Κύρια σημεία ομιλίας ΑΝΥΠ Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη κατά την Κύρωση Συμφωνίας UNESCO – Ελληνικής Δημοκρατίας για τη διαχείριση υδατικών πόρων

31/05/2018

Ενημερώθηκε: 31/05/2018, 06:14

Άκουσε το άρθρο

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Καλείσθε να κυρώσετε την Συμφωνία μεταξύ της UNESCO και της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με τον ορισμό του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) στο ΑΠΘ ως κέντρο που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Το ΚΕΟΔΥ ιδρύθηκε το 2011 με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ως δομή που θα λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου. Αντικείμενο ήταν ο συντονισμός των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στη περιοχή  της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων. Πρόκειται για ένα τομέα με έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε καταδεικνύει η συμμετοχή εκπροσώπων από 13 Τμήματα του Πανεπιστημίου. Καθηγητές του ΑΠΘ αποτέλεσαν το αρχικό Συντονιστικό Όργανο του ΚΕΟΔΥ.

Τον Οκτώβριο του 2015, η UNESCO ενέκρινε πρόταση που υπέβαλε το ΑΠΘ μέσω του ΥΠΠΕΘ, για την αναβάθμιση του KEΟΔΥ, σε Κέντρο της UNESCO με έδρα το Ίδρυμα, ιδρύοντας έτσι το πρώτο Κέντρο αυτού του τύπου στην Ελλάδα και το 26ο Κέντρο Υδάτων της UNESCO στον κόσμο.

Με βάση αυτή τη Συμφωνία το Κέντρο θα διοικείται από Συντονιστική Επιτροπή στην οποία θα μετέχουν τέσσερις Καθηγητές του ΑΠΘ, δύο ερευνητές από αντίστοιχα Κέντρα της UNESCO και ένας εκπρόσωπος από την UNESCO και θα εποπτεύεται από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ.

Το ΚΕΟΔΥ θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΑΠΘ και θα λειτουργεί με προσωπικό του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την απόφαση 2837/16-07-2011 της Συγκλήτου. Επίσης, μπορεί να προσλάβει ερευνητές στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, σύμφωνα με την ιδρυτική του απόφαση.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η επιλογή αυτή της UNESCO, καταδεικνύει την υψηλή στάθμη του επιστημονικού δυναμικού στο τομέα της Υδρολογίας και των συναφών επιστημών που υπάρχει στο ΑΠΘ και όχι μόνο.

Η διαχείριση Υδάτινων Πόρων, η Έρευνα στον τομέα αυτό συγκεντρώνει σήμερα τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. Θέματα λειψυδρίας, βέλτιστης αξιοποίησης του υδροφόρου ορίζοντα, πρόληψης και αντιμετώπισης πλημμυρών, προστασίας των υδάτων και άλλα συναφή, αποτελούν προκλήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι η προστασία των υδάτων από την μόλυνση που επιφέρουν τα πλαστικά, αποτελεί Ευρωπαϊκή Εμβληματική Πρωτοβουλία που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του επερχόμενου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα στην Ε.Ε, FP9. Όσον αφορά στο θέμα των πλημμυρών, όπως αυτές που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η σημασία του είναι προφανής.

Επιπλέον, η ανάληψη σχετικών ερευνητικών δράσεων στις χώρες της Μεσογείου έχει αναγνωρισθεί  και αποτελεί έναν από τους δύο πόλους του προγράμματος PRIMA της Ε.Ε. που εστιάζεται στην Αγροδιατροφή και τους Υδατικούς πόρους. Πρόσφατα έληξε η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα αυτό και υπήρξαν 58 ελληνικές συμμετοχές για έρευνα στον τομέα των υδατικών πόρων με συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους περίπου 11 εκ. ευρώ.  Το ΑΠΘ, μέσω του ΚΕΟΔΥ, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό μέρος αυτών των πόρων και γενικότερα να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες της χώρας στον τομέα αυτό.

Όμως η σημερινή Κύρωση της Συμφωνίας με την  UNESCO έχει ευρύτερη σημασία, αφού αναβαθμίζει την γεωστρατηγική σημασία της Μακεδονίας, καθώς το ΑΠΘ γίνεται Κέντρο αναφοράς στην περιοχή και γενικότερα ενισχύει τη θέση της χώρας στη ΝΑ Ευρώπη.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές σας καλώ να υπερψηφίσετε την Κύρωση αυτής της Συμφωνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ