Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως προς Κ. Γαβρόγλου: Στόχος σας η άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη

Το Σ/Ν αντί να ενισχύει την υποστήριξη του σχολείου στον φυσικό του χώρο, εισάγει μια συγκεντρωτική, υδροκεφαλική, απρόσωπη υπερδομή, απομακρυσμένη από τις σχολικές μονάδες.
Δημοσίευση: 04/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, εξαπέλυσε η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του Σχεδίου νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης.

«O πραγματικός σας στόχος πίσω από αυτό το νομοθέτημα δεν είναι άλλος από την άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης με περγαμηνές, όχι αξιοσύνης, αλλά κομματικής αφοσίωσης και πειθαρχίας», είπε η Ν. Κεραμέως απευθυνόμενη στον Κ. Καβρόγλου και υπογράμμισε τα εξής:

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ευτελίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία, ωστόσο αυτή τη φορά ξεπεράσατε τον εαυτό σας. Γιατί;

1. Γιατί καταθέσατε το νομοσχέδιο στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής στις 10.20 και λίγο αργότερα το σώμα των βουλευτών ενημερώθηκε ότι η πρώτη ανάγνωση θα γινόταν τη Δευτέρα στις 15.00

2. Γιατί αποφασίσατε να ψηφισθεί με διαδικασίες εξπρές, για να προλάβετε, δήθεν την έναρξη της σχολικής χρονιάς

3. Και λέω δήθεν, γιατί είχατε όλο τον χρόνο από τις 26 Μαρτίου που ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση (δηλ. 2,5 ολόκληρους μήνες) να το καταθέσετε με κανονικές διαδικασίες ώστε να μπορέσει να γίνει ουσιαστική συζήτηση

4. Γιατί το κείμενο που καταθέσατε στη Βουλή είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που θέσατε σε δημόσια διαβούλευση, με άλλα λόγια παραβιάζετε εκ νέου τον κανονισμό της Βουλής εισάγοντας πλήθος διατάξεων που δεν τέθηκαν ποτέ σε δημόσια διαβούλευση.» είπε χαρακτηριστικά.

Καταργούνται Δομές  με τρόπο απόλυτο και μηδενιστικό, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση

Με το παρόν νομοσχέδιο απλώς καταργούνται με τρόπο απόλυτο και μηδενιστικό, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση, και αντικαθίστανται από νέες, μη λειτουργικές επιστημονικά και παιδαγωγικά δομές. Δομές που έχουν αποδείξει μέσα στο χρόνο πως υποστηρίζουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως ο θεσμός των σχολικών συμβούλων. Αντί να ενισχύει την υποστήριξη του σχολείου στον φυσικό του χώρο, εισάγει μια συγκεντρωτική, υδροκεφαλική, απρόσωπη υπερδομή, απομακρυσμένη από τις σχολικές μονάδες. Με απλά λόγια, οι σύλλογοι διδασκόντων, οι μαθητές και οι γονείς, αφήνονται στην τύχη τους να «αυτορρυθμίζονται», χωρίς άμεση παιδαγωγική και επιστημονική υποστήριξη και καθοδήγηση, χωρίς διαμεσολάβηση σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Ίσως κι εδώ να ελπίζετε σε ένα «ρωμαλέο μαθητικό κίνημα», το οποίο θα καλύψει τα κενά της νομοθέτησής σας.

Άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη

Στην  επιλογή στελεχών βρίσκεται ο πυρήνας της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας, ο πραγματικός σας στόχος, που δεν είναι άλλος από την άλωση της εκπαιδευτικής διοίκησης από κομματικά στελέχη, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης με περγαμηνές, όχι αξιοσύνης, αλλά κομματικής αφοσίωσης και πειθαρχίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση η ηγεσία μηχανεύθηκε πολλούς τρόπους.

Οι θητείες των στελεχών

Εκεί όμως που η φαντασία σας ξεπερνάει τα όρια είναι στο άρθρο 30, όπου ορίζονται οι θητείες των στελεχών. Εκεί, με προκλητικό και πρωτοφανή τρόπο εισάγετε μια ρύθμιση προδήλως αντισυνταγματική, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη συναπτή θητεία σε όμοια θέση στελέχους εκπαίδευσης. Θεσπίζοντας απόλυτο κώλυμα για τα εν λόγω στελέχη, στην ουσία προβαίνετε σε άδικο αποκλεισμό όλων των στελεχών με εμπειρία στη διοίκηση από το να συμμετέχουν στην διαδικασία. Κ. Υπουργέ, δεν φαίνεται να έχετε βάλει μυαλό από το πλήθος των διατάξεων της Κυβέρνησής σας που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αξιολόγηση  στελεχών της εκπαίδευσης

Το σύστημα που προτείνετε, προβλέπει αξιολόγηση για τα στελέχη της εκπαίδευσης από τους υφισταμένους τους με ανώνυμα ερωτηματολόγια. Κύριε Υπουργέ, και πάλι δεν μαθαίνετε από τα λάθη του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος. Πάλι μυστικές διαδικασίες; Πάλι κρυφά ερωτηματολόγια; Η διαδικασία αξιολόγησης χωρίς επώνυμη, τεκμηριωμένη αξιολόγηση και δυνατότητα αμφισβήτησης από τον κρινόμενο έναντι του κρίνοντος είναι, σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία, αντισυνταγματική.

Τι πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία για την αξιολόγηση

Εμείς, στον αντίποδα, θα προχωρήσουμε σε ιεραρχικά προκαθορισμένες επιλογές στελεχών, με διαδικασίες ΑΣΕΠ για όλους, από κεντρικά συμβούλια, σε καθεστώς διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Διαδικασία της αξιολόγησης

Περαιτέρω, από την διαδικασία αξιολόγησης αποκλείονται οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Η αξιολόγηση θα έπρεπε να αποτελεί ζητούμενο για όλους τους δημόσιους λειτουργούς που, με υψηλή αίσθηση καθήκοντος, υπηρετούν ο καθένας στον τομέα του. Μια αξιολόγηση χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, με στόχο τη βελτίωση όλων και συνεπαγωγικά τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εσείς και η ιδεολογία που πρεσβεύετε αποστρέφεστε την αξιολόγηση, την απορρίπτετε μετά βδελυγμίας, γιατί για εσάς το απόλυτο πολιτικό πρόταγμα είναι η εξίσωση όλων προς τα κάτω.

Σχόλια (3)

 
Τώρα αντιληφθήκατε το κομματικό κράτος κα Κεραμέως;
04 Ιουν 2018 22:15

Το 2016 στις επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης δεν το είχατε αντιληφθεί;Ούτε ψηφοφορίες λήφτηκαν υπόψη ούτε μετρήσιμα ,ούτε τίποτα.Εσείς τότε δηλώσατε και το έχει το εσος ότι οι επιλογές διευθυντών εκπαίδευσης έχουν νομικό πρόβλημα λόγω της μυστικής αντισυνταγματικής ψηφοφορίας.Μετά όμως την δήλωση αυτή δεν κάνατε καμμία άλλη ενέργεια.Τώρα παραμένουν οι ίδιοι,θα πάρουν παράταση για ένα χρόνο για να είναι στα συμβούλια επιλογής ΣΕΕ.Αφού έχουν νομικό πρόβλημα και θα είναι μέλη των συμβουλίων επιλογής θα αναγνωρίσετε τις επιλογές αυτές;Μια δήλωση σας φτάνει και είναι χωρίς λόγια η εξής .Η Νέα Δημοκρατία όταν ανέβει του χρόνου το πολύ στην εξουσία δεν θα αναγνωρίσει τις επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των ΣΕΕ ,θα ακυρώσει τον νόμο και θα γίνουν νέες επιλογές όλων των στελεχών με καινούργιο νόμο.Δηλαδή θα πείτε στη βουλή αυτό που λένε τα στελέχη σας παντού.Κάντε την να τελειώνουμε.Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

 
Νεφεληγερέτης
04 Ιουν 2018 22:34

ΤΟ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ.ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕ 3000 ΕΥΡΩ.ΤΥΦΛΟΣ ΑΠΟ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΤΕΙ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ.ΤΟ ΠΕΡΥ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΧΟΡΓΕ ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ.ΤΟ ΦΩΣ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΤΥΦΛΩΝΕΙ.Η ΤΥΦΛΑ ΚΑΙ Η ΤΥΦΛΙΔΑ ΜΑΣ.ΠΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ...

 
Πανος
05 Ιουν 2018 19:40

Κοίτα ποιοι μιλάνε.Σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ