Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Minimum προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο παν. Δυτ. Αττικής

Δημοσίευση: 16/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γεώργιος-Αλβέρτος Καρίκας
Ομότιμος καθηγητής,
τ. Πρόεδρος τμήματος, τ. Δ/ντής ΜΠΣ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (τ. ΤΕΙ Αθήνας)

Η πρόσφατη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ),  που προέκυψε από την νομοτελειακή μετεξέλιξη των πρώην ΤΕΙ Αθήνας/Πειραιά, είναι πράγματι μια ιστορική εκπαιδευτική πρόκληση, τόσο για την περιοχή, όσο και για τη χώρα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά και στα δοσμένα ασφυκτικά χρονικά και νομοθετικά περιθώρια, έγιναν θεμελιώδεις, επιτυχείς αλλά και εσφαλμένες παρεμβάσεις.

Μια από τις ανεπιτυχείς παρεμβάσεις, ήταν η ευκαιριακή και αβασάνιστη μεθόδευση της δημιουργίας του νεοφανούς ενοποιημένου τμήματος των Βιοιατρικών Επιστημών, στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του νέου ιδρύματος.

Δεν ήταν κατά συνέπεια, μη αναμενόμενη η πληθώρα των έντονων αντιδράσεων στη διάρκεια της διαβούλευσης (βλ. και  άρθρο μας της 8ης-12-2017, στο ESOS).

Ετσι, λόγω της εσφαλμένης, εξ ορισμού, συγχώνευσης 5 αυτόνομων τμημάτων της πρώην ΣΕΥΠ με πολύ μικρή ή ελάχιστη ακαδημαική συνάφεια και μάλιστα με την ονομασία «Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών» (Biomedical Sciences) επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο που ανταποκρίνεται κατά 80% μόνο στο πρώην αυτοδύναμο,   με υψηλού impact factor ερευνητικό έργο, Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων, το παρόν ενοποιημένο υπερ-τμήμα χαρακτηρίζεται από πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και ασάφειες, που χρήζουν ιδαίτερα προσεκτικής διαχείρισης από την Διοικούσα Επιτροπή και τα όργανα του ΠΔΑ.

Για την έγκαιρη αποφυγή σοβαρών παρενεργειών, που θα εκδηλωθούν στην ακαδημαική κοινότητα (υποψήφιοι/νυν/μελλοντικοί φοιτητές,  πτυχιούχοι και μέλη ΔΕΠ) και που σχετίζονται τόσο με τα επαγγελματικά δικαιώματα, όσο και με τον ακριβή  καθορισμό των γνωστικών αντικειμένων, θα ήταν κομβικής σημασίας, η όποια διορθωτική ακαδημαική/διοικητική παρέμβαση να γίνει άμεσα, σε 2  χρονικές φάσεις:

I.    Πρώτο/ Μεταβατικό στάδιο μέχρι την αποφοίτηση του υπάρχοντος φοιτητικού δυναμικού, ήτοι το ακαδημαικό έτος 2020 ή 2022 (ν+2),

Στο στάδιο αυτό προτείνονται συνοπτικά τα παρακάτω βήματα:

1. Στο στάδιο αυτό πρέπει να διατηρηθούν και να κατοχυρωθούν νομοτεχνικά οι υπάρχουσες οντότητες/κατευθύνσεις (π.χ. Αισθητική, Ακτινολογία, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής και  Οπτικής Τεχνολογίας)

2. Να διατηρηθούν ή μειωθούν κατά περίπτωση οι υπάρχοντες τομείς (κύριες διδακτικές μονάδες), που διασφαλίζουν, στο στάδιο αυτό την απαραίτητη εκ του νόμου συνάφεια των γνωστικών αντικειμένων των διδασκόντων (προτάσεις Γ.Σ)

3. Τα προγράμματα σπουδών, που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, να έχουν κοινά μαθήματα υποδομής στα 3 πρώτα εξάμηνα, ενώ στα υπόλοιπα 5 να περιλαμβάνουν μαθήματα ειδικότητας των συγκεκριμένων κατευθύνσεων

4. Ιδρυση και σύσταση ισχυρών Ερευνητικών Εργαστηρίων.

5. Η έκδοση των πτυχίων (παραρτήματα διπλώματος) να συνοδεύεται απαραίτητα με την υποχρεωτική αναγραφή της κατεύθυνσης, ώστε να διασφαλίζονται τα ισχύοντα και νομοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, μέχρι το 2022

6. Εκπόνηση από κοινή Επιτροπή, υπό την εποπτεία της Κοσμητείας της ΣΕΥΠ νέου κοινού προγράμματος, που να ανταποκρίνεται στο ενοποιημένο πλέον γνωστικό αντικείμενο Βιοιατρικών Επιστημών- που θα αποτελεί το σύγχρονο για τα ελληνικά δεδομένα γνωστικό αντικείμενο, με βάση τα διεθνή syllabus

7. Δίκαιη και διαφανής διαδικασία ισοτίμησης παλαιών πτυχιούχων ΤΕΙ/ΠΔΑ

8. Το νέο αυτό πρόγραμμα θα βασίζεται σε μια απαραίτητη γνωστική ανισοδιχοτόμηση του υπερ-τμήματος, που θα περιλαμβάνει 2 διακριτές και περισσότερο συναφείς μεταξύ τους οντότητες (subdivisions):

Α. Υποτμήμα ή νέο Τμήμα με τίτλο: Διαγνωστικές Εργαστηριακές Επιστήμες, που θα περιλαμβάνει τα πρώην Τμήματα Τεχνολογίας Ιατρικών Εργαστηρίων και Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπευτικής

Β. Υποτμήμα ή Νέο Τμήμα με τίτλο: Επιστήμες Βιουλικών και Αποκατάστασης, που θα περιλαμβάνει τα πρώην τμήματα Αισθητικής-Κοσμετολογίας, Οπτικής-Οπτομετρίας και Οδοντικής τεχνολογίας

9. Αμεση προκήρυξη νέων οργανικών θέσεων ΔΕΠ με βάση τις ανάγκες του νέου προγράμματος σπουδών

10. Ακαδημαική και εκπαιδευτική σύνδεση του τμήματος με Νοσοκομεία-δορυφόρους της περιοχής (π.χ. Εργαστήρια, Κλινικές  Νοσ. Δυτικής Αττικής, Αττικό, Κρατικό Νικαίας), για την καλύτερη πρακτική άσκηση των φοιτητών, αλλά και την εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών (ΜΔΕ, διδακτορικών) και κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

II.    Ολοκλήρωση της ενοποίησης, (μετά το 2022)

Πριν την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και στη διάρκεια της τελικής ολοκλήρωσης, προτείνονται και τα ακόλουθα:

1. Τύχη/προοπτική των παλαιών επαγγελματικών κατευθύνσεων

2. Επανακαθορισμός τομέων και γνωστικών αντικείμενων των υπαρχόντων μελών ΔΕΠ,

3. Επανένταξη των μελών ΔΕΠ στους νέους αντίστοιχους τομείς

4.Νομοθέτηση/κατοχύρωση του αντικειμένου και εξειδίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων πτυχιούχων Βιοιατρικών επιστημών

5. Δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του νέου πτυχιούχου

6. Οργάνωση  μεταπτυχιακών σπουδών 3ου κύκλου (διδακτορικό)/τομέα

7. Ενίσχυση της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής του τμήματος (αμφιθέατρα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ), με την επέκταση χορηγούμενων χώρων από την τοπική αυτοδιοίκηση (μπαρουτάδικο, Ελαιώνας κ.α.).

Με αυτά και άλλα σαφώς επί μέρους διαρθρωτικά μέτρα, θα δικαιώνονταν και στη χώρα μας η πρωτοποριακή εκπαιδευτική μονάδα των Βιοιατρικών Επιστημών, μια τελείως νέα και ενδιαφέρουσα επιλογή στο χώρο της υγείας για τους νέους φοιτητές μας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean