ΒΟΥΛΗ

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας να παραμείνει αυτόνομο

Δημοσίευση: 01/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ανάγκη να διατηρήσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την αυτονομία του και τον ιδιαίτερο διεθνή προσανατολισμό του, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της ίδρυσής του το 2005 από τον Κώστα Καραμανλή,  ως διεθνές σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια, και να μην συγχωνευτεί με τα ΤΕΙ Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, όπως εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας, μέσω Επιτροπής, κατά παράβαση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, χωρίς να έχει ζητηθεί σχετική εισήγηση από τα όργανα του, υπογραμμίζει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής αναφέρεται στην απουσία κοινής στάσης της Διοίκησης του Πανεπιστημίου απέναντι στην προοπτική συγχώνευσης του Ιδρύματος και ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να εξαιρεθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας από το σχέδιο συγχώνευσης με τα ΤΕΙ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε αυτό να ξαναβρεί την αρχική του αποστολή.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 43039/Ζ1/14-3-2018 Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συγκρότηση της Επιτροπής από το Υπουργείο, κατά  παράβαση του αυτοδιοίκητου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη της Χώρας, μέσω της συγχώνευσης υφιστάμενων Ιδρυμάτων. Σημειώνω ότι για το ενδεχόμενο συνένωσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα δυο ΤΕΙ, δεν ζητήθηκε από την Επιτροπή και το Υπουργείο Παιδείας εισήγηση κανενός οργάνου του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με την εξαιρετικά σημαντική κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, αν και ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος είναι μάλλον θετικός, ο Πρόεδρος φαίνεται να διαφωνεί με αυτή την προοπτική.  
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας ιδρύθηκε το 2005 από τον τότε Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή με τη φιλοδοξία να αποτελέσει διεθνές πανεπιστημιακό κέντρο στα Βαλκάνια. Έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη και είναι το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στη Χώρα μας όπου τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά και έχουν αμιγώς διεθνή προσανατολισμό. Δεδομένου του διεθνούς χαρακτήρα του Πανεπιστημίου αυτού, που διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο με διεθνή ακτινοβολία, τυχόν συγχώνευσή του με άλλα Ανώτατα Ιδρύματα, ιδίως δε με τα δύο ΤΕΙ, θα αλλοίωνε οριστικά την ταυτότητα και την αποστολή του. Το ότι μέχρι σήμερα δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είναι αρκετός λόγος από μόνος του για να αποφασιστεί η τελειωτική μεταβολή του χαρακτήρα του. Η απαραίτητη διατήρηση της αυτονομίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας προϋποθέτει την εξαίρεση του Ιδρύματος από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Μακεδονίας.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1)    Πρόκειται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας να εξαιρεθεί από το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για συγχώνευση υπαρχόντων Ανώτατων Ιδρυμάτων στη Μακεδονία και τη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου, δεδομένου του ιδιαίτερου, διεθνούς χαρακτήρα που αυτό έχει;

2)    Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να επανεύρει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον αρχικό προορισμό και αποστολή του;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

 

Σχόλια (5)

 
Μόνο στην Ελλάδα
05 Ιουν 2018 17:31

Διαφωνεί κάποιος ότι είναι περίεργο να μείνει αυτόνομο το Διεθνές Πανεπιστήμιο ενώ:

(α) Όλο το Πανεπιστήμιο 9-10 μέλη ΔΕΠ (!)
(β) Σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα έχει προσελκύσει καθόλου ή ελάχιστους φοιτητές από το εξωτερικό.

Το βέλτιστο θα ήταν να υπάρξει ένα νέο δυνατό και πλήρες Πανεπιστήμιο με τη συνένωση του ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ, ΤΕΙΘ και ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας. Όμως τα ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙΘ δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Γιατί;

 
Δ.Α.
03 Ιουν 2018 21:34

Νομίζω, το αυτονόητο και προφανές διακηρύσσει ο κ. Φορτσάκης και δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη επιχειρηματολογία. Τι δουλειά έχουν τα δύο ΤΕΙ με το Δ.Π.Ε. από άποψη συγγένειας και από άποψη χωροταξική; Ίσως, όμως, θα μπορούσε να εξετασθεί, ορθολογικά, μεταφορά των τμημάτων οικονομικών - διοικητικών των δύο ΤΕΙ στο Δ.Π.Ε. με έδρα τη Θεσ/νίκη με προοπτική, όμως, για διεθνείς σπουδές, η μεταφορά όλων των τεχνολογικών τμημάτων στις Σέρρες ως ΤΕΙ και η παράδοση (κενών) των κτηριακών εγκαταστάσεων της Καβάλας στο ΔΠΘ, με ταυτόχρονη απορρόφηση της Δράμας. Παράλληλη λύση είναι να καταργηθούν όλα τα Τμήματα των οποίων το 2/3 των εισαγόμενων έχουν βαθμό κάτω της βάσης. Με την πρόταση αυτή όλοι θα έχουν όφελος, ιδίως η πόλη της Καβάλας, που επιτέλους θα αποκτήσει Πανεπιστήμιο.

 
Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ
03 Ιουν 2018 15:36

Η συνέργια ΔΠΕ, ΤΕΙ-ΚΜ, και ΤΕΙ-ΑΜΘ γίνεται με ανοιχτές ακαδημαικές διαδικασίες, με ενθουσιασμό και σε ένα εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας.

Αυτό το κλίμα (και τίποτα άλλο) στοχεύει η επερώτηση του κ. Φορτσάκη.

Επιπλέον, ο κ. Φορτσάκης εκμεταλεύεται προκλητικά την (αδικαιολόγητη κατα την άποψή μου) καθυστέρηση στη συγγραφή του τελικού υπομνήματος.

 
Νικητας Χιωτίνης
03 Ιουν 2018 15:30

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η χρησιμοποιούμενη γλωσσα: αν η Ευρώπη σχεδίαζε ένα "διεθνές πανεπιστήμιο" μέχρι τις αρχές του ΧΧου αιώνα, η γλώσσα θα ήταν τα Ελληνικά. Αν το σχεδίαζε μέχρι τη δεκαετία του -50, τα Ελληνικά θα ήταν ίσως η κυριώτερη γλώσσα. Μέχρι τα τέλη του ΧΧου αιώνα όλος ο μορφωμένος κόσμος της Ευρώπης ήξερε ελληνικά (αρχαία), ο περίγυρος του αυθαιρέτως επιλεγέντος ως τέτοιου νεοελληνικού κράτος, μέχρι τη δεκεετία του -60 καταλάβαινε ελληνικά, σήμερα εμείς πρώτοι απεμπολούμε τη γλώσσα μας, αυτήν που μιλάμε σχεδόν την ίδια χιλιάδες χρόνια... Το πρόβλημα αυτό, δυστυχώς ουδεις νεοέλλην διανοούμενος το αντιλαβάνεται....

 
ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ
03 Ιουν 2018 13:48

Κυριε Φορτσακη στο σχεδιο Αθηνα (της κυβερνησης σου) τηρηθηκε το αυτοδιοικητο των Πανεπιστημιων; Μηπως ξεχασες οτι αλλαζε καθε μερα μετα τις επισκεψεις στον κ. Αρβανιτοπουλο, μητροπολιτων, στρατηγων, ενωσεων γιατρων και εμπορων; Μηπως νομιζεις οτι εχουμε μνημη Φορτσακη;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.