Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Εξελίξεις στην Κομισιόν για το νόμο “Γαβρόγλου” για τους Διευθυντές Σχολείων

Οι καταγγελίες έχουν διαβιβαστεί από την Ευρωπαική Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης
Δημοσίευση: 10/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ευχάριστες εξελίξεις “δρομολογήθηκαν” την προηγούμενη εβδομάδα για τους 50 υποψήφιους Διευθυντές Σχολείων που προσέφυγαν στην Ευρωπαική Επιτροπή κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για τις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε εγγράφως τους “50” ότι οι καταγγελίες τους έχουν διαβιβαστεί στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας τους.

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Κομισιόν έλαβε σοβαρά υπόψιν τις καταγγελίες,και τις απέστειλε  στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης προκειμένου αυτές , εάν κριθεί, να οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαφορετικά η Κομισιόν θα έθεσε τις καταγγελίες στο αρχείο.

Η προσφυγή

Υπενθυμίζεται ότι πενήντα περίπου υποψήφιοι Διευθυντές των Διευθύνσεων Πειραιά, Α, Γ, Δ Αθήνας, και Κορινθίας, κατέθεσαν στον Γενικό Γραμματέα της Κομισιόν (Βρυξέλες) προσφυγή για διερεύνηση και εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεσης με θέμα τις διαδικασίες των κρίσεων διευθυντών που έγιναν τον Ιούλιο 2017, σύμφωνα με το Νόμο (Γαβρόγλου) Ν. 4473/2017.

Τα κύρια σημεία της προσφυγής τους είναι :

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ο διορισμός των 2 μελών των Συμβουλίων Επιλογής χωρίς προηγούμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα 5 από τα 7 μέλη ήταν διορισμένα όπως έχει γραφεί πολλές φορές.

ΜΕΛΟΣ ΠΥΣΔΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής μέλος   διευρυμένου Συμβουλίου επιλογής διεκδικούσε και θέση Διευθυντή Σχολείου, γεγονός  που απαγορεύεται ρητά από το νόμο 4327/2015 στο άρθρο 21, παράγραφο 13.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ: Η σύνθεση συγκεκριμένων Συμβουλίων, λόγω της ισότητας των δύο φύλων, δεν ήταν σωστή. Θα έπρεπε το 1/3 των μελών να είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1α του Ν.2839/2000 ( Α ́196 ), και της εγκυκλίου Φ350/81197846/Ε3/21-11-2016 σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο των δημόσιων υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ., και των Ο.Τ.Α., ο αριθμός των οριζομένων από τη Διοίκηση μελών κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των οριζομένων. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επομένη ακέραια μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.  

ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:  Καταγγέλλεται η μυστική ψηφοφορία των συλλόγων με τα φύλλα αποτίμησης που αποτύπωνε τη γνώμη των μονίμων συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών και θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί από τα διευρυμένα συμβούλια. Η απόφαση του ΣτΕ 711/2017 για το λόγο της ψηφοφορίας ακύρωσε το Νόμο Μπαλτά Κουράκου (Ν. 4327/2015). Στην ενότητα 5 της έκθεσης της Κομισιόν 2017 αναφέρεται στη ψηφοφορία με την πρόταση: «δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αναφέρεται επίσης στην προσφυγή προς τον Γραμματέα της Κομισιόν ότι έχουν κατατεθεί 2 αιτήσεις ακύρωσης του νόμου Γαβρόγλου στο Συμβούλιο Επικρατείας από 150 περίπου υποψήφιους διευθυντές και αναμένεται η εκδίκαση στους επόμενους 6 μήνες.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Επίσης τον ενημερώνουν ότι έχουν κατατεθεί πολλές μηνυτήριες αναφορές στις εισαγγελικές αρχές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Οι υποψήφιοι που προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για δικαίωσή τους αναφέρουν εκτός των άλλων ότι έγιναν αυθαιρεσίες στις κρίσεις και προσκομίζουν  στοιχεία με αποδελτιωμένους πίνακες καθώς επίσης και με τις ανακηρύξεις υποψηφίων για μέλη των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (ψηφοδέλτια).

ΤΟ «ΑΣΑΝΣΕΡ»: Υπάρχει επίσης η καταγγελία τους ότι πολλοί υποψήφιοι ανέβηκαν  δεκάδες θέσεις στον πίνακα των υποψηφίων Διευθυντών με τη βοήθεια της συνέντευξης ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι, επιλεκτικά, που ήταν σε πολύ υψηλές θέσεις του πίνακα των αντικειμενικών κριτηρίων κατέβηκαν δεκάδες θέσεις.

Σχόλια (12)

 
Δεν έχει ξαναγίνει !!!
10 Ιουν 2018 12:44

Συγχαρητήρια αρχικά στο ESOS για την ενημέρωση και επίσης πολλά συγχαρητήρια στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που τόλμησαν και πήγαν το θέμα στην Κομισιόν. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν τα δημοσιεύματα περί αδικιών και αυθαιρεσιών στη δημόσια διοίκηση... Φαίνεται ότι πριν την Ελληνική δικαιοσύνη θα υπάρξει απάντηση από την Ευρωπαϊκή. Είναι σημαντικότατη εξέλιξη αφού είναι πρωτοφανής η προσφυγή στο δικαστικό τμήμα της Ε.Ε. για τις κρίσεις διευθυντών σχολείων. Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι σίγουρο ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της την εξέλιξη αυτή. Είναι σημαντικότατο στοιχείο για τους μηνυτές. Μπράβο και καλό κουράγιο στους υποψηφίους για να δειχθεί η δικαίωση τους αφού θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Το DG Just είναι το τμήμα δικαιοσύνης της Κομισιόν, εξετάζει και παραπέμπει στο δικαστήριο τις υποθέσεις που δεν συνάδουν με το Ευρωπαϊκό "πνεύμα". Θα λέγαμε ο Ευρωπαϊκός εισαγγελέας. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων, οι αδικίες η παραβίαση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας που συμβαίνουν σε κράτη μέλη είναι επιλήψιμα γεγονότα και "τροχοδρομούνται". Πολύ σύντομα θα υπάρξει η απόφαση με την απονομή κατηγοριών. Αν οι προσφεύγοντες δικαιωθούν από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ίσως δεν χρειαστεί να ολοκληρωθεί η υπόθεση στα Ελληνικά δικαστήρια αφού το Ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει.

 
Πλατάρος Γιάννης
10 Ιουν 2018 13:41

Κι ενώ όλες οι καταγγελίες είναι ΑΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, ο συνδικαλισμός μας «ουδέν είπε» Ποιός συνδικαλισμός; Όλο το φάσμα. Από τους εξωκοινοβουλευτικούς αριστεριστές, μέχρι την Χρυσή Αυγή.
Γελάει όλη η Ευρώπη με τα ΘΕΣΜΙΚΑ ΧΑΛΙΑ της Αφρικανικής υποσαχάριας Χώρας που έχει στους κόλπους της...
Γελούσα πολύ στο παρελθόν με τον εκάστοτε πρεσβευτή της Ουγκάντας που έλυνε το ζωνάρι του για καυγά, κάθε φορά που αναφερόμαστε στην φράση «γίναμε Ουγκάντα»
Πάει πολύς καιρός που δεν γελάω...
Η πραγματικότητα μας ξεπέρασε.
Δεν θυμάμαι σε ποια χώρα της Αφρικής αλλά κυκλοφόρησε αφίσα πριν 3-4 χρόνια που έλεγε «Προσοχή να μην καταντήσουμε σαν την Ελλάδα» Μαδαγκασκάρη; Αιθιοπία; Νιγηρία; Θα σας γελάσω...Κάνω αναζήτηση....
Τελικά είναι η Κένυα. Το βρήκα με τις λέξεις κλειδιά «Να μην γίνουμε Ελλάδα!»
Υποθέτω, ότι επειδή γελάνε με τους θεσμούς μας, αυτοχαρακτηρίστηκαν «θεσμοί» από «τρόϊκα» όχι για λόγους ευφημισμού όπως νομίσαμε, αλλά ουσίας.
Το «θεσμοί» είναι τρισχειρότερο σημειολογικά από την « τρόϊκα» αλλά δεν το πιάνουμε.
Καλό κουράγιο στους προσφεύγοντες, κάποιοι από τους οποίους έχουν κακοποιηθεί πέραν παντός προηγούμενου μέτρου...

 
απογοήτευση
10 Ιουν 2018 16:01

Μπράβο και από μένα για όσους το τράβηξαν ως το μη περαιτέρω, αλλά δυστυχώς τα κρούσματα είναι καθημερινά και σε μικρότερης (αλλά 'οχι ήσσονος) σημασίας θέματα, που κουραζόμαστε να τα ανακινήσουμε. Κάτι πρέπει να γίνει... Όταν γίνεται έτσι στα μεγάλα, σκεφτείτε τι γίνεται στα γραφειάκια και τούμπαλιν: βλέποντας τι γίνεται στα μικρά αηδιάζουμε και για όσα φανταζόμαστε για τα μεγάλα.

 
Θοδωρής
10 Ιουν 2018 17:23

Έχω απορία πόσο δίκαιες θα είναι οι επόμενες κρίσεις. Όπως του 2011; Του 2007;

 
s.o
10 Ιουν 2018 19:16

Διαμαρτύρονται λοιπόν αυτοί, που γίνονταν Διευθυντές με τα 15 μόρια της συνέντευξης στο δίκαιο και ισόνομο πρόσφατο παρελθόν!!!

 
ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
10 Ιουν 2018 20:15

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ!!!
ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΙΔΕΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ!!!

 
Λευτέρης
10 Ιουν 2018 23:44

Μόνο με το ΑΣΕΠ θα είναι δίκαιες οι κρίσεις !

 
Παπαΐτσος Σ.
11 Ιουν 2018 07:37

Αν δεν ήταν η εικόνα στο άρθρο θα λέγαμε ότι είναι τρολάρισμα... είναι σοβαρότατο στοιχείο η εικόνα για να γίνει πιστευτό το δημοσίευμα. Είναι πραγματικά όπως λέει ο πρόλογος ευχάριστη εξέλιξη για τους προσφεύγοντες. Δεν θα μπορούσαν να έχουν πιο δυνατό στοιχείο στην Ελληνική δικαιοσύνη από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Τα "Στοιχεία" με τους πίνακες που αναφέρονται στο άρθρο τα έχουμε διαβάσει είναι σημαντικά γιατί διαπιστώνει και ο πιο αδαής τι ακριβώς έγινε και πως έγινε με το "Ασανσέρ" της συνέντευξης όπως γράφεται στο άρθρο. Θα τα δουν στην Κομισιόν και θα χάσουν πάσαν ιδέα του τι γίνεται στην υποσαχάρια ζώνη της Ευρώπης όπως γράφει και ο εκλεκτός κ. Πλατάρος ή όπως λέει ο κ. Τράγκας στην κοιλάδα του Πεσαβάρ. Θα πάρει χρόνο και έξω και μέσα, θα έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα για τη δράση των επόμενων συμβουλίων επιλογής... το άρθρο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο του ύπνου όσων εμπλέκονται. Θα πρέπει να γράφει το ESOS πιο light...
Συγχαρητήρια στη συντακτική ομάδα του ESOS που μας αφήνει καθημερινά με την απορία που βρίσκει τα νέα αυτά... δικαίως λοιπόν η βράβευση προ ημερών... δεν είναι λιβάνισμα αυτό το τελευταίο αλλά διαπίστωση.
Καλή σας ημέρα.
Παπαΐτσος Σ.

 
Γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ για τα στελέχη
11 Ιουν 2018 10:22

Η μόνη αξιοκρατική διαδικασία επιλογής για τα στελέχη της εκπαίδευσης, αλλά και για πολλά άλλα στελέχη του δημοσίου, είναι α) ο καθορισμός ελάχιστων απαιτούμενων προσόντων (π.χ. ελάχιστα χρόνια διδασκαλίας, ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά κ.τ.λ. ) και β) γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ, για όσους ικανοποιούν το α, επι τη βάσει των οποίων θα επιλέγονται τα στελέχη. Η διαδικασία αυτή είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, θα εξαλείφει ανόητες μοριοδοτήσεις ίδιων, υποτίθεται, τυπικών προσόντων αλλά πολύ διαφορετικής αξίας και θα είναι πανεύκολο να εφαρμοστεί. Βέβαια παρότι η εφαρμογή είναι εύκολη, η απόφαση από το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι πολύ δύσκολη γιατί πιέζει η κομματική πελατεία.

 
Ένας εκπαιδευτικός
11 Ιουν 2018 11:02

Αγαπητέ κ. Πλατάρο, διαπιστώνω ότι εσχάτως υποκύπτετε στη γοητεία της αμετροέπειας με λεκτικά πυροτεχνήματα που δημιουργούν μεν εντυπώσεις, αλλά ελάχιστα εξυπηρετούν την ανάγκη νηφαλιότητας που θα βοηθούσε στην απροκατάληπτη κατανόηση των εξελίξεων. Δυστυχώς δεν μπορώ πλέον να εμπιστεύομαι τις εκτιμήσεις σας. Λυπάμαι...

 
Πλατάρος Γιάννης
11 Ιουν 2018 14:26

@ Ένας εκπαιδευτικός
Έχω πει, ότι σε ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ Δ.Ε. έγινε το «έλα να δεις» και αυτό φάνηκε ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ, από την συσχέτιση Person μεταξύ αντικειμενικών προσόντων και Συνέντευξης.
Η ΘΕΩΡΙΑ , η ΥΠΟΘΕΣΗ, προβλέπει, ότι μεταξύ αντικειμενικών προσόντων και συνέντευξης ΠΡΕΠΕΙ , ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ, ΟΧΙ ΑΤΟΜΙΚΑ, να παρουσιάζει ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΙΚΡΗ ΘΕΤΙΚΗ, ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ.
Γιατί αυτό;
1) Διότι όσοι τα έχουν τα χαρτιά , στατιστικώς κια κατά μέσον όρο, «τα λένε» και καλά.
2) Διότι όσοι τα έχουν τα χαρτιά που μοριοδοτούνται ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ κια για τα οποία αυτά χαρτιά ο νόμος προέβλεπε ΕΞΤΡΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
ΣΥΝΕΠΩΣ:
ΠΑΝΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ:
Έπρεπε -ΣΤΑΤΙΣΤΙΑ- να υπάρχει μια σχέση λ.χ. +20% . Θέλετε +10% Θέλετε +5%;;;;;; ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ
Στην Αρκαδία από όσο θυμάμαι βγήκε ΠΛΗΝ 70%!
Επειδή γνωρίζω καλά πόσο έξυπνοι είναι οι Εισαγγελείς λέτε να μην καταλάβουν ΤΙ ΕΓΙΝΕ;
Δεν θα μείνουν στο στατιστικό, αλλά θα βάλουν μεγενθυτικό φακό σε ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Και αναφέρομαι στην ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
Αν η τακτική δικαιοσύνη «δεν μασάει» φανταστείτε οι «κουτόφραγκοι» πόσο δεν μασάνε.
Συγγνώμη αν χρησιμοποιώ και εκφράσει του συρμού, αλλά θέλω να γίνω εκλαϊκεύτικός για όλους, ακόμα και για τους μαθητές που ενδεχομένως διαβάζουν τα του οίκου μας.
Και στα παρελθόν εγίνοντο Νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου. Το 2017, έγινε μία από τα ίδια, ΠΛΗΝ σε κάποιες Δ.Ε. έγιναν με ΙΔΙΑΙΤΑΤΗ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΑΡΜΠΑ. Λόγω και ΕΝΕΚΑ ΑΥΤΩΝ αρκετοί ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ , κατέφυγαν στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Αυτό έγινε λόγω «ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΖΗΛΟΥ» ορισμένων Συμβουλίων Επιλογής.
Θα δούμε αν καταδικαστούν.
Πάντως από ελάχιστες περιπτώσεις των οποίων έτυχε να λάβω γνώση, μου ήλθε να κλάψω. Και δεν ντρέπομαι να το πώ.
Το παραπάνω δεν είναι αμετροέπεια, αλλά αμετροσυναισθηματισμός.
Να είστε καλά και να μην με λαμβάνετε σοβαρά υπ΄όψιν σας.

 
George1
11 Ιουν 2018 15:34

Αυτά συμβαίνουν σε κράτη με ολοκληρωτικά ή ημιολοκληρωτι κακαθεστώτα. Στη "δημοκρατική" οι θεσμοί πώς λειτουργούν; Γιατί δεν εφαρμόζεται η αξιολόγηση στην Εκπαίδευση;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ