Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων και του Συλλόγου Ερευνητών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) μπροστά στον κίνδυνο αναστολής δραστηριοτήτων των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό

Δημοσίευση: 15/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός φορέας της χώρας και της Αν. Μεσογείου, που ασχολείται με τη θαλάσσια έρευνα. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ).

Την τελευταία 5ετία το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαρκούς παλινωδίας από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις όσον αφορά στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην περιοχή του Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό. Αιτία η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγ. Κοσμά.

Ενώ λοιπόν έχει αρκετές φορές κοινοποιηθεί στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για μετεγκατάσταση των εκεί υποδομών του, ουδέποτε προχώρησε ένα ολοκληρωμένο σχετικό σχέδιο ούτε με νομοθετική ρύθμιση, ούτε με οικονομική στήριξη αλλά και ούτε με την παραμικρή μελέτη από πλευράς Πολιτείας.

Φτάσαμε έτσι σήμερα που, με την υπ. αριθμ. 52472-30/3/2018 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού του ΥΠΕΠΘ, λόγω της υπογραφείσας σύμβασης αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής από την Lamda Development, να αποφασιστεί η άμεση μετεγκατάσταση των υποδομών και δραστηριοτήτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε που εδρεύουν στον Αγ. Κοσμά, το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2018!

Μια «άμεση» μετεγκατάσταση στο… πουθενά, χωρίς σχέδιο, μελέτη, και το κυριότερο χωρίς να έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος! Η μεταφορά εξειδικευμένων εργαστηρίων και εγκαταστάσεων υδατοκαλλιεργειών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πρακτικά αδύνατη, χωρίς να συνυπολογίζονται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται.  

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. λειτουργεί στις ιστορικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά από το 1970 τελώντας εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες όσον αφορά στη διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στον τομέα της Aλιείας και των Yδατοκαλλιεργειών αναπτύσσοντας παράλληλα κοινωνικές δράσεις με στόχο τη συμβολή στη προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, στις εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιείται εξαιρετικά ακριβός εξοπλισμός και δεξαμενές πειραμάτων που εξαρτώνται από την συνεχή άντληση και απόρριψη θαλασσινού νερού. 

Οποιοδήποτε λοιπόν σχέδιο μετεγκατάστασης θα έπρεπε να περιλαμβάνει και να προβλέπει ένα εύλογο χρονικό διάστημα συντεταγμένης και ομαλής απομάκρυνσης των υποδομών στη βάση επιστημονικής και τεχνικής μελέτης των απαιτήσεων και ιδιαιτεροτήτων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων που ήδη εκπονούνται, ή εκείνων που είναι προγραμματισμένα  να υλοποιηθούν άμεσα στις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά, σύμφωνα με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και συμφωνητικά που έχουν αναληφθεί και υπογραφεί από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι σύλλογοι Εργαζόμενων και Ερευνητών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια επιβολής εκβιαστικών ημερομηνιών και ‘fasttrack’ διαδικασιών έξωσης ενός δημόσιου ερευνητικού ιδρύματος από τις εγκαταστάσεις του στον Αγ. Κοσμά.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως δεν θα εγκαταλείψουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες που εδράζονται εκεί εφόσον δεν υλοποιηθεί μια αξιοπρεπής και βιώσιμη λύση για την μετεγκατάστασή του προσωπικού και των ερευνητικών υποδομών.

Τυχόν άλλα ημίμετρα θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ουσιαστική παύση λειτουργίας ζωτικών δραστηριοτήτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. επ’ αόριστον με δραματικές επιστημονικές και οικονομικές συνέπειες για το Κέντρο και για τους εργαζόμενους του.

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΛΚΕΘΕ  -  Σύλλογος Ερευνητών ΕΛΚΕΘΕ

Ετικέτες: 
ΕΛΚΕΘΕ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean