Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύσκεψη στο ΠΑΔΑ για τα επαγγελματικά δικαιώματα και το μέλλον των αποφοίτων Τ.Ε.Ι.»

Δημοσίευση: 14/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με πρωτοβουλία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, και σε συνεργασία με τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α Καθηγητή   Π. Μαλατέστα, πραγματοποιήθηκε   στο Γραφείο της Διοίκησης του ΠΑ.Δ.Α, σύσκεψη του Προέδρου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ  Δ. Δημόπουλου, με τους Πρόεδρους των Τμημάτων του ΠΑ.Δ.Α, παρουσία του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Πανεπιστημίου Καθηγητή  Κ. Μουτζούρη, με συμμετοχή  της Νομικής Συμβούλου, καθώς και Επιστημονικού Συνεργάτη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ενημέρωσε τους Προέδρους των Τμημάτων  για τα καίρια θέματα που εξακολουθούν να απασχολούν τον κλάδο των Πτυχιούχων Μηχανικών ακόμα και μετά τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις και ζήτησε την συνεργασία και συνδρομή τους στην επίλυση τους.

Οπως ανακοινώθηκε από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

•    τα νέα προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α, η Πρακτική άσκηση και η σύνδεση τους με την κατοχύρωση των φοιτητών και των ήδη πτυχιούχων
•    Πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών και ισοτίμων σχολών ως βάση διαμόρφωσης νέας εναλλακτικής πρότασης, σύμφωνα με την απόφαση της Κ.Δ.Ε της 18-05-2018.
•    Συνεργασία  των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α  με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ– Καθομολογήσεις φοιτητών (ορκωμοσίες) – Ενημέρωση από Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η πορεία των εργασιών των επιτροπών του άρθρου 46 του ν.4485/2017 για το «πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των πτυχιούχων μηχανικών» καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα και ο ρόλος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στην επίλυση τους, όσον αφορά τους ήδη πτυχιούχους Μηχανικούς.

Τελικά,, σύμφωνα με την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης το συντομότερο δυνατό για την ολοκλήρωση των προτάσεων για τα ανωτέρω κρίσιμα ζητήματα με πρωτοβουλία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν οι  Καθηγητές, Πρόεδροι των Τμημάτων:

•    Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών  κ. Ε. Κυριάκης-Μπιτζάρος  
•    Πολιτικών Μηχανικών, κ. Γ. Βαρελίδης
•    Μηχανολόγων Μηχανικών, κ. Κ. Στεργίου
•    Μηχανικών Πληροφορικής και Η/Υ, κα Κλειώ Σγουροπούλου
•    Ναυπηγών Μηχανικών, κ.Γ.Λιβανός  
•    Μηχανικών Βιοϊατρικής τεχνολογίας, κ. Ι. Κανδαράκης  

Σχόλια (22)

 
Alex
14 Ιουν 2018 10:57

Θα ήθελα την ΕΕΤΕΜ έξω από όλο αυτό. Η θέση των πτυχιούχων μηχανικών είναι στο ΤΕΕ.

 
Απόφοιτος Τ.Ε
14 Ιουν 2018 11:20

Η αλήθεια είναι πως εάν οι απόφοιτοι τμημάτων της σχολής μηχανικών εγγραφούν στην εετεμ δε θα έχει αλλάξει τίποτα απολύτος από τα προηγούμενα δύο ΤΕΙ. Οι απόφοιτοι θα συνεχίσουν να είναι όμηροι του ΤΕΕ και το πρόβλημα θα διαιωνιστεί για 30 ακόμα χρόνια. Καλός ή κακώς η εετεμ δεν είχε την δύναμη και ίσως ούτε την υποστήριξη να αλλάξει τα δεδεμένα εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι η στιγμή να κάνει πίσω καθώς απέτυχε. Εύχομαι για τα νέα παιδιά του ΠΑ.Δ.Α να τύχουν σε καθηγητές που θα νοιαστούν για το μέλλον των αποφοίτων τους και θα έχουν μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία όταν τελειώσουν την σχολή τους.

 
Φοιτητής ΑΕΙ ΤΤ
14 Ιουν 2018 13:57

Ερώτηση:
Οι Πρόεδροι των Τμημάτων δεν τους ενόχλησε ότι η πρώτη συνάντηση για τα επαγ. δικαιώματα των αποφοίτων του ΠΔΑ πραγματοποιήθηκε με την ΕΤΕΜ και ΟΧΙ με το ΤΕΕ? Δεν τους λέει τίποτα αυτό?
Συγχαρητήρια κύριοι..
Καλά ξεκινήσαμε..

ΥΓ τα νέα προγράμματα σπουδών γιατί γίνανε τότε? -αφού δικαιώματα πτυχιούχων , ΤΕ συζητάνε!

 
Απόφοιτος ΤΕΙ, MSc
14 Ιουν 2018 14:16

@Alex
Συμφωνώ απόλυτα. Η ΕΕΤΕΜ δεν έχει καμία δουλειά!

 
Giannis
14 Ιουν 2018 14:21

Οι σχολή μηχανικών του ΠΑΔΑ πρέπει να γίνει 5 χρόνια!
Οι μηχανικοί της Ελλάδας που έχουν δικαιώματα έχουν πτυχίο 5ετούς διάρκειας. Αν παραμείνει έτσι, τελικά οι μόνοι νέοι μηχανικοί στην Ελλάδα με πτυχίο 4 χρόνων θα είναι από το ΠΑΔΑ (και αν έχει μείνει κάποιο ΤΕΙ). Δηλαδή θα είναι μηχανικοί 2ης κατηγορίας.

 
Φοιτητής ΠΔΑ
14 Ιουν 2018 14:50

@ Φοιτητής ΑΕΙ ΤΤ
Μάλλον δεν διάβασες προσεκτικά με πρωτοβουλία της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. έγινε η συνάντηση εγώ έχω μια άλλη απορία τους ενημέρωσαν πως η μεγαλύτερη κατά τα γνωστά μερίδα των καθηγητών που φτιάχνουν τα προγράμματα σπουδών στη σχολή μηχανικών αιτούνται η σχολή να γίνει πενταετής????

 
μελος σωματειου
14 Ιουν 2018 16:28

Να θυμισει καποιος στον κ. προεδρο της ΕΕΤΕΜ οτι το ΠΑ.Δ.Α. ειναι Πανεπιστημιο και θα αποιφητουν πτυχιουχοι πανεπιστημιακης εκπαιδευσης (ΠΕ). Οσο για τους συναδελφους πτυχιουχους μηχανικους ΤΕΙ θα πρεπει να καθισει να σηζητησει με τους συναδελφους μηχανικους του ΤΕΕ

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
14 Ιουν 2018 16:55

Αν οι μηχανικοί του ΠΔΑ ήταν να εγγραφούν ως ισότιμα μέλη στο ΤΕΕ, δεν θα υπήρχε λόγος συζήτησης για τα δικαιώματα τους. Θα είχαν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των 5ετών πολυτεχνικών σχολών (ο νοών νοείτω).
Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν παίζει οι του ΠΔΑ συζητούν (καλώς ή κακώς) με την ΕΕΤΕΜ.
Άλλωστε ο ίδιος ο Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι τα δικαιώματα των ΤΕΙ θα είναι τα ίδια με του ΠΔΑ επειδή είναι και τα δυο 4ετή και ότι το μόνο όφελος των πτυχιούχων του ΠΔΑ θα είναι το κύρος του πτυχίου τους.

Για ψάξτε λιγάκι να δείτε ποια είναι η επίσημα εκφρασμένη γνώμη του ΤΕΕ για τους μηχανικούς 4ετούς φοίτησης (δηλαδή ΤΕΙ και ΠΔΑ).

Όσοι πίστεψαν ότι θα πάνε στο ΠΔΑ (τουλάχιστον στην 4ετή σχολή μηχανικών) και θα είναι σε καλύτερη μοίρα από τα ΤΕΙ, θα πρέπει να προετοιμάζονται για μεγάλη απογοήτευση.

 
A.D.
14 Ιουν 2018 17:11

Αν τα τμήματα των μηχανικών του ΠΑΔΑ δίνουν πτυχίο στα 4 έτη σπουδών τότε οι μηχανικοί θα είναι και πάλι 2ης κατηγορίας. Οι μηχανικοί στην Ελλάδα που έχουν δικαιώματα έχουν πτυχίο 5 ετών σπουδών!

 
μηχανικος ΤΕ
14 Ιουν 2018 17:52

Γελαει ο κοσμος παλι. 100.000 συσκεψεις. Δημιουργειτε Πανεπιστημιο καινουριο και δεν εχετε βγαλει ακομα Ε.Δ. Περιμενω τη μερα που θα βγει Προεδρικο Διαταγμα, χαχα!

 
Γ.Α
14 Ιουν 2018 18:02

Τα πτυχία μηχανικών του ΠΑΔΑ θα είναι επιπέδου 6 όπως και των ΤΕΙ. Συνεπώς θα έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα του Μηχανικού Τ.Ε και όχι του Διπλωματούχου Μηχανικού (επίπεδο 7).

Άρα και φυσικά έχει η ΕΕΤΕΜ ρόλο ενώ αντίθετα το ΤΕΕ ναρκοθετεί τα πάντα, εδώ και 30 χρόνια.

 
Χρηστος
14 Ιουν 2018 19:06

Η ΕΕΤΕΜ δεν πρέπει να έχει λόγο. Η λύση για τους αποφοίτους του ΠΔΑ είναι μόνο το ΤΕΕ

 
μελος σωματειου
15 Ιουν 2018 00:10

Να συζητουν τα επαγγελματικα δικαιωματα των αποφοιτων του ΠΑ.Δ.Α. με την ΕΕΤΕΜ δεν λεει και τιποτα. Οπως και με τα ΤΕΙ, χωρις αποτελεσμα.

 
Κωστής
15 Ιουν 2018 02:39

Δεν πρόκειται ν αφήσει το Υπουργείο να γίνουν 5ετή. Ώς εκ τούτου αν νομίζουν ότι θα δοθούν ΕΔ μηχανικών πολυτεχνικών σχολών είναι προς μεγάλη απογοήτευση. Ίδια με πτυχία ΤΕΙ θα είναι τα πτυχία του ΠΑΔΑ...

 
panos
15 Ιουν 2018 08:54

@Κωστης
Αφού Φαίνεσαι τοσο σιγουρος για τις θεσεις του υπουργειου, μηπως ξερεις αν τελικα θα δοθουν ΕΔ;

 
θεοδωρόπουλος Κων/νος
15 Ιουν 2018 09:15

@ Γιώργος Παπαδόπουλος

//Άλλωστε ο ίδιος ο Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι τα δικαιώματα των ΤΕΙ θα είναι τα ίδια με του ΠΔΑ επειδή είναι και τα δυο 4ετή και ότι το μόνο όφελος των πτυχιούχων του ΠΔΑ θα είναι το κύρος του πτυχίου τους//.

Mπράβο κε Παπαδόπουλε ....

το είχε πει ο ανθρωπος .... τι ζητάτε τώρα ...
Οι μόνοι που δεν θα κερδίσουν τίποτα απολύτως είναι οι αποφοιτοι προηγούμενοι και μελλοντικοί ...

Η ΕΕΤΕΜ δικαίως θέλει να εχει αποψη γιατι επιθυμεί και μαλλον θα το πετυχει να γίνει Νομικο προσωπο οπως είναι το ΤΕΕ (επ'αυτού το ΤΕΕ δεν εχει κανένα απολύτως ζήτημα και το προωθεί θα έλεγα με τον τρόπο του )

Ελπιζω όλοι να καταλαβαίνετε οτι τα πραγματα θα ηταν εντελως διαφορετικα εαν τα δύο Ιδρυματα είχαν γινει τεχνολογικα Πανεπιστημια ,κατι το οποίο το υπουργείο και το πολυτεχνείο δεν ήθελα ουτε να το ακούνε οπως εχει η κύπρος και σχεδον όλες οι χωρες ....

Να οικτήρετε του διαπραγματευτές σας για την εξέλιξη αυτή που το επιθυμούσαν .. αλλα δεν είναι αργά ποτέ

καλημέρα σας

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
15 Ιουν 2018 09:43

@Χρηστος
Το ΤΕΕ το ρώτησες αν θέλει τους μηχανικούς του ΠΔΑ ως ισότιμα μέλη; Ξέρεις ποια είναι η άποψη του για τους μηχανικούς 4τούς φοίτησης (είτε ΤΕΙ είτε ΠΔΑ);

@ Φοιτητής ΠΔΑ
Και η δική μου γνώμη είναι ότι η σχολή να γίνει 5ετής για να μην αντιμετωπίσουν τα νέα παιδιά ότι προβλήματα αντιμετωπίζουν (εδώ και χρόνια) οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ. Μέχρι να γίνει αυτό όμως η σχολή παραμένει 4ετής.
Να υπενθυμίσω επίσης ότι στο κείμενο του νόμου για την ίδρυση του ΠΔΑ δεν αναφέρονταν χρονική διάρκεια των σπουδών, άρα σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου η διοίκηση του ΠΔΑ μπορούσε να κάνει 5ετή τα προγράμματα της σχολής μηχανικών. Όλως “τυχαίως” στο τελικό κείμενο μπήκε “κόφτης” που τους αναγκάζει να είναι 4ετή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος στο υπουργείο θέλει να είναι 4ετή.

Και μιας και ανέφερα το νόμο Διαμαντοπούλου (4009/11) να πω ότι με αυτόν το νόμο και οι σπουδές στα ΤΕΙ μπορούσαν να είναι 5 χρόνια. Οι καθηγητές που το ζητάνε σήμερα, γιατί δεν έκαναν το ίδιο και όταν υπήρχαν τα ΤΕΙ;

 
bob mastoras
15 Ιουν 2018 12:56

@Γιώργος Παπαδόπουλος
Μπορείτε να υποδείξετε πού βρίσκεται στο κείμενο του νόμου ο περιορισμός στα 4 έτη;

 
ΔΔΔ
15 Ιουν 2018 13:52

@θεοδωρόπουλος Κων/νος

//Η ΕΕΤΕΜ δικαίως θέλει να εχει αποψη γιατι επιθυμεί και μαλλον θα το πετυχει να γίνει Νομικο προσωπο οπως είναι το ΤΕΕ (επ'αυτού το ΤΕΕ δεν εχει κανένα απολύτως ζήτημα και το προωθεί θα έλεγα με τον τρόπο του )//

Kε θεοδωρόπουλε μπορείτε να μας πείτε νομικά πως η ΕΕΤΕΜ (Σωματείο) μπορεί να μετεξελιχθεί σε Επιμελητήριο ΝΠΔΔ;

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
15 Ιουν 2018 14:33

@bob mastoras

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 αναφέρεται ότι:
«Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διαρκεί οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες.»
Άρα για να γίνει η σχολή μηχανικών 5ετούς φοίτησης θέλει αλλαγή νόμου.

 
Manos Per
15 Ιουν 2018 15:35

Αντί να συστρατευθούν όλοι και να ζητήσουν να εφαρμοστεί η Μπολόνια, πλήρη Ε.Δ με τριετή πτυχία, κάθονται όλοι και γυρίζουν γύρω από το γαϊτανάκι του ΤΕΕ. Πλήρες, αδιάσπαστο, ενοποιημένο κλπ κλπ. Δεν μας αξίζει τίποτε καλύτερο τελικά σε αυτή τη χώρα, παρά αυτά που βλέπετε.

 
Γιανα
16 Ιουν 2018 20:49

Γιατι δεν προσκληθηκαν πρόεδροι ολων των τμημάτων?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean