Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έρχεται καθηκοντολόγιο για τους ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ και ρύθμιση για τους Λέκτορες

Δημοσίευση: 31/05/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αποσαφήνιση του καθηκοντολογίου των μελών ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΔΕΠ.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει την ικανοποίηση μέρος αιτημάτων των Λεκτόρων  των Πανεπιστημίων.

Ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε πως πριν την όποια σχετική θεσμοθέτηση θα υπάρξουν συναντήσεις τόσο με την ΠΟΣΔΕΠ όσο και με τους συνδικαλιστικούς φορείς των   ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ.

Σχόλια (47)

 
m1
31 Μάιος 2018 13:52

Τι σημαίνει καθηκοντολόγιο; Τα καθήκοντα των ΕΔΙΠ είναι ξεκάθαρα. Είναι διδακτικό προσωπικό και με μια σειρά από νόμους έχουν το δικαίωμα της αυτοδύναμης ανάθεσης, επίβλεψης πτυχιακών/διπλωματικών εργασιών κλπ. Το καθηκοντολόγιο που ακριβώς χρειάζεται; Θα ληφθεί μέριμνα για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ σ αυτό το νομοθέτημα;

 
Δρ. Ε.ΔΙ.Π.
31 Μάιος 2018 14:48

Αξιότιμε με. Υπουργέ
Τολμήστε σε αυτή τη ρύθμιση και κατ' τε αυτό που και πολλά μέλη ΔΕΠ πλέον στηρίζουν. Δώστε σε όσα μέλη ΕΔΙΠ έχουν τα προσόντα και επιθυμούν δικαίωμα εξέλιξης σε θέση ΔΕΠ.
Προσοχή όμως. ΌΧΙ ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΌΧΙ ΌΛΟΙ ΌΠΩΣ ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΊ ΣΥΝΔΙΚΑΛΕΣ ΌΧΙ ΕΞΊΣΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΆΤΩ ΑΛΛΆ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΟΥΝ ΟΙ ΆΞΙΟΙ.
Δύο είναι οι φράσεις κλειδί που θα το εξασφαλίσουν αυτο:
Με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣ και ...με ανοιχτή διαδικασία!

 
KL
31 Μάιος 2018 15:00

Ο Υπουργός συζήτησε το καθηκοντολόγιο των ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ με την ΠΟΣΔΕΠ!!!!!
Καταλαβαίνεις τι έρχεται!!

 
ΕΔΙΠ
31 Μάιος 2018 15:34

Κύριε υπουργέ και κύριοι της ΠΟΣΔΕΠ εκτός από τα καθήκοντα μπορείτε να ασχοληθείτε και με τα δικαιώματα των ΕΔΙΠ; Μηδενική παρουσία στις ΓΣ, 1/4 ψήφου στις πρυτανικές εκλογές, ώρες διδασκαλίας από 6 έως 22, καμία δυνατότητα εξέλιξης. Γι αυτά τι έχετε να πείτε;

 
K. G.
31 Μάιος 2018 16:11

Τέρμα το αυτοδύναμο έργο, επιστροφή στο εργαστήριο, χωρίς εξέλιξη και 16 ώρες εργασία.
Η λύση όμως είναι άλλη. Σταδιακή κατάργηση του κλάδου ΕΔΙΠ, οσοι πληρούν τις προϋποθέσεις εξελίσσονται σε θέσεις ΔΕΠ, οι άλλοι μετατάσσονται στις άλλες βαθμίδες τις εκπαίδευσης η στο Δημόσιο τομέα.
Γιατί άραγε λέει για ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ και όχι και ΕΕΠ; Άρα αντιμετωπίζει δύο διαφορετικούς κλάδους ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σαν έναν και ποιο πιθανά ως ΕΤΕΠ.
Εύχομαι να διαψευστώ. Η ομοσπονδία και οι σύλλογοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

 
εδιπ
31 Μάιος 2018 18:30

Να υπενθυμίσω πως προ μηνός η σύζυγος του πρωθυπουργού έγινε εδιπ απο διοικητικός. Ας ελπίσουμε πως λόγω αυτού του γεγονότος η νομοθετική πρωτοβουλία θα ειναι προς καλη κατεύθυνση.

 
Δρ. ΕΔΙΠ
31 Μάιος 2018 19:28

1. Προς αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο κλάδος ΕΔΙΠ πρέπει να καταργηθεί.
Όσοι το κάνετε είναι σαν να πυροβολείτε τα πόδια μας και δεν το καταλαβαίνεται...Είπαμε να δοθεί δυνατότητα εξέλιξης σε όσους έχουν τα προσόντα και το επιθυμούν με αξιοκρατικές "ανοιχτές" διαδικασίες αλλά σε καμιά περίπτωση να μην υποτιμούμε τον έργο μας και τον ρόλο μας ως κλάδος όλα αυτά τα χρόνια.

2. Στον συνάδελφο που θυμίζει στο ακροατήριο τα της κυρίας πρωθυπουργού.
Και αυτό αγαπητέ που λες κακό κάνει, δηλαδή τι λες. Κάν΄ τε μας δεν το αξίζουμε αλλά λόγω συζύγου πρωθυπουργού κάν' τε μας. Όχι φίλε μου το αξίζουμε κάποιοι. Ο Υπουργός δεν είναι "ουγκ" για να τον ξεγελάσουμε με μαϊμουδιές.
Όσο για την κα. Πρωθυπουργού δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη την ρύθμιση που περιμένεις εσύ κι εγώ και άλλοι πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι για να γίνει....Λέκτορας.
Θα γίνει από Επίκουρος και πάνω...

 
Δρ. ΕΔΙΠ 2
31 Μάιος 2018 20:41

Οι ΕΔΙΠ των εκκλησιαστικών ακαδημιών (Α.Ε.Α) γιατί δεν παίρνουν το επίδομα διδακτορικού? Είναι σε πανεπιστήμια και είναι ένα επίδομα που δίνετε σε όλους τους συναδέλφους ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Προς τι αυτοί οι διαχωρισμοί ?

 
Κωνσταντίνος ΕΔΙΠ
31 Μάιος 2018 20:43

Να δούμε τα καθήκοντα, να δούμε τις υποχρεώσεις, να δούμε και τα δικαιώματα όμως.
Οι κύριοι της ΠΟΣΔΕΠ όταν για το κλινικό επίδομα αναφέρθηκε μόνο για Ιατρούς, αντέδρασαν ακαριαία, και συμπερίλθησαν οι Βιολόγοι, Χημικοί κτλ.
Για την ΚΥΑ που περιμένουμε από τον ν. 4386 ούτε λέξη.

 
Εδιπ
31 Μάιος 2018 21:05

Αγαπητέ συνάδελφε δεν είπα πως δεν το αξίζουμε. Κάθε άλλο. Απλώς δυστυχώς σε αυτή χώρα πολυ συχνά λαμβάνεται υπόψη το ποιον θελουμε να εξυπηρετήσουμε κι Οχι ποιος αξίζει.

 
Edip
31 Μάιος 2018 22:06

Το πιο αξιοσημείωτο είναι πως ο υπουργός συζητά τα καθήκοντά μας με την ΠΟΣΔΕΠ. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα καθήκοντά αλλά και την εξέλιξη κάποιων ΕΔΙΠ/ΕΕΠ. Όπως και να έχει η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και η λεκτοροποίηση ανθρώπων χωρίς διδακτορικό έχει βάλει στο τραπέζι νέα δεδομένα και αρκετά μέλη ΔΕΠ (ίσως και η ΠΟΣΔΕΠ συνολικά) έχουν επανεκτιμήσει τη στάση τους απέναντί μας.

 
Δρ. ΕΔΙΠ
31 Μάιος 2018 23:55

Καθηκοντολόγιο κοινό ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ; Μα οι ΕΔΙΠ είναι βαθμίδα διδακτικού προσωπικού, οι ΕΤΕΠ είναι ειδικό διοικητικό προσωπικό (σύμφωνα με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον). Με ποια λογική οι ΕΔΙΠ κόλλησαν με τους ΕΤΕΠ και όχι με τους ΕΕΠ με τους οποίους παλαιότερα αποτελούσαν κοινό κλάδο (ΕΕΔΙΠ Ι και ΕΕΔΙΠ ΙΙ); Και μάλιστα ΤΩΡΑ που στους ΕΔΙΠ προστέθηκε πληθώρα κατόχων διδακτορικού; Κάτι δεν πάει καλά...

 
ΝΕΟΣ ΕΔΙΠ
01 Ιουν 2018 00:13

Μα είναι δυνατόν να συζητάμε για καθήκοντα και όχι για δικαιώματα, όταν οι ΕΕΠ παίρνουν μαθήματα αυτοδύναμα ενώ όχι οι ΕΔΙΠ με διδακτορικό αλλά θα πρέπει αν θέλει να τους δώσει το δικαίωμα αυτό η συνέλευση του τμήματος;
Και αυτά τη στιγμή που όσοι παίρνουν μέρος στα προγράμματα ακαδημαϊκής εμπειρίας ή προσλαμβάνονταιως 407 διδάσκουν τα μαθήματα αυτοδύναμα; Γιατί αυτή η αδικία εις βάρος των ΕΔΙΠ με διδακτορικό?
Ναι, στην εξέλιξη των ΕΔΙΠ με ανοιχτές διαδικασίες εντός του δημοσίου, διότι διαφορετικά μιλάμε και πάλι για νέα κονδύλια.
Θα μας ακούσει ποτέ κανείς?

 
Αριστοτέλης
01 Ιουν 2018 00:50

Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ επιβάλλουν λύσεις και αναδεικνύουν στρεβλώσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όσοι τότε με την τροπολογία ''Φίλη'' έστειλαν τελεσίγραφο στο Υπουργείο για κατάργηση της διάταξης και το κατόρθωσαν- σήμερα αναγκάζονται να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για μια πραγματικότητα την οποία ήθελαν να αγνοούν αυτάρεσκα. Σιωπηλά αποδέχτηκαν την εν μια νυκτί μετατροπή των Καθηγητών Εφαρμογών σε Λέκτορες, την ίδια ώρα που έδειχναν και δείχνουν με το δάχτυλο το ΕΔΙΠ. Πότε ήταν ειλικρινείς ; Τότε ή σήμερα ; Είναι όμως φοβερό να σε διαψεύδει η ίδια η ζωή.

 
Ερωτηση
01 Ιουν 2018 00:58

Με ποια διαδικασία διορίστηκαν οι ΕΔΙΠ (δεν μιλώ για τους τελευταίους κατόχους διδακτορικού που μεταπήδησαν από την Δ.Ε./Π.Ε. ή από διοικητικές θέσεις)? Ήταν ανοικτές διαδικασίες?
(Προφανώς και υπάρχουν πολλοί ΕΔΙΠ με βιογραφικά καλύτερα και από καθηγητές πρώτης βαθμίδας)

 
ΕΔΙΠ
01 Ιουν 2018 09:05

Συνάδελφοι,
όταν μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που υποστήριζαν τη διοίκηση έγιναν ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ ενώ δεν είναι δυνατό να γίνουν νέες προσλήψεις διοικητικών, προφανώς το νέο καθηκοντολόγιο θα περιλαμβάνει και διοικητικό έργο.

Ίσως κάποια στιγμή για να χρυσώσουν το χάπι περάσουν κάποια διάταξη που θα λέει ότι αν θέλει η ΓΣ (στην οποία έχουμε μηδενική εκπροσώπηση) μπορεί να προκηρύξει κάποια θέση γνωστικού αντικειμένου που νομίζει, για τη μετατροπή της θέσης ΕΔΙΠ σε ΔΕΠ. Δηλαδή εξάρτηση και ανθρωποφαγία.

 
kostas
01 Ιουν 2018 09:10

το καθηκοντολόγιο περιγράφει αναλυτικά υποχρεώσεις και δικαιώματα. δεν είναι κακό να γίνει, για όλους θα έπρεπε να υπάρχει. αν προηγηθεί διάλογος, ακόμα καλύτερα. και ας αλλάξει και η ονομασία, να το πεις μονο και να το εξηγήσεις θες 2 λεπτα. ας μη μιλήσουμε για το εξωτερικό. εργαστηριακός συνεργάτης; επιστημονικός συνεργάτης;διδάσκων; πολυ μπερδεμα.

 
Εδιπ
01 Ιουν 2018 09:47

@kostas
Το καθηκοντολόγιο προφανώς δεν θα αναφέρεται σε δικαιώματα αλλά μόνο σε υποχρεώσεις. Το κακό είναι πως τα καθήκοντα των ΕΔΙΠ είναι πλήρως προσδιορισμένα από τη φύση του κλάδου. Είναι αμιγώς διδακτικά. Το ότι ανοίγει τέτοια συζήτηση μπορεί να σημαίνει πολλά και σίγουρα όχι προς το καλό του κλάδου.
Ο υπουργός για πολλοστή φορά μπερδεύει τους ΕΕΠ με τους ΕΤΕΠ και βάζει στην ίδια συζήτηση τελείως διαφορετικές κατηγορίες. Είναι λυπηρό και δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν μας υπολογίζει.

 
ΕΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ και άλλες γκρίζες ζώνες
01 Ιουν 2018 10:12

Και μετά κ. Υπουργέ ίσως είναι καιρός να συζητήσετε με τους συνδικαλιστικούς φορείς των ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ για το καθηκοντολόγιο των ΔΕΠ...
Ότι καθηκοντολόγιο και να θεσμοθετήσετε, οι υποστηρικτές της ήσσονος προσπάθειας θα παραμείνουν σταθεροί στην εργασιακή συμπεριφορά τους και για μια ακόμα φορά θα αδικηθούν αυτοί που έχουν αυξημένα προσόντα και εσωτερικό κίνητρο για διδασκαλία και έρευνα. Δυστυχώς, υποψιάζομαι ότι η ΠΟΣΔΕΠ θέλει να ορίσει "καθήκοντα" για τους τελευταίους.
Μαζί με όλα όσα προαναφέρουν οι συνάδελφοι θα πρέπει να εξεταστεί και η κατάφωρη αδικία του αποκλεισμού του ΕΔΙΠ από τις προκηρύξεις του ΕΛΙΔΕΚ. Πρόκειται για τη μόνη κατηγορία διδακτόρων στον ακαδημαϊκό χώρο που δεν έχει δικαίωμα διεκδίκησης χρηματοδότησης (εκτός αν με το καθηκοντολόγιο οριστεί σαφώς αυτό που επιθυμούν πολλά - ευτυχώς όχι όλα - ΔΕΠ, δηλ. να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα δικά τους ερευνητικά προγράμματα, ακόμα και αμισθί γιατί μισθό έχουμε!).

 
ΕΔΙΠ
01 Ιουν 2018 11:03

Καλά καταλάβατε. Διοικητικό έργο και αυξημένο ωράριο μας έρχεται, αφού η διοίκηση έχει αποψηλωθεί... Στο κάτω-κάτω η έρευνα δεν προβλέπεται στα καθήκοντά μας έτσι δεν είναι;

 
GB
01 Ιουν 2018 11:36

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα μέλη του ΕΔΙΠ έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα σύμφωνα με το Ν.4386/2016.
Δυστυχώς έχουν μόνο υποχρεώσει και καθήκοντα και κανένα δικαίωμα:
- δεν έχουν το δικαίωμα της εξέλιξης!!!
- δεν έχουν το δικαίωμα ίσης συμμετοχής στα όργανα και στις εκλογές των Πανεπιστημίων
- δεν έχουν το δικαίωμα ισότιμης μεταχείρισης με τους νέου Λέκτορες Εφαρμογών (κατωτέρων προσόντων σε αρκετές περιπτώσεις)!!!
- δεν έχουν το δικαίωμα της αυτοδύναμης διδασκαλίας, όπως τα ΕΕΠ ή Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι (που ορισμένοι μόλις τελείωσαν το ΔΔ τους)!!!
- κλπ, κλπ ....

Σήμερα στα Πανεπιστήμια βιώνουμε μία κατάσταση ΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ και ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ:
– 8 χρόνια με συνταξιοδοτήσεις του 30% των μελών ΔΕΠ και ελάχιστες προκηρύξεις νέων θέσεων,
– τα μέλη ΕΔΙΠ με Διδακτορικό Δίπλωμα καθηλωμένα (οικονομικά, διοικητικά και ηθικά) σε θέσεις κάτω από τους νέους Καθηγητές Εφαρμογών.
Για την ίαση αυτής της άρρωστης κατάστασης, εκατοντάδες μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ ζήτησαν τον περασμένο Φεβρουάριο 2018, επώνυμα και ενυπόγραφα, από τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει σε τακτοποίηση της στρέβλωσης δίνοντάς τους τη δυνατότητα εξέλιξης σε καθηγητικές βαθμίδες.
Θα πρότεινα στον κ. Υπουργό Παιδείας να δει θετικά την παρακάτω διάταξη:
«Οι υπηρετούντες σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4521/2018 (Α 38), έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους σε μόνιμη θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στη γραμματεία του οικείου ή άλλου Τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο, του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι.. Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό τους καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τους υπηρετούντες μόνιμους Επίκουρους Καθηγητές.
Η ένταξη στις θέσεις μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση στην οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουμε εμείς οι νεότεροι, παραθέτω τις παρακάτω διατάξεις:
• Ν. 1268/1982, άρθρο 31.
• Ν. 2517/1997, άρθρο 3.
• Ν. 3027/2002, άρθρο 3, §23.
• Ν. 3377/2005, άρθρο 25.
• Ν. 4301/2014, άρθρο 49, § 6.
• Ν. 4310/2014, άρθρο 47, §5 & 6.
• Ν. 4386/2016, άρθρο 25, § 4.
• Ν. 4415/2016, άρθρο 61, § 2.
• Ν. 4452/2017, άρθρο 22, § 2.
Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα τα τελευταία 36 χρόνια έδωσαν τη δυνατότητα εξέλιξης σε βοηθούς, επιστημονικούς συνεργάτες, βοηθούς ερευνητές, ΕΕΔΙΠ κλπ. Ήταν ΔΙΚΑΙΕΣ ρυθμίσεις όταν στα Πανεπιστήμια, στα Ερευνητικά Κέντρα κλπ είχαν δημιουργηθεί στρεβλώσεις.

 
Καμμία δυνατότητα εξέλιξης στους ΕΔΙΠ....
01 Ιουν 2018 12:18

Σε πολλά πανεπιστήμια δεν δίνεται η δυνατότητα απόκτησης γνωστικού αντικειμένου και αυτοδύναμου διδακτικού έργου στους ΕΔΙΠ και ακόμα και οι αναθέσεις είναι γκρίζα ζώνη χωρίς επίσημη αναγνώριση και δε φαίνεται πουθενά. Αντίθετα πάρα πολλοί έγιναν καθηγητές ως υφηγητές και τώρα με τις συνενώσεις των ΤΕΙ-Παν/μίων.

Είναι αυτό δίκαιο;

 
Τάκης - ΔΕΠ
01 Ιουν 2018 12:30

Σε λίγο στα Ιδρύματα τα μέλη ΔΕΠ θα διδάσκουμε 20 ώρες την βδομάδα λόγω των αποχωρήσεων. Η κατάσταση είναι τραγική.
Προτείνω:
1. Εξέλιξη - κρίση σε προσωποπαγή θέση σε όλους τους ΕΔΙΠ που κατέχουν τα βασικά προσόντα βαθμίδος Επίκουρου Καθηγητή. Εξέλιξη όμως στην επόμενη βαθμίδα Αναπληρωτή Καθηγητή μόνο με ανοιχτή κρίση.
2. Μεταβατική διάταξη για τους υπόλοιπους ΕΔΙΠ ώστε να αποκτήσουν αν επιθυμούν τα προβλεπόμενα προσόντα σε ορίζοντα 4ετίας.
3. Νομοθετική ρύθμιση για απόδοση αυτοδύναμης διδασκαλίας στους ΕΔΙΠ με διδακτορικό χωρίς απόφαση Συγκλήτου.
4.Κατάργηση της βαθμίδας ΕΔΙΠ και συγχώνευση με ΕΤΕΠ για όσους δεν αποκτήσουν τα προβλεπόμενα προσόντα.
5. Άμεση στελέχωση των Ιδρυμάτων με προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ (προφανώς με ανοιχτές διαδικασίες)

 
kostas
01 Ιουν 2018 12:44

ο Ν.4386 ορίζει ότι τα καθήκοντα είναι: διδακτικά, επιστημονικά, ερευνητικά.
και από τις υποχρεώσεις προκύπτουν και και δικαιώματα αντίστοιχα, που σημαίνει και οριοθέτηση καθηκόντων κτλ.

 
kostas
01 Ιουν 2018 12:46

πάντως με αφορμή το άρθρο, δεν θα έπρεπε οι ομοσπονδίες εδιπ-ετεπ να ενημερωθούν; γιατι μονο η ποσδεπ;

 
Δρ. ΕΔΙΠ
01 Ιουν 2018 13:15

Αγαπητέ κ. Τάκη,

συγχαρητήρια, ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει... Δεν γίνεται ένα μέλος ΕΔΙΠ που διδάσκει με αυτοδύναμο διδακτικό έργο, με προσόντα περισσότερα του Επίκουρου κτλ. να βγαίνει στο εξωτερικό σε συνέδρια και να συστήνεται ως... Laboratory Teaching Staff. Επίσης, σαφώς και αν θέλει να εξελιχθεί ως ΔΕΠ θα πρέπει να είναι ανοιχτή η διαδικασία. Και σαφώς θα πρέπει και τώρα να είναι ανοιχτή η διαδικασία μεταξύ όσων έχουν πίστωση γιατί αν είναι ανοιχτή μεταξύ όσων δεν έχουν πίστωση λόγω της υπστελέωσης θα υπάρξουν αφόρητες πιέσεις να μη διεκδικήσει το μέλος ΕΔΙΠ τη θέση αλλά κάποιος νέος συνάδελφος ώστε να ανακουφιστούν όλοι από το φόρτο εργασίας (εύλογα ως ένα βαθμό).
Ακόμα και η αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων μελών ΔΕΠ να γίνει 1 προς 1 από το 2019, ακόμα και όλα τα μέλη ΕΔΙΠ όσοι έχουν τα προσόντα να γίνουν ΔΕΠ, ακόμα και να γίνουν μέλη ΔΕΠ οι πανεπιστημιακοί υπότροφοι, θα συνεχίσουν να είναι υποστελεχωμένα τα ΑΕΙ και με αυτό δεν ασχολείται κανείς και αδιαφορούν όλοι παρόλο που στις διεθνείς κατατάξεις καταποντίζονται τα ελληνικά ΑΕΙ λόγω άθλιας αναλογίας μελών ΔΕΠ προς φοιτητές...
Η ιδανική ρύθμιση για τον κλάδο ΕΔΙΠ είναι η εξής:
1. Εξέλιξη με ανοιχτή διαδικασία μεταξύ όλων των μελών ΕΔΙΠ (που έχουν πίστωση) με διδακτορικό και δημοσιεύσεις στη βαθμίδα του Επίκουρου (παλαιότερα θα μπορούσε να είναι στη βαθμίδα του μόνιμου λέκτορα η οποία είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αντίστοιχη αυτού που είναι πραγματικά τα μέλη ΕΔΙΠ αυτής της κατηγορίας, ΑΝ ΚΑΙ ο αντίστοιχος κλάδος με τα μέλη ΕΔΙΠ στα ερευνητικά ινστιτούτα νομοθετικά γίνανε ερευνητές βαθμίδας αντίστοιχης με τα προσόντα τους κάτι για το οποίο επίσης δεν μιλάει κανείς).
2. Πλήρως ανοιχτή διαδικασία για την εξέλιξή τους από εκεί και μετά (προφανώς όπως για όλους όλα τα μέλη ΔΕΠ δεν καταλαβαίνω καν γιατί τίθεται αυτό ως θέμα).
3. Τα λοιπά μέλη ΕΔΙΠ τα οποία εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι ποτέ δεν επιθύμησαν να ασχοληθούν σοβαρά με την έρευνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν κοινό κλάδο με τα μέλη ΕΤΕΠ εφόσον και τα μέλη ΕΤΕΠ ενώ προηγούμενως ήταν αμιγώς διοικητικό προσωπικό με τις νέες ρυθμίσεις έχουν αναλάβει και διδακτικά καθήκοντα.
4. Μετά από αυτή τη διαδικασία καταγραφή των υπολοίπων κενών του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και προκήρυξη νέων θέσεων καθ' υπέρβαση ακόμα και της αναλογίας 1 προς 1. Δεν γίνεται οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι να είναι ΔΕ και αντί να εφαρμόζεται ο κανόνας 1 προς 5 μόνο σε αυτούς να εφαρμόζεται στο σύνολο του δημοσίου λες και το δημόσιο έχει την ίδια ανάγκη από έναν κηπουρό με έναν νοσηλευτή, μέλος ΔΕΠ, ιατρό κτλ.
Με τον παραπάνω τρόπο μπορεί και εντός 5ετίας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ελληνικών ΑΕΙ με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και να υπάρχει εξορθολογισμός των κλάδων με τα καθήκοντά τους κτλ.

 
Μεγαλύτερη συμμετοχή των ΕΔΙΠ στα όργανα αποφάσεων
01 Ιουν 2018 13:31

Τουλάχιστον στις συνελεύσεις τομέα να συμμετέχουν όλα τα μέλη ΕΔΙΠ.

 
Δρ ΕΔΙΠ με αυξημένα προσόντα σε αναμονή
01 Ιουν 2018 15:53

Επιτέλους κ. Υπουργέ Παιδείας εξηγήστε μας γιατί έχετε στο Υπουργείο τέτοια αρνητική στάση απέναντι στους ΕΔΙΠ; Τι συμβαίνει; Γιατί έχετε διγλωσσία σχετικά με την βαθμολογική εξέλιξη των ΕΔΙΠ; Αφού και εσείς ο ίδιος ως βοηθός ξεκινήσατε την ακαδημαϊκή σας καριέρα και με νόμο εξελιχθήκατε ως ΔΕΠ στη συνέχεια. Τι συμβαίνει ενώ δηλώνετε θετικότατος στις συζητήσεις σας για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ που πληρούν τα κριτήρια και φεύγουν όλοι κατενθουσιασμένοι από την όποια συνάντηση/συζήτηση μαζί σας ότι το θέμα λύθηκε στη συνέχεια όλα αλλάζουν και τίποτα δεν γίνεται; Μπορείτε να βγάλετε μια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα ως Υπουργείο Παιδείας και όχι να διασπείρετε fake news για να μετρήσετε αντιδράσεις για άσχετα θέματα όπως καθηκοντολόγια κλπ;
Εκατοντάδες μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ ζήτησαμε τον Φεβρουάριο 2018, επώνυμα και ενυπόγραφα, από τον Υπουργό Παιδείας να μας δώσει τη δυνατότητα εξέλιξης σε καθηγητικές βαθμίδες επειδή πληρούμε τα κριτήρια για μέλη ΔΕΠ.
Κύριε Υπουργέ: Ξεκάθαρα και αξιοκρατικά, σας προτείνουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να τολμήσετε να κάνετε το αυτονόητο: Την νομοθετική ρύθμιση την οποία τουλάχιστον 800 οικογένειες αναμένουν με αγωνία εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα:
«Οι υπηρετούντες σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4521/2018 (Α 38), έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους σε μόνιμη θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στη γραμματεία του οικείου ή άλλου Τμήματος με συναφές γνωστικό αντικείμενο, του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι.. Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό τους καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τους υπηρετούντες μόνιμους Επίκουρους Καθηγητές.
Η ένταξη στις θέσεις μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση στην οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»

 
Νίκος ΕΤΕΠ
01 Ιουν 2018 17:06

Ένα μικρό Ιστορικό για τα Μέλη ΕΤΕΠ ειδικά για τον "Δρ. ΕΔΙΠ"
1. Με το Ν.5343/32 οι οργανικές θέσεις των Παρασκευαστών ιδρύονται στις έδρες, τα εργαστήρια και τις κλινικές
2. Με την μεταρρύθμιση του Ν.1268/82 ο κλάδος των παρασκευαστών μετεξελίσσεται και ονομάζεται Ειδικό Διοικητικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΔΤΠ). Ο κλάδος αυτός είναι ένας από τους φορείς της Πανεπιστημιακής κοινότητας επιτελώντας έργο υποδομής στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο των ΑΕΙ σύμφωνα με το αρ. 20
3. Με το άρ. 13 του Ν.2817/ΦΕΚ 78/14-03-2000 ο κλάδος του ΕΔΤΠ μετονομάζεται σε Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) όπως είναι σήμερα. Έργο των μελών ΕΤΕΠ είναι η προσφορά εξειδικευμένων τεχνικών εργαστηριακών υπηρεσιών για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου στα ΑΕΙ.

Άρα το ΕΤΕΠ δεν έχει καμία σχέση με το Διοικητικό Προσωπικό όσον αφορά τα καθήκοντα

Διαφωνώ κάθετα με την μέσω Νόμου αλλαγή κατηγορίας προσωπικού. (Αορίστου σε ΕΤΕΠ ή ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ σε ΕΔΙΠ κ.λ.π.)
Όποιος νομίζει ότι έχει προσόντα για να αλλάξει κατηγορία δεν έχει παρά να περιμένει την αντίστοιχη προκήρυξη και με ανοιχτές διαδικασίες και κρίση (γιατί δεν έχουν μόνο όσοι βρίσκονται ήδη σε μια κατηγορία προσωπικού ενός Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος "Αυξημένα Προσόντα", υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνθρωποι εκτός Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων οι οποίοι έχουν επίσης "Αυξημένα Προσόντα") να αλλάξει κατηγορία προσωπικού, π.χ. να γίνει μέλος ΔΕΠ!!!!!
Απ΄ όσο γνωρίζω κατά καιρούς γίνονται προκυρήξεις μελώ ΔΕΠ ο δρόμος ανοιχτός λοιπόν για όλους

 
Νέες θέσεις για μέλη ΔΕΠ όχι ΕΔΙΠ
01 Ιουν 2018 17:54

Οι περισσότεροι ΕΔΙΠ έλαβαν μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα ή τη σχολή που υπηρετούν.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, είχαν ήδη διοριστεί ως ΕΤΕΠ ή διοικητικοί υπάλληλοι μόνο με το βασικό πτυχίο, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση αναβάθμισης από τη βαθμίδα ΕΤΕΠ σε ΕΔΙΠ.

Επομένως, δεν είναι αξιοκρατικό ΟΛΟΙ οι ΕΔΙΠ/ΕΕΠ να αποκτήσουν προσωποπαγείς θέσεις ως μέλη ΔΕΠ και σίγουρα δεν είναι δείγμα εξωστρέφειας και αριστείας στην επιλογή των νέων καθηγητών.

Το αντίθετο, είναι ένδειξη απελπισίας για τα ΑΕΙ που δεν μπορούν να προσελκύσουν αξιόλογους νέους ερευνητές από το εξωτερικό.

(φυσικά και στη βαθμίδα των μελών ΔΕΠ πολλά μπορούν να ειπωθούν για τα εκλεκτορικά και το ποιοι μονιμοποιήθηκαν, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες)

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ