Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Η τοποθέτηση της ΠΕΣΣ στη Βουλή για το Σ/Ν για τις Δομές Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 06/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Επιτροπής, Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμες/αξιότιμοι κκ. Βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων,

Σε ένα τόσο μεγάλης έκτασης νομοσχέδιο, δεν είναι δυνατόν να  τοποθετηθούμε επί όλων των ζητημάτων και για το λόγο αυτό θα περιορισθούμε, αν και έχουμε επιστημονική και εμπεριστατωμένη άποψη για όλα τα ζητήματα, σε εκείνα που αφορούν στην αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών δομών καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο επιλογής στελεχών.

Υπηρετούμε  έναν ιστορικό θεσμικό ρόλο, αυτόν του Σχολικού Συμβούλου, ο οποίος αποτέλεσε, από το 1982, κομβική κατάκτηση των αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας και σηματοδότησε με εμφανή τρόπο την κατάργηση του επιθεωρητισμού.

Δυστυχώς, με το Σ/Ν, αυτός ο δασκαλογέννητος θεσμός των Σχολικών Συμβούλων καταργείται. Ένας  θεσμός που στήριξε και στηρίζει κάθε καινοτομία  προς όφελος των μαθητών και του ελληνικού λαού, που στήριζε και στηρίζει τον εκπαιδευτικό, προκειμένου αυτός να ασκήσει το λειτούργημά του σύμφωνα με τις υπηρεσιακές επιταγές και τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές. Ενός θεσμού ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε όρθιος μέσα από ποικίλες συμπληγάδες και προσέφερε τα μέγιστα στην εκπαίδευση.

Γιατί και κάτω από ποιες αναγκαιότητες επιδιώκεται η κατάργηση ενός θεσμού, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα, πολλές φορές  χωρίς την ελάχιστη υποστήριξη  και μάλιστα χωρίς να υπάρχει διατυπωμένο αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου.

Καμιά αξιολόγηση του θεσμού δεν έγινε.

Αντίθετα στην πιο μεγάλη έρευνα που έγινε από το Π.Ι. το 2008  αναδεικνύεται, όπως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί το αναφέρουν, η θετική συμβολή του θεσμού των ΣΣ στην επιμόρφωση, την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.

•    Αντίθετη, όπως θα γνωρίζετε,  με την  κατάργηση του θεσμού είναι και η συντριπτική πλειοψηφία επιστημονικών – παιδαγωγικών φορέων και ενώσεων

•    Αναφέρουμε, ενδεικτικά, τη Μαθηματική Εταιρεία, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ένωση Ελλήνων Χημικών, την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, την Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και πλήθος άλλων που σας καταθέτουμε ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους για τα Πρακτικά.

•    Ακόμα και το πόρισμα   του «Εθνικού Διαλόγου» του 2016 – που συμμετείχατε και εσείς κ. Υπουργέ όχι μόνο δεν υποστηρίζει την κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, αλλά αντίθετα προτείνει την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Σχολικών Συμβούλων.

•    Τέλος ούτε από την διαβούλευση προκύπτει αίτημα κατάργησης του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων τάσσεται υπέρ του θεσμού, υπάρχει ήδη στη δημοσιότητα και μία σχετική μελέτη του συνάδελφου κ. Κλουβάτου Κωνσταντίνου.  

•    Ποιες είναι οι δικές σας έρευνες και ποιοι είναι οι φορείς που δημοσίως στηρίζουν τη δική σας άποψη; Δεν υπάρχει ούτε μία ανακοίνωση φορέα που να ζητά την κατάργηση του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου.

Η ΠΕΣΣ εκφράζει τη διαφωνία της προς το συζητούμενο νομοσχέδιο, αφού μ’ αυτό καταργείτε τους Σχολικούς Συμβούλους, θεσμό υποστήριξης  κοντά και μέσα στο σχολείο και τον αντικαθιστάται  με το ΠΕΚΕΣ, ένα γραφειοκρατικό όργανο, απρόσωπο, υποστελεχωμένο και εντελώς απόμακρο από τη σχολική μονάδα και τον εκπαιδευτικό.

Το γεγονός αυτό  κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το γενικό αίτημα των εκπαιδευτικών για διαρκή υποστήριξη μέσα στη σχολική μονάδα. Το όργανο αυτό που θα εδρεύει στις έδρες των Περιφερειακών Διευθύνσεων δεν θα μπορεί να παράσχει καμία υποστήριξη στο σχολείο.

➢    Για παράδειγμα: Πώς είναι δυνατόν από τη Λαμία να υποστηρίζει και να εποπτεύει σχολεία στη Χαλκίδα ή την Κύμη;
➢    Είναι δυνατόν από την Πάτρα  να υποστηρίζει και να εποπτεύει σχολεία στην Αμφιλοχία και στο Αγρίνιο;
➢    Είναι δυνατόν όλη η Κρήτη να λειτουργήσει με ένα ΠΕΚΕΣ; Οπωσδήποτε όχι.

Αυτό αφορά όλες τις Περιφέρειες της ελληνικής  επικράτειας.

Δηλαδή, σε επίπεδο νομών όπου υπήρχαν μέχρι σήμερα Σχ. Συμβούλοι, δεν θα έχουν με το Σ/Ν ούτε ΠΕΚΕΣ πλέον.

Ας αναρωτηθούμε όλοι στην αίθουσα αυτή: Πώς και με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κοινωνικά προβλήματα των σχολείων, που ανέφερε χθες ο κ. Υπουργός;

Οι σχολικές μονάδες έχουν την αναγκαία, σήμερα, ετοιμότητα για κάτι τέτοιο με «εξ’ αποστάσεως» υποστήριξη;

Αλλά και ο αριθμός των «νέων» στελεχών είναι μειωμένος και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των σχολείων της ΠΕ & ΔΕ, από κοινού, όπως προβλέπεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επέρχεται μείωση κατά 40% περίπου των στελεχών της παιδαγωγικής καθοδήγησης ενώ υποβαθμίζεται η επιστημονική καθοδήγηση.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση επιφορτίζει το Σύλλογο Διδασκόντων με επιπλέον υποχρεώσεις, χωρίς την απαραίτητη διαμόρφωση σαφούς πλαισίου για την καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων και γνώσεων μέσα από μια γενικευμένη διαδικασία επιμορφωτικών δράσεων.

•    Η  λειτουργία τριών σχημάτων υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου (ΠΕΚΕΣ – ΚΕΣΥ- ΚΕΑ), δημιουργεί  εκ των πραγμάτων ζητήματα συντονισμού και ανάληψης κοινού έργου, καθώς περιγράφεται περισσότερο η υποστήριξη αυτών των νέων φορέων και λιγότερο οι τρόποι κάλυψης των πολλαπλών αναγκών του εκπαιδευτικού έργου.

•    Η εργαλειακού τύπου αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών δομών δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής πολιτικής και στη χάραξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε επίπεδο σχολικών μονάδων. Πλήθος πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων μεταβιβάζεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας στους Εκπαιδευτικούς και στον Διευθυντή της.

Συμπερασματικά: Οι επιχειρούμενες αλλαγές θα προκαλέσουν τον πλήρη αποσυντονισμό της εκπαίδευσης, θα προκαλέσουν την παιδαγωγική  ευαισθησία  των εκπαιδευτικών, θα είναι θνησιγενείς  και θα καταγραφούν ως μία προσπάθεια άλωσης του ευαίσθητου χώρου που υπηρετούμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε ριζικά αντίθετοι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως άλλωστε εμφατικά δήλωσαν προ ολίγου  και οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ. Ως ΠΕΣΣ θέλουμε ένα θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης των υποστηρικτικών δομών που θα είναι λειτουργικό και ένα δίκαιο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο επιλογής στελεχών χωρίς αδικίες και αντισυνταγματικές διατάξεις.

Η ΠΕΣΣ έχει δείξει ότι πάντα αναλαμβάνει την ευθύνη κατάθεσης προτάσεων. Για το λόγο αυτό είχαμε καταθέσει στον τότε υπουργό κ. Φίλη, ανταποκρινόμενοι σε δικό του αίτημα, πολυσέλιδο κείμενο προτάσεων, το οποίο καταθέτουμε και σήμερα στη Βουλή.  

Εκτός όμως από την κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, την απαξίωση  του ρόλου και του έργου τους, επιδιώκεται και η τιμωρητική αποτίμηση της διδακτικής και διοικητικής εμπειρίας τους ενώ τίθενται και πρωτόγνωρες διατάξεις αποκλεισμού τους, μέσα από ένα πλαίσιο επιλογής άδικο, αναξιοκρατικό και με πολλές διατάξεις που ελέγχονται ως αντισυνταγματικές. Στο θεσμικό πλαίσιο επιλογής στελεχών θα αναφερθεί, στη συνέχεια, στο διατιθέμενο χρόνο ο συνάδελφος κ. Μπαραλός.  

 (Β Μέρος)

Η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων θεωρεί ότι οι κρίσεις στελεχών όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τα κριτήρια επιλογής πρέπει να διέπονται από τις βασικές αρχές της ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ, της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, της ΕΓΚΥΡΌΤΗΤΑΣ, της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, να μην έρχονται σε αντίθεση με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, τους ΝΟΜΟΥΣ και να μην περιέχουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ διατάξεις, αφού κανείς δεν μπορεί να γυρίσει τη ζωή του πίσω.

Με αυτή την οπτική και στο πλαίσιο βελτίωσης συγκεκριμένων άρθρων εστιάζουμε στα ακόλουθα :

➢    Άρθρο 30/&3
Αποκλεισμός Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε θέσεις στελεχών από την διεκδίκηση όμοιων θέσεων :
«…δεν επιτρέπεται η επιλογή για τρίτη συναπτή θητεία σε όμοια θέση στελέχους της εκπαίδευσης»

Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει:
« Παρόμοιες διατάξεις συναντώνται διαχρονικά στη νομοθεσία για την ανώτατη εκπαίδευση και αποσκοπούν στην ανατροφοδότηση στις θέσεις ευθύνης, ανάγκη η οποία είναι επιτακτική και στο χώρο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Ωστόσο, όλες οι παρόμοιες διατάξεις στις οποίες αναφέρεται η αιτιολογική έκθεση, αφορούν σε θέσεις Προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων και πρυτάνεων, δηλαδή σε θέσεις που προκύπτουν με εκλογές και όχι με επιλογές από Συμβούλια επιλογής.

➢    Άρθρο 22/&3
Αποκλεισμός Εκπαιδευτικών μόνο για τις θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, όσων Εκπαιδευτικών δεν διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2

Η γλωσσομάθεια είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό των στελεχών αλλά στο Σ/Ν απαιτείται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ μόνο για τις θέσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, ενώ δεν απαιτείται για καμία άλλη θέση στελέχους.

➢    Άρθρο 22/&10
Αποκλεισμός Εκπαιδευτικών από την διεκδίκηση θέσεων στελεχών με τον διπλασιασμό του χρόνου αποκλεισμού λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αυτό αναγράφεται:
«Δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας όσοι αποχωρούν αυτοδίκαια κατά τη διάρκεια του επόμενου της επιλογής έτους»

Ωστόσο στο Δημόσιο τομέα καθώς και σε πρόσφατες αντίστοιχες προκηρύξεις  στην Εκπαίδευση του ΥΠΠΕΘ ή φορέων του, όπως:

1.    Προκήρυξη θέσεων Διευθυντών σε Δημόσια Ι.Ε.Κ.: Αρ.πρωτ. Κ1/53101/ΥΠΠΕΘ/30-03-2018

2.    Προκήρυξη θέσεων Διευθυντών σε Σ.Δ.Ε.: Αρ.πρωτ. Κ1/53103/ΥΠΠΕΘ/30-03-2018

3.    Προκήρυξη θέσεων Προϊσταμένων από το ΙΕΠ: Αρ.πρωτ. 3818/2-4-2018
τέτοια διάταξη είτε δεν υπάρχει καθόλου, είτε διατυπώνεται όπως ο νόμος 4369/2016 και η εγκύκλιος του Υπ. Διοικ.Αν/σης ορίζει. Δηλαδή : «εντός ενός έτους  από την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων» και όχι «…κατά τη διάρκεια του επόμενου της επιλογής έτους…»

➢    Άρθρο 24/&3/β/ββ

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην διδακτική υπηρεσία των Εκπαιδευτικών δίνοντας έως 10 μόρια σε όσους Εκπαιδευτικούς υπηρετούν σε σχολείο, ενώ για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν το αντίστοιχο διάστημα σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων ορίζει ότι:

« Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Σχολικού Συμβούλου  1 μονάδα για κάθε έτος, πέραν των απαιτούμενων για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας, και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο»

Δηλαδή με το άρθρο αυτό:

Ένας Εκπαιδευτικός που απλά παραμένει σε ένα σχολείο και ανεξάρτητα από το αν είναι επαρκής, αν είναι συνεργάσιμος με τους Συναδέλφους του, τους μαθητές και τους κηδεμόνες,  αν βοηθάει την πρόοδο του σχολείου, κτλ, μπορεί να πάρει έως και 10 μόρια.

Αντίθετα, όποιος Εκπαιδευτικός υπηρετεί το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλειστικά ως Σχολικός Σύμβουλος μπορεί να πάρει το πολύ 2 μόρια. Δηλαδή δημιουργείται μια διαφορά 8 μορίων. Περίπου ένα Διδακτορικό και ένα Μάστερ μαζί !

➢    Άρθρο 26  :  
Θετικό στοιχείο του Σ/Ν είναι ότι για πρώτη φορά θα γίνεται επιλογή και όχι διορισμός των Περιφερειακών Διευθυντών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Ωστόσο, στα Συμβούλια επιλογής Συντονιστών Ε.Ε. υποβιβάζεται το επίπεδο εγκυρότητας, αφού, όχι μόνο δεν συμμετέχει μέλος ΑΣΕΠ και δεν φαίνεται να υπάρχει σύστημα καταγραφής της συνέντευξης, αλλά επι πλέον, για πρώτη φορά μετέχουν μέλη με κατά τεκμήριο χαμηλότερα προσόντα από αυτούς που θα κρίνουν τα οποία για πρώτη φορά ανεξάρτητα ειδικότητας και επιπέδου σπουδών κρίνουν και το επιστημονικό έργο υποψηφίων !

Τελειώνοντας θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ότι:

Η Πολιτεία με προκηρύξεις της στο παρελθόν μας κάλεσε να υποβάλλουμε αίτηση για να καλύψει τις ανάγκες της σε στελεχιακό δυναμικό.

Σήμερα η ίδια η Πολιτεία λέει μας λέει .

Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί, εσείς που με εμπιστευτήκατε, αναλάβατε θέσεις ευθύνης και καλύψατε συγκεκριμένες ανάγκες σας αποκλείω και μάλιστα αναδρομικά από κάθε διεκδίκηση όμοιας θέσης !  

Κε Υπουργέ
Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

Οι Εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε ως Σχολικοί Σύμβουλοι πιστεύουμε ότι ο θεσμός των Σχολικών Συμβούλων έπρεπε να βελτιωθεί αντί να καταργηθεί και είναι λυπηρό ότι καμιά τέτοια προσπάθεια δεν έγινε.

Ωστόσο θέλουμε να γίνει σαφές ότι δεν ζητάμε ευνοϊκή μεταχείριση.

•    Ζητάμε να αποσυρθούν οι αποκλεισμοί, να μας δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουμε όπως όλοι οι συνάδελφοί μας Εκπαιδευτικοί στις κρίσεις στελεχών και να κριθούμε με τους ίδιους όρους
•    Ζητάμε να γίνουν κρίσεις με αξιοκρατία, εγκυρότητα, αντικειμενικότητα διαφάνεια, στο πλαίσιο του Συντάγματος, των Νόμων και χωρίς αναδρομικές διατάξεις.

Ετικέτες: 
ΠΕΣΣΒουλή

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ