Placeholder

ΒΟΥΛΗ

29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μην αναγράφεται το Θρήσκευμα στα απολυτήρια των Γυμνασίων και Λυκείων

Μεταξύ αυτών ο π. υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και οι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Παιδείας Τ. Κουράκης και Σία Αναγνωστοπούλου
Δημοσίευση: 21/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εικοσιεννιά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών ο π. υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και οι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Παιδείας Τ. Κουράκης και Σία Αναγνωστοπούλου με ερώτηση  που κατέθεσαν  στη Βουλή, ζητούν από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών των Γυμνασίων και Λυκείων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων :
Θέμα: Αναγραφή θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τον νόμο 2472/1997 (άρθρο 2) οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και όπως όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα απαγορεύεται να τυγχάνει καταγραφής και επεξεργασίας (στον ίδιο νόμο, άρθρο 7), εκτός κι αν αυτό τεκμαίρεται ως αναγκαίο (άρθρο 4§1 β’, του ιδίου νόμου).

Παρά όμως τη ρητή αυτή πρόβλεψη του νόμου, 20 χρόνια μετά τη ψήφιση του, στους απολυτήριους τίτλους της Β/βάθμιας εκπαίδευσης εξακολουθεί να αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών/μαθητριών, μολονότι αποκλειστικός σκοπός των εν λόγω δημοσίων εγγράφων είναι η αποτύπωση του επιπέδου σπουδών και εκπαίδευσης του κατόχου του απολυτηρίου.

Για το λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει απευθύνει με την Απόφαση 77Α του 2002 σύσταση προς το Υπουργείο Παιδείας αναφέροντας στην αιτιολόγηση της σύστασης, στη σελίδα 3, ότι: «Η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους των μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης προσβάλλει την αρχή της αναγκαιότητας. Διότι σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την σημειούμενη επίδοση ( βαθμό ) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας. Ενόψει του σκοπού αυτού, η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου – αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο ( αρχείο τίτλων ) – υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη. Γιατί το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο».

Επειδή η θρησκευτική πίστη ή η απουσία αυτής είναι εσωτερικό συνειδησιακό ζήτημα του κάθε πολίτη και αφορά μόνο αυτόν και κανέναν άλλο.

Επειδή η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών αντιβαίνει προς την θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ( άρθρο 4§1 β’, Ν.2472/1997 ), καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να σημειώνεται το θρήσκευμα πάνω σε δημόσια έγγραφα που αποτυπώνουν επίπεδο σπουδών.

Επειδή ο απολυτήριος τίτλος σπουδών χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις ( π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, για εξεύρεση εργασίας κλπ.), γεγονός που είναι δυνατόν να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 13 του του Συντάγματος.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεται να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Αννέτα

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκιόλας Ιωάννης

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Δρίτσας Θοδωρής

Θελερίτη Μαρία

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κουράκης Αναστάσιος

Κυρίτσης Γιώργος

Λιβανίου Ζωή

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουσταφά Μουσταφά

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Ξυδάκης Νικόλαος

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Φίλης Νικόλαος

Χριστοδουλοπούλου Τασία

Ψυχογιός Γιώργος

Σχόλια (5)

 
Παύλος Παπ
22 Ιουν 2018 09:20

Λύσατε όλα τα προβλήματα της Ελλάδας , αυτό έμεινε.

 
Πλατάρος Γιάννης
22 Ιουν 2018 08:51

Αυτοί οι κατασκευαστές αντισυνταγματικών νόμων, συνιστούν Σ.τ.Ε.

 
Πλατάρος Γιάννης
22 Ιουν 2018 08:43

Για τους αντισυνταγματικούς νόμους που έφερε στην Βουλή ο κ. Φίλης και Κουράκης και με την επίσημη βούλα του Σ.τ.Ε. ΟΥΤΕ ΚΙΧ!
Πώς λοιπόν έστω και ένας πολίτης να λάβει ΣΟΒΑΡΑ την Ερώτηση στην βουλή των Ελλήνων.
Περιμένω απάντηση και δι΄ αντιπροσωπου

 
Μυρτώ
22 Ιουν 2018 05:08

Προτείνω να μην γράφεται και η ημερομηνία γέννησης

 
STOP SYRIZA
21 Ιουν 2018 23:30

Αποφάσισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΙ να μας τελειώσουν σαν λαό με παραδόσεις.Μετά τις Πρέσπες ,που είναι η νέα Ζυρίχη -Λονδίνο που τελείωσε τότε την Κύπρο ,που σε 20 χρόνια θα τελειώσει την Μακεδονία ,αυτό.Είναι τυχεροί που στην Ιεραρχία δεν υπάρχει ένας Χριστόδουλος.Φεύγουν όμως γρήγορα και θα είναι ένα θλιβερό παρελθόν.Τα έργα τους όμως δυστυχώς θα μείνουν σαν μια θρυαλίδα που θα εκραγεί.Και δυστυχώς εμείς θα την πληρώσουμε γιατί αυτοί έχουν λεφτά και θα την κοπανήσουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.