Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ερευνητική Ομάδα Ιατρικής Παν. Θεσσαλίας:Απαξιωτική η στάση του Κ Φωτάκη απέναντι σε επιστήμονες

Δημοσίευση: 25/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με έκπληξη διαβάσαμε στο Τύπο, δηλώσεις από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, ότι η θεραπεία πρωτονίων για καρκινοπαθείς είναι σε «πειραματικό στάδιο» και ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου Κέντρου είναι «εγχείρημα ανώριμο» για την χώρα μας.

Επίσης παρακολουθήσαμε με απορία την “επίθεση” την οποία δέχθηκε ο  Καθηγητής του ΕΜΠ Ε. Γαζής, και μέλος της Ελληνικής ερευνητικής  ομάδας του CERN, ο οποίος τόλμησε να καταδείξει το προφανές για όλους εμάς, δηλαδή ότι η πολιτική της Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας είναι να «παρακολουθεί» τις διεθνείς εξελίξεις και όχι να συμμετέχει σε αυτές.

Ας δούμε λοιπόν, βασιζόμενοι σε γεγονότα, εάν αληθεύουν οι δηλώσεις αυτές ή εάν η κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί επιλογή ανάπτυξης.

Η αδρονική θεραπεία (θεραπεία πρωτονίων, ιόντων άνθρακα, βαρέων και ελαφρών ιόντων) είναι μία εξαιρετικά ακριβής και αποτελεσματική θεραπεία συμπαγών νεοπλασιών. Η ακρίβεια έγκειται στις φυσικές ιδιότητες των φορτισμένων σωματιδίων τα οποία επιτρέπουν την εναπόθεση της θεραπευτικής δόσης ακτινοβολίας επακριβώς στην βλάβη και η αποτελεσματικότητά της έγκειται τόσο στην δυνατότητα μεγαλύτερης προστασίας των υγειών ιστών σε σύγκριση με την ακτινοβολία φωτονίων, όσο και στην αυξημένη ραδιοβιολογική δραστικότητα των φορτισμένων σωματιδίων τα οποία επιτρέπουν την εξόντωση των περισσότερο ακτινοάντοχων καρκινικών κυττάρων. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, η αδρονική θεραπεία αποτελεί ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Κανένας επιστήμονας δεν θα τολμούσε να αποκαλέσει μία θεραπεία η οποία μετράει πάνω από 30 χρόνια εφαρμογής στην μάχη κατά του καρκίνου «πειραματική» (170.000 ασθενείς ετησίως με εξαιρετικά αποτελέσματα και ο αριθμός αυξάνεται γεωμετρικά). Η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία βρίθει μελετών για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε διάφορους τύπους καρκίνου και οι επιστημονικές ενώσεις έχουν εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τις ενδείξεις. Η θεραπεία πρωτονίων έχει αυτή την στιγμή απόλυτη ένδειξη για το 10% των συμπαγών καρκινικών όγκων (και οι ενδείξεις συνεχώς αυξάνονται). Αυτό μεταφράζεται για την χώρα μας σε 3.000 νέους καρκινοπαθείς ετησίως οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή την θεραπεία. Ποιός ενδιαφέρεται για αυτούς ;!;

Το 2016 ήταν σε λειτουργία 67 Κέντρα Αδρονικής Θεραπείας παγκοσμίως (τα 19 εκ των οποίων στην Ευρώπη) και το 2021 θα ευρίσκονται σε λειτουργία 130 Κέντρα. Τα περισσότερα από αυτά (εκτός των αμιγώς ερευνητικών), έχουν μικρή έως καθόλου κρατική χρηματοδότηση και δημιουργούνται σε χώρες ή περιοχές οι οποίες έχουν το ανάλογο βιοτικό και πληθυσμιακό επίπεδο με την Ελλάδα. Ολοι αυτοί για τον Αναπληρωτή Υπ Παιδειας κ. Φωτάκη και τον καθηγητή κ.  Φουντά  προβλέπεται να πτωχεύσουν ?

Μπροστά στα 60 νέα κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν την επόμενη 2-ετία, αντιτάσσει το επιχείρημα για ένα κέντρο στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ το οποίο θα διακόψει την λειτουργία του χωρίς να αναφέρει (μάλλον δεν το γνωρίζει) ότι ο κύριος λόγος είναι ότι ευρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από 2 μεγάλα Κέντρα Πρωτονίων τα οποία δύνανται να καλύψουν πλήρως τις ιατρικές ανάγκες.

Για να έρθουμε στα δικά μας, το ερώτημα είναι “μπορεί η Ελλάδα να έχει το δικό της Κέντρο Αδρονικής Θεραπείας” ή είναι «ανώριμο» το ζητούμενο; Υπάρχει επεξεργασμένη πρόταση ή όχι; Την γνωρίζει η κυβέρνηση;

Το 2013 ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΕΜΠ υπό τον Καθ. Ε. Γαζή και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας “Ολοκληρωμένου Ογκολογικού Κέντρου Ερευνας Διάγνωσης και Θεραπείας, με Μονάδα Αδρονικής Θεραπείας” στην Θεσσαλία (έργο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας). Το Κέντρο, εκτός των άλλων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνολογιών, περιελάμβανε και επιταχυντή πρωτονίων με έναν θάλαμοθεραπείας. Η μελέτη ανέδειξε ότι το συνολικό κόστος της επένδυσης ήταν της τάξης των 50.000.000 € (κόστος το οποίο προήλθε από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όλων των μεγάλων εταιριών του χώρου).

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ένας θάλαμος θεραπείας πρωτονίων δύναται να καλύψει έως 400 ασθενείς ετησίως, αριθμός ο οποίος υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας (3.000 νέοι καρκινοπαθείς ετησίως με ένδειξη για θεραπεία πρωτονίων). Το γεγονός αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και την έλλειψη τέτοιων Κέντρων στα γειτονικά Κράτη (ιδέ επίσημο χάρτη του CERN), αποδεικνύει την σκοπιμότητα και στηρίζει την βιωσιμότητα.

Τέλος, η ολοκληρωμένη μελέτη βιωσιμότητας, απέδειξε ότι το Κέντρο θα είναι πράγματι βιώσιμο σε ότι αφορά στο κόστος απόσβεσης και στα λειτουργικά κόστη, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι η επένδυση θα λειτουργούσε σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

Το 2014 η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής στην Λάρισα δέχθηκε επίσκεψη ομάδας αξιολόγησης του CERN για το έργο (Dr. Myers και Dr. Dosanjh), οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι διαθέτουμε την υποδομή και την επιστημονική επάρκεια για την δημιουργία ενός Κέντρου Θεραπείας Πρωτονίων.

Η τελική μελέτη παρουσιάστηκε δημόσια στην Λάρισα, παρουσία του Γενικού Δ/ντή του CERN Professor Rolf Heuer τον Σεπτέμβριο του 2014. Άρα, υπάρχει επεξεργασμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας (η οποία επικαιροποιείται συνεχώς με τα νέα δεδομένα), έχει παρουσιαστεί δημόσια και την γνωρίζει η κυβέρνηση, καθώς με επίσημο έγγραφο το 2016 την έλαβε και ο τότε Υπ. Ανάπτυξης κ. Σταθάκης σε μία προσπάθεια αρωγής της Πολιτείας για την εκκίνηση του έργου.

Τον Οκτώβριο του 2017 στο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Υγείας και των Αρχών και Φορέων της Περιφέρειας. Απο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσάλίας κ. Γ. Πετράκο και απο τον Δήμαρχο κ Καλογιάννη επίσης έγινε ειδική ενημέρωση του κ. Πρωθυπουργού.

Τα παραπάνω καταρρίπτουν την απρέπεια περί ανάδειξης του ζητήματος σε τηλεοπτικά πάνελ.

Στο δια ταύτα όμως, μέσα στην ένταση των αντιπαραθέσεων με τεχνολογικούς και οικονομικούς όρους, ΔΕΝ πρέπει να χαθεί η ουσία για ένα ζήτημα το οποίο είναι πρωτίστως τεράστιας κοινωνικής ωφέλειας όπως διαπίστωσαν σε ειδική ακρόαση τόσο οι σύμβουλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι μας επισκέφθηκαν μαζί με τον Βουλευτή Τρικάλων κ Α. Παπαδόπουλο,  και αφορά άμεσα στους καρκινοπαθείς πολίτες αυτής χώρας για τους οποίους το Κράτος οφείλει να παρέχει την ίδια ποιότητα υπηρεσιών υγείας με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ακόμα περισσότερο οφείλει να επιλύσει την έλλειψη Ογκολογικού Κεντρου στην Κεντρική Ελλάδα.  Και σε αυτό το ζήτημα η Πολιτεία έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERC, 2014), το ποσοστό ίασης του καρκίνου στην χώρα μας ανέρχεται στο 35% έναντι του 55% στις χώρες της ΕΕ και αυτό κυρίως για λόγους περιορισμένης πρόσβασης σε τεχνολογικά σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Αυτή την στιγμή δεκάδες καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία πρωτονίων με το αντίστοιχο κοινωνικό και οικονομικό κόστος (30.000 - 40.000 € ανά θεραπεία). Και όλα αυτά ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δικό μας Κέντρο στην Θεσσαλία, μοναδικό προς στιγμήν στα Βαλκάνια και στην εγγύς Ανατολή και Βόρεια Αφρική,  εφόσον υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχει έμπειρο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και θα είναι όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και πόλος έρευνας και ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας.

Εμείς επιμένουμε ότι το μόνο «ανώριμο» στην υπόθεση αυτή είναι η αντιμετώπιση του θέματος απο κάποια μέλη της Κυβέρνησης τόσο στον συγκεκριμένο τομέα υπηρεσιών Υγείας όσο και στο θέμα ‘Ερευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης των συγκεκριμένων Ιατρικών Εφαρμογών.

Αναζητούμε τα αίτια της τόσο απαξιωτικής στάσης του σεβαστού Υπουργού και συναδέλφου Πανεπιστημιακού κ. Φωτάκη και των συμβούλων του απέναντι σε επιστήμονες οι οποίοι έχουν το κλινικό και επιστημονικό υπόβαθρο και την εμπειρία να στηρίξουν ένα τέτοιο έργο.

Εμείς ως κλινικοί επιστήμονες και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουμε την υποχρέωση, όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες των καρκινοπαθών της χώρας, αλλά και να προάγουμε την έρευνα και την καινοτομία και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας αυτή για την δημιουργία ενός Ογκολογικού κέντρου Έρευνας Διάγνωσης και Θεραπείας με Μονάδα πρωτονίων στην Θεσσαλία.

Εχουμε επίσης την υποχρεωση να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να ενημερώσουμε δια του τύπου τους πολίτες, και σε αυτό και μόνο αποσκοπεί η παρέμβασή μας.

Για την ερευνητική ομάδα

Κ. Ν. Μαλιζος
Κ. Καππας
Κ. Θεοδώρου
Γ. Κύργιας
Ε. Καψαλάκη
Κ. Φουντάς
Δ. Ζαχαρούλης

Ετικέτες: 
Κώστας Φωτάκης

Σχόλια (2)

 
ΝΣ
26 Μάιος 2018 20:10

Η θεραπεία πρωτονίων είναι ανώριμο εγχείρημα για τη χώρα αλλά η εξερεύνηση του διαστήματος όχι....!!!!

 
Νίκος
26 Μάιος 2018 14:37

Πολλά συγχαρητήρια στην Ερευνητική Ομάδα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μην πτοείστε.
Προχωρήστε!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.