Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Αναφορά σε μουσουλμάνους Τούρκους αντί “Έλληνες Μουσουλμάνους” κάνει η Τράπεζα Θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ

Υφ. Παιδείας: “Δεδομένου ότι ατυχώς γίνεται αναφορά σε Μουσουλμάνους Τούρκους αντί για το ορθό “Έλληνες Μουσουλμάνοι” δύναται να γίνει επαναδιατύπωση”.
Δημοσίευση: 07/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αναφορά σε μουσουλμάνους Τούρκους κάνει η Τράπεζα Θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ στο μάθημα της Γλώσσας  για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτικών Ενηλίκων της μη Τυπικής Εκπαίδευσης, 1ης περιόδου 2018.


Η Τράπεζα Θεμάτων είναι έκδοσης του 2014 , αλλά δόθηκε και φέτος στους υποψηφίους για την Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας, με τη μορφή ερωτήσεων απαντήσεων.

Ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης δήλωσε εγγράφως στη Βουλή ότι “Δεδομένου ότι ατυχώς γίνεται αναφορά σε Μουσουλμάνους Τούρκους αντί για το ορθό “Ελληνες Μουσουλμάνοι” δύναται να γίνει επαναδιατύπωση”.

 

Σχόλια (6)

 
Θλιβερή διαπίστωση
07 Μάιος 2018 14:33

Ενώ η συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα ,από την δεκαετία του 1950 με πείσμα δεξιές ,κεντρώες και αριστερές κυβερνήσεις την βαφτίζουν τουρκική ανακατεύοντας συλλήβδην εκτός από τους τουρκογενείς και τους μη τουρκογενείς Πομάκους και μουσουλμάνους Ρομά και καταπατώντας απερίφραστα την Συνθήκη της Λωζάνης .Κατά τα άλλα φταίει ο Ερτογάν που ζητά την κατάργηση της.Πάντως από τον 'Μακεδονομάχο' και υπερπατριώτη Σαμαρά που επί της Πρωθυπουργίας του έγινε αυτό δεν το περίμενα.Θα μου πείτε ότι αυτός έκανε τον Πρωθυπουργό αλλά κυβερνούσε το συνγκυβερνών ΠΑΣΟΚ και είναι ένας από τους λόγους που δεν ξαναψηφίστηκε και ακόμη δεν το κατάλαβε.

 
Ελεύθερος
07 Μάιος 2018 14:37

Αυτά δεν είναι αστεία. Εδώ χρειάζονται αξιολόγηση και ΕΔΕ, αλλά πού;

 
Γιάννης Τοπτσόγλου
07 Μάιος 2018 20:58

Κατά τη γνώμη μου το κείμενο είναι σωστά διατυπωμένο και δεν χρειάζεται καμία διόρθωση. Όπως αναφέρεται και στην αρχή του κειμένου τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μιλούν τρεις μητρικές γλώσσες.
Αυτονόητα οι Πομάκοι έχουν μητρική γλώσσα την Πομακική, οι Ρομά τη Ρομανί και οι Τούρκοι την Τουρκική. Η διατύπωση «μουσουλμάνοι Τούρκοι» αν οπωσδήποτε πρέπει να θεωρηθεί εσφαλμένη είναι ως προς το χαρακτηρισμό. Θαρρείς δηλαδή ότι υπάρχουν και χριστιανοί Τούρκοι και για αυτό λέμε «μουσουλμάνοι». Υποθέτω ότι γράφτηκε έτσι για να μην υπάρξει σκέτη η λέξη Τούρκοι.
Στο κείμενο η αναφορά σε Τούρκους είναι για να καταδειχθεί η γλωσσική επάρκεια του συγκεκριμένου πληθυσμού της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Το κείμενο είναι τεχνικό δεν είναι πολιτικό.
Κακώς και «ατυχώς» ο υφυπουργός έσπευσε να δηλώσει υποσχέσεις αντικατάστασης διατύπωσης με «Έλληνες Μουσουλμάνοι» αφού αυτή η διατύπωση περιλαμβάνει και Ρομά και Πομάκους και Τούρκους. Αλλά να, μας πιάνουν φοβίες και πανικός όταν αναφερόμαστε στη μειονότητα της Θράκης.

 
Νικόλαος
08 Μάιος 2018 03:02

Η ανευθυνότητα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα! Καλό θα είναι να υπάρξουν συνέπειες ώστε την επόμενη φορά οι συντάκτες να είναι ποιο προσεκτικοί...

 
Ευάγγελος
08 Μάιος 2018 08:24

Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να λέει μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής (όπως αντίστοιχα υπάρχουν, π.χ. γερμανοί ή αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής).

 
Κωνσταντίνος
08 Μάιος 2018 09:21

Ποιοί κατοικούσαν στην περιοχή εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια; Μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι αυτοί ήταν οι Θράκες και οι Παίονες που εξελληνίστηκαν; Πότε ήρθαν οι Οθωμανοί; Το 14-15ο αιώνα. Τότε ξεκίνησαν οι εξισλαμισμοί του ντόπιου πληθυσμού οπότε η τότε κοινωνική αναγκαιότητα ο τότε συμβιβασμοί επέβαλαν και εθελοντικούς εξισλαμισμούς γιά οικονομικούς λόγους. Οπότε οι Οθωμανοί και όχι Τούρκοι που λέει ο βουλευτής είναι οι ενδιάμεσοι συγγενείς στη μακριά αλυσίδα καταγωγής τους.
Όταν όμως αποδέχεσαι μία αναγκαιότητα, δε διαφέρεις από τους προγόνους μας που υπέμεναν 400 χρόνια το βάρβαρο οθωμανικό ζυγό.
Αυτό που σήμερα φαίνεται γιά δήθεν προοδευτικό, δηλαδή να αναγνωρίζεις την καταγωγή τους από τους τυράννους, είναι στην πραγματικότητα συντηρητικό. Εγώ, προτιμώ την επαναστατικότητα του Κολοκοτρώνη και του Παπαφλέσσα που αμφισβήτησαν την τότε κοινωνική αναγκαιότητα και έσπασαν τις αναπόφευκτες ,δηλητηριώδεις κοινωνικές σχέσεις, κόβοντας το δεσμό με τους τυράννους. Ο βουλευτής δεν είναι παλικάρι.Μάλλον αυτός είναι συντηρητικός και δεν το ξέρει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean