Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στα 68 η συνταξιοδότηση πολλών καθηγητών ΑΕΙ

Δύο κατηγορίες Καθηγητών
Δημοσίευση: 24/06/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις 31 Αυγούστου θα αποχωρήσουν αυτοδικαίως από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που κατά το τρέχον ακαδημαικό έτος 2017-18 έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Δηλαδή εάν ένας καθηγητής συμπλήρωσε το 67ο έτος τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2017 αυτοδικαίως θα αποχωρήσει από το ΑΕΙ που διδάσκει στις 31 Αυγούστου 2018, που λήγει το ακαδημαικό έτος.

Κι αυτό διότι  ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρσι στη Βουλή προβλέπει:

“Οι Καθηγητές των Α.Ε.Ι. αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους, μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος, μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο (67°) έτος της ηλικίας τους”.

Δύο κατηγορίες Καθηγητών

Με αυτή τη ρύθμιση δημιουργούνται δύο κατηγορίες καθηγητών:

Α. Οι προνομιούχοι γεννηθέντες από την 1η Σεπτ, και εντεύθεν οι οποίοι κερδίζουν ένα ακαδημαικό έτος.

Β. Και οι άτυχοι που γεννήθηκαν πριν την 31η Αυγούστου.

Σχόλια (11)

 
@@Στράτος
25 Ιουν 2018 18:52

12510 ευρω μικτα θα ειναι η αμοιβη εφοσον το τμημα εχει 3 σχετικα με το διδακτορικο του υποψηφιου μαθηματα και επιλεχθει και στα τρια.

 
ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
25 Ιουν 2018 17:08

Καθόλου άτυχοι αφού αν είναι Α’ Βαθμίδας θα έχουν για ένα επιπλέων χρόνο μισθό πάνω από 3000€ μικτά. Σαν ομότιμοι (αν γίνουν) δεν ξέρω πόσο θα παίρνουν άρα μια χαρά τους βλέπω.

 
@@Στράτος
25 Ιουν 2018 16:33

Μικτά είναι 12510. Καθαρά είναι τα μισά, δηλαδή βασικός μισθός...

 
Dinos
25 Ιουν 2018 14:06

Η κυβέρνηση αυτή θα επρεπε να απλοποιήσει κάπως τα πράγματα!Διότι υπάρχουν εκπαιδευρικοί με μετάτυχιακά και αρθρα συναφή στο αντικείμενο διδασκαλιας τους οι οποιοι αποσπώνται πάνω απο τρία ετη για τις ανάγκες των Αει!Θα επρεπε να τους δώσουν το δικαίωμα να πάρουν αυτοδικαίως μετάταξη στην θέση που υπηρετουν με μια απλή αίτηση τους και εγκριση του τομέα

 
Στράτος
25 Ιουν 2018 13:47

@ στον@Στράτος
Το σχόλιο μου δεν αφορούσε στο ποσό αλλά στα όρια συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών.
Αν θέλεις τη γνώμη μου, όχι δεν είναι καθόλου μικρό το ποσό. Και ένα ερώτημα: Δηλ. ένας εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας που διδάσκει στο πανεπιστήμιο λαμβάνει το μισθό του (από τη Δευτεροβάθμια) και αυτή την "αποζημίωση";

 
@Στράτος
25 Ιουν 2018 12:20

Πραγματικά σου φαίνεται λίγο το ποσό; Στην Ελλάδα του 2018 κάποιος θα πάρει 12510 για να κάνει τη μισή διδασκαλία ενός μέλους ΔΕΠ και μας φαίνονται λίγα; Μήπως είναι περισσότερα αναλογικά και απ'όσα παίρνει ένα μέλος ΔΕΠ;

 
Κωνσταντίνος
24 Ιουν 2018 19:31

Το απλό,μπορεί μερικές φορές να γίνει σύνθετο.Όπως γνωρίζουν οι περισσότε ροι, η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση εδώ και εννιά χρόνια. Οι διορισμοί έχουν σταματήσει παντού, πόσο μάλλον και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιά ν'αντιμετωπιστούν τα δυσαναπλήρωτα κενά έφτιαξαν νέα κατηγορία διδασκόντων,τους ΕΔΙΠ που έχουν τα ίδια πολλές φορές προσόντα με τα μέλη ΔΕΠ και κάνουν το ίδιο έργο μ'αυτούς.
Το αποτέλεσμα είναι όλοι να θέλουν να γίνουν ΕΔΙΠ γιά να εξελιχτούν κι όχι να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον ιδιωτικό τομέα, μιάς και η συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας είναι ανύπαρκτη.Η ζήτηση σ'αυτή τη μικρή αγορά περιορίζεται σε κατόχους μεταπτυχιακού και γνώσης ξένων γλωσσών.
'Αρα λοιπόν, πολλοί έχουν ήδη καθυστερήσει ηλικιακά και η εκάστοτε κυβέρνηση τους καθυστερεί ακόμα και αργεί να τους προαγάγει σε μέλη ΔΕΠ. Με την αύξηση των νέων διδακτόρων ετήσια και τη συγχώνευση-κατάργηση των ΤΕΙ η κατάσταση θα χειροτερέψει.Βέβαια,υπάρχει και η λύση του εξωτερικού.Αυτό θέλετε κύριοι αρθρογράφοι; Ωραία,γίνεται κι αυτό και σας βεβαιώνω ότι δε θα σταματήσει,όσο αφορά τους πιό νέους και τολμηρούς.
Όμως,αν κάποιοι,και είναι πολλοί αυτοί,βρίσκονται ηλικιακά πολύ κοντά στα υπάρχοντα όρια ηλικίας, τί πρέπει να κάνουμε γι'αυτούς,να τους πετάξουμε στη θάλασσα;
Εγώ νομίζω ότι ήδη λόγω των ασφυκτικών συνθηκών που υπάρχουν στις επετηρίδες όλων των κλάδων Μέσης Εκπαίδευσης,όλοι,όχι αργούν,αλλά μόλις που προλαβαίνουν σ'αυτή τη ζωή να διοριστούν.Έτσι, συζητείται ότι σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες οι τώρα υπηρετούντες καθηγητές Μ.Ε.και με καλές συνθήκες,θα συνταξιοδοτηθούν στα 72 γιά να λάβουν μία σύνταξη της προκοπής.Δεν υπερβάλλω. Αν θέλετε,υπολογίστε τα κι εσείς.
Έτσι,ως κατακλείδα δε νομίζω ότι χάθηκε ο κόσμος να δοθεί σε όλα τα υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ, ένα και μόνο ένα έτος,να συνταξιοδοτούνται δηλαδή στα 68.Αρκετές βλακώδεις και λαϊκίστικες εξισώσεις προς τα κάτω είχαμε.Ας κάνουμε και μία σωστή.

 
K. G.
24 Ιουν 2018 15:54

Είναι πολύ απλό να συνταξιοδοτειται έκαστος την ημερομηνία που συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας του, ούτε μια μέρα παραπάνω, τόσο απλό.
Τα "προβλήματα" που θα επικαλεστουν κάποιοι, ότι θα δημιουργηθούν, λύνονται πολύ εύκολα. Πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί να το θέλουμε.

 
Στράτος
24 Ιουν 2018 13:49

Εξαιτίας των μεγάλων αυτών ορίων συνταξιοδότησης πανεπιστημιακών έχουμε και "1704 θέσεις διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με ετήσια αμοιβή 12.510 ευρώ"(*) σύμφωνα με την είδηση που μας έδωσε το esos. Πως να διδάξουν σε φοιτητές οι 65plus; Διδάσκουν λοιπόν οι "διδάσκοντες" και οι καθηγητές αφοσιώνονται στην έρευνα.
Το τραγικότερο. Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται όπου να ΄ναι και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων. Να δούμε πως θα σταθούν μέσα στις τάξεις...

(*) https://www.esos.gr/arthra/57630/1704-theseis-didaskonton-sta-panepistim...

 
Νίκος Κ
24 Ιουν 2018 10:44

Δηλαδή τί έπρεπε να γίνει; Κάποιος που δεν έχει κλείσει τα 67 στις 31 Αυγούστου να υποχρεωθεί σε αποχώρηση; Μήπως είναι λιγουλάκι αντισυνταγματικό; (Εξαναγκασμός σε συνταξιοδότηση πριν να συμπληρωθεί η απαιτούμενη ηλικία). Και τότε όμως θα είχαμε τους "προνομιούχους", αυτούς που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο.

 
KL
24 Ιουν 2018 10:09

Τι τυχεροι και ατυχοι ? Ποσο θελουν να κατσουν, μεχρι τα 100? Για ονομα του θεου δεν υπαρχουν αλλοι νεοτεροι ανθρωποι στον πλανητη ?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ