Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ανήμερα της έναρξης των Πανελλαδικών συζητείται η προσφυγή στο ΣτΕ των 150 υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων

Κομισιόν :Εξακολουθεί να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν ανώνυμα τη γνώμη τους, η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τους διορισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δημοσίευση: 18/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανήμερα  της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων (σ.σ. για τα ΕΠΑΛ), στις   7 Ιουνίου συζητούνται    στο πενταμελές τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας,  οι  δύο  προσφυγές  150  υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων κατά του νόμου “Γαβρόγλου”, με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες επιλογές Διευθυντών.

Εισηγητής στο ανώτατο δικαστήριο είναι ο ίδιος ο ανώτατος δικαστικός  που έκανε την εισήγηση με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος “Μπαλτά-Κουράκη” (Δείτε εδώ).

Υπουργός: Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια

Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που κατά τις πρόσφατες κρίσεις  θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , πρόσφατα στη Βουλή.

«Προφανώς οι εκπαιδευτικοί  μπορεί να προσφύγουν νομικά. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν προσφύγει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

Έκθεση της Κομισιόν για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ειδικές  αναφορές στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών των Σχολείων και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών κάνει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για το 2017

Ειδικότερα:

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

“Η διαδικασία διορισμού των διευθυντών των σχολείων έχει αλλάξει” σημειώνει η Κομισιόν  και υπογραμμίζει τα εξής:

1. Τον Μάρτιο του 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική της εκλογής των διευθυντών των σχολείων με μυστική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών.

2. Κατόπιν αυτού, η εν λόγω μέθοδος καταργήθηκε με νέο νόμο τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν ανώνυμα τη γνώμη τους, η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τους διορισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών σ’ αυτή τη διαδικασία.

Πενήντα υποψήφιοι Διευθυντές στην Ευρωπαική Επιτροπή για τις τελευταίες κρίσεις επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Πενήντα περίπου υποψήφιοι Διευθυντές των Διευθύνσεων Πειραιά, Α, Γ, Δ Αθήνας, και Κορινθίας, κατέθεσαν στον Γενικό Γραμματέα της Κομισιόν (Βρυξέλες) προσφυγή για διερεύνηση και εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεσης με θέμα τις διαδικασίες των κρίσεων διευθυντών που έγιναν τον Ιούλιο 2017, σύμφωνα με το Νόμο (Γαβρόγλου) Ν. 4473/2017.

Τα κύρια σημεία της προσφυγής τους είναι :

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ο διορισμός των 2 μελών των Συμβουλίων Επιλογής χωρίς προηγούμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα 5 από τα 7 μέλη ήταν διορισμένα όπως έχει γραφεί πολλές φορές.

ΜΕΛΟΣ ΠΥΣΔΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής μέλος   διευρυμένου Συμβουλίου επιλογής διεκδικούσε και θέση Διευθυντή Σχολείου, γεγονός  που απαγορεύεται ρητά από το νόμο 4327/2015 στο άρθρο 21, παράγραφο 13.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ: Η σύνθεση συγκεκριμένων Συμβουλίων, λόγω της ισότητας των δύο φύλων, δεν ήταν σωστή. Θα έπρεπε το 1/3 των μελών να είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1α του Ν.2839/2000 ( Α ́196 ), και της εγκυκλίου Φ350/81197846/Ε3/21-11-2016 σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο των δημόσιων υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ., και των Ο.Τ.Α., ο αριθμός των οριζομένων από τη Διοίκηση μελών κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των οριζομένων. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επομένη ακέραια μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.  

ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:  Καταγγέλλεται η μυστική ψηφοφορία των συλλόγων με τα φύλλα αποτίμησης που αποτύπωνε τη γνώμη των μονίμων συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών και θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί από τα διευρυμένα συμβούλια. Η απόφαση του ΣτΕ 711/2017 για το λόγο της ψηφοφορίας ακύρωσε το Νόμο Μπαλτά Κουράκου (Ν. 4327/2015). Στην ενότητα 5 της έκθεσης της Κομισιόν 2017 αναφέρεται στη ψηφοφορία με την πρόταση: «δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αναφέρεται επίσης στην προσφυγή προς τον Γραμματέα της Κομισιόν ότι έχουν κατατεθεί 2 αιτήσεις ακύρωσης του νόμου Γαβρόγλου στο Συμβούλιο Επικρατείας από 150 περίπου υποψήφιους διευθυντές και αναμένεται η εκδίκαση στους επόμενους 6 μήνες.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Επίσης τον ενημερώνουν ότι έχουν κατατεθεί πολλές μηνυτήριες αναφορές στις εισαγγελικές αρχές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Οι υποψήφιοι που προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για δικαίωσή τους αναφέρουν εκτός των άλλων ότι έγιναν αυθαιρεσίες στις κρίσεις και προσκομίζουν  στοιχεία με αποδελτιωμένους πίνακες καθώς επίσης και με τις ανακηρύξεις υποψηφίων για μέλη των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (ψηφοδέλτια).

ΤΟ «ΑΣΑΝΣΕΡ»: Υπάρχει επίσης η καταγγελία τους ότι πολλοί υποψήφιοι ανέβηκαν  δεκάδες θέσεις στον πίνακα των υποψηφίων Διευθυντών με τη βοήθεια της συνέντευξης ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι, επιλεκτικά, που ήταν σε πολύ υψηλές θέσεις του πίνακα των αντικειμενικών κριτηρίων κατέβηκαν δεκάδες θέσεις.

 

Σχόλια (12)

 
Στράτος
21 Μάιος 2018 22:48

@Βρε καλώς τον
Για να γνωρίζεις πόσες και ποιες υποθέσεις συζητούνται στο ΣτΕ δεν χρειάζεται κανενός είδους "γνωριμία" ή "μέσο". Απαιτείται απλώς να μάθεις να διαβάζεις σωστά την επίσημη ιστοσελίδα του ΣτΕ. Τόσο απλό...

@Αμερόληπτος
Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την απόφαση.
Το ποιο σύστημα επιλογής στελεχών μπορεί να είναι αξιοκρατικό και ποιο από τα εφαρμοσθέντα μέχρι σήμερα υπήρξε καλύτερο είναι μια ανοιχτή συζήτηση στην οποία ασφαλώς έχουμε διαφωνίες.

 
Αμερόληπτος
21 Μάιος 2018 19:47

@Στράτος
Ασφαλώς και θα γνωστοποιήσω την όποια απόφαση διότι θα αποτελέσει δικαίωση, πρωτίστως ηθική και δευτερευόντως υλική αλλά εξίσου σημαντική, για όσους το καλοκαίρι του 2015 βίωσαν τη θεοποίηση της αναξιοκρατίας, δυστυχώς από "συναδέλφους" τους. Στράτο πολλές φορές σχολιάσαμε και οι δύο τα σχετικά με το θέμα άρθρα στο αγαπητό esos, αλλά νομίζω πως παρά τις διαφωνίες μας κοινός μας στόχος ήταν και είναι να βρεθεί κάποιο περισσότερο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών και η απόφαση του ΣτΕ τουλάχιστον έβαλε τέρμα στη διετή αυθαιρεσία της κυβέρνησης.

 
Βρε καλώς τον
21 Μάιος 2018 08:54

Στρατούλη είναι πλέον ολοφάνερο ποιός είσαι και τι ρόλο παίζεις στην σύνταξη και υποστήριξη των αντισυνταγματικών νομοσχεδίων του εκάστοτε "μεταρρυθμιστή" Υπουργού από το "Οι προγραμματισθείσες για εκείνη τη μέρα υποθέσεις του συγκεκριμένου Τμήματος του ΣτΕ ξεπερνούν (μόνο για εκείνη τη μέρα) τις 100". Ποιός απλός εκπαιδευτικός γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες; Αυτός έχει ασυλία εσύ τι έχεις; ή τι θα έχεις για το νέο νόμο που θα καταθέσει ο Υπουργός και βρίθει εργασιακού ρατσισμού; Θα προκάμεις να γίνεις"βολευτής" να έχεις και εσύ ασυλία;

 
Στράτος
20 Μάιος 2018 22:56

@Αμερόληπτος
Ενδιαφέρουσα η είδηση που μας μεταφέρεις. Εξίσου ενδιαφέρουσα θα είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου την οποία παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσεις.

 
Γιάννης
20 Μάιος 2018 09:07

Η λογική του Υπουργείου και των σημερινών στελεχών του είναι η ίδια: "Εμείς θα περάσουμε αυτό που θέλουμε, γνωρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό, αλλά μέχρι να κινητοποιηθούν οι αδικούμενοι, να προσφύγουν στα δικαστήρια, να καταπέσει στα δικαστήρια και στο ΣΤΕ, 'ζήσε Μάη να φας τριφύλλι'. Εμείς θα έχουμε κάνει το δικό μας"...

 
Αμερόληπτος
20 Μάιος 2018 00:06

Την ήμερα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων γίνεται και η πρώτη δίκη στην Ελλάδα σε πρωτοδικείο επαρχιακής πόλης για αποζημιώσεις υποψηφίων διευθυντών που δεν εκλέχτηκαν δια της μυστικής ψηφοφορίας του αντισυνταγματικού νόμου των Κουράκη Μπαλτά. Τις αποζημιώσεις καλό θα ήταν να τις πληρώσουν οι πρώην υπουργοί παιδείας.

 
DIMOS
19 Μάιος 2018 17:35

Μετά το ποινικό μέρος ακολουθούν οι αγωγές αποζημιώσεων ...Ας μην επαναπαύονται τα μέλη τα συμβουλίων επιλογής ότι το ελληνικό δημόσιο θα αποζημιώσει τους θιγέντες υποψήφιους διευθυντές και αυτοί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε γιτί είτε είναι συνδικαλιστές ή θα έχουν βγει στην σύνταξη

Επίσης σε αρκετά ΠΥΣΔΕ ας μην ησυχάζουν , επειδή δεν έχουν κατατεθεί ακόμη μυνήσεις : πολλοί αδικημένοι αναμένουν την τελεσίδικη απόφαση της Καρδίτσας για να προχωρήσουν και αυτοί στις δικές τους μηνύσεις - εξάλλου έχουν μια τριετία για την υποβολή.

 
Στράτος
19 Μάιος 2018 15:27

@Απόφαση ΣτΕ
Μεταφέρω δύο σημεία από αυτά που γράφεις και απαντώ.
Γράφεις:
1. "Αυτή τη φορά δεν θα δοθεί άλλη αναβολή".
2. "Αν ακυρωθεί ο νόμος τότε από Σεπτέμβρη θα γίνουν κρίσεις διευθυντών σχολείων".

Απαντώ:
1. Σε λίγες μέρες θα δούμε εάν θα υπάρξει ή όχι νέα αναβολή. Οι προγραμματισθείσες για εκείνη τη μέρα υποθέσεις του συγκεκριμένου Τμήματος του ΣτΕ ξεπερνούν (μόνο για εκείνη τη μέρα) τις 100! Προφανώς οι περισσότερες θα πάρουν αναβολή λόγω έλλειψης χρόνου συζήτησης...
2. Εάν δεν δοθεί εκ νέου αναβολή και γίνει η συζήτηση, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και την απόφαση άμεσα. Ως γνωστόν το ΣτΕ από την ημέρα συζήτησης μιας υπόθεσης μέχρι την καθαρογραφή, δημοσίευση και επίδοσή της αρμοδίως χρειάζεται αρκετούς μήνες που πολλές φορές φτάνουν ή και ξεπερνούν τον ένα χρόνο! Ως εκ τούτου θεωρώ παντελώς απίθανο μέχρι το Σεπτέμβριο 2018 να υπάρξουν νέες επιλογές Διευθυντών Σχολείων...

 
Στράτος
19 Μάιος 2018 10:30

Προς το παρόν έχει γίνει ο προγραμματισμός για την συζήτηση της υπόθεσης. Την ίδια μέρα από το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ έχει οριστεί η συζήτηση πολλών άλλων υποθέσεων και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αναβολή της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση λίγες μέρες πριν την 7η Ιουνίου θα οριστεί εάν η υπόθεση θα συζητηθεί ή εάν θα πάρει και νέα αναβολή.

 
Κομισιόν
19 Μάιος 2018 00:43

Ο γραμματέας της Κομισιόν κ. Αλεξάντερ Ιταλιάνερ έχει παραπέμψει την υπόθεση των καταγγελιών πολλών υποψηφίων διευθυντών συγκεκριμένης περιοχής σε ειδικό έλεγχο με στοιχεία που του έχουν αποσταλεί και αναμένεται η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό θα είναι άλλη μια ήττα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας λόγω της δημοσιότητας που θα πάρει.

 
Εκατοστά του μορίου
19 Μάιος 2018 00:37

Συγχαρητήρια στο ΕΣΟΣ για την τακτική και συνεχή ενημέρωση που παρέχει για το θέμα αυτό. Οι θέσεις των διευθυντών κρίθηκαν με 2 εκατοστά του μορίου στις κρίσεις του καλοκαιριού 2017. Υποψήφιοι με πολλά μόρια πήραν χαμηλούς βαθμούς στη συνέντευξη και απαξιώθηκαν, άλλοι με λίγα μόρια αρίστευσαν στη συνέντευξη και μόνο με 8 θα μπορούσαν αν γίνουν διευθυντές όπως και έγιναν. Αυτά τα ελέγχει η δικαιοσύνη και θα αποφανθεί. Όλοι πλέον γνωρίζουν τι έγινε σε συγκεκριμένες πόλεις. Κατατέθηκαν επίκαιρες ερωτήσεις και η απάντηση του Υπουργού ήταν αυτή που αναγράφεται στο άρθρο. Προβλέπεται θερμός χειμώνας με εξαιρετικές ειδήσεις... Ίδωμεν.

 
Απόφαση ΣτΕ
19 Μάιος 2018 00:18

Αυτή τη φορά δεν θα δοθεί άλλη αναβολή. Υπάρχει το δεδικασμένο της προηγούμενης απόφασης στη προσφυγή που ακυρώθηκε ο νόμος "Μπαλτά Κουράκου". Ο δικαστής είναι ο ίδιος και γνωρίζει καλά την υπόθεση έτσι λοιπόν αφού πάλι υπήρξε μυστική ψηφοφορία μέσω των φύλλων αποτίμησης, αναμένεται πιθανή κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου. Αν ακυρωθεί ο νόμος τότε από Σεπτέμβρη θα γίνουν κρίσεις διευθυντών σχολείων. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι 26 Ιουνίου εκδικάζεται στο εφετείο η υπόθεση της Καρδίτσας.
Πάντως με αυτά και άλλα έχει μετατραπεί η εκπαίδευση σε ένα απέραντο δικαστήριο τον τελευταίο χρόνο. Δεκάδες μηνύσεις έχουν κατατεθεί ανά την Ελλάδα. Πολύ σύντομα τελειώνουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις μαρτύρων. Αν απαγγελθούν κατηγορίες θα έχουμε πολλές δίκες για αυθαιρεσίες που συνέβησαν στις κρίσεις του Ιουλίου 2017. Θα πάρει 4 με 5 χρόνια αλλά αν δικαιωθούν στο ποινικό οι καταγγέλλοντες τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα για τα μέλη των συμβουλίων επιλογής που θα έχουν να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα των αγωγών για αποζημιώσεις. Το ερώτημα είναι αν τα μέλη των συμβουλίων ήταν ενημερωμένα και είχαν την αντίληψη να προβλέψουν τι θα συμβεί σε περιπτώσεις που δεν ακολουθήσουν τη νομιμότητα. Όφειλε η πολιτεία να τους έχει ενημερώσει για τη δυσμενή θέση που θα περιέλθουν στην περίπτωση αυθαιρεσιών. Ίσως έπρεπε να είχαν μελετήσει πως ακριβώς έπρεπε να συμπληρωθούν τα φύλλα των συνεντεύξεων. Αλλά και τι ερωτήσεις όφειλαν να κάνουν. Η αναγραφή ψευδών και συκοφαντικών σχολίων είναι πρόκληση για τη δικαιοσύνη. Οι θετικές κρίσεις των συλλόγων μετατράπηκαν σε αρνητικές στα φύλλα αξιολόγησης, η αναγραφή των προσωπικών απόψεων των μελών πάνω στα φύλλα των συνεντεύξεων είναι ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και έχει φέρει τεράστια προβλήματα στα μέλη των συμβουλίων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.