφορούν την εκπαίδευση κάποιας άλλης χώρας αλλά δυστυχώς αντιλαμβάνεσαι ότι αναφέρονται στη χώρα που σπουδάζεις. Θα αναφερθώ έν συντομία όσο αφορά τα ΤΕΙ ή «πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνολογιών» σαφώς όλες οι τεχνολογίες βγαίνουν χωρίς την βαθειά γνώση και κατανόηση της θεωρίας έτσι κατα τύχη ενώνουμε καλώδια κάνουμε και λίγο τους αλχημιστές και μπουμ γεννιέται η τεχνολογίας. Ας θυμηθούμε λίγο όμως ότι τα ΤΕΙ από το 2001 είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς την θέσπιση επαγγελματικών δικαιωμάτων, από το 2008 τα πτυχία που απονέμουν έχουν 240 ECTS δηλαδή οδηγούν το κάτοχο τους σε τίτλο Bachelor χωρίς να υπάρχει δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος στην χώρα που σπούδασαν. Έτσι το κράτος επι δεκαετίες έχει δαπανήσει οικονομικούς πόρους για να τους χαρίζει στις χώρες που μεταναστεύουν οι πτυχιούχοι ή αυτοί οι πόροι έγιναν επαγγελματίες εκτός νόμου όπου χρόνια πλήρωναν διπλωματούχους για να περνούν τις υπογραφές τους. Όντως τα ΤΕΙ έχουν προσφέρει τα μέγιστα στη κοινωνία αλλά η κοινωνία δεν τους έχει προσφέρει τίποτα παραπάνω από υποσχέσεις για ισάξια ανέλιξη στον επαγγελματικό τους κλάδο και μια ένωση την ΕΤΕΕΜ για να γράφονται όταν αποφοιτήσουν. Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ ότι και αυτή τη στιγμή γίνονται λάθη στη παιδεία και όλες αυτές οι συγχωνεύσεις είναι προεκλογικές και γίνονται στη κατάσταση του κατεπείγοντος για να προλάβουν τις εκλογές, όμως πιστεύω ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Με εκτίμηση

 
ΚΛΩΤΣΗΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
05 Μάιος 2018 18:01

Δεν μας είπες για το ΕΑΠ που γίνεται το "come look and see" τι θα κάνεις;

 
Solwn
05 Μάιος 2018 18:14

Για αυτο κανεις ούτε μια ψήφο στην νέα δημοκρατία! Με τέτοιες προεκλογικές δηλώσεις, τύπου "υποβάθμισης" της τεχνολογικής εκπαίδευσης δεν θα πάτε πουθενά. Όταν η ΝΔ χάιδευε αυτιά την δεκαετία του 90 και πανεπιστημιοποιουσε ανώτατες και ανώτερες σχολές δίχως αξιολόγηση και κριτήρια τότε δεν μιλάγατε γιατί θέλατε ψήφους. Όταν δίνατε προνόμια σε φοιτητές,καθηγητές , αποφοίτους πάλι κανεις δεν μίλησε. Πόσοι καθηγητές με απλό πτυχίο γίναν καθηγητές πανεπιστημίου? Πόσοι πέρασαν σε σχολές με μηδενικό υπόβαθρο και γίναν πανεπιστήμονες? ..
Η σύνδεση με την αγορά εργασίας, έχει να κάνει με την Φιλελεύθερη λογική που θέλετε να έχει οτιδήποτε κινείται. Τα ΤΕΙ δεν θα εξυπηρετήσουν το κεφάλαιο , ούτε πρόκειται να βγάζουν προσωπικό για εκμετάλλευση. Είστε ο καπιταλισμός σε όλο το μεγαλείο, και θέλετε όλη η εκπαίδευση να εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Φτηνό κρέας. Απλά.

 
Απόφοιτος
05 Μάιος 2018 18:27

ωχ..ωχ...ωχ...Απ τη Σκύλα στη Χάρυβδη σ αυτή τη χώρα.

 
Γιώργος Παπαδουράκης
05 Μάιος 2018 19:14

Οι έμποροι της Ιδιωτικής Παιδείας μίλησαν ...

 
Φοιτητης ΤΕΙ Αθηνας 4ο ετος
05 Μάιος 2018 19:39

Είναι η πρωτη φορα που ΔΕΝ θα ψηφισω ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ταξικη εκπαιδευση; Ε δεν θα σας περασει, παλι

 
ΕΝ
05 Μάιος 2018 20:23

Οι δηλώσεις σας στην Θεσσαλονίκη περί ξηλώματος του κομματικού στρατού του ΣΥΡΙΖΑ από τον κρατικό μηχανισμό είναι αξιέπαινες.Φαντάζομαι ότι πρέπει να σκεφτεί το Υπουργείο τον τρόπο των προσεχών επιλογών των Διευθυντών εκπαίδευσης και των συμβούλων να είναι δηλ.πλήρως αξιοκρατικές και ακομμάτιστες.Το μήνυμα εστάλει από τον επόμενο Πρωθυπουργό και είναι σαφέστατο.Θα ήταν κρίμα να μην ληφθεί υπόψην και να ξεκινήσουν νέες επιλογές πριν καλά καλά χρονίσουν το πολύ οι προηγούμενες.Στο χερι του Υπουργείου είναι να μην δώσει αυτό το δικαίωμα μη επαναλαμβάνοντας αυτά του 2016 με τις επιλογές των Διευθυντών εκπαίδευσης.

 
@EN
05 Μάιος 2018 21:28

Αγαπητε κυριε πάρτε τις κομματικες σας σημαίες και πηγαίντε σε άλλη παραλία. Ειναι τραγικο να δημοσιευονται τετοια σχολια. Λυπαμαι πραγματικα.

 
Δημήτριος Α.
05 Μάιος 2018 21:35

Κύριε Μητσοτάκη ουδέποτε είχατε επαφή με την "πραγματική" κοινωνία και δυστυχώς οι σύμβουλοί σας σάς παραμυθιάζουν.. Αν νομίζετε ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται και άλλους δερβέναγες, πλανάστε πλάνην οικτρά. Ίσα-ίσα. Η εκπαίδευση χόρτασε προϊσταμένους επί προϊσταμένων. Θέλει ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Το ότι θα καταργήσετε το κομματικό κράτος, το αντιλαμβάνομαι ως χιούμορ. Έχοντας υπάρξει Διευθυντής Εκπαίδευσης και Σχ. Σύμβουλος και πλέον πανεπιστημιακός, ξέρω πολύ καλά τι εννοεί η ΝΔ κατάργηση. Αντικατάσταση να λέγατε, θα ήσασταν ειλικρινής. Δυστυχώς και οι σημερινοί και εσείς θέλετε να αλωσετε τη δημόσια διοίκηση. Πάρτυ στήνουν τα εκπαιδευτικά στελέχη σας και μόνον στην ιδέα ότι θα έλθετε στην κυβέρνηση. Προαλειφονται ήδη.. Επομένως, αγαπητέ κε Μητσοτάκη, εγώ δε θα σας δώσω την ψήφο μου λαμβάνοντας υπόψη το "δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού"

 
ΑΠ
05 Μάιος 2018 21:59

απορω, οι παραταξεις της ΔΑΠ των ΤΕΙ αν εχουν καταλαβει τι θελει να κανει ο Μητσοτακης..

 
kmap
05 Μάιος 2018 22:09

Δεν είναι σοβαρή τοποθέτηση αυτή.Κοινώς "άλλα αντί άλλων"

 
Ενας Καθηγητής
05 Μάιος 2018 22:53

Για όσους εργάζονται στα διάφορα ΤΕΙ της χώρας ως διδάσκοντες, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά που λέει ο΄κ. Μητσοτάκης και αυτά που δε λέει, κατατείνουν στη διατήρηση ενός καθεστώτος όπου οι καθηγητές ΤΕΙ πρέπει να διδάσκουν διπλάσιες ώρες από τους πανεπιστημιακούς, να παράγουν το ίδιο ερευνητικό έργο με αυτούς και να μη μας ζαλίζουν με απαιτήσεις για επίβλεψη διδακτορικών συμμετοχή και απαιτήσεις ανάληψης ερευνητικών έργων και άλλα ενδιαφέροντα. Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υστερεί έναντι άλλων Πανεπιστημίων και δεν έχει λόγο ύπαρξης ως τέτοιο. Γιατί θυμίζει αυτή η θέση του ακριβώς τις θέσεις των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων? Επειδή είναι ακριβώς ίδια η θέση του με αυτούς. Θέλει τα ΤΕΙ τετραετή μεν, με λιγότερα δικαιώματα δε. και περιμένει να τον ψηφίσει με τέτοιες θέσεις η Δυτική Αττική? Good Luck!

 
@ΕΝ 21.28
05 Μάιος 2018 23:55

Αξιότιμε κύριε .Πριν από το σχόλιο σας και τα 11 προηγούμενα κατέκριναν τον κ.Μητσοτάκη.Ελευθερία έχουμε και είναι σεβαστό.Σας πείραξε το 12ο που άπτονταν της πραγματικότητας και δεν τον κατέκρινε και για αυτό σας ενόχλησε πιθανόν.Γεγονός είναι ότι σε ελάχιστους μήνες θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός.Για τον κομματικό στρατό του ΣΥΡΙΖΑ το κατάγγειλαν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και έχουν δίκαιο.Δεν το λέει μόνο αυτός λοιπόν.Λέτε όλοι αυτοί να λένε ψέματα;Για τις επιλογές των Διευθυντών εκπαίδευσης του 2016 αν ανατρέξετε στος εσος ,στα δημοσιεύματα των εφημερίδων και επίσης στις καταγγελίες όλων των κομμάτων και των τομεαρχών -βουλευτών παιδείας τους καθώς και στις συνδικαλιστικές παρατάξεις θα διαπιστώσετε ότι αυτοί όλοι τα κατάγγειλαν.Έλεγαν και αυτοί ψέματα;Για τις επιλογές που θα γίνουν φέτος ,λόγω του προηγουμένου των επιλογών του 2016,διατυπώθηκε μια άποψη ακριβώς επειδή υπήρχε αυτό το προηγούμενο.Που υπάρχει το μεμτό και λέτε ότι είναι τραγικό να δημοσιεύονται τέτοια σχόλια.Δηλαδή πρέπει να υποθέσω ότι αν μπορούσατε θα τα απαγορεύατε.Ελάτε όμως που η εποχή της Πράβδα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ευτυχώς δεν μπορείτε να το κάνετε.Επιστρέφοντας το σχόλιο σας πάρτε εσείς λοιπόν την κομματική σας σημαία και πάντε σε άλλη παραλία και κατά προτίμηση της Λέσβου όπου η θάλασσα δεν έχει σύνορα.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
06 Μάιος 2018 08:08

Το θλιβερό είναι ότι ακόμα και με τόσα σχόλια "κάτω" από τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη (δεν μπορεί κάποιος σύμβουλος του θα τα παρατηρήσει), αύριο/μεθαύριο θα κάνει τις ίδιες ακριβώς δηλώσεις.. ακριβώς..
Κρίμα.

 
Νίκος Κ
06 Μάιος 2018 08:45

Άραγε γνωρίζει για τι μιλάει;

Θέλει να επαναφέρει τα Συμβούλια στα Πανεπιστήμια. Μα τα Συμβούλια υπήρξαν τόσα χρόνια (επί Ν.Δ.) και η προσφορά τους στα Πανεπιστήμια ήταν μηδενική. Θα βρίσκουν, λέει, εξωτερικούς πόρους. Ας μας πει 1-2 παραδείγματα που βρήκαν τα Συμβούλια πόρους όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσε το κόμμα του.

 
@EN 23:55
06 Μάιος 2018 10:48

Αξιοτιμε κε εκπροσωπε του "μελλοντικου Πρωθυπουργού" βλεπω δεν κανετε κανενα σχολιο για τα οσα ετοιμαζει για τους δυσμοιρους φοιτητες και αποφοιτους των ΤΕΙ. Αντιθετα, προτιματε να ασχολειστε με κομματικους στρατους. Συνομιληστε με τους εξωγηινους οπως ο πρωθυπουργος σας. Ίσως σας δωσουν φρεσκες ιδεες.

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
06 Μάιος 2018 11:01

@@ΕΝ
Εχεις να πεις κάτι για το θέμα των ΤΕΙ; Εχεις να σχολιασεις κατι για τα όσα απαράδεκτα λεει ο προεδρος σου; Τα υπολοιπα δεν ενδιαφερουν κανενα. Η εποχη που δημοσιογραφοι εβαζαν κατω απο το μαξιλαρι δυσαρεστες ειδησεις προκειμενου να αποκτησουν κομματικα αξιωματα εχει επισης περασει ανεπιστρεπτι.

 
Κωνσταντίνος Δ.
06 Μάιος 2018 12:12

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απεικονίζουν με ακρίβεια πως θα κινηθεί ιδιαίτερα στο χώρο της πολύπαθης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αν βγει πρωθυπουργός . Η αναφορά στη τεχνική εκπαίδευση που πρέπει να δίνουν τα ΤΕΙ θυμίζει κάποιον που δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα και εξηγούμαι : Ο νόμος Διαμαντοπούλου, Κυριάκο δεν ήταν αυτός που αναφερόταν στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από την οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν τα τριτοβάθμια ιδρύματα ; Πως αλήθεια θα χρηματοδοτηθεί ένα ΤΕΙ εάν δεν συμπράξει με τη βιομηχανία ; Πως θα συμπράξει με τη βιομηχανία εάν δεν του δοθεί το δικαίωμα της έρευνας ( που έδωσε ο Γαβρόγλου ); Θέλετε τα ΤΕΙ να προσφέρουν τεχνική εκπαίδευση με προσωπικό που έχει ιδιαίτερα αυξημένα προσόντα που σε πολλές περιπτώσεις είναι και καλύτερα των πανεπιστημιακών δασκάλων ; Αυτό το προσωπικό θα διδάξει στα εργαστήρια ; Σε πια εργαστήρια ; Σ΄αυτά που δεν υπάρχουν χρήματα για να εξοπλιστούν και να συντηρηθούν ( λόγω μνημονίων ) ; Σε πια ΤΕΙ θα διδάξει το παραπάνω προσωπικό που έχει μείνει ελλειπές λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης των θέσεων ; Σε ποιους φοιτητές που στερούνται βασικών γνώσεων ; Κυριάκο θέλεις τεχνική εκπαίδευση ; Τότε ακολουθήσε το σχέδιο Γαβρόγλου που δίνει τέτοια εκπαίδευση υπό τη σκέπη των πανεπιστημίων και μάλιστα διετή και όχι με διάρκεια 3,5 ή 4 χρόνια ,έτσι ώστε τα παιδιά να βγαίνουν καταρτισμένα και μόνο με τις απαραίτητες γνώσεις . Ναι τα ΤΕΙ πρέπει να καταργηθούν γιατί πλέον άλλαξε η κοινωνία και κόσμος όλος , γιατί τα ΤΕΙ εδώ και πολλά χρόνια ,Κυριάκο , δίνουν μεταπτυχιακά , οι απόφοιτοί τους κάνουν διδακτορικά και διαπρέπουν στο εξωτερικό . Εσείς εκεί στη ΝΔ δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα; Το μόνο που θέλατε και προσπαθήσατε να κάνετε το 2013, ήταν να τα ξεπουλήσετε σε ιδιωτικά κολλέγια ( ιδιαίτερα τις σχολές Μηχανικών ) έτσι ώστε οι φίλοι σας να παραλάβουν έτοιμες εγκαταστάσεις χωρίς να βάλλουν το χέρι στη τσέπη.Αν παρόλο αυτά επιμένετε εσείς στη ΝΔ στο ότι τα ΤΕΙ θα πρέπει να γίνουν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών τότε να βάλετε το χέρι στη τσέπη και να τα χρηματοδοτήσετε με πόρους του Ελληνικού κράτους ( δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων ) και μην μας πρήζετε για την αναγκαία εξωστρέφεια που θα φέρει πόρους στα Ιδρύματα . Εξωστρέφεια σημαίνει έρευνα Κυριάκο αν δεν το γνωρίζεις . Καλή δύναμη και με καλύτερους συμβούλους .

 
St
06 Μάιος 2018 12:16

@ΕΝ
Νομίζω ότι εκφράσεις όπως ΠΡΑΒΝΤΑ,ΛΕΣΒΟΣ κ.α. φανερώνουν ότι σε κάποιους ακόμα έχει κάτσει στο λαιμό μια παλιότερη εποχή. Αν κυβερνήσει ο κύριος Μητσοτάκης που τόσο θέλετε, προτείνετε να φτιάξει και παραταξη "Κένταυροι" να είστε και πιο χαρούμενος σαν ψηφοφόρος. Επίσης φροντίστε να φέρουν και γκλοπ λοστούς και άλλα σύνεργα για "Προστασία" του πανεπιστημιου.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
06 Μάιος 2018 12:49

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ!!! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!1

 
Μαρια
06 Μάιος 2018 13:18

Κ. Μητσοτάκη, καθημερινά με το λόγο σας αφαιρείται δίνετε πολύτιμη βοήθεια και επιχειρήματα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ώστε να αποφασίσουν να μη σας ψηφίσουν . Ευχαριστούμε.

 
Δημήτρης
06 Μάιος 2018 15:21

Ο ένας υποθήκευσε το μέλλον χιλιάδων σπουδαστών ΤΕΙ δίνοντάς τους τίτλους λαϊκισμού αλλά όχι ουσίας και ως φαίνεται από τα παραπάνω σχόλια πέτυχε το σκοπό του : θα τον ξαναψηφίσουν. Ο άλλος θα ξανάξηλώσει ό, τι ξήλωσέ ο πρώτος και η παιδεία πάει ντρουγρού στα τάρταρα...

 
dante
06 Μάιος 2018 15:50

O θεός να μη δώσει....Δε θέλουμε να γκρεμίσει ό,τι πάει να φτιαχτεί. έγιναν κάποιες σχολές πολυτεχνικές -χρόνιο αίτημα φοιτητών και των σχολών, αναβαθμίστηκαν σπουδές, κι αυτός τώρα περηφανεύεται ότι θα τις ξηλώσει????? τι θα πει αυτονομία στα σχολεία, καταλάβατε??? να ψάχνουν οι διευθυντές για χορηγούς, να μπουν οι δήμοι να έχουν δικαίωμα στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, και πόσα άλλα που αλαζονικά διαλαλούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Πάτρα....έλεος!!!ο θεός να μη δώσει!!!ποτέ σε σας την απόλυτη εξουσία!!!!

 
ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ
06 Μάιος 2018 17:49

Αυτό ήθελε να πετύχει ο ΣΥ'ΡΙΖΑ' και το πέτυχε. Να ισωπεδώσει τα πάντα και να δημιουργήσει έναν ισχυρό κοινωνικό αυτοματισμό. Κάποτε μας παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ τα ΤΕΙ ως ανώτερα από τα ΚΑΤΕΕ. Ζήτω η ισοπέδωση!

 
Αλέξανδρος Παντάκας
06 Μάιος 2018 18:33

Γιατί δε λέτε κάτι για τους Βουλευτές σας κύριε Μητσοτάκη; Ο κάθε βουλευτής έφτιαχνε κι ένα ΤΕΙ στο χωριό του. Και έρχεστε τώρα να ξηλώσετε τι; Αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ; Τι να σας πω, πραγματικά δεν καταλαβαίνω το πολιτικό σας σχέδιο, αν υπάρχει. Από τη μια μια μιλάτε για σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και Ευρωπαϊκή πολιτική και από την άλλη μιμείστε λογικές τις δεκαετίας του 60'. Ζητάτε εκλογές από τη μέρα που εκλεγήκατε (4 μήνες μετά την επανεκλογή Τσίπρα), λέτε ότι θα ξηλώσετε τους νόμους σα να μιλάτε για κλωστές, δε σέβεστε τη συνέχεια του κράτους, σαμποτάρετε την κυβέρνηση. Δηλαδή τι άλλο θα κάνετε; Λυπάμαι, εμείς που μπήκαμε στη ΝΔ μαχόμενοι κατά του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ βλέπουμε τώρα εσάς να υιοθετείτε συμπεριφορές τρισχειρότερες και από του Τσίπρα. Κρίμα στην παράταξη.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ