Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εξώδικο στους υπουργούς Παιδείας και Υγείας από μέλη ΕΔΙΠ για άμισθη υπερωριακή απασχόληση σε πανεπιστημιακές μονάδες Νοσοκομείων

Ορισμένα μέλη Ε.ΔΙ.Π (βιολόγοι, χημικοί, ιατροί κλπ) απασχολούνται πέραν των καθηκόντων τους και του προβλεπόμενου ωραρίου τους, και μάλιστα πολλές φορές με πολύωρη απασχόληση σε καθημερινή βάση, πραγματοποιώντας εξειδικευμένες εξετάσεις ή κλινικό έργο
Δημοσίευση: 25/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εξώδικο  στους υπουργούς   Παιδείας και Υγείας  επιδόθηκε   από μέλη του κλάδου ΕΔΙΠ που εργάζονται σε πανεπιστημιακές  μονάδες στα νοσοκομεία για την παραμονή τους, όπως υποστηρίζουν, σε μια ιδιότυπη κατάσταση οιονεί «ομηρίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εξώδικο:

Α. Ορισμένα μέλη Ε.ΔΙ.Π (βιολόγοι, χημικοί, ιατροί κλπ) απασχολούνται πέραν των καθηκόντων τους και του προβλεπόμενου ωραρίου τους, και μάλιστα πολλές φορές με πολύωρη απασχόληση σε καθημερινή βάση, πραγματοποιώντας εξειδικευμένες εξετάσεις ή κλινικό έργο.

Β. Ενώ όμως έχει εγκριθεί με νόμο η εγκυρότητά του υπερωριακού αυτού έργου από το Μάιο του 2016 (άρθ 68 § 1β του ν. 4386/2016) δεν εκδόθηκε ποτέ η ΚΥΑ που αναφέρει την ειδική αμοιβή για το έργο αυτό, όπως έχει ήδη συμβεί για τα μέλη ΔΕΠ (βιολόγοι, χημικοί, ιατροί κλπ).

Γ. Δηλαδή, ενώ τους έχει ανατεθεί επίσημα από το οικείο τμήμα η εκτέλεση εξειδικευμένου εργαστηριακού έργου εξαιτίας προηγούμενης εμπειρίας τους, το έργο αυτό το πράττουν ανελλιπώς και άμισθοι, γεγονός που συνεπάγεται επίσης ότι τυπικά δεν αναγνωρίζεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο ωφελείται άμεσα από την παροχή των υπηρεσιών τους.

Αντ΄ αυτού, τονίζεται στο εξώδικο,   σε πρόσφατο νομοσχέδιο (Ν.4472/2017, 131Ε)  αναφέρεται  ότι «μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης η εν λόγω ειδική αμοιβή καταβάλλεται στο ύψος που είχε διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου» αγνοώντας όμως ο νομοθέτης ότι δεν υπήρχε προηγουμένως σχετική διάταξη για Ε.ΔΙ.Π!

Εγείρονται, επομένως, σημειώνεται στο εξώδικο, πολλά ερωτήματα στην περίπτωση που τα μέλη ΕΔΙΠ αρνηθούν εύλογα το άμισθο υπερωριακό αυτό έργο, καθώς για τις εξετάσεις που επιτελούνται ή θα πρέπει να γίνει πρόσληψη νέων υπαλλήλων γεγονός που συνεπάγεται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος ή οι εξετάσεις να προωθηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια ενισχύοντας το ιδιωτικό όφελος εις βάρος των ασφαλισμένων πολιτών.

Επιπλέον κάποιες από αυτές τις ειδικές εξετάσεις αφορούν έγκαιρη πρόληψη σοβαρών νοσημάτων για τη θεραπεία των οποίων απαιτούνται τεράστια ποσά εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος, όπως συμβαίνει για τη θεραπεία σπάνιων γενετικών νοσημάτων με πανάκριβα φάρμακα (orphan drugs).

Με το εξώδικο τα μέλη ΕΔΙΠ ζητούν να αναγνωρισθεί  το  επιπλέον έργο που επιτελούν και τα δυο υπουργεία να προχωρήσουν στην έκδοση των σχετικών ΚΥΑ (νόμοι 4386/2016 και 4472/2017) αντιμετωπίζοντας ισόνομα τα μέλη Ε.ΔΙ.Π, όπως έχουν ήδη πράξει για  τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.   

Ετικέτες: 
ΕΔΙΠ

Σχόλια (6)

 
Απόφοιτος
26 Μάιος 2018 14:09

Ο σύλλογος αποφοιτων του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ ακούει;;;;;;;;;

 
Απόφοιτος ΤΕΙ, MSc
26 Μάιος 2018 18:55

@Απόφοιτος
Κάνουν ότι δεν ακούνε. Το γιατί δεν καταλαβαίνω;

 
Απόφοιτος
26 Μάιος 2018 19:42

@Απόφοιτος ΤΕΙ, MSc

Αρχίζω να υποπτεύομαι διάφορα συνάδελφε αλλά δε θέλω να τα πιστέψω.Όμως αυτή η νεκρική σιγή απο τις 23 Φεβρουαρίου δεν παυει να είναι ύποπτη.

 
ΕΔΙΠ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ
26 Μάιος 2018 19:58

Όταν τέθηκε το θέμα ούτε οι ΔΕΠ να πληρώνονται για το ίδιο ακριβώς έργο στο προσχέδιο του νόμου 4472/2017, το πρόβλημα για αυτούς αποκαταστάθηκε μέσα σε μια νύχτα(!).
Επίσης να τονισθεί ότι εάν ο Ε.ΔΙ.Π δεν συναινέσει για το υπερωριακό έργο από τη στιγμή που του έχει ανατεθεί απο το Τμήμα του (τις περισσότερες φορές γιατί ήταν το αντικείμενο απασχόλησης όταν ήταν ΙΔΑΧ) τότε κινδυνεύει να διωχθεί για "παράβαση καθήκοντος" κατά τον Υπαλληλικό Κώδικα (!). και όταν πάλι συναινεί τότε κινδυνεύει να βρεθεί απέναντι από το θέμα της αστικής ευθύνης σε περίπτωση ιατρικού λάθους. Επομένως δεν ζουμε σε μια κατάσταση "οιονεί" αλλά εργαζόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικής ομηρίας.

 
Δρ. ΕΔΙΠ
26 Μάιος 2018 20:01

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ καταργηστε τον κλάδο ΕΔΙΠ από τα ΑΕΙ, έτσι δεν θα υπάρχουν όλα αυτά που αναφέρουν οι συνάδελφοι. Μετατρέψτε όλες τις θέσεις σε προσωποπαγεις θέσεις Λεκτορων-εφαρμογών και δώστε ουσιαστικά λύση σε ένα χρόνιο αίτημα των ΕΔΙΠ για εξέλιξη.

 
Κωνσταντίνος ΕΔΙΠ
29 Μάιος 2018 23:25

Σε άλλη περίπτωση για την πληρωμή των εφημεριών στους Παν. Υπότροφους Ιατρούς, με μια εγκύκλιο τους εξίσωσαν με Επιμελητές Β' και λύσανε το πρόβλημα.

Για τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. πέρασαν 2 χρόνια και ακόμη περιμένουμε, και μπορεί πολύ σωστά να αναφέρθηκε η υπερωριακή απασχόληση, αλλά θα πρέπει να προσθέσουμε και τον κίνδυνο μέσω της έκθεσης σε Βιολογικά υγρά και μολυσματικούς παράγοντες. Αφενός δεν πληρωνόμαστε για το παρεχόμενο έργο και αφετέρου δεν μπορούμε και να σταματήσουμε να το παρέχουμε. Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε είμαστε υπό καθεστώς ομηρίας.
Το Υπουργείο Παιδείας και ο κ. Υπουργός ως ο ανώτερος προϊστάμενος μας οφείλει να μας προστατέψει.
Παραθέτω το ticket σε ερώτηση μου σχετικά με την πορεία το άρθρου 64 του ν. 4386 (15/11/2016 στις 12:30)
Απάντηση δεν έλαβα ποτέ.

[Ticket] ν 4386 άρθρο 64
Αγαπητέ Κωνσταντίνος Ι . ………….,

Το μήνυμά σας προωθήθηκε στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Με εκτίμηση
----------------------
Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου 37,
Μαρούσι 151 80

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean