Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απάντηση του Καθ. Δ. Κουρέτα στην Ερευνητική Ομάδα Ιατρικής Παν. Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 26/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σας γράφω σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα

https://www.esos.gr/arthra/57079/ereynitiki-omada-iatrikis-pan-thessalia...

Επειδή γράφονται πράγματα τα οποία δεν μπορεί ο αναγνώστης να αντικρούσει ( δεν έχει τις πληροφορίες) σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου, που ουσιαστικά είναι η έκθεση μου που είχε ζητηθεί από ομάδα της Κομισιόν τότε το 2014, όταν ήμουν πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου Καινοτομίας και σύμφωνα με τον κανονισμό ήμουν υπεύθυνος να εισηγηθώ.

Α. Βασικές παρατηρήσεις:

1.    Στην προσπάθειά μας να εντάξουμε με κάποιον τρόπο το έργο στο ΘΣ1 εκτιμώ ότι θα δυσκολευτούμε αφάνταστα από το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στην ενότητα 2 (σελ. 3) της μελέτης υπάρχουν ήδη 43 αντίστοιχα κέντρα σ' όλον τον κόσμο, εκ των οποίων αρκετά σε κράτη-μέλη: είναι προφανές ότι μία προσπάθεια να καλυφθεί το έργο με το μανδύα της ερευνητικής υποδομής προς τη ΓΓΕΤ ενδεχομένως να ήταν επιτυχής, αλλά δύσκολα στέκεται ενώπιον υποψιασμένων αναγνωστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2.    Επισυνάπτω προς ενημέρωσή σας τις οδηγίες που έστειλε την προηγούμενη άνοιξη η ΓΓΕΤ προς τους ενδιαφερόμενους για υποβολή προτάσεων ερευνητικών υποδομών. Δείτε προσεκτικά τα ζητούμενα στην ενότητα 6 (σελ. 15 - 24) του επισυναπτόμενου. Θεωρώ ότι θα συμφωνήσετε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, τόσο στο είδος όσο και στο εύρος της τεκμηρίωσης.

3.    Για επένδυση της κλίμακας που αναφέρεται στην μελέτη, ήτοι της τάξης των 100 εκατ., είναι προφανές ότι ενεργοποιούνται και οι διατάξεις των κανονισμών για μεγάλα έργα, πράγμα που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο χρόνο για ωρίμανση.

Β. Σχόλια για τις υποθέσεις της μελέτης:

•    Έχω τη συνήθεια όταν κάνω μελέτες σκοπιμότητας να τις προσεγγίζω με τη λογική της ιδιωτικής επένδυσης με όρους αγοράς (κόστος χρήματος, γης, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, μέσοι χρόνοι πίστωσης πελατών / προμηθευτών, κ.ο.κ.). Έτσι μπορεί να γίνει καλή κοστολόγηση της υπηρεσίας με τιμές αγοράς και να είμαστε σε θέση να τεκμηριώσουμε το όφελος από τη συμμετοχή, στο σύνολο ή εν μέρει του δημοσίου και ν' αποφανθούμε, μεταξύ άλλων, για την αξία που κερδίζουν οι πολίτες απ' αυτό. Δεν ξέρω αν έχουν μελετηθεί από την ομάδα μελέτης όλα αυτά, αλλά θα χρειαστεί σίγουρα να γίνει αν ενταχθεί το έργο (βλ. Α.3 παραπάνω).

•    Μου είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσω πως είναι δυνατόν να επιτυγχάνονται αθροιστικά καθαρές ταμειακές ροές της τάξης των  195 εκατ. σε 15 χρόνια (ενότητα 6.4, σελ. 14) όταν η παραγωγική ικανότητα του κέντρου είναι 6000 συνεδρίες / έτος με μέσο έσοδο 1000/συνεδρία, ήτοι έσοδα ¤ 6 εκατ. / έτος, όταν τα λειτουργικά έξοδα προϋπολογίζονται σε  3,6 εκατ. / έτος χωρίς να γίνεται εκτίμηση του κόστους του επιστημονικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (!). Αν στα παραπάνω υπολογίσετε τις αποσβέσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού (~5 εκατ. / έτος), το κόστος εξυπηρέτησης του ομολόγου (γιατί περί corporate bond πρόκειται κατά τη μελέτη) ακόμα και με το απίστευτο για τα σημερινά δεδομένα επιτόκιο 2,6% (~2.6 εκατ. / έτος) θα συμφωνήσετε ότι η χρηματοοικονομική ανάλυση που μας κατατέθηκε είναι μάλλον πρόχειρη και καθόλου πειστική.

•    Δεν βλέπω στην ανάλυση δαπανών κάποιο είδος royalties προς το CERN, περίμενα με ενδιαφέρον να το δω.

•    Θα ήταν καλό να έχουμε μία εκτίμηση του μέσου χρόνου μεταξύ διαδοχικών συνεδριών ώστε να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε πόσοι από τους 4100 επισκέπτες του Κέντρου / έτος θα χρειαστεί να διανυκτερεύσουν στη Λάρισα, αλλά επί της αρχής το νούμερο είναι μάλλον μικρό για να κάνει τη διαφορά στα ξενοδοχεία και να μιλήσουμε για ιατρικό τουρισμό.

•    Η εφικτότητα της είσπραξης 10.000 ανά θεραπεία επίσης δεν έχει τεκμηριωθεί. Στον πίνακα στην αρχή της σελ. 7 φαίνεται ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί το Κέντρο είναι ανώτερη ως προς την έκβαση μόνο σε 2 από 9 περιπτώσεις ασθενειών: τι θα γίνεται σε περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας δεν θα πληρώνει τις υπόλοιπες; Πώς θα εισπράττεται από αλλοδαπούς; Ποιοι αλλοδαποί θα γίνουν πελάτες του Κέντρου της Λάρισας; Από ποιες χώρες και με ποιες οικονομικές δυνατότητες; Πώς θα τους προσεγγίσεις με δαπάνες προώθησης 20.000 ευρώ / έτος;

Σταματώ το σχολιασμό εδώ γιατί η απλή αριθμητική δεν οδηγεί πουθενά, έχοντας μια λίστα με υποθέσεις που γίνονται στο κείμενο και είναι ατεκμηρίωτες. Στη διάθεσή σας να τις δούμε μία-μία αναλυτικά.

Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας
Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας
Απρίλιος 2014

 

Σχόλια (1)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean