Επιλογή Στελεχών της Εκπαίδευσης: Θρίαμβος της αναξιοκρατίας και του κομματισμού

01/06/2018

Ενημερώθηκε: 03/06/2018, 23:27

Άκουσε το άρθρο

Του Β. Παληγιάννη, Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ

Η κατάθεση του σχεδίου νόμου με θέμα: «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», αναμφισβήτητα πιστοποιεί τη βούληση της κυβέρνησης για ένα συγκεντρωτικό και  απόλυτα κομματικά ελεγχόμενο  σύστημα διοίκησης της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση με απύθμενο θράσος και ξεδιάντροπα επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη σκοπιμότητα του σχεδίου νόμου. Με βάση το άρθρο 36  οι επιλογές θα αρχίσουν από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου . Τυχαία; Όχι φυσικά! Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Ο απόλυτος, ο πλήρης έλεγχος των Συμβουλίων Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου. Θα προεδρεύουν οι νυν Περιφερειακοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα δικά τους παιδιά ,στην επιλογή των οποίων θριάμβευσε η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και ο κομματισμός.

Ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα μέλη των συμβουλίων επιλογής, πλην των αιρετών, ορίζονται χωρίς κριτήρια ή για να ακριβολογούμε με καθαρά κομματικά κριτήρια( δύο διδάσκοντες σε ΑΕΙ, ένας διευθυντής εκπαίδευσης και ένας διευθυντής σχολικής μονάδας).

Ο πλήρης έλεγχος των συμβουλίων επιλογής απομυθοποιεί την πολλά υποσχόμενη περί αξιοκρατίας κυβερνώσα αριστερά, προκαλώντας για άλλη μια φορά αδίστακτα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της, που πίστεψαν ότι θα υπηρετούσε με τα ως φαίνεται κάλπικα οράματά της, την αξιοκρατία.

Σε αντίθετη περίπτωση οι επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης έπρεπε να ξεκινήσουν από τους Περιφερειακούς Διευθυντές , να συνεχίσουν με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης , τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τέλος με τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, με Συμβούλια Επιλογής, μη ελεγχόμενα και χωρίς  «κόφτες σκοπιμότητας».

Ταυτόχρονα η αύξηση των μορίων της συνέντευξης  σε συνδυασμό με την αφαίρεση της μαγνητοφώνησης της συνέντευξης, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεων της κυβέρνησης.

Η σκληρή παραταξιακή λογική και η κομματική σκοπιμότητα τέθηκαν για άλλη μια φορά πάνω από το συμφέρον της εκπαίδευσης. Επισημαίνουμε πως είναι το τρίτο σχέδιο νόμου επιλογής στελεχών, που θα ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τεκμηριώνοντας την άποψή μας για έλλειψη προγραμματισμού, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής, προσπάθεια ελέγχου της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης και επιβεβαιώνοντας την κατ’ εξοχήν αξιακή και παιδευτική κρίση, αλλά και την αφερεγγυότητα  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα έχει χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας των στελεχών της εκπαίδευσης και με δεδομένη τη δυσπιστία των εκπαιδευτικών απέναντι στις προθέσεις, τη σκοπιμότητα  και την εγκυρότητα του συστήματος επιλογής, που προωθείται, και αυτές οι επιλογές σύντομα θα έχουν ημερομηνία λήξης.

Η διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή ενός συστήματος επιλογής στελεχών με αντικειμενικά, αξιοκρατικά και διάφανα κριτήρια και με Συμβούλια Επιλογής μη ελεγχόμενα είναι υπόθεση όλων μας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

@Πετρος
|

Θα τα βαψω μαυρα αν μπει η αριστερα στο χρονοντουλαπο της ιστοριας για 50 χρονια που λες.Σε ολο τον κοσμο εχει μπει απο το 1990.Υπαρχει αριστερη κυβερνηση στην Ευρωπη;Παντου δεξιες κυβερνησεις ειναι.Στον κοσμο μηπως εκτος απο την Κουβα,την Β.Κορεα και την Λαικη Δημοκρστια του Κογκο.Για αυτο και αναπτυσονται.Εσεις ας εχετε τον τσιπροκαμμενοκαραμανλη.

ΠΕΤΡΟΣ
|

Αυτή η κυβέρνηση θα κατορθώσει να βάλλει την αριστερά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για 50 χρόνια με όλα αυτά που κάνει και είναι κρίμα.

ΗΡΑ*
|

@ Νίκος

Φίλε μου, έτσι είναι : " ... κάθε φορά το ίδιο παραμύθι..." Ωστόσο δεν αρκούν πλέον οι απλές διαπιστώσεις. Κάποτε - αλλά πότε επιτέλους; - θα πρέπει να περάσουμε στο "δια ταύτα" της υπόθεσης τόσο σε ατομικό όσο,κυρίως, και σε συλλογικό επίπεδο.

Νίκος
|

Φαντάζομαι πως ο κ. Παλληγιάννης τον Αύγουστο του 2004 έως και το 2007 θα ήταν κάπου αλλού και δε θα είδε τις εν μία νυκτί καρατομήσεις των υπηρετούντων στελεχών και την αντικατάστασή τους από "προσωρινά" στελέχη για 3 χρόνια.
Κάθε φορά το ίδιο παραμύθι. Οι πρώην μέμφονται τους νυν που κάνουν τώρα αυτά που έκαναν αυτοί τότε...

Γιάννης
|

Όποιος ξαναμιλήσει προς εκπαιδευτικούς για "ηθικό πλεονέκτημα της (κατά ΣΥΡΙΖΑ) Αριστεράς" θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ανεκδότου...
Όχι ότι οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι. Αλλά -να πάρει η ευχή!- όταν ευαγγελίζεσαι ηθική και αξιοκρατία, δεν φέρνεις τέτοιο "νόμο-Γαβρόγλου". Κι ούτε πασχίζεις να κάνεις τη νύχτα μέρα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ