Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Για τις 29/11/2018 ορίστηκε η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης του νόμου “Γαβρόλγου” για τους Διευθυντές σχολείων

Εισηγητής στο ανώτατο δικαστήριο είναι ο ίδιος ο ανώτατος δικαστικός που έκανε την εισήγηση με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος “Μπαλτά-Κουράκη”
Δημοσίευση: 10/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για τις 29 Νοεμβρίου προσδιορίστηκε από το Γ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  η συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης του νόμου “Γαβρόγλου” για τους Διευθυντές σχολείων που κατατέθηκε από 150 υποψηφίους Διευθυντές

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έλαβε νέα αναβολή  (σ.σ. η δεύτερη) καθώς  η προγραμματισμένη, για τις 7 Ιουνίου,δεν συζητήθηκε.
Εισηγητής στο ανώτατο δικαστήριο είναι ο ίδιος ο ανώτατος δικαστικός  που έκανε την εισήγηση με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος “Μπαλτά-Κουράκη” (Δείτε εδώ).

Υπουργός: Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια

Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που κατά τις πρόσφατες κρίσεις  θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , πρόσφατα στη Βουλή.

«Προφανώς οι εκπαιδευτικοί  μπορεί να προσφύγουν νομικά. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν προσφύγει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

Έκθεση της Κομισιόν για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ειδικές  αναφορές στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών των Σχολείων και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών κάνει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για το 2017

Ειδικότερα:

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

“Η διαδικασία διορισμού των διευθυντών των σχολείων έχει αλλάξει” σημειώνει η Κομισιόν  και υπογραμμίζει τα εξής:

1. Τον Μάρτιο του 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική της εκλογής των διευθυντών των σχολείων με μυστική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών.

2. Κατόπιν αυτού, η εν λόγω μέθοδος καταργήθηκε με νέο νόμο τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν ανώνυμα τη γνώμη τους, η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τους διορισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών σ’ αυτή τη διαδικασία.

Σχόλια (3)

 
Τρίτη αναβολή...
11 Ιουν 2018 07:52

Μετά την 22/2/2018 και την 7/6/2018 ήρθε η 29/11/2018. Τρεις ορισμοί με δύο αναβολές συζήτησης της μίας εκ των δύο προσφυγών για την ακύρωση του Νόμου Γαβρόγλου υποψηφίων μέσα στο 2018. Θεωρώ ότι θα πάρει και άλλες αναβολές μέχρι να φτάσουμε στο κομβικό σημείο της λήξης της τριετούς θητείας των διευθυντών τον Αύγουστο του 2020. Τότε όμως θα έχουν δικαίωμα όσοι αδικήθηκαν να προσφύγουν αστικά και να διεκδικήσουν από τα συμβούλια που δεν έλαβαν υπόψη τους τη σύμφωνη γνώμη των συνυπηρετούντων αφού είναι σημειωμένο στο φύλλο αξιολόγησης της συνέντευξης. Αυτό είναι ικανότατο στοιχείο αν ο νόμος ακυρωθεί λόγω της υπουργικής που ορίζει τη διαδικασία ψηφοφορίας με τα φύλλα αποτίμησης.
Μπράβο στο ESOS που παρακολουθεί όλες τις πτυχές αυτής τις υπόθεσης των κρίσεων διευθυντών σχολείων. Πάμε για δεύτερη ακύρωση νόμου λόγω των αγκυλώσεων με τις ψηφοφορίες...

 
Δεύτερη αναβολή..
10 Ιουν 2018 12:51

Αυτή είναι η δεύτερη αναβολή έτσι κυλάει ο χρόνος και πιθανόν να γίνει όπως έγινε με την ακύρωση του Ν. Μπαλτά. Λίγο πριν την κανονική προγραμματισμένη περίοδο κρίσεων δημοσιεύθηκε η απόφαση ακύρωσης. Ήδη πέρασε ένα έτος από τον Ιούλιο 2017 που έγιναν οι κρίσεις. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης, όσοι υποψήφιοι δεν κατέστη εφικτό να γίνουν διευθυντές θα διεκδικήσουν υψηλές αποζημιώσεις.
Η ζημιά που έχουν υποστεί είναι 10.800 ευρώ από το επίδομα θέσης διευθυντή σχολείου για τα τρία αυτά χρόνια. Προσθέτοντας ηθική βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση το ποσό θα ανέβει πάρα πολύ. Το ερώτημα είναι συνεχές και διαχρονικό : Ποιος πληρώνει τα σπασμένα?

 
georgepe04
10 Ιουν 2018 12:24

Ο νόμος έχει πρόβλημα γιατί δεν καθορίζει το ποσοστό που κατέλαβε τελικά η αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων στην τελική κρίση από τα συμβούλια επιλογής. Επίσης δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικό του συλλόγου Α έκριναν το διευθυντή του σχολείου Β.
Πολλοί διευθυντές θέλοντας να πάρουν καλή αξιολόγηση έλεγαν ότι ενδιαφέρονται για άλλο σχολείο δηλαδή διαπραγματευόταν την άποψή του συλλόγου. Σε μερικές περιπτώσεις γνωστές σε σχολεία της περιοχής μου οι εκπαιδευτικοί έδιναν θετική αξιολόγηση ώστε να δηλώσει ο κακός διευθυντής άλλο σχολείο. Δηλαδή του έδιναν συγχωροχαρτι αρκεί να έβαζε άλλο σχολείο.
Κανονικά έπρεπε να ακυρωθούν όλες οι τοποθετήσεις και να γίνουν νέες κρίσεις με γραπτό διαγωνισμό και με επιτροπές που να αποτελούνται από άγνωστους στους υποψήφιους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης.
Επιτέλους λίγη αξιολόγηση και όχι ο γνωστός του γνωστού. Μόνο τότε θα μπει νέος αέρας στα σχολεία με ανθρώπους της εποχής και όχι διευθυντές του 1950. Πως θα αλλάξουν τα σχολεία όταν τα διοικούν άνθρωποι μιας άλλης εποχής ;
Γιατί δεν γίνεται μια οργανωμένη κίνηση καταγγελίας της διαδικασίας και πρέπει ο καθένας υποψήφιος να κινείται μόνος του δικαστικά;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.