Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επίτιμος Διδάκτορας του ΟΠΑ αναγορεύθηκε ο Καθ. του ΜΙΤ Γ. Τσιτσικλής

Δημοσίευση: 21/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής, της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)  αναγορεύθηκε σε ειδική τελετή ο   Καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Ιωάννης  Ν. Τσιτσικλής.

Την τελετή αναγόρευσης τίμησαν με την παρουσίας τους εκπρόσωποι της πολιτείας και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ, αλλά και άλλων ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και επιστήμονες που γνωρίζουν το έργο του Καθηγητή Ιωάννη Τσιτσικλή και είναι απόφοιτοι του ΜΙΤ.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Τσιτσικλής, απόφοιτος του MIT (πτυχίο Μαθηματικών (1980), και πτυχίο (1980), μεταπτυχιακό δίπλωμα (1981) και διδακτορικό δίπλωμα (1984) από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), διδάσκει από το 1984 στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου είναι Καθηγητής και Διευθυντής του διατμηματικού Εργαστηρίου Συστημάτων Πληροφοριών και Αποφάσεων (L.I.D.S.). Το ερευνητικό του έργο είναι εξαιρετικά ευρύ και εστιάζεται κυρίως στις περιοχές της ανάλυσης συστημάτων, βελτιστοποίησης, αυτόματου ελέγχου και επιχειρησιακής έρευνας. Διαθέτει περίπου 160 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει, επίσης, συγγράψει τέσσερα βιβλία (διδακτικά συγγράμματα και μονογραφίες) και έχει τιμηθεί για το υποδειγματικό συγγραφικό του έργο με το INFORMS Saul Gass Expository Writing Award (2017). Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ άλλων, το βραβείο Ιδρύματος Μποδοσάκη (1995), το ACM Sigmetrics Achievement Award (2016), το Εθνικό βραβείο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (2017), το ΙΕΕΕ Control Systems Award (2018), και πολλαπλά βραβεία για διάφορες δημοσιεύσεις από τις επιστημονικές εταιρίες ΙΕΕΕ, ACM και INFORMS. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ (από το 2007) και επίτιμος διδάκτωρ του Université Catholique de Louvain, στο Βέλγιο (2008).
   
Στην προσφώνησή του κατά την τελετή αναγόρευσης, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης, επεσήμανε: «Το σπουδαίο ερευνητικό έργο του Καθηγητή Ιωάννη Τσιτσικλή που αποτυπώνεται σε υψηλού κύρους επιστημονικές δημοσιεύσεις, αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά στην επιστήμη και έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την επιστημονική κοινότητα της χώρας το γεγονός ότι ένας επιστήμονας αυτού του διεθνούς κύρους είναι Έλληνας».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγητής Νικόλαος Μαλεύρης, ανέφερε: «Ο Καθηγητής Ι. Τσιτσικλής αποτελεί διακριτό μέλος μεταξύ των εξεχόντων επιστημόνων που έχουν αναγορευτεί τα τελευταία χρόνια σε επίτιμους διδάκτορες του Τμήματος».

Στην παρουσίαση του έργου του τιμηθέντος Καθηγητή Ιωάννη Τσιτσικλή, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Καθηγητής Γεώργιος Δ. Σταμούλης, ανέφερε: «Η αναγόρευση του Καθηγητή Ιωάννη Τσιτσικλή ως επιτίμου διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εδράζεται στο διαχρονικά εξαιρετικά ευρύ και πολύ σημαντικό, ερευνητικό έργο του, το οποίο εντάσσεται κυρίως στις περιοχές της θεωρίας συστημάτων, αυτόματου ελέγχου, επικοινωνιών και επιστήμης υπολογιστών, βελτιστοποίησης και επιχειρησιακής έρευνας, μηχανικής εκμάθησης, και εφαρμοσμένων πιθανοτήτων. Είναι μεγάλη τιμή για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι ο Καθηγητής Ιωάννης Τσιτσικλής  πλέον αποτελεί και επισήμως μέλος της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος».

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Τσιτσικλή με θέμα: «Πληροφορία και αποφάσεις: από τον αυτόματο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ